Etiket: Diyet içecekler

  • Diyet yapanlar için dost ve düşman içecekler

    Diyet yapanlar için dost ve düşman içecekler

    Eğer sizde diyet yapıyor fakat sonuca ulaşamıyor iseniz, içecek listemizi gözden geçirmenizde fayda var diyor, Diyetisyen & Yaşam Koçu Gizem Şeber.

    Diyet yapanların aklına takılan sorulardan biri içecek tüketimidir. Genelde içecekler çok masum görünür ve bazen diyeti bozmamıza neden olur. Eğer sizde diyet yapıyor fakat sonuca ulaşamıyor iseniz, içecek listemizi gözden geçirmenizde fayda var diyor, Diyetisyen&Yaşam Koçu Gizem Şeber.

    SU: Diyetin vazgeçilmezi. Daha uzun süre tok hissetmemizin yanı sıra metabolizmamızı hızlandırmaya yardımcı. Çünkü vücutta yetersiz sıvı olması veya sıvı kaybının aşırı olduğu durumlarda vücut alarm veriyor ve metabolizmayı yavaşlatıyor. Kabızlık sorununun en önemli önleyicilerinden olan su, vücudumuzun ödem tutmamasını, kan dolaşımının düzgün sağlanmasını da sağlıyor. Tüm bu olumlu etkilerinin yanı sıra zayıflama esnasında vücutta yıkılan ve zararlı etkisi olabilecek öğelerin vücuttan uzaklaştırılmasını da sağlıyor.
    Diyetteyseniz günde en az 1.5 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

    Minerallerden zenginleştirilmiş sular: İçerisine potasyum ve magnezyum eklenmiş sular özellikle diyetin yanı sıra egzersiz yapanlar için önemli. Terle atılan potasyumun karşılanmasını kolaylaştırdıklarından ötürü, olası kas kramplarını önlüyorlar. Magnezyum, kabızlıktan koruyan minerallerden biri olduğundan ötürü diyette yaşanan en büyük problemlerden biri olan kabızlığın da önüne geçmeye yardımcı.

    Maden suyu: Maden suyu olarak bildiğimiz doğal mineralli sular, içerdikleri mineraller ile sağlığımızı korumaya ve geliştirmeye yardımcı. Aynı zamanda yemeği hızlı tükettiğimiz veya fazla yediğimiz zamanlar için de kurtarıcı. Hipertansiyon hastalarının uzak durması gereken içeceklerden biri.

    Sebze Suları: Kalorisi düşük ve tokluk hissetmeye yardımcı sebze suları diyet yapanlar için ideal olabilir. Sebze suları birçok vitamin ve mineralden aynı zamanda antioksidanlardan zengindir. Fakat bazı çeşitlerinin sodyum içeriğinin yüksek olduğu unutulmamalı. Hipertansiyon hastalarının dikkat etmesi gereken içeceklerden biri.

    Yarım yağlı süt: İçerdiği protein ile tokluk hissi sağlar ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Kalsiyum mineralinin düzenli alınmasının özellikle göbek çevresinde yağlanmanın düşmanı olduğu bilinmektedir. Tam yağlı sütlere göre daha az kalori, doymuş yağ ve kolesterol içerir. Günde 2 bardak süt tüketimi kemik sağlığını korumak için gerekli ve aynı zamanda zayıflamaya yardımcıdır.

    Filtre kahve: Günde 3-4 kupa kahve tüketmenin kafein sebebi ile konsantrasyonu güçlendirdiği ve metabolizmayı hızlandırdığı biliniyor. Yapılan son bilimsel çalışmalar kahvenin şeker ve kanser hastalıklarına karşı koruma sağlayabileceği sonucuna ulaştı. Hipertansiyon hastaları ve yüksek kolesterol hastalarının günde 1 kupanın üzerine çıkmaması gerekiyor.
    Yeşil çay: İçerdiği kateşin ile metabolizma hızlandırmaya yardımcı ve yaşlanmayı geciktirici etkileri var. Antioksidan içeriği ile kansere karşı koruma sağladığı düşünülüyor. Günde 2 kupa tüketilmesi sağlıklı. Reflüsü olan veya hipotansiyonu olanların tüketmemesi gerekli.

    Meyve çayları: İştahı azaltıcı etkisi olduğu düşünülüyor. Kalori maliyeti olmayan bir içecek çeşidi. Diyette yer almasında sorun yok. Su içemeyenler için su yerine geçecek sağlıklı bir alternatif olarak kabul edilebilir.
    Şekerli asitli içecekler: Yüksek şeker içerdiklerinden ötürü yüksek kalorili olan bu tür içecekler gizli kalori alımına yol açarak kilo verememenize sebep olabilir.

    Kremalı kahveler: İçerdiği krema oranına ve kahvenin boyutuna göre bir hamburger kadar kalori içerebilecek içeceklerdir. Gizli kalori bombası olan bu tür içecekler tüketilecek ise, küçük boy seçilmeli ve ara öğün yerine tüketilmelidir.

    Enerji içecekleri: Kalori ve şeker içerikleri yüksek diğer bir içecek grubudur. Yüksek kafein içerikleri ile genelde tüketilmeleri önerilmemektedir.

    Alkollü içecekler: İçerdikleri alkol oranına göre kalorileri yükselen içeceklerdir. Bir gram alkol 7 kalori içerir. Bunun dışında vücutta yağ yakımını güçleştirir ve ödem tutmaya sebep olabilir.

  • Diyet içecekler

    Diyet içecekler

    Diyet içecekler depresyona mı yol açıyor?
    250 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada, bu tür içecekleri sık tüketen kişilerde depresyona daha sık rastlandığı ortaya kondu…

    ABD’de yapılan kapsamlı bir araştırma, “Diyet içecek tüketimi depresyon riskini artırır mı?” tartışmasına yol açtı.

    250 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada, bu tür içecekleri sık tüketen kişilerde depresyona daha sık rastlandığı ortaya kondu. Ancak bu bağlantının sebebi incelenmedi.

    10 yıl süren araştırmaya göre günde dört kutu gazlı diyet içeceği ya da tatlandırıcı katkılı meyve suyu içenlerde depresyon riski yaklaşık %30 artıyor.

    Buna karşılık günde dört fincan kahve tüketenlerin depresyon riski %10 azalıyor.

    Kuzey Carolina’daki Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde görev yapan Chen, “Yaptığımız çalışma, tatlandırıcı kullanılmış diyet içeceklerden vazgeçmenin ya da bunları azaltmanın ve yerlerine tatlandırılmamış kahve içmenin depresyon riskini doğal olarak azaltabileceğini gösteriyor.” dedi. Ancak Doktor Chen bu konuda başka çalışmalar da yapılması gerektiğinin altını çizdi.

    Sebep-sonuç

    Depresyonu başka faktörlerin de tetiklemiş olması mümkün. Ayrıca ABD’de yaşayan 50-80’li yaşlardaki bir grup için geçerli olan sebepler, başka topluluklar için de geçerli olmayabilir.

    Aspartam türü düşük kalorili tatlandırıcılar üzerinde bugüne dek çok sayıda araştırma yapıldı, ayrıca gıda güvenliğinden sorumlu resmi kuruluşlar da bunlara onay verdi.

    İngiltere Besin Bilimi Derneği’nden Gaynor Bussell “Eskiden tatlandırıcılara ‘yapay’ tatlandırıcı denirdi ve bu ‘yapay’ sözcüğü de şüphe uyandırırdı. Bu yüzden kapsamlı araştırmalar yapıldı, güvenli olup olmadıkları değerlendirildi ve şu anda piyasada olan ürünlerde çok iyi sonuçlar alındı.” diyor.

    “Ancak araştırmalar devam ediyor. Bu araştırma da depresyon ile bağlantı olasılığını gündeme getirdi, sebep-sonuç ilişkisini değil.” diye konuştu.

    “Depresyondan muzdarip olan insanlar bunun tatlandırıcılı içeceklerden kaynaklandığı fikrine kapılabilir ve bu nedenle de geçmiş tüketimleri hakkında doğru bilgi veremeyebilir. Özellikle de ABD’de gazlı içeceklere ‘öcü muamelesi’ yapıldığını göz önüne alırsak. Ayrıca obez ya da diyabetik olan insanlar daha fazla ‘diyet’ içecek kullanıyor olabilir ve depresyonun sebebi de obezite ya da diyabet olabilir.”

    “Kilo vermeye çalışanların ve diyabet hastalarının beslenmesinde kalorisi düşük tatlandırıcılar yararlı bir rol oynayabilir. Bu insanlara ‘diyet içecek yerine daha fazla kahve tüketin’ demek de faydalı olmayacaktır.”

    BBC

  • Dr. Mehmet Öz’den 5 diyet miti

    Dr. Mehmet Öz’den 5 diyet miti

    Uygulamakta olduğunuz diyet programı bir dolu yanlış bilgiyi içeriyor olabilir mi? Kilo vermek harcadığınız çaba kilo almanıza yol açabilir mi? Dr. Mehmet Öz bu sorulara dikkat çekerek, ideal kilonuza ulaşmak için yaptığınız pek çok şeyi bırakmanız gerekebileceğini söylüyor. İnandığınız bazı mitlerin şaşırtıcı yönlerini ortaya çıkararak onların sadece birer mit olduğunu açıklıyor.

    1. Diyet miti: Diyet içecekler kilo vermenize yardım eder
    Pek çok diyet içecek normal içeceğe göre daha düşük kalorilidir çünkü normal şeker içermez. Buradaki sorun, yapay tatlandırıcılardır. Çünkü asıl kilo aldıran yapay tatlandırıcılardır.

    Araştırmalar gösteriyor ki, yapay tatlandırıcılar, yemek borusu ve midede bulunan tat reseptörlerini uyarır. Pankreas, vücutta yağ birikimine neden olan insülini açığa çıkarır. Aynı zamanda kimyasallar, vücut gerçekte kalori almış olsun veya olmasın beyindeki tokluk merkezine gönderilir.

    Vücudunuzu şeker yerine başka bir şeyle kandırarak, daha fazla yiyeceğe saldırırsınız ve doyuma ulaşmış hissetmek yerine aşırı yemeye yatkın hale gelirsiniz. Sonuç olarak, kilo almanızı sağlayacak şekilde daha çok aç, daha az tok hissedersiniz. Ayrıca yapay tatlandırıcılar doğal şekerli yiyeceklere kıyasla 100 kere daha tatlıdır.

    Bir bardak limonlu maden suyu gibi sağlıklı alternatifleri seçin.

    2. Diyet miti: Daha fazla kaloriyi keserseniz, daha fazla kilo verirsiniz
    Çok fazla kalori kesmek, bel genişliği için daha kötü sonuç anlamına gelir. Çünkü 3500 kalori yarım kilo yağa eşittir, her hafta diyetinizden 3500 kalori keserseniz haftada yarım kilo kaybedersiniz. Bunu yapmak yerine günde 500 kalori azaltarak haftada yarım kilo verebilirsiniz.

    Pek çok diyet, vücudunuzu aç tutarak hırpalarken, istenmeyen yağların yakılmasını engeller. Aç kalmaya karşı zamanla gelişen vücut mekanizması, vücuda yiyecek ve içeceklerden kalori alması için yardım eder. Vücut, o kaloriyi yağsız kaslardan alabilir. Bu, kas kaybı demektir. Daha az kas, daha yavaş metabolik çalışma demektir. Bu da kilo vermeyi geciktirir.

    3. Diyet miti: Makarna şişmanlatır
    Sorun makarnanın kendisinde değil, yenen porsiyonun miktarındadır. Herhangi bir şeyi çok fazla yediğinizde, yakamazsınız ve vücut onu yağ olarak depolar. Söz konusu olan ekmek, makarna ya da pirinçse, mesele hacim ve fazladan kalorilerdir, karbonhidratlar değildir. Bir de ağır soslar ve yüksek kalorili peynirler de suçludur.

    Burada anahtar, porsiyonlarınızı kontrol altında tutmaktır. Diyetisyenler, kişi başı 60-90 gram arası ya da dört kişilik bir aile için 250 gram kadar pişmemiş makarna öneriyor.
    4. Diyet miti: Akşam 8’den sonra yemek kilo aldırır
    Bu inanışta bir doğruluk payı var. Dr. Öz, akşam 8’den sonra yemek yememeyi öneriyor, çünkü çalışmalar geç saatte yediğinizde aşırı yeme isteği duyacağınızı ve ne kadar kalori aldığınızı anlayamayacağınızı gösteriyor.

    Burada önemli olan, size önerilen kalori miktarından fazlasını alıyor oluşunuz değil, bunları yakma şansınız olmadığından yağ olarak depolayacak olmanız. Sadece akşamları değil, gün boyu ne kadar kalori aldığınız konusunda her zaman ihtiyatlı olun. Sağlıklı bir kadın günde 1800-2000 kalori almalıdır.
    5. Diyet miti: Yağı azaltılmış yiyecekler daha sağlıklıdır
    Yağ, bir yemeğin lezzetini veren en önemli malzemelerden biridir. O yiyecekten yağı çıkardığınızda lezzetini de almış olursunuz. Bunu telafi etmek için şeker, kıvam artırıcılar, kimyasallar gibi ekstra malzemeler katmak daha kötüdür ve bazen tam yağlı yiyecekler kadar kilo aldırır. “Düşük yağ” ve “yağsız” düşük kalori demek değildir.

    Yiyeceklerin etiketlerini okurken gözünüzü iyi açın ve kalori kaynaklarını iyi okuyun. Yağı azaltılmış gıda alırken iki kere düşünün. Tam yağlı gıda da alabilirsiniz ama tüketirken abartıya kaçmamaya çalışın.

    Dr. Öz’den küçük tabak önerisi
    Diyet uzmanları yediklerinizin ölçüsünü sınırlamaktansa küçük tabakta yemek yemeyi tavsiye ediyorlar. Neden? Çünkü küçük tabaklar normal bir porsiyonu daha büyük gösterir. Her ne kadar yapılan yeni bir araştırmaya göre, tabak boyutunun, ne normal kilodakiler ne de obez olanlar açısından kalori tüketimini etkilemediği ortaya çıksa da, Dr. Öz de küçük tabaklarda yemeyi öneriyor. Ama burada küçük tabağı doğru şekilde kullanmak önemli. Küçük tabak, tepeleme yemek doldurmak için bir bahane olmamalı.

    İlgili Konular;
    Dr. Öz onaylı sosyete diyeti
    Doğum Sonrası Diyet Ne Zaman Yapılır?
    Lezzet Diyeti
    Antienflamatuar diyeti
    İbrahim Saraçoğlu Zayıflama Çayı

  • Diyet İçecekler Kilo Aldırıyor

    Diyet İçecekler Kilo Aldırıyor

    Günde 2 veya daha fazla diyet içecek tüketen kişilerin bel genişliği 5 kat daha fazla artıyor.
    Diyet içeceklerin aslında kilo aldırabileceğini ve günde 2 veya daha fazla diyet içecek tüketen kişilerin içmeyenlere göre bel genişliğinin yaklaşık 5 kat daha fazla artığı belirtildi.

    San Antonio’da bulunan Texas Sağlık Bilimleri Merkezi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen 474 yaşlı kişinin katıldığı ve Amerikan Diyabet Derneği’nin toplantısında sunulan bir araştırmaya göre, günde 2 veya daha fazla diyet içecek tüketen kişilerin içmeyenlere göre bel genişliği yaklaşık 5 kat daha fazla artıyor.

    Los Angeles Times’ın yansıttığı araştırmada, sağlıklı bir alternatif olarak diyet gazlı içeceklerin kalorisiz olabileceği ancak, sonuçlarının farklı olabileceğine dikkat çekiliyor.

    Haberde, gazlı içeceklerin yapay olarak tatlandırılmış olmasının kilo yapacağı anlamına gelmediği vurgulanarak, Purdue Üniversitesi’nden bilim adamı Richard Mattes’in kilolu insanların daha çok diyet içecekler tüketmeyi tercih ettiklerini söylediği belirtildi.

    ASIL SORUN DİYET İÇECEKLER DEĞİL FAZLA TÜKETİM

    Richard Mattes ayrıca, sorunun üründe olmadığına dikkat çekerek, asıl sorunun insanların bu ürünleri diyet olduğu için daha çok tüketebileceklerini düşünmesinin olduğunu vurguluyor.

    KALORİDEN DAHA ÖNEMLİ UNSURLAR VAR

    Mattes’in diyet gıdaların kilo almayı ya da vermeyi desteklemediğini belirttiği haberde, araştırmada da insanların kaç kalori aldığının takip edilmediği yaş, cinsiyet, eğitim, yaşadığı yer, diyabet durumu boş zaman aktiviteleri ve sigara içme durumunun göz önünde bulundurulduğu ifade ediliyor.

    Haberde, daha önce yapılan araştırmalarda da obezite ve diyet içecek tüketimi arasında bağlantı bulunduğu ifade edilerek, fareler üzerinde yapılan bir araştırmanın, yapay tatlandırıcının pankreastaki insülin segregasyonunu değiştirdiği ve bununda beyindeki açlığı dengeleyen hücreleri etkilediği belirtiliyor.

    DİYET İÇECEKLERİN ETKİSİ KISMEN PSİKOLOJİK

    Ayrıca, araştırmacılardan epidemiyolojist Sharon Fowler, diyet gazlı içeceklerdeki kimyasalların kilo aldırmasının açıklamasının kısmen psikolojik olduğuna dikkat çekiyor.

    Harvard Üniversitesi epidemiyolojist Dariush Mozaffarian’ın da yeni bir araştırmasında, kilo almaya katkı yapan yiyecek ve içecek listesinde, gazlı ve tatlı içeceklerin içilmemesi gerektiğini belirterek, sıfır kalori gazlı içeceğin, kilo vermek isteyenler için bırakma sürecinde iyi bir tercih olabileceğini söylediğine dikkat çekiliyor.

    Bir önceki yazımız olan Jennifer Lopez’e 25 Kilo Verdiren Diyet başlıklı makalemizde 25 kilo verdiren diyet, En etkili diyet listesi ve Jennifer Lopez diyeti hakkında bilgiler verilmektedir.

    İlgili konular ;
    Karatay Diyeti Deneyimlerimiz – Canan Karatay
    Dukan Diyeti
    Anti Selülit Diyeti
    Atkins Diyeti
    Akdeniz Diyeti
    İsveç Diyeti
    Glisemik indeks Diyeti nedir?
    Hipotiroid Diyeti
    Bikini Diyeti
    Simit Diyeti, Simit Kaç Kalori
    Fast Food Diyeti Listesi