Etiket: çocuk felci aşısı

  • Çocukluk Aşıları Neden Yapılır?

    Çocukluk Aşıları Neden Yapılır?

    Hastalıkların önlenmesi, sağlıklı gelişim ve büyüme sürecinin yanı sıra sağlıklı bir beden için bebek ve çocukluk çağlarında aşılar yapılmalıdır. Kalıcı rahatsızlıkların önlenmesi, ölümcül hastalık risklerinin önlenmesi ve hastalık bulaşma risklerinin kaldırılması için özellikle çocukluk çağlarında aşılar tam ve düzenli şekilde yapılmalıdır.

    Çocukluk Aşıları Neden Yapılır?

    Herd İmmuninty olarak tanımlanan toplumsal bağışıklık sistemi ve çevreye hastalık bulaştırmamak için de çocukluk aşıları yaptırılmalıdır. Aşılamanın amacı; hastalığa neden olan bakteri, virüs ve mikropların önceden önlenmesidir.

    Hastalıklara karşı hazırlıklı hale getirmek için bu mikropların ölü ya da zayıflatılmış halleri enjekte edilir. Vücut, antikor yani bağışıklık maddeleri sağlayarak, hastalıklara karşı güçlü ve donanımlı hale gelir.

    Bazı aşılar bir kez değil birkaç sefer tekrarlanır. Bu tür aşılara; rapel yani pekiştirme aşısı denilir.

    Çocukluk Aşıları Neden Yapılır? | 1

    Bulaşıcı Hastalıkların Önlenmesi

    Geçmişten günümüze bulaşıcı hastalıkların önlenmesi ve geniş çaplı ölümlere neden olan hastalık risklerinin ortadan kaldırılması için evrensel olarak aşılar yapılır. Örneğin Türkiye’de çocuk felci aşısı düzenli olarak yapıldığı için bu hastalık riski tamamen ortadan kaldırılmış ve polio hastalığından arındırılmış ülke sertifikası alınmıştır.

    Çocukluk çağlarında yapılan aşılar arasında; kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, verem, hepatit B ve A, çocuk felci aşısı, menenjit ve verem aşıları yer alıyor. Her yeni doğan bebeğe aşı kartı çıkarılır ve ayına, yaşına göre aşılar yaptırılır.

    Sağlık Bakanlığı tarafından temin edilen ve düzenli olarak yapılan çocuk aşıları, ücretsiz olarak sağlık ocaklarında yapılmaktadır. Bu aşılara ek olarak;

    • Rota virüs (ishal)
    • meningokok menejit aşısı
    • human papilloma virüs aşısı ( serviks kanserinden koruma amaçlı),
    • RSV aşısı

    Gibi özel aşılarda düzenli olarak yapılmaktadır. Sağlıklı gelişim ve yaşam için aşıları düzenli olarak yaptırınız.

    Çocuklara Grip Aşısı Yapılmalı Mı ? Tıklayın !

    Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri Tıklayın !

    Bebeklerde 2 Ay Aşısı Sonrası Ateşlenme Tıklayın !

    Aşı Takvimi İçin Tıklayın !

  • Çocuk felci aşısı ne zaman yapılır?

    Çocuk felci aşısı ne zaman yapılır?

    Çocuk felci hastalığına neden olan polio virüsü nedir? Çocuk felci aşısı ne zaman yapılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kılıç tüm merak edilenleri anlattı…

    ÇOCUK FELCİ (POLİO) AŞISI

    Poliyomyelit nedir?

    Poliovirüs 1,2,3 tiplerinin neden olduğu çocuk felci enfeksiyonudur. Virüs ağız yolu ile bulaşır lenf dokusunda ve barsaklarda yerleşir ortalama vakaların % 95 enfeksiyonla sonuçlanmaz. Diğer olgularda ortalama 7. günde merkezi sinir sisteminde sinir hücrelerini etkileyerek çocuk felcine sebep olur.

    Nasıl bulaşır?

    Etken insana hasta kişilerin dışkısı ile temas etmiş yiyecek ve içecekler yoluyla bulaşır. İyi yıkanmamış gıdalar ve özellikle eller bulaşmada çok önemli rol oynar.

    Belirtileri nelerdir?

    Hastalık dört klinik şeklinde kendini gösterir;

    • Büyük çoğunluğu sessiz enfeksiyon,
    • Bir kısmı grip benzeri viral bulgularla geçen enfeksiyon,
    • Üçüncü kısım aseptik menenjitgibi inflamasyon yaratmayan kalıcı olmayan enfeksiyon,
    • Son olarak sinir sisteminde hasar oluşturarak gevşek felç yapan enfeksiyon.

    Nasıl korunulur?

    El hijyenine ve gıda temizliğine dikkate edilerek bulaş engellenebilir.

    Polio aşısı;

    İki şekilde bulunmaktadır, endemik olan ve halen vakaların görüldüğü ülkelerde ağızdan OPV (canlı aşı-damla şeklinde) olarak uygulanır. Ülkemizde de 6. ay ve 18. ay sonunda aile sağlığı merkezlerinde uygulanmaktadır. Diğer aşı IPV denilen inaktif (ölü) aşıdır. Bu aşı da poliodan arındırılmış ülkelerde OPV aşısının düşük de olsa istenmeyen yan etkilerine rastlamamak adına uygulanmaktadır. Ülkemizde 5’li karma aşı şeklinde 2-4-6 ve 18. ay sonlarında yapılmaktadır.

    Aşı kimlere yapılmamalıdır?

    Canlı aşıların yapılmaması gereken durumlarda (bağışıklık sistemi zayıf olan, steroid tedavisi alan, ciddi alerjik rekasiyonu olan, ciddi yanık ve ağır hastalık durumlarında) aşı yapılmamalıdır. Ayrıca etrafında bağışıklık sistemi zayıf olan kişi varsa bulaş olabileceği için OPV bu kişilere yapılmaz.

    İstenmeyen etkiler nelerdir?

    IPV’nin yan etkisi yok denecek kadar azdır, içerisinde neomisin, streptomisin ve penisilin bulunduğu için bu aşılara alerjisi olanlarda yapılmaz. OPV çok düşük oranda olsa da aşı yapılan kişide veya yakınında teması olan birinde paralizi (felç) geliştirebilmektedir.