Etiket: doğum kontrol hapının yan etkileri

  • Doğum Kontrol Haplarının Zararları Azaltmanın 5 Yolu

    Doğum Kontrol Haplarının Zararları Azaltmanın 5 Yolu

    Doğum kontrol hapı kullanıyor musunuz veya belki de almayı planlıyorsunuzdur. Doğum kontrol haplarının zararları ve olası yan etkileri azaltmak için bu süre içinde vücudunuza nasıl bakabileceğinizi öğrenmek için makalemizi okumaya devam edin.

    Doğum Kontrol Haplarının Zararları Azaltmanın 5 Yolu

    Doğum kontrol hapınızı yazan doktor nihai rehberiniz olacaktır. Doğum kontrol hapını yazan doktor nihai rehberiniz olacaktır, ancak aldığınız herhangi bir ilaç hakkında mümkün olduğunca bilgilendirilmek her zaman akıllıca olacaktır.

    Bir kadının doğum kontrol hapı kullanmaya başlamasının birkaç nedeni vardır. Bazıları onu asıl amacı için, yani hamileliği önlemek için kullanırken bazıları cilt pigmentasyonu ve sivilce, adet döngüsünü normalleştirmek veya kanamayı azaltmak gibi çeşitli nedenlerle geçici olarak bir doktor gözetiminde kullanabilirler. Doğum kontrol hapları, bununla ilişkili riskler ve bu yan etkileri azaltmak için olası 5 yolu makalemizde…

    Gökkuşağı Diyetini İzleyin

     Doğum kontrol hapının yan etkilerinden korunmak
    Doğum kontrol hapının yan etkilerinden korunmak

    Doğum kontrol hapı, vücudumuzda B vitamini, çinko, selenyum ve magnezyum gibi çok çeşitli besin maddelerinin tükenmesine yol açar. Bu nedenle, bu besinler açısından zengin yiyecekleri tüketmek önemlidir. Renkli meyve ve sebzelerden oluşan bir gökkuşağı diyeti sağlıklı beslenmeyi sağlayacaktır.

    Yeşil ve yapraklı sebzeler zengin bir B vitamini kaynağıdır, C, E ve magnezyum. Bu yüzden, sevmiyor olsanız bile bunu diyetinize eklemeyi unutmayın. B vitamini ayrıca yumurta, et, balık ve deniz ürünlerinde de bulunur. Bunlardan bazıları çinko bakımından da zengindir. Ayrıca diyetinize fındık ve çilek de eklemelisiniz çünkü bunlar da zengin bir besin kaynağıdır ve uzun vadede yardımcı olacaktır. Kabak çekirdeği, keten tohumu, susam ve ayçiçeği çekirdeği de çinko ve selenyum ile yüklüdür.

    Günlük diyetinizden doğru oranda besin alamadığınızı düşünüyorsanız, doktorunuzdan bir multi-vitamin önermesini isteyebilirsiniz. Doktor gözetiminde takviye almanın hiçbir zararı yoktur.

    Sağlıklı Bir Karaciğer Sağlayın

    Doğum kontrol hapının zararlarından korunmak
    Doğum kontrol hapının zararlarından korunmak

    Doğum kontrol hapınızın bir bütün olarak vücudunuz üzerinde etkisi vardır. Bununla birlikte, hormonlarımızın çoğu karaciğerimizde metabolize edildiği için karaciğerimiz üzerindeki etki biraz daha fazla olabilir. Bunun birçok nedeninden biri besin eksikliğidir. Karaciğerimiz, hormon metabolizmasından ve vücudumuzun detoks sisteminden sorumludur ve bu da bazı besin ve minerallere bağlıdır. Besin açısından zengin bir diyet bu nedenle önemlidir. Fesleğen gibi kafeinsiz bir bitki çayı infüzyonu karaciğerde detoksifikasyona yardımcı olabilir.

    Bağırsak sağlığınızı önemseyin

    Doğum kontrol hapı kullanırken
    Doğum kontrol hapı kullanırken

    Hormonlarımızın yaklaşık yüzde 70-80’i bağırsaklarımızda veya beynimizle iletişim kuran sindirim sistemimizde salgılanır. Bu nedenle optimum bağırsak sağlığına sahip olmamız son derece önemlidir. Diyetinize kaliteli bir probiyotik ekleyin. Evlerimizde kolayca bulunabilen bir probiyotik, lor, ayran ve yoğurttur. Kemik suyu bağırsakların iyileşmesine yardımcı olur ve iltihabı azaltır. Rafine şekerler, rafine yağlar ve rafine karbonhidratlar gibi iltihaplı yiyecekler bağırsak sağlığını kötüleştirir.

    Stresten Kaçının ve İyi Uyuyun

    doğum kontrol hapı stres yapar mı
    doğum kontrol hapı stres yapar mı

    Hap kullanan kadınların mantıksal düşünme ile yönetilebilecek durumlara bazen uygunsuz şekilde tepki verdiği ve aşırı tepki verdiği defalarca kanıtlanmıştır. Bu nedenle, stres seviyenizi kontrol altında tutmak da önemlidir. Zihin-vücut terapisi uygulayın. Arada bir masajla kendinizi şımartın, farkındalık, günlük egzersiz, meditasyon veya yoga yapın, bir kitap okuyun, bir hobi edinin, çünkü bunlar stresi azaltmada harikalar yaratıyor.

    Doğal vücut saatinizi takip edin. Vücudumuzun gençleşmesi için derin uyku şarttır. Gün boyu vücudumuzun yaşadığı doku hasarlarının onarılmasına yardımcı olur ve aynı zamanda hormon sağlığının güçlendirilmesine de katkıda bulunur. Güne en az 7-8 saat uyuduğunuzdan emin olun çünkü güne yeniden ve mutlu bir ruh hali içinde başlamanıza yardımcı olacaktır.

    Belirtilerinizi İzleyin

    doğum kontrol hapı belirtileri
    doğum kontrol hapı belirtileri

    Hap kullanıyorsanız, vücudunuz size her zaman gözle görülür semptomlar atmayabilir. Bu nedenle vücudunuza ve onun size anlatmaya çalıştığı şeye dikkat edin. Hapınız sizi iyi hissettirmiyorsa, doktorunuza geri dönün. Aynı zamanda, vücudunuza yeni normale uyum sağlaması için biraz zaman vermek isteyebilirsiniz.

    Hap içindeyken beynimiz ve yumurtalıklarımız arasındaki iletişimin durduğunun ve bunun hap bırakılarak yeniden sağlanması gerektiğinin farkında olmalıyız. Bu nedenle, bu sorunların temel nedenini anladıktan sonra, bu tür sorunları tedavi etmek için daha bütüncül bir yaklaşım düşünmek önemlidir.

  • YASMİN Doğum Kontrol Hapı

    YASMİN Doğum Kontrol Hapı | 1Yasmin Nedir ?

    Yasmin gebe kalmayı önleyici bir ilaçtır ve başka etkileri de mevcuttur.

    Yasmin gebeliği önleyici etkisini, esas olarak yumurtalıklardan yumurta atılmasını (yumurtlamayı) engellemenin yanında, rahmin vajinaya açılan boyun kısmındaki salgılamalarda meydana gelen değişiklikler yoluyla gösterir.

    Yasmin aşağıdaki durumlarla ilgili bir ilaçtır:

    * Doğum kontrolü yöntemi; (Doğum kontrol haplarının hamile kalmayı nasıl engellediğini öğrenmek için tıklayınız)
    * Hormona bağlı su tutulması ve buna bağlı belirtiler;
    * Akne ve sebore.

    Yasmin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

    Yasmin Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir ?

    Doğum kontrol hapı kullanımı ile miyokard enfarktüs, inme, derin toplardamarlarda pıhtı oluşumu, dolaşımla gelen pıhtının akciğerlerle ilgili lenf ya da kan damarlarını tıkaması gibi damarlarda pıhtı ve tıkanıklık oluşması ile ilişkili hastalık riskindeki artış arasında bir ilişki olduğu öne sürülmüştür. Ancak bu durumlara nadiren rastlanır.

    Eğer bu durumlardan ya da risk faktörlerinden herhangi biri mevcutsa, ilacın kullanımının yararı ve olası riskleri her bir kadın için ayrıca karşılaştırılmalı ve kullanıma başlamadan önce hekim tarafından değerlendirilmelidir. Bu durumlardan ya da risk faktörlerinden herhangi birinin alevlenmesi, tekrarlaması ya da ilk kez ortaya çıkması halinde hekiminize başvurunuz. İlacınızı kullanmanızın devamına ya da kesilmesine hekiminiz karar vermelidir. (Kimler doğum kontrol hapı kullanmamalı? Lütfen tıklayınız)

    Toplardamar veya atardamarlarla ilgili pıhtı oluşumu / bir damarda oluşan trombüsten kopan pıhtı parçasının başka bir bölgedeki bir damarda tıkanmaya yol açması (tromboemboli) ya da beyin damarlarıyla ilgili bir olay şu bulgularla beraber olabilir:

    Bacakta tek taraflı ağrı ve/veya şişme; sol kola yayılan/yayılmayan ani şiddetli göğüs ağrısı; ani nefes darlığı, ani öksürük başlangıcı; alışılmadık, şiddetli, uzamış baş ağrısı; ani kısmi ya da tam görme kaybı; cisimleri çift görme; konuşma bozukluğu; baş dönmesi; vücudun bir parçasında ya da bir tarafında ani olarak ortaya çıkan belirgin hissizlik ya da güç kaybı.

    Toplardamar veya atardamarlarla ilgili pıhtı oluşumu / bir damarda oluşan trombüsten kopan pıhtı parçasının başka bir bölgedeki bir damarda tıkanmaya yol açması (tromboemboli) ya da beyin damarlarıyla ilgili bir olayın riski aşağıdaki faktörlerle artar :

    * Yaş
    * Sigara (içilen sigara sayısı arttıkça ve ilerleyen yaşla, özellikle 35 yaşın üzerindeki kadınlarda risk daha fazla artar);
    * Olası aile öyküsü (bir kardeşte ya da anne – babada daha erken yaşlarda, bir damarda oluşan trombüsten kopan pıhtı parçasının başka bir bölgedeki bir damarda tıkanmaya yol açmış olması). Eğer kalıtsal bir yatkınlıktan şüphelenilirse, Yasmin’i kullanmaya karar vermeden önce bir sağlık uzmanına danışınız.
    * Obezite (vücut ağırlık indeksinin 30 kg / m² üzerinde olması);
    * Hipertansiyon (yüksek kan basıncı);
    * Migren;
    * Kalp kapak hastalığı;
    * Kalbin bölümlerinde titreşim hareketlerinin oluşması (atriyal fibrilasyon);
    * Kanda çeşitli lipoprotein düzeylerinin bozulması;
    * Uzun süreli hareketsiz kalmak, cerrahi girişim, bacaklara herhangi bir cerrahi girişim, darbe alma. Bu durumlarda Yasmin kullanımının (seçimli cerrahi girişim durumlarında 4 hafta önceden olmak üzere) kesilmesi ve tamamen tekrardan hareket edebilir duruma gelmeyi takiben 2 haftadan önce başlanmaması önerilebilir.

    Doğum Kontrol Hapları İle İlgili Sık Sorulan Sorular

    Yasmin kullanımı sırasında migren sıklığı veya şiddetinde bir artış ilaç kullanımını derhal kesmenizi gerektirebilir. Böyle bir durumda hekiminize danışınız.

    Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda seyrek olarak iyi huylu, çok seyrek olarak da kötü huylu karaciğer tümörleri gözlenmiştir. Sınırlı sayıda hastada bu tümörler yaşamı tehdit eden karıniçi kanamalara yol açar. Eğer kendinizde şiddetli üst karın ağrısı, karaciğerde büyüme ya da karıniçi kanama belirtileri gözlemlerseniz, karaciğer tümörü olması ihtimalini düşününüz ve acilen hekiminize başvurunuz. (Doğum kontrol hapları ve faydaları için lütfen tıklayın)

    Trigliserid düzeyinde artış ya da ailede (anne – baba, kardeşler, vb. ) bu durumun varlığı, doğum kontrol hapı kullanımında pankreas iltihaplanması gelişme riskini arttırabilir. Bu hususa dikkat ediniz.

    Doğum kontrol hapı kullanımı sırasında, klinik açıdan belirgin bir hipertansiyon (yüksek tansiyon) gelişmesi durumunda, hekiminize danışarak ilacınızı kesmeniz ve hipertansiyon rahatsızlığınızı tedavi ettirmeniz uygun olur. Eğer normal tansiyon değerleri, hipertansiyon rahatsızlığına karşı uygulanan tedavi ile sağlanabiliyorsa ve hekiminiz de uygun bulursa doğum kontrol hapı kullanmayı tekrar düşünebilirsiniz.

    Karaciğer fonksiyonlarının bozulması, karaciğer fonksiyon testlerinin normale dönmesine kadar doğum kontrol hapının kesilmesini gerektirebilir. Böyle bir durumda hekiminize danışınız.

    İlk kez gebelikte ya da daha önce seks steroidlerinin kullanımı sırasında kolestatik sarılık rahatsızlığınız olduysa ve doğum kontrol hapı kullanırken bu durum tekrarlarsa; ilacın kullanımına son veriniz.

    Eğer şeker (diyabet) hastasıysanız, doğum kontrol hapı kullanımınız sırasında olası bir istenmeyen durumun gelişmesi ihtimaline karşı kendinizi dikkatle gözlemleyiniz.

    Özellikle özgeçmişinde kloazma* olan kadınlarda Yasmin kullanımı sırasında bazen kloazma gelişebilir. Eğer kloazma’ya yatkınlığınız varsa, bu ilacı kullanırken güneşe ve ultraviyole ışınlara maruz kalmaktan kaçınınız.

    *kloazma: Yüzde kahverengi yama şeklinde ortaya çıkan değişik büyüklükteki renk değişiklikleri.

    Bazı bayanlarda tablet alınmayan dönemde çekilme kanaması oluşmayabilir. Eğer ilacınızı ‘’Yasmin’i Nasıl Kullanmalıyım?’’ bölümünde belirtilen şekilde kullandıysanız, gebe olmanız beklenmez. Ancak ilacınızı, ilk gerçekleşmeyen çekilme kanamasından önce kullanım kurallarına uygun kullanmadıysanız ya da çekilme kanaması iki kez gerçekleşmediyse doğum kontrol hapınızı kullanmaya devam etmeden önce gebe olmadığınızdan emin olunuz.

    Doğum kontrol hapları AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu değildir. (Doğum kontrol hapları gebeliğe karşı %100 koruma sağlar mı?)

    Yasmin’i uzun süreli kullanmanız halinde periyodik olarak tıbbi muayeneden geçmeniz önerilir.

    Yasmin Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir ?

    Eğer aşağıdaki durumlardan bir ya da birkaçına sahipseniz Yasmin’i kullanmayınız. Eğer ilk kez doğum kontrol hapı kullanırken aşağıdaki durumlardan herhangi birini kendinizde görürseniz ilaç kullanımını derhal durdurunuz :

    * Drospirenon – Etinil estradiol’e (Drospirenon – Etinil estradiol Yasmin’in etken maddeleridir. ) alerji;
    * İlacın bileşiminde bulunan diğer maddelere alerji;
    * Toplardamar veya atardamarlarla ilgili pıhtı oluşumu / bir damarda oluşan trombüsten kopan pıhtı parçasının başka bir bölgedeki bir damarda tıkanmaya yol açması (tromboemboli) olaylarının varlığı ya da geçmişte görülmüş olması (örneğin derin toplardamarlarda pıhtı oluşumu, dolaşımla gelen pıhtının akciğerlerle ilgili lenf ya da kan damarlarını tıkaması, miyokard enfarktüs, vb. );
    * Beyin damarlarıyla ilgili bir olayın varlığı ya da geçmişte görülmüş olması;
    * Kan damarlarında ya da kalp boşluklarında pıhtı oluşumuna dair uyarıcı belirti varlığı ya da geçmişte görülmüş olması (örneğin bir organ ya da vücudun bir bölümünde kan dolaşımının geçici olarak azalması sonucu atak oluşması, angina pektoris, vb. );
    * Belirli bir bölgeyle sınırlı sinir sistemi ve bozukluklarıyla ilgili belirtilerle karakterize migren öyküsü;
    * Damarları etkileyen şeker hastalığı (diyabet hastalığı);
    * Toplardamar veya atardamarlarla ilgili pıhtı oluşumu için risk oluşturan, şiddetli veya çok sayıda faktörün varlığı;
    * Pankreas iltihaplanması;
    * Trigliserid düzeyinde artış ile bağlantılı pankreas iltihaplanması öyküsü;
    * Ağır karaciğer hastalığı varlığı veya geçmişte yaşanmış olması (karaciğer fonksiyon değerleri normale dönmedikçe);
    * Ağır veya kısa süre içinde gelişen böbrek yetmezliği;
    * İyi ya da kötü huylu karaciğer tümörü varlığı ya da öyküsü;
    * Seks steroidlerinden etkilenmesi halinde üreme organlarının veya memenin bilinen ya da şüpheli kötü huylu, ağır hastalıkları;
    * Tanı konmamış vajinal kanama;
    * Gebelik varlığı ya da şüphesi.

    Yasmin’i kullanmaya başlamadan önce alerjik reaksiyon gösterdiğiniz ilaçlar var ise bunları hekiminize eksiksiz olarak bildiriniz.

    Gebelik ya da Emzirme Döneminde Yasmin’i Kullanabilir Miyim ?

    Gebelik kategorisi X. Yasmin’i gebelik döneminizde kullanmayınız. Yasmin kullanmanız sırasında gebelik meydana gelmesi halinde ilacı kullanmayı durdurunuz. Bununla birlikte, yapılan çalışmalar ne gebeliğinden önce doğum kontrol hapı kullanmış kadınların çocuklarında doğumsal kusur riskinde herhangi bir artış ne de erken gebelik süresince yanlışlıkla doğum kontrol hapı kullanıldığında doğmamış yavru üzerinde oluşan anormal bir etkiyi göstermemiştir.

    Yasmin’in kullanımı süt miktarında azalmaya ve sütün bileşiminde değişikliğe yol açabileceğinden dolayı süt salgılanması etkilenebilir. Bu nedenle bebek emziren annelere, bebekleri sütten kesilinceye kadar doğum kontrol hapı kullanımı genellikle önerilmez. Yasmin’in bileşiminde bulunan etken maddeler ve metabolik ürünleri küçük miktarlarda süte geçebilir. (Emziren anneler ve doğum kontrol hapları ile ilgili merak edilenler)

    Araç ve Makine Kullanırken Yasmin’i Kullanabilir Miyim ?

    İlacın araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi gözlenmemiştir.

    Doğum Kontrol Hapları İle İlgili Sık Sorulan Sorular

    Yasmin’i Nasıl Kullanmalıyım ?

    İlacınızı tam manasıyla hekiminiz tarafından size öngörüldüğü şekilde kullanınız. Hekiminiz tarafından size uygun görülenden daha yüksek dozda ya da daha uzun süre ilacınızı kullanmayınız. Reçetenizde size tarif edilen yönergelere uyunuz. (Doğum kontrol hapları ve kullanım şekilleri için lütfen tıklayın)

    İlacınızı paketin üstünde gösterildiği yönde, her gün yaklaşık aynı zamanda bir miktar suyla birlikte alınız. Birbirini izleyen 21 gün boyunca her gün bir tablet alınız. Her bir sonraki pakete 7 günlük, sıklıkla çekilme kanamasının izlendiği, tablet alınmayan dönemi takiben geçiniz. Bu kanama genellikle son tabletnin alınmasını takiben 2 – 3. gün başlar ve bir sonraki pakete başlandığında kesilmemiş olabilir. (Doğum kontrol hapları ve farklı saatlerde alınması durumu için lütfen tıklayınız)

    Eğer Yasmin’i kullanmaya başlamadan önceki 1 ay herhangi bir hormonal gebelik önleyici ilaç kullanmadıysanız; Yasmin’i almaya normal adet döngünüzün ilk günü başlayınız. İlacınıza 2. İle 5. günler arasında başlamanız da kabul edilebilir, ancak bu durumda ilk döngü için tablet almaya başlamanızdan itibaren 7 gün boyunca ilave olarak bir bariyer gebelik önleyici yöntem kullanınız.

    Diğer bir doğum kontrol hapından geçiş

    Tercihen önceki doğum kontrol hapınızın son tabletini aldığınız günü izleyen gün Yasmin alımına başlayınız. En fazla tabletsiz dönemin son gününe kadar ara verebilirsiniz.

    Yalnız progestagen içeren bir yöntemden (minipil, enjeksiyon, implant) ya da progesteron salımlı rahim içi sistemden (RİS) geçiş

    Minipilden herhangi bir günde, (implant veya RİS’in çıkarıldığı gün, enjeksiyonda ise bir sonraki enjeksiyonun yapılması gereken gün) geçiş yapabilirsiniz. Ancak tüm bu koşullarda tablet alımının ilk 7 günü ek bir bariyer yöntemi kullanmanız önerilir.

    İlk üç aylık dönemde oluşan düşüğü takiben

    Yasmin’i kullanmaya hemen başlayabilirsiniz. Ek bir gebelik önleyici önlem almanıza gerek yoktur.

    Doğumu veya ikinci üç aylık dönemde oluşan düşüğü takiben

    Doğumu veya ikinci üç aylık dönemde oluşan düşüğü takiben 21. – 28. günlerde Yasmin kullanmaya başlamanız önerilir. Daha sonra başladığınız takdirde tablet alımının ilk 7 günü ek bir bariyer yöntemi kullanınız. Eğer o zamana kadar ilişki gerçekleştiyse, doğum kontrol hapı kullanmaya başlamadan önce gebe olmadığınızı saptayınız veya ilk adet kanamanızı bekleyiniz.

    Mide – bağırsak bozuklukları durumunda

    Şiddetli mide – bağırsak bozukluklarının olması durumunda emilim tam olmayabilir. Böyle bir durumda gebelik önleyici ilave önlemler alınız.

    Eğer tablet alımını takiben 3 – 4 saat içinde kusma olursa unutulan tabletler için verilen öneriler geçerlidir. Eğer normal tablet alma programınızı değiştirmek istemezseniz, gereken ekstra tabletleri başka bir kutudan alınız.

    Bu ilaç, bazı laboratuvar testlerinin sonuçlarını etkileyebilir. Sizi tedavi eden hekiminize Yasmin kullandığınızı söyleyiniz.

    Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

    Eğer tabletinizi almakta, 12 saatten daha az geç kaldıysanız gebe kalmaya karşı koruyuculuk azalmaz. Hatırlar hatırlamaz tabletinizi alınız ve sonraki tabletlerinizi de her zamanki gibi almaya devam ediniz.

    Eğer 12 saatten daha fazla gecikme olmuşsa gebe kalmaya karşı koruyuculuk azalmış olabilir. Bu durumda 2 temel kural uygulanır :

    1) Tablet alımına hiçbir zaman 7 günden fazla ara verilmez.

    2) 7 gün boyunca aralık vermeden tablet alınır.

    Buna bağlı olarak günlük uygulamada şu öneriler verilebilir :

    1. Hafta : Aynı zamanda iki tablet almak anlamına gelse de, unuttuğunuz tableti hatırlar hatırlamaz alınız. Kalan tabletlerinizi normal zamanında kullanmaya devam ediniz. Takip eden 7 gün boyunca prezervatif gibi ek bir korunma yöntemi kullanınız. Tablet alımının unutulduğu günden önceki 7 gün içinde cinsel birleşme olmuşsa gebelik olasılığını göz önüne alınız. Ne kadar çok tablet unutulursa ve bu tabletlerin unutulduğu gün tabletsiz döneme ne kadar yakınsa gebelik riski o kadar yüksektir.

    2. Hafta : Aynı zamanda iki tablet almak anlamına gelse de, son unuttuğunuz tableti hatırlar hatırlamaz alınız. Kalan tabletlerinizi normal zamanında kullanmaya devam ediniz. Eğer ilk unutulan tablete kadar 7 gün boyunca tabletlerinizi doğru olarak aldıysanız ek yöntem kullanmaya gerek yoktur. Aksi takdirde ya da birden fazla tablet unuttuysanız sonraki 7 gün boyunca ek koruyucu önlem alınız.

    3. Hafta : Tabletsiz dönemin yaklaşıyor olması nedeni ile güvenilirlikte azalma riski yüksektir. Yine de, tablet alımında ayarlamalar yapılarak gebe kalmaya karşı korumada azalma önlenebilir. Eğer unutulan tabletten önceki 7 gün boyunca tabletlerinizi doğru olarak aldıysanız, aşağıdaki iki seçenekten birinin uygulamasıyla ek bir doğum kontrol yöntemine gerek kalmaz. Aksi takdirde bu seçeneklerden ilki seçilip, ayrıca 7 gün boyunca ek önlemler almak gerekir.

    **Aynı zamanda iki tablet almak anlamına gelse de son unuttuğunuz tableti hatırlar hatırlamaz içiniz. Kalan tabletlerinizi normal zamanında kullanmaya devam edebilirsiniz. Bir sonraki kutuya 7 gün ara vermeden mevcut kutu biter bitmez başlayınız. İkinci kutunun sonuna kadar bir çekilme kanaması beklenmez. Ancak tablet alındığı günlerde lekelenme veya kırılma kanaması görülebilir.

    **Kullanmakta olduğunuz kutuyu bırakmanız önerilebilir. 7 günlük (tableti unuttuğu günler dahil) aradan sonra yeni kutuya başlanır.

    Tablet almayı unuttuğunuzda, ilk tabletsiz dönemde beklenen çekilme kanaması görülmezse gebelik olasılığını göz önüne alınız. (Doğum kontrol hapları gebeliğe karşı %100 koruma sağlar mı?)

    Fazla Doz Alırsam Ne Olur ?

    Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız bir acil servisi arayarak destek alınız. Bulantı, kusma ve genç kızlarda hafif vajinal kanama doz aşımı belirtilerindendir.

    Yasmin Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım ?

    İlacınızı size önerilenden daha yüksek dozda almaktan kaçınınız.

    Yasmin’in Yan Etkileri

    Alerjik reaksiyon belirtileri olan aşağıdaki sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil yardım desteği alınız : ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

    Aşağıda sıralanan daha hafif yan etkiler de görülebilir ancak bunların varlığında hekiminizle konuşup ilacınızı kullanmaya devam edebilirsiniz :

    * Memelerde ağrı, hassasiyet, büyüme;
    * Depresif duygu durumu, duygu durum değişiklikleri;
    * Bulantı, karın ağrısı;
    * Baş ağrısı;
    * Kiloda artış. (Doğum kontrol hapları ve kilo ile ilgili merak edilenler)

    Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışınız. (Doğum Kontrol Hapları ve tüylenme ile ilgili merak edilenler)

    Yasmin ile Etkileşen Diğer İlaçlar Nelerdir ?

    Aşağıda sıralanan ilaçlarla Yasmin’in bir arada kullanılması olası ilaç etkileşimleri açısından sakıncalı olabilir ya da yeterli etkinlik sağlanamayabilir. Bu nedenle Yasmin’i hekiminize danışmadan bu ilaçlarla birlikte almaktan kaçınınız. Eğer aşağıdaki ilaçların bir ya da birkaçını kullanıyorsanız Yasmin’i kullanmaya başlamadan önce hekiminize söyleyiniz;

    * rifampisin (Rifadin, Rifcap, Rifex);
    * fenitoin sodyum (Epanutin, Epitoin, Phenhydan, Phenytoin, Epdantoin, Hydantin);
    * karbamazepin (Karazepin, Karbalex, Karbasif, Karberol, Kazepin, Tegretol, Temporol, Teril);
    * barbitüratlar [fenitoin (Epdantoin, Hidantin); fenobarbital (Luminal, Phenobarbitalum)];
    * primidon (Mysoline);
    * okskarbazepin (Trileptal, Epsile, Oxilepsi);
    * ritonavir (Norvir);
    * bazı antibiyotikler ve özellikle penisilin grubu ilaçlar [benzilpenisilin (Kristapen, Kristasil, Penicillin-G Potasyum); fenoksimetilpenisilin (Cliacil, Penoksil, Pen-Os); prokain benzilpenisilin (Devapen, İecilline, Pencain-K); benzatin penisilin (Benzapen, Depopenisilin); benzil penisilin ve prokain penisilin kombinasyonu (Deposilin, Penadur);flukloksasilin (Flix, Floksin); amoksisilin (Alfoxil, Amoksina, Amoxicil, Helipak, Largopen); ampisilin (Alfasilin, Ampisina, Makrosilin, Penbisin); ampisilin ve fenazopiridin hidroklorür kombinasyonu (Azosilin); ko-amoksilav (Amoklavin, Amoksilav BID, Augmentin, Bioment BID, Croxilex BID, Klamoks BID, Klavunat); ampisilin ve sulbaktam kombinasyonu (Alfasid, Ampisid, Combicid, Duobak, Duobaktam, Duocid, Sulcid); bakampisilin (Bakamsilin, Penbak); piperasilin (Pipraks); piperasilin ve tazobaktam kombinasyonu (Tazocin); Tikarsilin (Timentin); vb. ];
    * tetrasiklinler [doksisiklin (Doksin, Monodoks, Tetradoks); tetrasiklin (Tetra, Tetralet, Tetramin). ];
    * griseofulvin Gefulvin Forte.

    Yukarıda belirtilen ilaçların herhangi biri ile kısa süreli tedavi görmeniz halinde, doğum kontrol hapı dışında geçici olarak bir bariyer yöntemi kullanınız ya da başka bir gebelik önleyici yöntem tercih ediniz.

    Fenitoin sodyum, barbitüratlar, primidon, karbamazepin, rifampisin, ritonavir, griseofulvin içeren ilaçlardan kullanmanız halinde, ilaç kullanımınız süresince ve tedavinin kesilmesini takiben 28 gün boyunca bariyer yöntemi kullanınız.

    Antibiyotik tedavisi görüyorsanız, ilacınızın sonlanmasını takiben 7 gün boyunca bariyer yöntemi kullanınız. Eğer bariyer yöntemi kullanılan dönem, kutunuzdaki doğum kontrol haplarının bitiminden sonra devam ediyorsa, bir sonraki kutuya ara vermeden devam ediniz.

    Yasmin ile etkileşen diğer başka ilaçlar da mevcut olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün ilaçlar ve diğer alternatif tıp methodları hakkında bilgi veriniz; bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

    Yasmin’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

    Yasmin’i 25 derecenin altındaki oda sıcaklığında, nem ve ışıktan uzak bir yerde saklayınız.

    Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim ?

    YASMİN Film Kaplı Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

    UNUTMAYIN! YASMİN Film Kaplı Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; YASMİN Film Kaplı Tablet’i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve YASMİN Film Kaplı Tablet’i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

    Uyarı! İlaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları bu sitede yer alan bilgilerin toplanması ve sunulması konusunda gereken özeni göstermiş ve bu bilgileri güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan edinmiştir. Kullanılan kaynaklar ve güvenilirlik politikası için tıklayınız. Ancak, ilaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları sitede yer alan bilgilerin doğruluğunu garanti etmez. Sitede yer alan bilgiler, hekimlerin, eczacıların, hemşirelerin veya hasta sağlığıyla ilgili diğer sağlık çalışanlarının bilgi, deneyim, yetenek ve kanaatlerinin yerine geçmeyi değil, tamamlamayı amaçlar. Herhangi bir ilaç veya ilaç kombinasyonuyla ilgili uyarı bulunmaması, bu ilaç veya ilaç kombinasyonunun herhangi bir hasta için veya sizin kişisel koşullarınız için güvenli, uygun ve etkili olduğu fikrini doğurmamalıdır. Doktor ve eczacıların direktiflerine mutlaka uyulmalıdır.

    Kaynak : www.ilacpedia.com