Etiket: bruksizm

  • Çocuklarda diş gıcırdatma neden olur?

    Çocuklarda diş gıcırdatma neden olur?

    Çocukların gün içinde diş gıcırdatmaları bruksizm denilen bir şikayetleri olduğu anlamına gelir. Bu sorunun çözümleri nedir?

    Diş gıcırdatma probleminin belirtileri çeneyi kasmak ve dişleri birbirine sürtmektir. Bruksizm 10 çocuktan 2’sini etkilerken, çocukların dişlerine ve çene kaslarına önemli hasarlar verebilir. Çocuklarda diş gıcırdatmasının çözümleri için diş doktoruna danışılması gerekmektedir.

    Genellikle diş gıcırdatması üst dişlerin alt dişlere sürtülmesi şeklinde olsa da bazı çocuklar çenelerini sağlamca sıkar ancak dişlerini birbirine sürtmezler. Kulak ağrıları, baş ağrıları, çene ağrısı ve diş hassasiyeti bruksizmin belirtileri arasındadır. Çocuğunuzun rahatsızlık duymadan çenesini tamamen açması mümkün olmayabilir ve çene hareketlerini kontrol eden kaslar kasılmış olabilirler.

    Çene kaslarının kasılmasından dolayı çocuğunuz sakız çiğniyor gibi görünebilir. Zaman zaman diş minesinde aşınmalar olabilir ve çocuğunuz ağzını açarken tıklama sesi duyulabilir. Bunun sebebi çocuklarda diş gıcırdatmasının sebep olduğu temporomandibular eklem hastalığıdır.

    Bruksizmi tetikleyen esas sebebin ne olduğu bilinmemektedir ancak genellikle stres katkı yapan bir faktördür. Çocuklar bile sınavlar, sosyal sorumluluklar, bir aile üyesinin veya evcil hayvanın ölümü, ebeveynlerin tartışmaları veya boşanmaları sebebiyle stres yaşayabilirler. Düzgün olmayan dişlerin bruksizme yol açması da olasıdır. Gıcırdatma sonucunda kulak enfeksiyonu ortaya çıkabilir veya kulak ağrısı yaşanabilir. Eğer çocuğunuz hiperaktif ise veya depresyon ilaçları alıyorsa, bu faktörler gün içinde diş gıcırdatma olasılığını artırır.

    Çocuklarda diş gıcırdatmasının tedavisi genellikle sebebine göre değişir. 3 ila 10 yaşları arasında bruksizm yaşayan çocukların yarısı 13 yaşına kadar bu alışkanlıklarını bırakmış olurlar. Eğer çocuğunuz stres yaratıcı bir olay yaşıyorsa, onunla konuşun, hislerini anlatmasını sağlayın ve beraber çözümler bulmaya çalışın. Eğer çocuğunuzun stresli problemine yardımcı olamıyorsanız, bir akıl sağlığı uzmanıyla görüşme ayarlayın ve uzman desteği alın. Rahatlama tekniklerinin öğrenilmesi, stres ve endişeden ortaya çıkan bruksizmi tedavi edebilir.

    Çocuğunuzun sıcak bir banyo yapması veya sakinleştirici müzikler dinlemesi onu rahatlatabilir. Boyna, omuzlara ve yüze yapılan masajların diş gıcırdatmayla alakalı kaslar üstünde rahatlatıcı etkisi olabilir. Eğer çocuğunuzun dişleri düzgün değilse bir diş doktorundan randevu alın. Gıcırdatmanın sebep olduğu ağrıyı azaltmak için bölgeye buz koyabilir veya sıcak kompres yapabilirsiniz.

    Kaynak: hemensaglik.com

  • Diş gıcırdatma kabusunuz olmasın

    Diş gıcırdatma kabusunuz olmasın

    Gün boyu şehir hayatı veya iş hayatına bağlı yaşanan stres, dengesiz beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik uyku bozukluklarına neden olabiliyor.

    Yaşamımızın üçte birini uykuda geçirdiğimiz düşünüldüğünde, uykunun insan zihni ve bedeni için ne kadar önemli olduğuna değinen Dt. Selçuk Özbölük, “Gün boyu şehir hayatı veya iş hayatına bağlı yaşanan stres, dengesiz beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik uyku bozukluklarına neden olabiliyor. Bu uyku bozukluklarından bir tanesi de uykuda diş gıcırdatma olarak bilinen ‘Bruksizm’. En sık görülen uyku bozukluklarından biri olan ‘Bruksizm’, uykuda konuşma ve horlamadan sonra 3. sırada karşımıza çıkıyor” dedi.

    Sigara ve kafein de diş gıcırdatmayı arttırıyor

    Uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerinin neden olduğu çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayı olarak tanımlanan bruksizmin görülme sıklığının %20’lere kadar ulaştığını söyleyen Dt. Özbölük, “Bruksizm konusunda yapılan araştırmalar; horlama ve uyku apnesi gibi durumların dişlerini gıcırdatan kişilerde daha çok görüldüğünü gösteriyor. Aşırı duygusal hassasiyet, sinir, stres, kuruntu, dengesiz beslenme ve hareketsizliğin yanı sıra fazla miktarda tüketilen alkol, sigara ve kafein uykuda diş gıcırdatmayı arttırıyor” diye konuştu.

    Diş sıkma ve gıcırdatmanın gece veya gündüz oluşabilen istemsiz bir aktivite olduğu ancak bu durumun çeşitli olumsuz semptomlar ortaya çıkmadan hastalar tarafından genellikle farkına varılmadığını söyleyen Dt. Özbölük; “Diş sıkma ve gıcırdatmanın birçok nedeni var ve bu nedenler arasında; stres ve kişisel özellikler, uyku düzeni, uyku esnasındaki solunum bozuklukları, travmatik yaralanmalar, merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları, yasadışı ilaç kullanımı (ekstazi), ilaç tedavileri (seratonin), alkol, kafein ve sigara kullanımı gibi faktörler sayılabilir.

    Diş gıcırdatmanın sebepleri nelerdir? tıklayın!

    ‘Bruksizm’, en sık görülen uyku bozukluklarından, uykuda konuşma ve horlamadan sonra 3. sırada karşımıza çıkıyor. Hastalar genellikle diş gıcırdattığının farkında bile olmuyor. Hasta bize ancak dişlerde hassasiyet, aşınma, sallanma ve kırılma, diş sinirlerinde ölüm, çevre dokularda yaralanma, çene eklem rahatsızlıkları, baş ağrısı ve fonksiyon bozukluğu gibi durumlarda geliyor. Hastanın eşleri ya da yakınları da bu durumdan kendisi kadar şikayetçiler” dedi.

    Çözümü nedir?

    Peki bunun çözümü var mı?

    Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisinin nasıl yapıldığı hakkında bilgi veren Dt Özbölük, “Uygulanan tedavi metodu çoğunlukla kişiye özel yaptığımız gece plaklarıyla aktivitenin kontrol altına alınmasını ve meydana gelebilecek patolojik veya fiziksel değişikliklerin önlemesini içerir. Doğru teşhis konulduğu taktirde, bu rahatsızlığın gece plağı kullanımı, hasta eğitimi ve gerek duyulduğunda fizik ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabildiği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Ancak diş gıcırdatmanın altında yatan diğer stres kaynaklı problemler için de bir uzmandan yardım almalarında fayda var” diye konuştu.

    Diş gıcırdattığınızı nasıl anlarsınız?

    • Sabahleyin kalktığınızda yanaklarınız ağrıyorsa

    • Ağzınızı rahat açamıyorsanız, açtığınızda ağrı varsa ve gün içinde de ağrı devam ediyorsa

    • Kulağa ve başa yayılan ağrılarınız varsa

    • Ağız açma kapama sırasında zorluğun dışında klik, klak gibi sesler çıkıyorsa, uykuda dişlerinizi gıcırdatıyor olma ihtimaliniz çok çok yüksek.