Etiket: bulaşma

  • Genital Herpes Simplex Nedir

    Genital Herpes Simplex Nedir

    Genital herpes “Herpes Simplex” adlı bir virüsten kaynaklanır ve semptomları genital organlarda uçuk (kabarcık, kızarıklık, ağrı, kaşıntı) çıkmasına benzer. Virüs ile enfekte olan insanların çoğu herhangi bir semptom göstermez.

    Herpes simplex virüsünün (HSV) iki ana tipi vardır: HSV-1 ve HSV-2. HSV-1 enfeksiyonu çoğunlukla yüz bölgesinde uçukların ortaya çıkmasına yol açar. (Buna karşın kimi zaman genital herpese de sebep olabilmektedir) Genital herpesin semptomları belirtileri genital organlarınızda uçuk (kabarcık, kızarıklık, ağrı, kaşıntı) çıkmasına benzer. Semptomların ilk ortaya çıkışının ardından, yeni semptomlar ortaya çıkabilir, ya da diğer adıyla “reküranslar” oluşabilir.

    Genital herpes virüsü ile enfekte olan bir kişi için kesin tedavi olmamasına rağmen, ilaç tedavisi yoluyla semptomlar kontrol altında tutulabilir ve cinsel aktivitenin daha güvenli yapılmasıyla (kondom kullanılarak) enfeksiyonun eşlere bulaşma riski azaltılabilir. Durumu kontrol altına alabilmeniz için yapılabilecek çok şey vardır. Öncelikle genital herpesi öğrenmekle başlayabilirsiniz. Genital herpes virüsü ile enfekte olan bir kişi için kesin tedavi olmamasına rağmen, ilaç tedavisi yoluyla semptomlar kontrol altında tutulabilir.

    Size veya bir yakınınıza genital herpes teşhisi konuldu ise öncelikli olarak yapmanız gereken bu hastalık hakkında bilgi sahibi olmaktır. Genital herpes virüsü ile enfekte olan bir kişi için kesin tedavi olmamasına rağmen, ilaç tedavisi yoluyla semptomlar kontrol altında tutulabilir ve cinsel aktivitenin daha sağlıklı yapılmasıyla (prezervatif kullanılarak) enfeksiyonun eşe bulaşma riski azaltılabilir.

  • HPV nedir ?

    Human Papillomavirüs (yani HPV), hem kadınları hem de erkekleri etkileyen; oldukça bulaşıcı, yaygın ve belirti göstermeyen bir virüstür. HPV’ nin birçok farklı tipi vardır. Bu tiplerden bazıları rahim ağzında bulunan hücreleri etkileyebilir ve bu hücreler tedavi edilmediğinde rahim ağzı kanserine dönüşebilir. HPV’ nin bazı tipleri ise kadın ve erkeğin genital bölgelerinde siğillere neden olabilir.

    Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, her 10 kişiden 1’inde var olan bu virüs, çoğu zaman vücut tarafından kendiliğinden temizlenir. Ancak virüsün kimde kendiliğinden temizleneceğini ve kimde hastalığa yol açabileceği bilmenin bir yolu yoktur.

    HPV çok kolay bulaşan bir virüstür. Bulaşması için deri teması yeterlidir, cinsel ilişki şart değildir. Bulaşması için deri teması yeterli olduğundan prezervatifler HPV’ ye karşı tam olarak koruma sağlamaz.

    HPV genelde belirti göstermez. Bu nedenle HPV’ li olan kişiler bunun farkında olmayabilir ve partnerlerine HPV bulaştırabilir. HPV çok kolay bulaşabildiğinden, 50 yaşına kadar her 10 kadından 8’ine hayatının bir döneminde HPV bulaşacağı öngörülmektedir.

    Genellikle herhangi bir belirti göstermediği için, bu virüsü taşıyan kadın ve erkekler uzun süre durumu fark edemeyebilir. Hatta virüs bulaştıktan yıllar sonra bile kişiler hiçbir şikayet ortaya çıkmadan yaşayabilir. Jinekolojik muayenenin bir parçası olan PAP veya diğer adıyla SMEAR testi ile rahim ağzı kanserine yol açabilecek anormal hücreleri olup olmadığını öğrenebilirler. Erkeklerin ise herhangi rutin bir test ile HPV taşıyıcı olup olmadıklarını öğrenme şansları yoktur.

    Virüsün kadınlar üzerindeki en önemli sonuçlarından biri dünyada kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü olan rahim ağzı kanseridir. Rahim ağzı kanseri rahim ağzı anormal hücre çoğalmasıdır ve buna tamamen HPV neden olur. Tedavi edilmezse bu anormal hücreler rahim ağzı kanseri öncüllerine ve kansere dönüşebilir. Çoğunlukla bu uzun yıllar alır; ancak nadir durumlarda bir yıl içinde de gelişebilir. Rahim ağzı kanserinin en önemli sonucu ölüm olabileceği gibi, tedavi edilse dahi doğurganlığı engelleyebilir. Bu kanserden dünyada her 2 dakikada bir kadın hayatını kaybetmektedir.

    SMEAR testi, Rahim Ağzı Kanserinin erken evrelerde tespit edilmesine yardımcı olabilir. Fakat HPV’ nin yol açtığı Vajina Kanseri, Vulva Kanseri ve bunların öncesinde oluşan kanser öncesi oluşumları SMEAR testi ile tespit etmenin bir yolu yoktur. Bu nedenle HPV’ nin SMEAR’le tespit edilemeyen diğer kanserlere de neden olabileceği bilinmelidir.

    HPV’ nin en önemli sonuçlarından biri de genital siğillerdir. Her yıl 30 milyon kadında görülen genital siğillerin %90’ına HPV Tip 6 &11 sebep olur. Genital siğiller kadınlarda ve erkeklerde çoğunlukla dış genital organların üzerinde veya anüs civarında ortaya çıkan yumuşak ve pembe-beyaz renkli oluşumlardır. Genital siğillerin tedavisi yakma, dondurma ve kesme gibi acı verici ve sıkıntılı uygulamalar gerektirebilir, tedavi edilse bile sık sık tekrarlayabilir.

    Daha fazla bilgi için; www.hpv.gen.tr