Etiket: Cinsel ilişki sırasında Baş Ağrısı

  • Orgazmik baş ağrısı hakkında her şey

    Orgazmik baş ağrısı hakkında her şey

    Bu yüzden cinsel hayatı bitenler mi ararsınız, eşine artık korkarak yaklaşanları mı?

    Orgazmik baş ağrısı hakkında her şeyi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ertaş ile Ankara Özel TOBB ETÜ Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Zülküf Önal’a sordum…

    – Orgazm sırasında yaşanan şiddetli baş ağrısının nedeni ne?

    Prof. Dr. M.Z.Önal: Bir çok nedeni olabilir. Baş ağrısına yönelik olarak hastanın öyküsü ve muayenesi, nedeni konusunda oldukça yararlı olabilir. Fakat bazen ileri tetkik yöntemlerine başvurmak zorunda kalabiliriz. Ancak nedeni olmayacağı gibi; hipertansiyon, boyun fıtığı, Arnold-Chiari malformasyonu, subaraknoid kanama gibi nedenler de sayılabilir. Bu tip ağrılar sıklıkla migren grubu içinde değerlendirilir.

    – Bildiğimiz baş ağrısından farklı ve çok şiddetli olduğunu söylüyor hastalar. Tıp nasıl tarif ediyor bu ağrıyı?

    Prof. Dr. M.Z.Önal: Bu ağrıların, gerçekten korkutucu şiddette olduğunu ifade ediyor hastalar. Hastalar beyinlerinin içinde bir şeylerin patladığı hissine kapılabiliyor. Ağrı aniden başlayan, başın genellikle tek tarafında, ancak iki tarafında da hissedilebilen, zonklayıcı, hastanın hareket etmesi ile şiddetinin arttığını gözlediği, bulantı ve kusmanın eşlik edebildiği bir ağrı olarak tarif ediliyor.

    – Ne kadar sürüyor ağrı?

    Prof. Dr. M. Ertaş: Bir dakika da sürebilir, bir gün de… Fakat çoklukla 1-3 saat arası devam ediyor.

    – Sadece orgazm sırasında mı oluyor peki?

    Prof. Dr. M. Ertaş: Cinsel ilişki sırasındaki orgazm sırasında görülebileceği gibi mastürbasyon sırasındaki orgazmda da ortaya çıkabilir.

    – Peki neden ülkemizde hiç bilinmiyor bu hastalık?

    Prof. Dr. M. Ertaş: Yaşam boyu görülme şansı yüzde 1. Yani 100 kişiden 1’i hayatında orgazm sırasında böyle bir baş ağrısı yaşamış oluyor, fakat çoğu kez başarısızlık duygusu veya başka nedenlerle bu sorun paylaşılmıyor.

    – Bir nöroloji uzmanı olarak, orgazmik baş ağrısı şikayetiyle çok sık karşılaşıyor musunuz?

    Prof. Dr. M. Ertaş: Çok hasta gelmiyor. Birincisi çok sık değil, ikincisi bu hastaların büyük çoğunluğu hekime başvurmuyor. Psikiyatrist olan bir hastam, bu nedenle seksüel aktiviteden uzaklaşıp depresyona girmiş, eşiyle sorun yaşamıştı. Hastanın psikiyatrist olması bile, kendisini yetersiz görmesini engellemiyor.

    – Daha çok kimler karşılaşıyor bu sorunla? Erkeklerde daha çok görüldüğü doğru mu gerçekten?

    Prof. Dr. M. Ertaş: Erkeklerde kadınlara göre 3-4 kat daha sık ve 30’lu yaşlarda en fazla, fakat daha erken veya daha ileri yaşlarda da görülebilir. Erkeklerde neden sık görüldüğü bilinmiyor. Başka bazı baş ağrısı hastalıklarında da erkek egemenliği söz konusu. Örneğin migren kadınlarda 3 kat fazla iken, ona kardeş bir baş ağrısı hastalığı olan küme baş ağrısı ise erkeklerde 4 kat fazladır.

    Prof. Dr. M.Z.Önal: Aslında kadınlarda daha sık görülüyor. Ancak kadınların orgazmla sonlanan birliktelikleri çok seyrek olduğu için daha az gibi görülebiliyor. Ayrıca bu konu biraz da tabu niteliğinde olduğu için, ağrıyı tetiklediğini düşündüğü orgazm sürecini yaşayan kadınlar, bu ağrılardan muzdarip ise orgazm olmamaya çalışıyor.

    – Peki orgazmik baş ağrısını yaşayan kişi, ‘o an’ ne yapmalı?

    Prof. Dr. M.Z.Önal: Ağrı sonrası doktora gitme şansı varsa tek gideceği adres bir nöroloji uzmanı olmalı. Ayrıca nadiren beyinde o sırada bir kanama olursa, kişi zaten komaya girer ve yakınları tarafından acilen hastaneye kaldırılır. Bu durum ölüme neden olmamışsa, var olan bir anevrizmanın cerrahi veya girişimsel radyolojik tedavisi ile sonlanır.

    Prof. Dr. M. Ertaş: Bu baş ağrısına bir beyin damar hastalığının yol açıp açmadığını bilemeyeceği için, yeniden bir ilişki denememeli.

    – Hikayesini yazdığım hasta, yabancı kaynaklardan orgazmik baş ağrısının olası bir beyin kanamasının habercisi olduğunu okumuş, bu yüzden çok korkuyordu. Böyle bir risk var mı gerçekten?

    Prof. Dr. M.Z.Önal: Bu tip baş ağrıları beyinde anevrizması olanlarda daha sık görülebiliyor. Bu nedenle mutlaka beyin damarlarının anjiyografik incelemesi yapılmalı. Beyindeki anevrizmalar kanamaya meyilli yapısal değişikliklerdir. Baloncuk olarak da bilinir.

    Prof. Dr. M. Ertaş: Keza, bir beyin su kaçağı ağrısı da bu şekilde kendini gösterebilir. Bu nedenle çoğu kez beyne yönelik tetkik yapmak gerekir.

    – Hasta tedavi olmak için nasıl bir yöntem izlemeli peki?

    Prof. Dr. M.Ertaş: Eğer altta yatan başka bir hastalık ihtimali dışlandı ise, cinsel ilişki öncesinde, örneğin bir saat önce yüksek dozda güçlü antiromatizmal ağrı kesici ilaç kullanımı etkili olabilir. Eğer yeterli etki sağlanmıyorsa migren önleyici tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da yararlı olabilir.

    – Hastaların nelere dikkat etmesi gerekiyor? Cinsel hayatı bu yüzden biten hastalarınız var mı?

    Prof. Dr. M. Ertaş: Cinsel hayatı biten çok insan oluyor, ayrılığa kadar uzanabiliyor. Çünkü o kadar şiddetli bir ağrı ki, tekrar bir cinsel deneyimden korkar hale geliyor hasta ve giderek aseksüel bir davranışa bürünebiliyor. Ardından yetersizlik, başarısızlık duygusu ve sonuçta depresyona kadar uzanıyor.

    Posta / Özsel Tortop

  • “Bu Akşam Başım Ağrıyor Yatak Efsanesi” Yoksa Gerçek Mi?

    “Bu Akşam Başım Ağrıyor Yatak Efsanesi” Yoksa Gerçek Mi?

    CİSED ONURSAL BAŞKANI DR. CEM KEÇE: “SEKSÜEL BAŞ AĞRILARI HAYATI TEHDİT EDEBİLİYOR!”

    Baş ağrıları insanlığın en büyük problemlerinden biridir. Her insan hayatının bir döneminde şiddetli baş ağrısı yaşar. Her 360 baş ağrısından biri seksten kaynaklanabiliyor. “Bu akşam başım ağrıyor!” sözünü daha çok kadınların cinsel ilişkiye girmek istemedikleri zamanlarda söyledikleri varsayılsa bile, bunun doğru olmadığı ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar kadınlar gibi erkeklerin de cinsel ilişki öncesinde, cinsel ilişki yaşarken veya sonrasında baş ağrıları olabiliyor. Ayrıca cinsel aktiviteler sırasında yaşanan baş ağrıları sağlık açısından çok tehlikeli bir durumun habercisi olabiliyor. Ancak cinsel ilişki sırasında oluşan baş ağrıları çok dikkate alınmıyor, hatta bunun için doktora başvuranların sayısı oldukça düşük. Oysa cinsel aktiviteler sırasında aniden ortaya çıkan şiddetli bir baş ağrısı, beyinde bir kanamanın işareti olarak gündeme gelebiliyor, bu ağrılar cinsel ilişkiden sonra geçmeyip günlerce sürebiliyor, devamında beyin felcine hatta ölüme bile yol açabiliyor. Nadir görülen ama merak edilen seksüel baş ağrılarıyla ilgili sorulara yanıtlar Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) cinsel terapistlerinden geldi…

    “BU AKŞAM BAŞIM AĞRIYOR YATAK EFSANESİ” YOKSA GERÇEK Mİ?

    CİSED Onursal Başkanı Dr. Cem Keçe, cinsel ilişki öncesinde, boşalma anında veya sonrasında ortaya çıkan baş ağrılarının tehlikeli bir durumun işareti olabileceğini, hatta ölüme bile sebebiyet verebileceğini söyledi. Cinsel birleşme sırasında nadir de olsa şiddetli bir baş ağrısının oluşabileceğini belirten Dr. Keçe; “Özellikle boşalma sırasında aniden ortaya çıkan şiddetli baş ağrıları beyinde bir damar balonlaşması ya da damar yumaklaşmasının yırtılmasına işaret edebiliyor. Seksüel baş ağrısı olarak isimlendirilen bu durum, beyin kanaması ve ani ölüm riskinin ilk haberci olabileceğinden, mutlaka nörolojik olarak araştırılma yapılması için bir hekime başvurulması gerekiyor.” dedi. Kendisinde veya ailesinden birinde migren hastalığı olanlarda seksüel baş ağrılarının daha çok görülebileceğine dikkati çeken Dr. Keçe; “Erkeklerde üç kat daha fazla görülen seksüel baş ağrıları herkeste olabilir ama en sık yirmili yaşlar ve 35-45 yaşları arasında görülüyor. Hatta mastürbasyon bile seksüel baş ağrılarına yol açabiliyor. Bu nedenle ‘bu akşam başım ağrıyor yatak efsanesi’ bazıları için gerçek olabiliyor.” diye konuştu.

    PARTNERE KARŞI HİSSEDİLEN YOĞUN ÖFKE BAŞ AĞRISINA YOL AÇABİLİYOR!

    Cinsel ilişki sırasında kalp hızı ve tansiyonun arttığını ve buna bağlı olarak baş ağrılarının meydana gelebileceğini söyleyen CİSED Genel Başkanı Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cebrail Kısa;“Baş ağrıları, öksürük, eksersiz ve cinsel ilişki ile tetiklenip başlayabiliyor, bunlar bir tür efora bağlı baş ağrılarıdır. Eğer kişi partnerine karşı isteksizlik yaşıyorsa ya da ona öfkeli veya kırgınsa stresli olur, stres de baş ağrısını tetikleyebilir ve cinsel ilişki tam bir kâbusa dönüşebilir, bunlar da strese bağlı baş ağrılarıdır. Migrendeki gibi aşırı stres, uykusuzluk, hava değişimi gibi olaylar baş ağrılarını tetikleyebilir. Bu nedenle migreni olanlarda veya gerilim baş ağrısı çekenlerde seksüel baş ağrıları daha sık görülebiliyor. Cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde kullanılan ilaçların, doğum kontrol haplarının ve soğuk algınlığı ilaçlarının yan etkisi olarak baş ağrıları ortaya çıkabiliyor. Ayrıca bu tip baş ağrılarının cinsel ilişki sırasında harcanan efor ile bir ilgisi olmuyor.” dedi.

    ACİL DEĞERLENDİRME VE TEDAVİ GEREKTİĞİ NASIL ANLAŞILIYOR?

    Cinsel ilişkiye bağlı baş ağrılarının iki tipi olduğunu ifade eden CİSED Genel Sekreteri Psikolog Serap Güngör; “Altta yatan bir beyin hastalığı bulunmayan ve iyi huylu seksüel baş ağrıları adını verdiğimiz ilk tip, kalıcı bir hastalık yapmıyor ve hayati bir tehlike yaratmıyor. Kadın ve erkeği etkileyebilmekle birlikte, migrenin aksine erkeklerde daha sık görülebiliyor. 20-40 yaşları arasında yani cinsel aktifliğin yoğun olduğu yaşlarda ortaya çıkabiliyor. Cinsel aktivite ve heyecan arttıkça ağrısı yoğunlaşan iyi huylu seksüel baş ağrıları, boşalma veya orgazm öncesinde veya sırasında baş ve ensede, her iki tarafta birden olabiliyor. Mastürbasyon ile de başlayabiliyor. Birkaç dakika sürebildiği gibi saatleri de bulabiliyor. Çok rahatsız edici olabiliyor ve genellikle cinsel ilişkiyi sınırlıyor veya sonlandırabiliyor. Ağrıyı yaşayanlar, yine olabilecek endişesiyle cinsel ilişkiden kaçabiliyorlar. Ağrı başlayınca boşalmadan önce ilişkinin sonlandırılması ağrıyı kesilebiliyor. Bu tip baş ağrılarının kasların kasılmasından veya damarların genişlemesinden dolayı olduğu düşünülüyor. İkinci tip olan cinsel ilişki sırasında ilk kez ortaya çıkan seksüel baş ağrılarını hastalar hayatlarında yaşadıkları en kötü baş ağrısı olarak tanımlıyorlar. Bu nedenle aksi gösterilene kadar ciddi bir acil durum olarak değerlendiriliyor. Çünkü bu tip baş ağrıları genellikle anormal bir damarın yırtılması sonucu akut bir beyin kanamasına bağlı olabiliyor, hayatı tehdit edebiliyor, acil değerlendirme ve tedavi gerektirebiliyor.” dedi.

    NE YAPMAK GEREKİYOR?

    Seksüel baş ağrılarında bilinçlenmek ve gerektiğinde tıbbi yardım aramak için bir hekime başvurmak gerektiğini söyleyen CİSED Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Kemal Özcan; “Hekimler önce hastayı dinliyor, sonra muayene ediyor, şüphe uyandıracak bir durum varsa tomografik inceleme yapıyor ve sonuçlara göre uygun bir tedavi planlanıyor. Muayenenin ve incelemelerin normal olması, hayati riski ortadan kaldırıyor, fakat ağrının rahatsız edici ve cinselliği sınırlandırıcı etkisi devam edebiliyor. Hatta ağrının yaşanması ve bu nedenle cinsel ilişkilerin sınırlandırılması, oldukça önemli ilişkisel sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle her ne olursa olsun bir tedavi gerekiyor. Seksüel baş ağrıları genellikle kendi kendine geçiyor. Ancak baş ağrısı uzadığında basit ağrı kesiciler almak gerekebiliyor. Eğer baş ağrısı sık ve rahatsız edici oluyorsa ilişki öncesinde baş ağrısını önleyici ilaçlar (Beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri ve antienflamatuar ilaçlar, vb.) kullanılabiliyor. Sadece ensede veya başın arkasında ağrı oluyorsa, boyun kaslarını gevşetecek hareketler veya masaj işe yarayabiliyor. Cinsel faaliyeti ve seksüel heyecanı yavaş yavaş arttırmak da faydalı olabiliyor. Yorgun ve stresli dönemlerde, rahatsız pozisyonlarda veya kısa aralarla birden fazla kez ilişkiye girildiğinde seksüel baş ağrıları daha kolay ortaya çıkabildiği için, bu durumlardan kaçınmak gerekiyor, bazen birkaç hafta cinsel ilişkiden kaçınmak gerekebiliyor. Hatta seksüel baş ağrılarında stresi azaltmak, kilo vermek, eksersiz yapmak ve cinsel ilişkide daha pasif bir rol üstlenmek, ilişki sırasında her zaman uygulanan duruşu veya pozisyonu değiştirmek ve aynı gün ekstra cinsel aktiviteden veya aktivitelerden kaçınmak faydalı olabiliyor.” dedi.