Etiket: boğaz reflüsü

  • Boğaz reflüsü Çocuklarda Ses Kısıklığı

    Boğaz reflüsü Çocuklarda Ses Kısıklığı

    Ses bozukluğu ya da ses kısıklığı, ses kalitesindeki herhangi bir değişikliği ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Bu durum için ses kısıklığı, ses kalitesinin bozulması, sesin çatallı olması, sesin zayıf ya da aşırı kasılmış gibi çıkıyor olması, ses pürüzlülüğü, sesin ince olması, sesin kalın olması gibi değişik tanımlamalar kullanılabilir. Sesin perdesi ya da şiddeti anormal olabilir, ses rezonansı değişmiş olabilir.

    Çocukluk çağında ses kısıklığı görülme oranı %4 ile 23 arasında değişmektedir. Kısıklığın nedeni gırtlak yapısındaki herhangi bir yapısal ya da fonksiyonel neden olabilir.

    Çocukluk çağı ses kısıklıklarının çoğunluğu iyi huylu nedenlere bağlıdır. Bunlar arasında sesin aşırı ya da kötü kullanımı birinci sırada yer alır. Yanlış ya da kötü kullanım, ses tellerinde nodüller, polip, kanama odakları ve hematom oluşmasına yol açabilir. Bu durumun tedavisi, genellikle ses terapisi ile kolaylıkla yapılabilir. Bazı ilerlemiş olgularda mikrolaringocerrahi adı verilen mikroskobik ses teli ameliyatları tedavi yöntemi olarak kullanılır.

    Çocukluk çağı ses kısıklıklarına yol açan ikinci en büyük grup ses telleri ve çevresindeki yapıların iltihaplarıdır. Bunun en sık nedeni viral ya da bakteriyal enfeksiyonlar olmakla birlikte; sesin aşırı kasılarak kullanımı, tekrarlayan öksürük ve boğaz temizleme, hava yoluyla boğazı rahatsız edecek şeylere maruz kalma ve sistemik hastalıklar (tiroid bezinin az çalışması gibi) da nedenler arasındadır.

    Çocukluk çağının nadir görülen ancak önem arz eden bir başka ses kısıklığı nedenidoğuştan gelen hastalıklardır. Bunlar arasında ses telleri arasında perde (web), ses teli kisti ve ses tellerinde hemanjiom en sık görülenlerdir.

    Hormonal nedenler çocukluk çağı ve ergenlik döneminde ses kısıklığına yol açabilir.Tiroid bezinin çalışma bozuklukları (guatr ve diğer tiroid hastalıkları) ve androjen hormon tedavileri bu gruba ait örneklerdir.

    Ses telleri ya da gırtlağı etkileyen travmalar da ses kısıklığı nedenlerindendir.Yanıcı ya da yakıcı maddelerin solunması ya da yutulması, künt ya da kesici cisimlerle boyunda oluşan travmalar ve diğer nedenlere bağlı yapılan cerrahiler sırasında hasta uyutulurken kullanılan tüpe ait travmalar bu grup içerisinde değerlendirilebilir.

    Çocukluk çağında nadir olsa da iyi ya da kötü huylu tümörler de ses kısıklığı nedenlerindendir. İyi huylu olanlar arasında en sık papilloma ve hemanjiom, kötü huylu olanlar arasında en sık rabdomyosarkomgörülmektedir.

    Ses teli felci, ses tellerinin hareket etmesini sağlayan sinir uyarısının kesilmesine bağlı olarak tek ya da çift taraflı (hem sağ hem sol) ses telinin hareket etmemesi durumudur. Tek taraflı olduğunda en rahatsız edici belirti ses kısıklığı iken, çift taraflı olduğunda nefes alma güçlüğü ses kısıklığından daha rahatsız edici bir hal alır. Ses teli felci en sık başka ameliyatlardan sonra görülür. Bu ameliyatlar arasındatiroid (guatr) cerrahileri, boyun ameliyatları, kalp damar ameliyatlarısayılabilir. Bazen nedensiz olarak bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkabilir. Bağışıklık sistemi hastalıkları, baş boyun tümörleri, doğum travması gibi nedenler de ses teli felcine yol açabilir.

    Boğaz reflüsü (laringofaringeal reflü, gastroözefagolaringeal reflü), midenin asit içeren içeriğinin önce yemek borusuna ardından ses telleri bölgesine geri kaçmasıdır. Bu asit içeriğinin ses telleri ve çevresine teması uzun süreli bir ödeme ve ses kalitesinin bozulmasına yol açabilir.

    Kısa ya da uzun süreli ses kısıklığı olan bazı hastalarda ise kulak, burun, boğaz, baş, boyun ve ses yolu muayenesinin tamamen normal olduğu görülebilir. İnsan sesi, psikolojik ve fiziksel iyi oluşumuzun bir son ürünüdür. Bu nedenle, bu hastalardapsikojenik bazı nedenlerin ses kısıklığına yol açabileceği göz ardı edilmemelidir.Kaygı bozuklukları (anksiyete), depresyon, kişilik bozuklukları ve konversif reaksiyonlargibi birçok değişik psikiyatrik durum da ses kısıklığı nedenidir.

    Çocuklardaki ses kısıklığının tedavisi, yukarıda arz edilen ilgili nedene göre yapılır. Çoğu olguda aile ile birlikte ev içerisinde ses sağlığı için alınacak bazı önlemler tedavide ve sıkıntının tekrarlamasının önlenmesinde etkili olur. Bazı olgulardacerrahi, bazı olgularda ise ilaç tedavileri tedavi için bir gerekliliktir. Ses terapisi ise tüm olgularda kullanılması yarar sağlayan, tanıya göre ana ya da yardımcı tedaviyi oluşturan bir iyileştirme yöntemidir.

    Prof. Dr. Haldun OĞUZ

  • Reflü Nedir ve Reflüye Neden Olan Yiyecekler Nelerdir?

    Reflü Nedir ve Reflüye Neden Olan Yiyecekler Nelerdir?

    Kadınlar kulübü editörleri olarak araştırdık, reflü nedir ve reflüye neden olan yiyecekler nelerdir makalemizi hazırladık. Reflü tedavisi için bildirdiğimiz yiyeceklerden uzak durmalısınız.
    Asit reflü birçok insanda görülebilen yaygın bir sağlık sorunudur. Asit reflü rahatsızlığı sıklıkla mide yanması ve ekşime ile birlikte seyreder. Bu hastalık çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilir; sağlıksız yaşam tarzı, kötü alışkanlıkları ve yanlış beslenme asit reflüye yol açabilir.
    Reflü Nedir?
    Yediğimiz ve içtiğimiz besinler yemek borusundan mideye gelir. Yani mide,yemek borusuyla bağlantılıdır. Çeşitli sebeplerden dolayı mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına reflü denir.
    Reflünün nedenlerinden bazıları şu şekildedir; asit açısından zengin gıdalar, alkali gıdalar, alkol, sigara, şişmanlık, gebelik ve kafein
    Asit reflü tedavisi için birçok yol vardır. Yaşam tarzınıza değiştirmek ve reflü diyeti yapmak yani reflüye neden olan yiyeceklerden uzak durmak en etkilidir.
    Uyku saatlariniz düzenli olmalıdır. Geç yatmak, en büyük asit reflü nedenlerindendir.
    Mide yanması, mide ekşimesi, öğürme gibi asit reflü ile ilgili sorunlardan kurtulmak istiyorsanız, size bildireceğimiz gıdalardan uzak durun.

    Reflüye Neden Olan Yiyecekler
    Reflüye Neden Olan Yiyecekler

    Çikolata
    Çikolata severlere kesinlikle üzücü bir haberimiz var!
    Çikolata yağ, kafein ve kakao bakımından zengindir.
    Bu üç madde asit reflünün başlıca nedenlerindendir.

    asidik reflü
    asidik reflü

    Gazlı içecekler
    Soda ağır bir yemekten sonra rahatlamanıza yardımcı olabilir.
    Ancak, gazlı içecekler kabarcıklar midede genişleme yapar.
    Bu basıncını arttırır ve geri akışa yani reflüye yol açar.
    Kafein ve asit zengini olan gazlı içeceklerden kaçının.

    asidik reflü
    asidik reflü

    Kızarmış Yiyecekler
    Kızarmış yiyeceklerin yalnızca hazmı zor değildir, ayrıca reflüye ve mide yanmasına da neden olurlar.
    Kızarmış gıdalar ağır trans yağlar içerir. Reflüsü olanlar kesinlikle bu gıdalardan uzak durmalıdır.

    asidik reflü
    asidik reflü

    Et
    Et sindirimi çok zor bir yiyecektir.
    Dana etine nazaran, balık, yağsız tavuk, hindi gibi etler daha az asit içerir.

    reflü nedir
    reflü nedir

    Süt
    Bir bardak süt içmek geçici olarak mide ekşimesine şifa olabilir.
    Fakat ağır yemeklerden sonra kesinlikle süt içmenizi önermeyiz.

    reflü nedir
    reflü nedir

    Peynir
    Peynir sever biriyseniz, artık bu sevginize biraz ara vermelisiniz.
    Yağ oranı yüksek peynirler ve tereyağı, reflüye neden olabilen yiyeceklerdendir.

    reflü nedir
    reflü nedir

    Alkol
    Bira, şarap, rakı her türlü alkol reflüye neden olan içeceklerdendir.
    Asidik reflü tedavisinin en iyi yolu asidik içeceklerden uzak durmaktır.
    Narenciye suları ve ananas suyu da asit içeriği bakımından yüksektir.

    Reflüye Neden Olan Yiyecekler
    Reflüye Neden Olan Yiyecekler

    Kahve
    Kahve uykunuzu açıp, baş ağrınızı rahatlatabilir.
    Ancak, kahve kafeinin zengin bir kaynağıdır.
    Kafein, asit reflünün önemli nedenlerinden biridir.

    Reflüye Neden Olan Yiyecekler
    Reflüye Neden Olan Yiyecekler

    Narenciye
    Narenciye doğasında asidik olan gıdalardandır.
    Reflünüz varsa greyfurt, mandalina ve portakal gibi narenciyelerden kaçının.
    Bu meyveler asit reflü belirtilerini tetikleyebilir ve daha da kötüleleştirebilir.

    Reflüye Neden Olan Yiyecekler
    Reflüye Neden Olan Yiyecekler

    Domates
    Doktorlar reflüsü olanlara kesinlikle domatesi yasaklıyor.
    Domateste asit reflü ve mide ekşimesine neden olan asit içerikler vardır.

    Reflüye Neden Olan
    Reflüye Neden Olan

    Nane Çay
    Mideyle ilgili sorunlara nane çayının tavsiye edildiği bilinen bir gerçektir.
    Oysa gastronomi uzmanları asit reflüsünü olanların bu çaydan uzak durmaları
    gerektiğini bildiriyor.

    YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.