Etiket: Boyun Fıtığı

  • Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir? Boyun Fıtığı Egzersizleri

    Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir? Boyun Fıtığı Egzersizleri

    Boyun fıtığının anlaşılmasının yolu tek omuzdan başlayan ve kola kadar yayılan ağrıdır. Boyun fıtığı belirtileri omur ilik ve sinirleri etkileyen bir rahatsızlıktır. Genellikle orta yaşlarda ortaya çıksa da bazı faktörlerin etkisiyle erken yaşlarda da çıkabilir. Boyun fıtığı belirtileri fıtığın durumuna göre değişebilir.

    Boyun Fıtığı Belirtileri Genel

    Örneğin ileri derece boyun fıtığı belirtisi olarak cisimleri tutmakta zorlanılması ve elden düşürülmesi gösterilebilir. Bunun dışında boyun fıtığının genel belirtileri şunlardır:

    • Kolda güç kaybının yaşanması,
    • Koldan parmaklara kadar yayılan uyuşma,
    • Kas spazmları,
    • Baş dönmesi,
    • Kulakta çınlama.
    boyun fıtığı belirtileri
    boyun fıtığı belirtileri

    Boyun Fıtığı Riskini Arttıran Faktörler

    Boyun fıtığının nedenleri arasında farklı pek çok şey gösterilebilir. Fakat özellikle erken yaşta boyun fıtığı görülüyorsa bunun temel sebebi boyunda deformasyonun oluşmasıdır. Bu deformasyon da trafik kazası, travma ya da sakatlık geçirme sonucunda ortaya çıkabilir. Bunların dışında bazı meslekleri icra etmek de boyun fıtığına yol açabilir. Boyun fıtığı riskini arttıran diğer faktörler ise şunlardır:

    • Uzun süreler bilgisayar kullanma,
    • Duruş bozukluğu,
    • Psikolojik rahatsızlıklar, stres,
    • Boyuna yanlış bir hareket yapılması.
    Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir? Boyun Fıtığı Egzersizleri | 1
    Boyun Fıtığı Belirtileri Nasıl Anlaşılır

    Boyun Fıtığı İçin Hangi Egzersizler Yapılmalıdır?

    Boyun fıtığı tedavisi için farklı yöntemler kullanılıyor. Boyun fıtığı tanısı konmuş bir kişiye genellikle ilk olarak fizik tedavi öneriliyor. Fizik tedavinin yanı sıra ilaç ve dinlenme ile pek çok boyun fıtığı tedavi edilebilir. Fakat bu tedavilere rağmen herhangi bir iyileşme olmazsa da ameliyat olunması şarttır. Boyun fıtığı tedavisinde egzersizin de büyük önemi var. Boyun fıtığı egzersizleri arasında en çok tavsiye edileni boynu sağa ve sola bükmektir. Fakat yanlış bir hareketin yapılması çok daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden de boyun fıtığı olan kişilerin egzersiz yapmadan önce bir uzmana danışması gerekir.

    boyun fıtığı egzersizleri
    boyun fıtığı egzersizleri yapılışı

    Boyun Fıtığı Egzersizleri Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle başımızı sağ tarafa dikkatlice çevirip 4 saniye bekleyiniz. Daha sonra başımızı sol tarafa yavaşca çevirip 4 saniye bekleyiniz. Bu baş çevirme egzersizlerini 10 defa tekrarlayın.
    • Diğer egzersiz ise başımızı öne gögüse temas edecek şekilde (çene-gögüs) 4 saniye beklenmeli. bu hakareti 6 kez tekrarlayın. Daha sonra başımızı geriye yavaşca yatırın ve rahatlayın. Bu hareketi yaparken dikkat edin çenenizi gögüse değdirmeye çalışırken fazla zorlamayın. !
    • Son boyun fıtığı egzersizimiz ise başımızı sağ omza doğru yatırmak. ve aynı hareketi sol tarafada uygulamak bu hareketi yaparken de her iki tarafda 4 saniye bekleyin. karşılıklı olarak 10 tekrar yapın.

    Not: Bu boyun egzersizlerini yaparken zorlamadan yapmaya özen gösterin.

    Fıtık ile ilgili Faydalı Konular;

  • Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

    Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

    Boyun fıtığının anlaşılması için hastalığın ortaya çıkarmış olduğu bulgular tespit edilerek, takip altına alınmalıdır. Omurga, dikey yönde etki oluşturmakta olan vücut ağırlığına karşı direnmenin yanında, hareket fonksiyonlarını da kontrol altında tutmak zorunda olan bir sistemdir. İnsanın ayakta ya da otururken gerçekleştirmiş olduğu hareketleri emerek omurganın zarar görmesinin engelleyen diskler, ilerleyen yaş sebebiyle güçlerini kaybedebilirler. Yük emme yetenekleri ve güçlerinde azalma oluşan disklerde, fıtıklaşma meydana gelmektedir. Boyun fıtığı, genel manada hareketlilik sebebiyle oluşmaktadır. Nadir durumlarda cerrahi müdahale gerekirken, çok fazla ilerlememiş olan boyun fıtığı egzersizlerin düzenli biçimde uygulanmasıyla hafifleyebilmektedir.

    Boyun Fıtığı Belirtileri

    Boyun fıtığı bulgularının en sık görüldüğü dönem, 30 ile 40 yaş aralığını kapsamaktadır. Boyun fıtığı belirtileri, hastalığın derecesine ve kişinin yaşına göre değişkenlik göstermektedir. Genel manada karşılaşılan boyun fıtığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

    • Tek taraflı olarak kola vuran ağrılar
    • Parmak uçlarının uyuşmasına sebep olan ağrı
    • Ağrının vurduğu kolda kuvvet kaybı
    • Elde tutulan cisimlerin düşmesi
    • Yürümede güçlük ve denge kaybı

    Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? | 2

    Boyun Fıtığı İçin Risk Faktörleri

    Boyun fıtığı olma riskini arttırmakta olan durumlar şu şekilde sıralanabilir:

    • Şoförlük, bankacılık gibi meslek sahipleri
    • Trafik kazası geçirmek
    • Travma geçirmek
    • Boynun yanlış pozisyonda durması
    • Boynun ani hareketler yapması
    • Psikolojik stres ve yorgunluk hissi
    • Uzun süre bilgisayar başında oturmak
    • Ev işleri
    • Masa başı işler

    Boyun fıtığı ameliyatı ve nükleoplasti Tıklayın !

    Boyun fıtığına ne iyi gelir? Tıklayın !

    Boyun Kireçlenmesi Belirtileri  Tıklayın !

    Osteoartrit (Kireçlenme) Bilgi Ve Paylaşım Alanı Tıklayın !

  • Çocuğunuzu taşırken buna dikkat!

    Çocuğunuzu taşırken buna dikkat!

    10-12 kilodan ağır çocukları kucakta taşımak bel ve boyun fıtığına neden olabilir.

    Vücut ağırlığının yüzde 15’inden fazla ağırlık kaldıranların bel ve boyun fıtığı tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Uzman Doktor Ali Şahabettinoğlu, çocukların uzun süre kucakta taşınmaması gerektiğine de dikkat çekti.

    Uzman Doktor Ali Şahabettinoğlu, bel ve boyun fıtıklarının günümüz şartlarında daha çok karşılaşıldığını ifade ederek, hareketsiz yaşamak, iş hayatı gereği daha çok oturmak zorunda kalmak, artan depresyon, psikososyal faktörler ve obezite kaynaklı fıtıklara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Duruş bozuklukları ve mesleğe bağlı pozisyon hatalarının sebep olduğu bel ve boyun fıtıklarının yanı sıra ev hanımları ve çocuklu kadınların da büyük risk altında olduğunu belirten Şahabettinoğlu, çocukların uzun süre kucakta taşınmasının potansiyel tehlike olduğunu söyledi.

    Şahabettinoğlu, “Kadınların çocuklarını, uzun süre veya yanlış şekilde kucaklarında taşımaları, bel ve boyunlarına gereksiz yük binmesine sebep oluyor. Bu da fıtık için potansiyel tehlike teşkil ediyor. Kucakta çocuk taşımanın yanı sıra, alışveriş çantalarını ağırlık gözetmeksizin tek taraflı taşımak da riskli. Toplam vücut ağırlığının yüzde 15’inden fazla ağırlık kaldırmak bel ve boyun fıtığına davetiye çıkarmak anlamına geliyor” dedi.
    12 kilodan ağır çocukları taşımayın

    Bel ve boyun fıtıklarının yüzde 98 99’unun ameliyatsız tedavisinin mümkün olduğunu ifade eden Şahabettinoğlu, sadece yüzde 1-2 hastada da ameliyat gerekebileceğini söyledi. Bel ve boyunfıtıklarında başta manipülasyon, yani elle tedavi olmak üzere fizik tedavilerin başarılı olduğunu ifade eden Şahabettinoğlu, “Hafif vakalarda 2-3, ileri vakalarda 8-10 seans tedavi gerekiyor. Fıtık her ne kadar tedavi edilebilen bir durum olsa da, alınabilecek tedbirlerle potansiyel tehlikenin önüne geçmek atılacak ilk adım olmalı. Çocuklar 10-12 kilonun üzerinde ise mümkün olduğunca kucakta taşımamak, mecbur kalınırsa taşımanın süresi 1-2 dakikayı geçmemesi gerekmektedir. Alışveriş çantalarının 2-3 kilo ağırlığın üstünde olması durumunda ise taşımamak veya ağırlığı iki kola eşit miktarda yayarak taşımak gerekiyor” diye konuştu.
    Ameliyat gerekebilir

    Kilosu 60 olan bir kadın, 9 kilogramın üstünde yük kaldırdığında ve taşıma süresi uzadığında hem bel, hem de boyun fıtığı olmaya aday olduğunu ifade eden Şahabettinoğlu, “Taşınan yük ilk etapta yakınmaya yol açmasa bile, süre arttıkça yükün ağırlaşmasıyla kişi farkında olmadan boyun fıtığı için zemin hazırlar. Boyun fıtığında da el ve kollarda ilerleyen güç kaybı varsa ya da ağrı ve uyuşmaları ameliyatsız tedavilere 2-3 ay cevap vermemiş ise ameliyat gerekir. Sadece bel ve boyun ağrısı veya kol-bacak uyuşması olan hastalarda yüzde 98 başarı ameliyatsız olarak fıtıklar tedavi edilebilir” dedi.

  • Kadınlar Bu Haberi Mutlaka Okuyun

    Kadınlar Bu Haberi Mutlaka Okuyun

    Vazgeçemediğiniz bazı şeylerden vazgeçmek zorunda kalabilirsiniz…

    Vücut ağırlığının %15’inden fazla ağırlık kaldıranlar,  bel ve boyun fıtığı tehdidiyle karşı karşıya!

    21. Yüzyıl insanın en çok karşılaştığı sorunlardan biri olan bel ve boyun fıtıklarının günümüz koşullarında daha çok hareketsiz yaşam, iş hayatı gereği daha çok oturmak zorunda kalmak, artan depresyon, psikososyal faktörler ve obezite kaynaklı olduğu biliniyor.

    Duruş bozuklukları ve mesleğe bağlı pozisyon hatalarının sebep olduğu bel ve boyun fıtıklarının yanında tehlike oluşturan başka unsurlarda gündeme geliyor. Yakınmalar ve fizik tedavi başvuruları gösteriyor ki, ev hanımları ve çocuklu bayanlarda büyük risk altında.

    KOL ÇANTALARI POTANSİYEL TEHLİKE!
    Uzman Dr. Ali Şahabettinoğlu, kadınların günlük yaşamda 3-5 yaşlarında ki çocuklarını uzun süre veya yanlış şekilde kucaklarında taşımalarının bel ve boyunlarına gereksiz yük binmesine neden olarak, fıtık için potansiyel tehlike oluşturduğunu belirtiyor.

    Dr. Şahabettinoğlu, kucakta çocuk taşımanın yanı sıra kadınların kullandıkları kol çantalarını kimi zaman valiz gibi doldurarak, uzun süre omuzlarında taşımalarının ve hatta alışveriş çantalarını ağırlık gözetmeksizin tek taraflı taşımaları da bu anlamda tehlike oluşturduğuna değiniyor. Toplam vücut ağırlığın %15’inden fazla ağırlık kaldırmak bel ve boyun fıtığına davetiye çıkarmak anlamına gelir. Örnek vermek gerekirse kilosu 60 olan bir bayan 9 kilogramın üstünde yük kaldırdığında ve taşıma süresi uzadığında hem bel hem de boyun fıtığı için adaydır. Bursa Maniplasyon Merkezinden Uzman Dr. Ali Şahabettinoğlu ‘taşınan yük ilk etapda yakınmaya yol açmasa bile, süre arttıkça yükün ağırlaşmasıyla kişi farkında olmadan boyun fıtığı için zemin hazırlar’ diyor.
    Bel ve boyun fıtıklarının % 98 – 99‘nun ameliyatsız tedavisinin mümkün olduğunu belirten Uzman Dr. Ali Şahabettinoğlu, sadece % 1-2 hastada ameliyat gerektiğini, bel ve boyun fıtıklarında başta maniplasyon, yani elle tedavi olmak üzere fizik tedavilerin oldukça başarılı olduğunu vurguluyor.  Maniplasyonda, yani elle tedavi de başarı oranının %98’ler de olduğunu, hafif vakalarda 2 – 3, ileri vakalarda 8 – 10 seans uygulama yapılmasının gerekliliğine dikkat çekiyor.

    AMELİYAT NE ZAMAN GEREKİR?
    Boyun fıtığında da el ve kollarda ilerleyen güç kaybı varsa, ya da ağrı ve uyuşmaları ameliyatsız tedavilere 2 – 3 ay cevap vermemiş ise ameliyat gerekecektir. Sadece bel-boyun ağrısı veya kol-bacak uyuşması olan hastalarda % 98 başarı oranı ile ameliyatsız olarak bel ve boyun fıtıkları tedavi edilebiliyor.
    Fıtık her ne kadar tedavi edilebilen bir durum olsa da, alınabilecek önlemlerle potansiyel tehlikenin önüne geçmek atılacak ilk adım olmalı.
    Bunun için;

    * Uzun süre ağır yük taşımaktan kaçınmak,

    * Çocuklar 10-12 kilo ağırlığın üzerinde ise mümkün olduğunca kucakta taşımamak, zorunlu taşımalarda ise 1 – 2 dakikayı geçmemek,

    * Alışveriş çantalarının 2 – 3 kilo ağırlığın üstünde olması durumunda taşımamak veya iki kolda eşit miktarda bölerek yük taşımak.

    * Günlük kullanılan kol çantalarında zaruri ihtiyaçlar dışında fazla yükten kaçınmak.

    * Tüm bu taşıma işlemleri sırasında ağırlığı kavramak için doğru pozisyonda eğilmek ve kalkmak (Doğru kaldırma tekniği, kaldırılacak yükü belden eğilerek değil, dizlerden çömelerek yükü bacaklara vermek sureti ile mümkün olduğunca eğilmeden tutup kaldırmak şeklindedir ).

    * Kucağımızda çocuk varken,  çorba karıştırmak ya da telefonla konuşmak gibi farklı aktiviteleri aynı anda yapmaktan kaçınmak gerekir.

    Ayrıca düzenli ve bilinçli spor yapmak da alınabilecek önlemler arasında. Uzman Dr. Ali Şahabettinoğlu, ‘Tedaviden sonra bel ve boyun fıtıklarının tekrar ortaya çıkmaması için hastalara, bel ve boyun egzersizlerini, duruş, oturuş, kaldırış, yürüyüş, çalışma şekli tavsiyelerini, yanı sıra mutlaka aşırı stresten, kronik zihinsel ve duygusal yüklenmelerden kendilerini korumalarını gerekirse psikolojik yardım almalarını öneriyoruz’ diyor.