Etiket: deride yanma

  • Sahte parfüm kullananlar

    Sahte parfüm kullananlar

    Sahte parfüm kullananlarda cilt lekenmeleri ortaya çıkabiliyor. Bu kalıcı lekenmeler, hemen ortaya çıkmadığı için anlaşılamayabiliyor

    İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Burhan Engin, orijinal parfümde birçok kimyasal madde bulunduğunu, sahte üretimlerinde ise bu oranın ve çeşidin daha fazla olduğunu belirterek “Sahte parfüm kullanmak cildinize, derinize, en hassas bölgelerinize zarar verme anlamına geliyor” dedi.

    Doç. Dr. Engin, orijinal parfümlerin büyük firmalar tarafından denetlendiğini, insan sağlığını olumsuz etkileyecek etkenlerin en aza indirildiğini kaydederek “Sahteleri ise testler yapılmadığı ve denetlenmediği için insan sağlığını olumsuz etkileyecek maddeler içerebiliyor. Bu ürünlerde antifiriz, alkol gibi ucuz katkı maddeleri kullanılabiliyor” diye konuştu.

    Engin, orijinal parfümlerde bile birçok kimyasal madde bulunduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti: “Sahtelerinde ise bu oran ve çeşit daha fazla. Bu ürünlerin deride en fazla kontakt dermatite yol açtığını görüyoruz. Yani temasa bağlı olarak egzama gibi reaksiyon oluşuyor. Özellikle yanma, kızarıklık, şişlik, birinci derecede yanık gibi etkiler meydana getirebiliyor. Bazen de uzun dönem kullanıldığında özellikle boyun ve yüz bölgelerinde kalıcı lekelenmelere yol açıyor. Aslında sahte parfümlerin hepsini tek tek test edemediğimiz için ne kadar zararlı olduğunu kestiremiyoruz bile. Mesela derinin bir koruyucu tabakası var. Bu belirli bir orana kadar emiliyor. Oran çok önemli yani. Sahte parfümlerde plastik ve kauçuklarda kullanılan bazı kimyasallar da var. Onlar da deriye zarar veriyor.”

    HEMEN ANLAŞILMIYOR
    Burhan Engin, sahte parfüm kullananların “deride kızarıklık ve yanma” şikayetiyle hastaneye başvurduğunu, lekelenmenin ön planda olmadığını anlatarak, kalıcı lekelerin hemen ortaya çıkmadığı için anlaşılamayabileceğini vurguladı.

    Doç. Dr. Engin, sahte parfüm kullanılmaması gerektiğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:
    “Parfüm kullanırken derinin güneşe temas etmemesi gerekiyor. Sahte parfüm kullanmak cildinize, derinize en hassas bölgelerinize zarar verme anlamına geliyor. Bu parfümlere katkı maddeleri kontrolsüz bir şekilde konulduğu için alerji yapma ve deride uzun süreli değişikliklere neden olma ihtimalleri çok yüksek.”

    Kadın parfümleri bölümümüz için tıklayın !

  • Zona – Gece Yanığı Hastalığı Neden Olur?

    Zona – Gece Yanığı Hastalığı Neden Olur?

    ZONA GECE YANIĞI HASTALIĞI

    Halk arasında gece yanığı olarak bilinen Zona sinir ucu iltihabıdır.

    Zonaya neden olan suçiçeği hastalığı virüsüdür. Su çiçeği çoğunlukla çocukluk döneminde geçirilen ve solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Su çiçeği iyileştikten sonra hastalığa neden olan virüs vücuttan tamamen yok olmaz ve bazı sinirlerin içine yerleşerek uyur vaziyette kalır.

    Vücut direnci zayıflayınca ortaya çıkar
    Uzun yıllar boyunca hiçbir sorun yaratmaz. Ancak bazı kişilerde Vücudun direncinin azaldığı durumlarda uyuyan bu virüs uyanır. Yerleştiği sinirin içinde çoğalır ve sinirin uçlarına, sinirin dağıldığı deri bölgesine gelerek ağrı ve cilt döküntüsüyle seyreden Zona hastalığını oluşturur.

    Vücudun zayıf düşmesine yol açan nedenler:
    Bazı enfeksiyonlar, yorgunluk, uykusuzluk, dengesiz beslenme, aşırı kilo kaybı, stres,alınan bazı ilaçlar, kanser gibi hastalıklar sıralanabilir. Zona çocuklar da dahil olmak üzere her yaşta görülür.

    Zona Nerelerde Görülür:
    Sadece sinirin bulunduğu alanda görülür.
    50 yaşın üzerinde, yaşlılarda, başka hastalığı olanlarda daha ağır seyreder. Zona ağrı ve deri döküntüsüyle seyreden bir hastalıktır. Bu iki belirti de tüm vücutta değil sadece sinirin bulunduğu alanda görülür. Zona da yüz, saçlı deri, gövde, kol ve bacaklar gibi vücudun herhangi bir bölgesinde sinirler tutulabilir.

    Bununla beraber en sık tutulan bölge göğüs bölgesidir. Ağrı ve döküntü vücudun sağ ya da sol olmak üzere bir yarısında bir kuşak tarzında yerleşir. Ağrı, deri döküntüsünden önce ortaya çıkabilir. Hastalar ağrıyı yanma, zonklama, batma, bıçak saplanması, karıncalanma, uyuşma şeklinde hisseder.

    Ağrı döküntünün iyileşmesi ile kaybolur
    Ağrının ardından deride bir kızarıklık ve üzerinde yerleşmiş su dolu kabarcıklar ortaya çıkar. 3-4 hafta içinde bunlar kurur ve kabuklanarak iyileşir. Ağrı bu dönemde devam eder ve döküntünün iyileşmesiyle kaybolur.

    Ancak bazen, özellikle de yaşlı kişilerde ağrı döküntünün iyileşmesinden sonra da devam eder.

    Zona Tedavisi:
    Zona tedavisinde istirahat önemlidir.

    Deri döküntüsü için ıslak pansumanlar ve kurutucu merhemler yararlıdır. Vitaminler, ağrı kesiciler ve virüsün çoğalmasının durduran bazı ilaçlar da tedavide kullanılmaktadır. Ağrının inatçı olduğu vakalarda antidepresanlar, sinir blokajı gibi yöntemlerden yararlanabilir.