Etiket: deri inceltme

  • Kalın derili burunlarda burun estetiği

    Kalın derili burunlarda burun estetiği

    Burun estetiğinde deri, yaptığımız heykelin üzerine örttüğümüz kumaştır. Kumaş-deri ne kadar parlak, ince, yağ bezlerinden fakirse o kadar alttaki formu daha iyi gösterir. Deri, kalın yağ bezlerinden zengin ve çok sayıda siyah noktalı ise sonuç olumsuz etkilenir.

    “Redrape” kelimesini tam olarak Türkçe’ye çeviremiyorum ama açıklayayım. Derinin inceliği, kalınlığı bu aşamada etkili. “Redrape” burun derisini kaldırıp, altındaki kıkırdak ve kemiklere şekil verdikten sonra, derinin yeni burnumuza tekrar adapte olmasıdır. İnce derinin adaptasyonu kolay olurken, kalın deri daha zor adapte olur.

    Kalın deri:

    Türk insanında, kalın derili burun yapısı, sık olarak görülür. Bu nedenle, bu yazıyı okuyan çok kişi şu cümleyi duymuştur yada duyacak.  “SENİN DERİN KALIN, GÜZEL OLMAZ”. Kalın derili burunlarda çözüm üretemiyorsak, 5 kişiden 1 kişiyi hiç ameliyat etmememiz lazım. Ben, kalın derili ve burun estetiği isteyen hastalarıma, durumu iyice anlatıyorum ve ameliyat ediyorum.

    Kalın deri neden burun estetiğini zorlaştırır?

    Burun derisi, alttaki kıkırdaklara tam oturmaz. Merdivene bir halı serildiğinde, tam köşelerin oturmaması gibi. Kalın derili hastalarda, burun, daha fazla şişer. Ameliyattan sonraki dönemde, şişlik nedeniyle ilk halinden daha büyük görünebilir. Şişlik, açık teknikte daha fazladır ve daha uzun sürer.

    Kalın derili burunlarda, açık teknik mi, kapalı teknik mi, daha başarılı?

    8 yıl önce genelde açık teknik yapıyordum. Erkek hastalarımda ve kalın derili kadın hastalarımda, istediğim kadar burnu küçültemediğim için kapalı teknik sayım arttı. Burun derisinin en kalın olduğu yer burun ucudur. Açık teknikte de burun ucu ödemi uzun sürer. “Bekle inecek” “daha erken bekleyin lütfen” cümleleri kurmaktan yorulmuştum. İnsanlar 1 yıldan daha önce sonuç görmek istiyorlar. Kapalı teknik ile kalın derili hastalarda, daha iyi sonuç alabiliyorum. İnce deride bu fark daha az. Kalın deride açık teknik tercih edilirse, burun altında ince deriye göre belirgin iz kalıyor.

    Ameliyatta derimi inceltemez misiniz?

    Önemli Soru şu: Derinin tam olarak neresi kalın? Deri, tüm örtücü yumuşak doku için kullanılıyor. Bu doğru değil. Örtücü yumuşak dokular içerisinde sırayla, kıkırdak ve kemik zarı, kıkırdakları arası ligamentler, derin yağ dokusu, kas dokusu, yüzeysel yağ dokusu ve en son deri bulunur. Deri inceltme işleminde, teknik olarak derin tabakalar çıkartılır. Yani, kalın derili burunlarda, alttaki ligament ve kasları çıkartmak, benim hiç bir zaman aklıma yatmadı. Kası ve ligamentleri olmayan burun, et yığını gibi geliyor bana. Burun kaslarının solunuma büyük etkisi var. Kaslar çıkartıldığında, burun kanatları derin nefes alırken kapanabiliyor. Bu olmasın diye, yapısal rinoplasti denilen bol kıkırdak greftleme yapılınca da burun hem büyüyor hem de sertleşiyor. Ben kalın derili hastalarda, yumuşak doku inceltmesi yapmıyorum, faydalı olduğuna da inanmıyorum. Çünkü , temel problem, en üst tabaka olan derinin kalın olması.

    Deriyi inceltmenin başka yolu yok mu?

    Evet var. Kalın derili burunlarda, deri eklerinden olan, en üst tabakanın içindeki yağ bezlerinin sayısı ve hacmi fazla oluyor. Yağ bezleri ile derin ve yüzeysel yağ tabakasının birbiriyle isim benzerliği dışında, hiç alakaları yok. Derideki yağ bezlerinin hacmini ve sayısını azaltacak ilaçlar var. İzotretionin etken maddesi (Roaccutane, aknetrent, zoretanin,.) içeren ilaçlar, derinin yağ bezlerinin sayısını azaltır ve deriyi inceltir.  Bu tedaviyi almak kolay değil.  Ciddi yan etkileri var. Geçmeyen  sivilce problemi olanlar kullanıyorlar ve hastalar çok fayda görüyor.

    Diğer bir yöntem ise cilt soyma. Deriye uzun süre düşük dozda A vitamini kremleri kullanarak, deride incelme sağlanabiliyor. Burun derisinde, siyah nokta çoksa ameliyattan sonra, daha fazla şişiyor ve sivilce sık görülüyor. Ben, mutlaka ameliyattan 1 hafta öncesinde, 1-2 defa cilt bakımı öneriyorum. Basit bir cilt bakımı bile çok faydalıdır.

    İçten bantlama

    Burun estetiği isteyen hastamızın, derisi ince ise, ek tedbir almasınız bile deri alttaki anatomiye kolay adapte olur. Ancak, kalın deri oturmaz. Bu da yuvarlaklaşma yapar. Derinin “redrape” denilen adaptasyonunu şansa bırakmamak için ameliyatıma, 15 dakikalık ek bir işlem ekliyorum. Burun derisinin, en çok kabardığı noktaları, alttaki kıkırdaklara dikiyorum yada teyelliyorum. İçten bantlama, kalın derili hastalardaki yuvarlaklaşma olayını azaltıyor. Burun derisinin, adaptasyonu arttığı için burnu daha fazla küçültebiliyorum.

    Derinin kalınlığı dışında et fazla ise ne yapacağız?

    Bazen, burun yan etleri o kadar kalın, geniş ve sarkık oluyor ki, sadece burun estetiği ile küçültmek mümkün değil. Bu hastalarda, burun kanatlarını tabandan ve delik içlerinden deri çıkartarak yukarıya alıyoruz. Bu ciddi bir küçülme sağlıyor.

     

    Op.Dr. Barış Çakır
    Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
    bariscakir.com

    Dr. Barış Çakır Facebook 

    Dr. Barış Çakır Twitter

    İlgili Konuları ;
    – Burun ameliyatlarında “Mandal Burun” tehlikesi
    – Burun estetiğinde doğal görünüm için Poligon Rinoplasti
    – Burun estetiğinde içten bantlama tekniği
    – Burun nefes problemleri
    – Burun estetiğinde kapalı teknik mi ? açık teknik mi ?
    – Gülerken diş etlerinizin çok görünmesi (Gummy Smile) 

  • Gençleştiren Thermage Cpt Teknoloji

    Gençleştiren Thermage Cpt Teknoloji

    Sadece tek seans uygulanabilen son Thermage CPT teknolojisi, 20 dakikada ciltte sıkılaşma ve incelme sağlıyor.
    Thermage ve radyo frekans esanslı çalışan cihazlar deride sarkma ve selülitlere karşı son yıllarda bilinen ve tercih edilen uygulamalardan biriydi. Modern cerrahi 2010 yılında da hızla ilerlemeye devam ediyor, teknolojinin cerrahiye kazandırdığı yeni model Thermage ile sadece tek seansta Benjamin Button hikayesi neredeyse gerçek oluyor.
    Sadece tek seans uygulanabilen son Thermage CPT teknolojisi, ciltte sıkılaşma ve toparlama sağlayıp uygulama işlemini oldukça kolaylaştırıyor, radyo dalgaları kollagen dokuda yenilenme sağlıyor. Konuyla ilgili sorularımızı Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Naci Çelik yanıtladı.

    – Thermage CPT sistemi nedir?

    Klasik Thermage, cildi sıkılaştırıp düzeltmek, derinin kontur oluşumunu sağlamak ve selülit görüntüsünü azaltmak için kullanılan etkili bir yöntemdi. Çalışma esası şu: cildinizin derin tabakalarındaki liflerin kollajen moleküllerinin kısalıp, gerginleşmesini ve destek dokulardaki sarkıkları toparlayarak, cildinizi eskisinden daha genç görünmesini sağlıyor. Yalnızca tek seans uygulanan monopolar bir radyofrekans yöntemi olan Thermage’ın en büyük artısı ise sonuçların yavaş yavaş ve artarak ortaya çıkması, oldukça etkili olması ve her deri tipinde uygulanabiliyor olmasıdır.

    – Yeni Thermage CPT’nin eski Thermage ve radyo frekans esaslı çalışan cihazlardan farkı nedir?

    Diğer cihazlardan farklı olarak en önemli özelliğinin tek seanslık bir işlem olması diyebiliriz. Thermage; facelift, blepharoplasty, liposuction ile karıştırılmaması gereken, cerrahi olmayan farklı bir uygulama. Yurtdışında özellikle Amerika’da da bugünlerde oldukça yaygın olan bu yöntemin en önemli farkı, tedavinin derinliğinin cihaza değil hastaya özel kullanılan başlıklara bağlı olması. Yani her hastaya farklı uç kullanıyoruz. Derin dokuları eşit şekilde ısıtıp gerginleştiriyor ve cryogen soğutma sistemi ile epidermisi koruyor.

    – Uygulama tam olarak ne kadar sürüyor ve etkilerini ne zaman görebiliyoruz?

    Tabiî ki uygulanan bölgeye göre uygulama süresi değişiyor. Ama minimum 20 dakika ile maksimum 2 saat süren tek bir seanslık sıkılaşma ve incelme sağlayan bir yöntem diyebiliriz. Uygulamadan hemen sonra gözle görülebilen bir değişim olabiliyor ama etkiler 6-9 ay içinde artarak devam ediyor. İşlemden hemen sonra, çıkıp işinize geri dönebilir ve günlük aktivitelerinizi sürdürebilirsiniz.

    – Uygulama esnasında ağrı, sızı hissediliyor mu?

    Yeni Thermage’ın özelliklerinden birisi kişiye “özel başlıkların” kullanılması ve ısının kollagen dokuya transferi esnasında radyo dalgalarının etkisiyle derinin derin kısımlarında ısı hissedilmesidir. Bu ısınma kolajenin sıkılaşması için gereken ısıya gelindiğinin göstergesidir. Dolayısıyla özellikle boyun, karın bölgesi ve kollarda yapılan uygulamalarda daha fazla, göz kapağı ve yüz uygulamalarında daha az olmak üzere ağrılı bir işlemdir. Bu ağrının hissedilmesi tedavinin olmakta olduğunu gösterir ve gereklidir. İyi tarafı işlem sonlandığında bir ağrı hissedilmemesidir ve bu ağrı herhangi bir anestezi kullanılmadan hasta tarafından tolere edilebilir. Aynı zamanda bu yeni sistemde ısı hastanın toleransına göre azaltılıp çoğaltılabilme özelliğini taşıyor. Cryogen soğutma sistemi ile epidermesi korunuyor böylelikle hasta bu yanma ağrısını daha az hissediyor.

    – Yüz germe ameliyatı kadar etkili mi?

    Bıçak altına yatmaktan korkan ve sağlık sorunları nedeniyle ameliyat olamayan hastalar için kullanabileceğimiz ilk seçenektir. Elbette estetik cerrahi kadar etkili değil. Çok sarkmış ciltlerde ve kalın derilere yapılan uygulamalardan çok etkili sonuç alamayız. Ama yüz germe veya karın germe yaptırmış ya da liposuction sonrası istediği sonucu elde edememiş hastalarda kesinlikle öneriyoruz. Çünkü cerrahi işlemler konturu düzeltebilir ancak deri yapısında bir değişiklik oluşturmaz. Thermage ise deriyi gençleştirir.

    – Peki Thermage uygulamasının sonuçları ne kadar kalıcı oluyor?

    Thermage uygulamasının kolajen yapısında hemen etkisini gösteren bir sıkılaşma sağlıyor ve zaman içinde de bu sıkılaşma artış gösteriyor. Yani şöyle düşünün, saç teli yakıldığı an hemen nasıl kısalıyorsa yaşlanmış cilt yani gevşemiş kolajen yapısı da, aynı saç gibi, uygulama yapılır yapılmaz kendini toparlıyor ve gerginleşiyor. Hasta en erken bir yıl sonra olmak üzere isterse tekrar işlem isteyebilir. Ama eğer hasta yeterli sonuç aldıysa tekrar yaşlanana kadar bir daha yaptırmak zorunda değildir.

    – En çok kimler tarafından tercih ediliyor?

    En çok hamilelik ve kilo kaybı sonrasında tercih ediliyor. Ayrıca cerrahi müdahaleye zaman ayıramayacak olan çalışan hastalar bize başvuruyor. Kozmetik olarak kullanılan krem ve jellerden daha etkili olan bu sistem cerrahi olmayan bir sistem olmasıyla sarkıklarından ve selülitlerinden şikayet edenlerin başvuracağı bir tedavi oluyor. Özellikle 35-60 yaş aralığındaki hastalar bizim için ideal diyebilirim.

    – Thermage işlemini kimlere uygulamıyorsunuz?

    Kronik NSAI türü ağrı kesici veya kortikosteroid ilaç kullanıcılarına, sürekli kilo-alıp veren kişilere ve kalitesi kötü deriye sahip yani aşırı güneş hasarı almış kimselere uygulamayı gerçekleştirmiyoruz. Ayrıca kalp pili veya orta kulakta işitme cihazları yerleştirilmiş hastalara bu işlem yapılır.