Etiket: cerrahi teknikler

  • Kim Korkar Burun Estetiğinden

    Kim Korkar Burun Estetiğinden

    Eğer burun estetiği yaptırmayı düşünüyorsanız, en yeni teknikler sayesinde daha kolay bir nekahet dönemi, eskisine kıyasla daha doğal görünümlü bir burun sizi bekliyor.

    Birçok seçenek mevcut
    Son yıllardaki gelişmeler sonucunda, operasyon sonrası dönem ağrısız ve hafif şişliklerle geçmektedir. Eskiden kullanılan tamponlar yüzünden nefes alamama problemi de artık kalmadı.

    Üstelik, teknoloji sayesinde, müdahale öncesinde ulaşacağımız sonucu hastaya gösterebiliyoruz. Burnunda daha hafif değişiklik isteyenler ise burun endolifti yöntemini tercih edebilir ve lokal anestezi altında, yarım saatte istenilen sonuca ulaşılabilir. Bu tekniğin en iyi yanı ise beğenmediğinizde geri dönüşünün mümkün olması.

    Daha hafif değişikliklerde ise botoks ve dolgu maddeleri kullanılabilir. Gördünüz gibi burun estetiğine giden birçok alternatif yol var. Önemli olan siz ne kadar farklılık istediğinize karar verin, biz size yardımcı olalım.

    Burun bütün güzel hatlarınızı gölgeleyebilir
    Burun estetiği, ülkemizde en sık yapılan estetik girişimdir. Burnunun estetik görünümünden rahatsız olan, yüzünün diğer hatlarıyla uyumsuz olduğunu düşünen, kaza ya da geçirilen operasyon sonrası burunda oluşan estetik bozukluğu düzelttirmek isteyen kişilere uygulanır.

    Burun yüzümüzün tam ortasında yer aldığı için, büyük veya asimetrik olması bakışları bu bölgeye yöneltir. Yüzün diğer güzel hatlarının ön plana çıkmasını engeller. Operasyon sonrasında kişilerin sert ifadesinin ortadan kalktığını, güzel fakat arka planda kalmış bölgelerin öne çıkarak yüzün çok daha güzelleştiğini görüyorum.

    Önceden sonucu görmek mümkün
    Burun estetiği, yüz kemiklerinin gelişimi tamamlandıktan sonra yani ergenlik çağında kızlarda 16, erkeklerde 17 yaşından sonra yapılır, estetikle beraber şayet varsa nefes alma problemleri de düzeltilir.

    Operasyon öncesi yapılan görüşmeler sırasında bilgisayar yardımı ile, kişinin nasıl bir görünüme sahip olabileceği gösterilir. Böylece kişinin hedeflediği görünüme ne kadar yaklaşıldığı da gösterilmiş olur. Her hasta için farklı uygulamalar gerekir, aynı tipte standart bir burun yapılmaz. Ayrıca, gelişmiş teknikler sayesinde burun estetiği sonuçlarında doğallık korunabiliyor, burun ucu düşmesi gibi sorunlar yaşanmıyor.

    Profil görünümün; alın, burun, elmacık kemiği, dudak, çenenin birlikteliğiyle ortaya çıktığı unutulmamalıdır. Operasyon öncesi görüşmelerde, bu bölgelerle ilgili yapılan önerileri iyi değerlendirmeniz gerekir. Burun estiğine eklenecek çene veya dudak estetiği profil görüntüyü çok etkilediğini unutmayın.

    Ameliyat güncesi
    “Kişinin burnunda elde etmek istediği sonuca ve gerekliliğe göre yapılacak girişim ve anestezi şekli belirlenir. Cerrahi işlem genel veya lokal anestezi altında yapılır, çoğunlukla hastanede kalmayı gerektirmez. Burun ucunda ve sırtında küçük girişimler yapılacaksa lokal anestezi tercih edilebilir.

    Burnun tümünde çalışılacaksa tercihim genel anestezi oluyor. Kesiler burun delikleri içinden veya görülmeyecek bölgeden 3 -4 milimetrelik kesilerle yapılıyor ve sonrasında gözle görünür bir iz kalmıyor.

    Nekahet dönemi
    Operasyon sonrasında, burunda sızlama, basınç hissedilebilir, fakat ağrı şikayeti ile karşılaşmıyorum ve hastalarıma yüze soğuk uygulamalarını ve başlarının yukarıda olacak şekilde uyumalarını öneriyorum.

    Burun içinde tampon kullanmıyorum. Böylece, burun deliklerine yerleştirdiğim özel silikonlar sayesinde operasyon sonrası nefes alma güçlüğü yaşanmıyor. 5-7 günde burun üzerindeki kalıp çıkararak, yerine ödemi engelleyici kağıt bantlar yapıştırılıyor. Hasta, 7-10 günden itibaren normal günlük aktivitelerine dönebiliyor.

    ALTERNATİF GİRİŞİMLER

    Botoks ve dolgu uygulamaları
    Özellikle değişikliklerden çekinen ama burnunu daha güzel görmek isteyen kişilerde sıklıkla uyguladığım bir yöntemdir. Uygulama çok kolaydır. Lokal anestezik krem sürülmesi sonrası, uygulama 5-10 dakika sürer.

    Botox ve dolgu yardımıyla, uygun kişilerde burunda geçici şekil düzeltilmesi, küçük değişiklik isteyenlerde, operasyona vakit ayıramayanlarda veya çekinenlerde uygulanabilir. Gülümseme sırasındaki burun ucu düşmesi durdurularak burun ucu kaldırılabilir ve burun üzerindeki kavisin daha az görülür olması sağlanabilmektedir.

    Ortalama altı ayda bir işlemi tekrarlamak gerekir. Birçok kişi burnundaki güzel değişikliği gördükten sonra burun endolifti veya burun estetiği operasyonuna daha rahat karar veriyor.

    Burun endolifti
    Endolift yöntemini birçok bölgede uyguladıktan sonra, bu yöntemin ismini vererek ilk uygulayanlardan oldum. Kıkırdak ve kemik yapısında değişiklik yapmadan lokal anestezi altında 20-30 dakika kadar süren bir işlemdir. Burun ucunda daralma, burun kanatlarının daraltılması, burun ucunun kaldırılması, bu yöntemle kalıcı olarak sağlanabilmektedir.

    Burun üstündeki kemeri çok büyük olan ve kemik yapısı yana doğru geniş olan kişilerde, bu bölgelerde kesin bir değişiklik isteniyorsa, klasik burun estetiğini tercih ediyorum.

    Burun endolifti nasıl yapılıyor?
    Özel endolift materyalleri, kesi yapmadan özel bir şekilde cilt altına yerleştirilmektedir. Çok yumuşak olan materyaller elle cilt altında hissedilemez.

    Müdahale sonrası burunda 2-3 günde geçecek bir şişlik olur. Bu şişliğin daha çabuk iyileşmesi için bu dönemde burun üstüne bir bant koyuyorum. Üç gün sonra bant çıkarılıyor ve kişi sosyal yaşamına tamamen dönebiliyor.
    Yüzünüzdeki gülücüklerin, güzel burnunuzla bütünleştiği günler dileğiyle…

  • Burun estetiğinde doğru bilinen yanlışlar…

    Burun estetiğinde doğru bilinen yanlışlar…

    BURUN ESTETİĞİNDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

    1- Burun estetiği sadece belli mevsimlerde yapılır

    Burun estetiği operasyonu her mevsimde yapılabilir.

    2-Estetik burun ameliyatları sonrası burun ucu düşer

    Burun estetiği operasyonlarında artık “destekli burun” felsefesi ön plandadır. Yani burnun öncelikle sağlam desteğinin olması hedeflenir. Böylelikle burna yapılan estetik operasyon sonrası burun ucu düşmez, tam tersine eskisine göre daha sağlam destekli bir burun ortaya çıkar.

    3- Estetik burun ameliyatını sadece plastik cerrah yapabilir

    Burun estetiği operasyonunu hem kulak burun boğaz uzmanı hem de plastik cerrah yapabilir. Burada önemli olan seçilecek hekimin çok üst düzeyde tecrübe sahibi olmasıdır. Burun estetiği operasyonları kişiye özel yapılması gereken, dolayısıyla hepsi birbirinden farklılık gösterebilen  özel operasyonlardır ve yoğun tecrübe gerektirmektedir.

    4-Estetik burun ameliyatı sonrası nefes alma işlevi bozulur

    Tam tersine burun estetiğinin amacı sadece burnu güzelleştirmek değil, aynı zamanda daha rahat nefes almayı sağlayan hem estetik hem fonksiyonel ameliyatlardır.

    5-Estetik burun ameliyatında amaçlanan her zaman için küçük ve kalkık bir burundur

    Burun estetiği operasyonu sonrası hedeflenen;  doğal,  yüze uyumlu, çekici,  güzel,  fonksiyonları çok iyi olan bir burun elde etmektir.  Burnun  çok küçük veya  kalkık olması hedeflenmez.  Doğallık esas hedeftir ve operasyon sonrası ameliyat olduğu anlaşılmamalıdır. Bazen küçük ama bazen de büyük olabilir. Her yüz biçimi birbirinden farklı olduğu için burada önemli olan yüze uyumlu doğal burnu hedeflemektir.

    6-Estetik burun operasyonu sonrası aylarca morluk şişlik sürebilir

    Kullanılan yeni teknikler sayesinde artık ameliyat sonrası morluk ve şişlikler çok az olmaktadır

    7- Estetik burun ameliyatı sonrası uzun süre hastanede yatılır

    Burun estetiği operasyonları genellikle günübirlik ameliyatlardır. Ameliyat günü hastalarımızı çoğunlukla taburcu ederiz.

    8-  Estetik burun ameliyatı çok ağrılı bir operasyondur

    Kullanılan yeni mikrocerrahi teknikleri  ve anestezinin artık çok ileri düzeylerde gelişmiş olması dolayısıyla burun estetiği operasyonları artık  ağrılı olmaktan çıkmıştır. Hastalarımız ameliyat sırasında,  ameliyat sonrası nekahat döneminde ve  tamponlar çıkarılırken ağrı duymazlar.

    9-Estetik burun operasyonlarında tamponlar çıkarılırken çok ağrı olur

    Estetik burun operasyonlarında bazen tampon kullanmaya  bile gerek kalmaz.  Şayet tampon kullanılacaksa da silikon yumuşak tamponlar kullanılır. Bunların çıkarılması ise asla ve asla ağrı yapmaz

    10- Estetik burun ameliyatı sadece burnu güzelleştirmek amacıyla yapılır

    Sadece burnu güzelleştirmek amacıyla değil nefes alıp vermeyi daha iyi yapmak amacıyla da estetik ameliyat yapılabilir. Burundaki şekil bozuklukarı nefes alıp vermeyi olumsuz etkileyebilir. Yapılacak estetik burun ameliyatı burnun şeklini güzellektirmekle kalmaz, nefes alıp vermeyi de olumlu etkiler.

    Op.Dr.Muhammet DİLBER
    Nose Estetik “Estetik Burun Ameliyatları”
    www.noseestetik.com , www.muhammetdilber.com

    Op.Dr.Muhammet Dilber Facebook 
    Op.Dr.Muhammet Dilber twitter

    İlgili yazıları ;

    – Burun estetiği ile birlikte yapılan operasyonlar 
    – Burun şekli nefes almayı etkiler mi ?
    – Doğal burun estetiği
    – Burun operasyonu öncesi öneriler
    – Burun estetiği operasyonlarında doğru zaman ?

    [youtube id=”1j6QvsqSzwo” width=”600″ height=”350″]

     

     

  • Burun Estetiğinde Yanlış Bilinenler

    Burun Estetiğinde Yanlış Bilinenler

    Yaptırılan burun estetiği ile yüzün şeklinin değiştirmekle kalmayıp, hem kişinin psikolojini hem de nefes rahat nefes alma sorunlarını ortadan kaldırdığı ve burun estetiğinin ülkemizde en çok yaptırılan Ameliyat olduğu bilinmektedir.

    Burun estetiği (Rhinoplasti) ameliyatları erkek ve kadın tarafından en çok tercih edilen operasyon oldu. Rhinoplasti ile kişilerin sadece yüz görünümlerinin değişmediğini bazı Sağlık sorunlarının çözümüne da yardımcı oluyor.

    Ameliyatta yapılan işlem temel olarak burnun iskeletini oluşturan kemik ve kıkırdak yapının şekillendirilmesidir.

    Gündemden düşmemesine rağmen rhinoplasti ameliyatı hakkında halen fikir birliğine varılamamış birçok bilinmeyen ve bilgi kirliliği yaratan söylentiler devam ede gelmektedir.Açıklığa kavuşturulması gereken konulardan birincisi kullanılan teknik konusundadır. Açık veya kapalı tekniğin hangisinin daha iyi sonuç verdiği tartışılıyor. Rhinop lasti açık ve kapalı olarak adlandırılan iki teknikle gerçekleştirilebilir. Açık teknikte burnun iki deliği arasındaki kolumella dediğimiz bölgeden cilde kesiyapılır. Kapalı teknikte ise tüm kesiler burnun içinden yapılır. dışarıdan görülen herhangi bir cilt kesi izi yoktur. Açık tekniği tercih edenler ise her işlemi görerek yaptıkları için buruna daha hakim olduklarını iddia ederler.Halbuki açık teknikte hemen her şey görerek yapılsa bile, burun iskeletiyle üzerini örten cilt arasındaki bütünlük bozulduğu için,özellikle burun sırtı ile ucu arasındaki ilişkinin ameliyat esnasında yeterli değerlendirilmesi zaafa uğrar. Bu esasen hayati bir dezavantajdır;dışarıdan görülen iz ise cabasıdır. Hangi tekniğin daha iyi sonuç verdiğine dair tartışmalar sürmektedir. Halbuki bu tartışma yanlış bir zeminde devam etmektedir zira iki teknik arasında birbirine üstünlük söz konusu değildir; buradaki seçim daha çok cerrahın tecrübesiyle ilgilidir. Kapalı teknik dışarıdan görülen herhangi bir iz bırakmaz ama yüksek düzeyde tecrübe ve teknik donanım gerektirir; açık teknik ile yapılabilen her türlü cerrahi manevra, tecrübeli ellerde kapalı teknikle de eksiksiz biçimdegerçekleştirilebilir”.

    OPERASYON SONRASI NEFES ALMA GÜÇLÜĞÜ OLUR MU?

    Burun ameliyatı sonrası gelişen nefes darlığı çoğu kez ihmal edilen ama üzerinde önemle durulması gereken yaygın bir sorundur.Ameliyattan sonraki erken dönemde şişliklere bağlı görülen nefes darlığı doğal ve geçicidir. Ama uzun dönemde, şişlikler geçtikten sonra da devam ederse sorun vardır. Rhinoplasti doğası gereği Hava yollarını daraltan bir ameliyattır; bu yüzden ameliyattan önce nefes darlığına yol açmayan , gizli kalmış , hafif dereceliseptal deviasyon eğer cerrah tarafından farkedilerek düzeltilmezse ameliyattan sonra hastada nefes darlığına yol açabilir. Bu sebeple, nefes alma güçlüğü olsun veya olmasın, tüm hastaların, septum deviasyonu veya nefes alma güçlüğü yaratabilecek olası problemlerinin ameliyatta dikkatle değerlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerekir. Bu şartlar yerine getirildiği taktirde rinoplasti ameliyatı sonrası nefes alma problemiyle karşılaşılma olmaz.

    Rhinoplasti sonrası genellikle düzeltici ikinci bir işlemin gerekli olduğu şeklinde yaygın bir kanı olduğunu belirten Kuyubaşı, eğer tatminkar bir sonuç alınmadıysa bu durumun eksik veya yanlış ameliyattan kaynaklanabilir.

    Diğer bilinen yanlış bir konu ise ameliyat sonrası burun ucunun düştüğü yönündeki kanaatların bir yanılsamadan ibaret olduğunu belirten Selçuk Kuyubaşı “Burun ucu düşmez; aslında bu bir yanılsamadır. Burun sırtı ile ucu arasındaki pozisyonun iyi sağlanamadığı yetersizameliyatlarda, bu eksiklik başlangıçtaki mevcut ödem yüzünden saklı kalır. Aradan aylar geçtikçe burundaki ödem yavaş yavaş çözülür ve burun ucundaki sorun kendini belli etmeye başlar.Hastalar bunu burun ucunun düşmesi olarak algılar. Birde tamponların alınması sırasında çok can yaktığı şeklinde biliniyor. Tamponları alırken hasta ciddi rahatsızlık duyabilir. Bu yüzden en iyisi tampon kullanmamaktır. Tamponun kullanım amacı burun içindeki müdahale yapılan bölgede kan birikmesini önlemektir. Bu amaçlabaşvurulabilecek diğer bir yöntem bu bölgeye bir kaç dikiş koymaktır. Bu işlem ameliyat süresini biraz uzatabilir ama tampon ihtiyacı ortadan kalkar…

    İlgili Konular ;

    Burun Estetiği

    Burun Ucu Estetiği (Tip plasti)

    Burun ameliyatı sonrası yapılması veya yapılmaması gerekenler

    Burun Estetik Sayfası