Etiket: böbrek hastalığı

  • Böbrek Hastalıklarından Korunma Yolları

    Böbrek Hastalıklarından Korunma Yolları

    Böbrek kumu yada taşı gibi hatta çeşitli böbrek hastalıkları için böbrek hastalıklarından korunma yolları yazısını inceleyebilirsiniz. Böbrek hastalıkları genetik midir diye aklınızda soru varsa bu yazıyı incelemelisiniz.

    Böbrek Hastalıklarından Korunma Yolları

    Böbrekler  esas olarak süzme işlevi gören hayati organlardır ve bu nedenle sıvı ve elektrolit dengesi, kan basıncı regülasyonu, idrar oluşumu, alyuvar üretimi ve enerji seviyeleri üzerinde büyük etkiye sahiptir. Böbrek disfonksiyonu ve hastalığının belirtileri ödem (şişkinlik), yüksek tansiyon, uyuşukluk (enerji eksikliği), nefes darlığı, karışıklık, bel ağrısı ve anormal kalp ritmini içerir.

    Bir çok hastalıkta olduğu gibi böbrek rahatsızlıklarında da genetik faktörler ön plana çıkıyor. Eğer ailenizde böbrek hastaları varsa sizinde bu konuda daha fazla önlem almanız gerekebilir. Sağlıklı böbreklere sahip olmak için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.

    Böbrek Hastalıklarından Korunma Yolları | 1

    Su Tüketimi

    Oldukça yüksek hacimli filtreler oldukları için, böbreklerin toksinleri, atıkları ve istenmeyen veya gereksiz bileşikleri kandan uzaklaştırmak için yeterli suya ihtiyacı vardır. Bu nedenle, gün boyunca düzenli aralıklarla bol miktarda su içmek böbreklerinizin düzgün şekilde çalışmasına yardımcı olur. Günde en az 8 bardak su tüketin. İdrarınız oldukça açık veya saman renginde olmalıdır. Eğer bundan daha koyu renkse, susuzluğun bir işareti olabilir.

    Böbrek Hastalıklarından Korunma Yolları | 2

    Tansiyonunuzu Sabitleyin

    Yüksek tansiyon, böbrekler içindeki filtrasyon yeteneği için çok önemli olan küçük arterler de dahil olmak üzere vücudun tamamındaki kan damarlarına zarar verir. Çok yüksek yada düşük tansiyon böbreklerin işlevini yerine getirmesini engelleyebilir.

    Böbrek Hastalıklarından Korunma Yolları | 3

    Spor

    Obezite vücutta diğer organlara olduğu kadar böbreklerede zarar verir. Günde 30 dakikalık kısa egzersizler yapmanız gerekir. Kalp damar rahatsızlıkarınız varsa egzersizlerinizi doktora danışarak uygulayın.

    Böbrek Hastalıklarından Korunma Yolları
    Böbrek Hastalıklarından Korunma Yolları

    Doğru Sebze ve Meyve Tüketin

    Sağlıklı, düşük tuzlu bir diyet böbrekler için sağlıklıdır çünkü kan basıncını kontrol altında tutar. Çoğunlukla, taze meyveler ve sebzeler sodyumda düşük, vitamin ve minerallerde yüksektir ve iyi bir antioksidan kaynağı olup kardiyovasküler sistem ve böbrekler için faydalıdır. Meyve ve sebzeler, böbreklerin kanı uygun bir şekilde süzmek için ihtiyaç duyduğu iyi su kaynaklarıdır.

    Düşük sodyum içeren sebzelere enginar, pancar, havuç, yosun, şalgam ve kereviz. Konserve ve turşu sebzeler genellikle sodyumda yüksektir ve diyetinizde kaçınılması veya en aza indirgenmesi gerekir. Sodyum doğrudan böbrekler üzerinde etkili olduğu için düşük sodyum içeren gıdalar ile beslenin.

    Böbrek Hastalıklarından Korunma Yolları
    Böbrek Hastalıklarından Korunma Yolları

    Ek Gıdalar Alabilirsiniz.

    Doktor kontrolünde olması şartı ile magnezyum yada potasyum gibi ek vitamin ve mineraller almanız gerekebilir. Unutmamanız gereken ise bu takviyelerin sizin için ne ölçüde faydalı olduğu konusunda en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.

    Böbrek Hastalıklarından Korunma Yolları | 4

    Alkol Tüketmeyin

    Alkollü içeceklerin (bir karsinojen olan etanol içeren) aşırı dalgınlığın, böbrekler de dahil olmak üzere birçok kanser ve organ hasarı ile ilişkilendirildiği biliniyor. En az zararlı alkollü içecek, resveratrol gibi kan damarlarının ve diğer dokuların serbest radikal hasarını önlemeye yardımcı olabilecek antioksidanlar içerdiğinden kırmızı şarap olarak kabul edilir. Alkol tüketmek istiyorsanız haftada bir güne indirgeyin.

    Böbrek Hastalıklarından Korunma Yolları | 5

    Fazla İlaç Kullanmayın

    Tüm ilaçlar karaciğer ve böbrek gibi organlara en azından bir derece toksiktir (dozu önemlidir), ancak bazıları diğerlerine göre çok daha zararlıdır. Örneğin, ibuprofen, naproksen ve aspirin gibi tezgah üstü anti-inflamatuvarların uzun süreli kullanımlarının böbrek hasarına neden olduğu biliniyor. Yüksek ve gereksiz ilaç kullanımı böbreklere ve karaciğere kolayca zarar verebilir. Ancak devamlı kullanmanız gereken ilaçları kesmeyin.

    Böbrek Hastalıklarından Korunma Yolları | 6

    Protein Tüketimi

    Protein, vücutta kas dokusu, cilt, enzimler ve diğer pek çok bileşeni oluşturmak için gerekli olan esaslı makro besin maddesidir. Bununla birlikte, yüksek proteinli beslenme böbrekler üzerinde zarar verici etkiler bırakabilir. Tüm protein ve amino asitleri kan dolaşımının dışına süzmekiçin böbreklerin çok daha fazla çalışması gerekir. Ayrıca, yüksek proteinli diyetler böbrek hastalığında böbrek fonksiyonlarını kötüleştirebilir.

    Böbrek Hastalıklarından Korunma Yolları | 7

    Sigara Tüketimi

    Sigara, böbrekler içinde çok zararlıdır, çünkü kan dolaşımında çözünen toksinler böbreklerin içindeki küçük kan damarlarına ve “filtrelerine” zarar verirler. Zehirli bileşikler esasen böbreklerdeki tıkanmalarla kan akışını düşürür. Tıkanmış arterler, böbrekler ve vücudun başka yerlerinde yüksek kan basıncı riskini arttırır.

  • Sağlıklı Kurban Bayramı için pratik önlemler

    Sağlıklı Kurban Bayramı için pratik önlemler

    Kurban Bayramı’nda yapılan yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra hatta sabah kahvaltısında tüketilmesi gelmektedir. Hayvanlardaki mikroorganizmalar kesimden sonra 24 saat içinde ölür ve hayvan ilk kesildiğinde ölüm sertliği olarak adlandırdığımız sertlikte olur. Özellikle mide ve barsak problemi olan kişilerin dikkat etmesi gereken bir konu da bu dur. Etler soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Etlerin tüketilecek kadarı buzdolabının orta raflarında çözdürülmeli, çözdürülen etler tekrar dondurulmamalıdır.

    1. Doğru besin seçimi
    2. Kurban kesimi, gıda güvenliği, etleri saklanması
    3. Yemek çeşitleri, hazırlama ve pişirme yöntemleri

    NASIL PİŞİRMELİ?

    Sofralara sunacağımız etin lezzeti bizim elimizde. Eti pişirme yöntemimiz etin kalitesini doğrudan etkilemektedir. Etin lezzeti, kıvamı, kokusu, vitamin – mineral içeriği tamamen pişirme yöntemimizle ilgilidir.

    En doğru pişirme şekli ise ızgara, haşlama, fırında veya sebzelerle birlikte tencerede pişirme şeklidir. Etlerin çok uzun süre yüksek ısıyla temas etmesi (kızartma , kavurma veya mangal-barbekü şeklinde pişirme ) çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olmaktadır, ayrıca mangalda pişirme sırasında etin dış kısmı hızlı şekilde pişmekte proteinler katılaşmakta ve etin iç kısmı çiğ kalmaktadır. Etlerin az pişmiş veya çiğ tüketilmesi etin kalitesini düşüreceği gibi, besin zehirlenmelerine de neden olabilir.

    Et ile yapılan yemeklere ise ayrıca yağ eklenmemelidir. Kırmızı et doymuş yağ içeriği yüksek bir besin olması nedeniyle yemekler zaten lezzetli olacaktır, ilave yağ eklenmesi vücudu ek yük getirecek diyetle alınan yağ miktarının artmasına neden olacak, Sağlığımızı olumsuz etkileyecektir. Özellikle kuyruk yağı iç yağı tereyağı gibi yağların kullanımından kaçınılmalıdır.

    Etler ızgarada pişirilecekse vitamin kaybını önlemek ve kanserojen madde oluşumunu engellemek için etler ateşten 15 cm uzakta olmalıdır ve kömürler kor halini aldıktan sonra etler pişirilmelidir.

    “YILDA BİR DEFA TÜKETİYORUZ BİR ŞEY OLMAZ! HEM DE EN İYİ PROTEİN KAYNAĞI “

    Kurban Bayramı’nda özellikle şişmanlık, kalp-damar hastalığı, diyabet ( şeker hastalığı ), hipertansiyon, mide-barsak rahatsızlığı olan bireyler ve yaşlılar beslenmelerine dikkat etmek zorundadırlar. Özellikle kronik hastalığı olan ( diyabet, böbrek hastalığı, sindirim problemleri, yüksek tansiyon, kalp-damar rahatsızlığı ) ve beslenme tedavisi alan bireyler kurban bayramında öğünlerde tüketmeleri gereken miktarları aşmamalıdır.

    Eti görünür yağlarını mutlaka temizleyin. Fazla et tüketimi kolon , mide, prostat kanseri riskini arttırabilmektedir. Bu nedenle haftada 2 kez doğru pişirme yöntemleri ile hazırlanmış kırmızı et tükletimi sağlıklı birey olmada önemli bir adımdır.

    Kırmızı et Özellikle Demir mineralinin en iyi kaynağıdır. Demirin en iyi dostu olan C vitaminini ise içermez. Dolayısıyla demir emilimini, biyoyararlılığını arttırmak için mutlaka sebzeler ile birlikte tüketilmelidir. Kurban etini özellikle sebzeler ile haşlayıp tüketmek sağlıklı beslenme açısından oldukça önemlidir.

    Kurban Bayramı’nda aynı zamanda tatlı tüketimimiz de oldukça artmaktadır.

    Sağlıklı Kurban Bayramı için pratik önlemler;
    1. İlk öğününüz 2 bardak su ardından hafif bir kahvaltı olsun
    2. Az ve sık aralıklarla doğru besinleri seçerek beslenmeye özen gösterin
    3. Drajeler, çikolatalar, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını ( elma , armut, ayva tatlısı ) tercih edin
    4. Tabağınızın ¼ ünü kırmızı et kalan kısmını ise sebze yemekleri ve salatadan oluşturun, bunun yanında tam buğday ekmeğinizi tüketmeyi unutmayın.
    5. Yanlış seçilen ve fazla tüketilen her lokma vücuda zarar unutmayın
    6. İkramlarla ve fazla yemeyle bozulan barsak hareketlerinizi düzene koymak adına ara öğünlerde meyve tüketimine önem verini, elma, armut, ayva gibi meyvelerinizi iyi yıkadıktan sonra kabuklu tüketmeye özen gösterin.
    7. Barsaklarda su tutulumuna neden olan fazla Çay kahvenin tüketiminin yerini bitki çaylarına bırakın. Bozulmuş barsak hareketlerinizi düzenlemek için vücudunuza yardımcı olun.
    8. Öğün aralarında su tüketmeyi unutmayın.
    9. Bayram ziyaretine gitmeden önce evinizde yemeğinizi veya ara öğününüzü mutlaka tüketin.
    10. Yine de “ eyvah fazla yedim, kaçırdım “ diyorsanız , fiziksel aktivitenizi mutlaka arttırın.
    11. Bayramı fırsat olarak görüp seyahate çıkan bireyler açık büfelerde dikkatli olun sağlıklı beslenme kurallarını unutmayın…

    BAYRAMDA SİNDİRİM SİSTEMİNİZİ HAREKETLENDİRİN:

    750 ml – 1 lt sıcak suda 10-12 dk demleyin ( porselen demlikte ) 2-3 fincan ana yemeklerden sonra içilmeli

    MALZEMELER;
    • 1 poşetyeşil çay + 1 poşet ıhlamur çayı
    • 1 tatlı kaşığı tane karabiber+
    • 2-3 ince dilim taze zencefil +
    • 5 yaprak taze nane+
    • 4 adet defne yaprağı +
    • ½ kabuk tarçın +
    • 3 dilim TRAŞ LİMON / kabuğu +
    • 4-5 adet tane karanfil

    Habertürk