Etiket: bleaching

  • 6 Adımda Diş Estetiği Nedir?

    6 Adımda Diş Estetiği Nedir?

    Dt. Arzu Yalnız Zogun diş estetiği hakkında bilgi verdi.

    Diş estetiği, oldukça geniş bir alandır. Diş yapınız, karakteriniz ve hatta sosyal statünüz hakkında geniş bir bilgi verebilir. Dişleriniz, ağız yapınız ve sorununuza göre en uygun diş estetiği yöntemi hakkında hekiminiz sizi bilgilendirecektir.

    1. Gingivektomi

    Diş etlerinizin gözükmesi gülümseme anında kötü bir görüntü sergilemenize sebep olur.Kişinin yaşı genç olsa dahi yaşlı bir görünüme sebep olur. Tedavisi için de diş etine gingivektomi işlemi yapılabilir. Çok pratik bir işlemdir, ufak dokunuşlarla dişinize yepyeni bir görüntü kazandırabilir.  Kısa olan dişlerin boyu bu işlem sayesinde uzatılabilir, dişler simetrik değil ise bu uygulama ile düzeltilebilir.

    1. Porselen Lamine

    Kişiler genellikle ”Hollywood Gülüşü” şeklinde tabir edilen diş estetiklerini oldukça beğenir. Hollywood gülüşünün açılımı ise, sağlıklı, genç ve beyaz diş görüntüsüdür. Bunu sağlayabilen bir diğer diş estetği ise, porselen laminedir. Dişlerin yapısı yaş aldıkça değişmeye başlar. Yediğimiz besinlerden, içtiğimiz şeylere kadar dişin rengini etkileyen ve kötüleştiren birçok faktör vardır. Gençlik ile güzel gülümseme ve beyaz dişler özdeşleştirilir. Bunu yeniden kazanmak adına da porselen laminelere başvurmak oldukça uygundur. Dişin minesin tamir edilmesi, düzelmesi presibine dayanan porselen laminalar neredeyse doğal dişinizden ayrıt edilemezler. Hollywood gülüşüne sahip olmak isteyenler bu uygulamaya başvurur. Bunun sebebi de, ekran önündeki kişilerin porselen lamine uygulaması yaptırmasıdır. Bu uygulama ile lekelenmeler giderilir ve diş beyazlar. Çapraşıklar düzeltilir. Aralıklar kapatılır.

    1. Bleaching- Beyazlatma

    Beyaz dişler, insan ilişkilerinde ve kişinin kendine güvenini geri kazanmasında oldukça önemli etkenlerdir. Ancak ağız hijyenin tam yapılmasına rağmen zaman içinde yıpranan dişler ya da kullanılan anti biyotik gibi ilaçlar sebebiyle hafif gri tonlarına bürünen dişler beyazlamaz. Bu sebeple beyaztlama işlemine başvurulur. Hemen hemen herkese yapılabilen bleaching işlemi ile lekelerden ve sarı dişlerden kurtularak bembeyaz bir görünüme kavuşabilirsiniz. bknz: Diş Beyazlatma İşlemi ve Yöntemleri

    1. Kompozite Lamine

    Dişlerin birbirine olan konumu, hizası ve yüzünüz ile uyumu birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Dişlerdeki aralıklar kapatılınca dahi, yüz ifadesinde değişimler olur. Bunun dışında aralıklı dişler, süt dişlerine benzetilir. Bu sebeple kişi devamlı bir çocuksu ifade taşır. Bu sorunları gidermek için kompozite lamine uygulamasına başvurulur. Bu sayede diş estetiği kazanılmış olur. Beyazlatılma yöntemiyle istenilen beyazlığa kavuşmayan gülüşler de kompozite lamine ile beyazlatılabilir. Ön dişlerde dolgu var ise ya da çürük, bu tedavi ile giderilebilir. Büyük bir müdahale değildir, bu sebeple zamanı olmayan kişiler için de oldukça önemlidir.

    1. Laminate Veneer

    Laminateler ışık geçirir yapıdadırlar. Bu sebeple oldukça doğal dururlar. Dış etkenler sebebiyle sararmazlar. Ön dişlerinde kırıklar olan, dişlerin boyları farklı olan, çapraşık dişleri olan, dişlerin şeklini sevmeyen ve gülümseme anında dişetlerinin çok fazla göründüğü kişilerde laminate veneer uygulaması yapılabilir.

    1. Ortodontik Tedavi

    Ortodontik tedavi, yalnızca küçük çocuklara uygulanabilen bir tedavi değildir. 7’den 70’e herkes ortodontik tedaviye başvurabilir. Bu tedavi için gelişitirilmiş şeffaf teller, hayatınızı etkileyemecek ve fark edilmeyecek şekildedir. Çapraşık dişler ileride çok büyük problemlere yol açabilir. Diş fırçalamakla temizlenmeyen besin atıkları bu çapraşıklar arasında birikir ve çürüklere yol açarak ön dişleriniz de dahil olmak üzere tüm dişlerinizde kayıplara yol açabilir.  Diş telleri herkese uygulanabilir. Horlama sorunu olan kişilerin bu şikayetini azaltır. Ağzın kapanıp açılma sorunları var ise, diş gıcırdatma problemi gözlemlenebilir. Bu sorun da ortodontik tedavi ile giderilebilir.

    Kaynak6 Adımda Diş Estetiği

     

     

     

     

     

  • Lazerli Diş Beyazlatma

    Lazerli Diş Beyazlatma

    Evde diş beyazlatma nedir, Diş nasıl beyazlatılır, Diş beyazlatmanın zararı var mı, Diş beyazlatma nedir, Ofis tipi diş beyazlatma nasıl yapılır, Kimler diş beyazlatma uygulamasından yararlanabilir, Diş beyazlatma işlemi nerede yaptırılmalıdır ?

    Fototermal Diş Beyazlatma

    Bu yöntemde de yine bir miktar özel bir jel kullanılır. Ancak kimyasal malzemelerle yapılan diş beyazlatmadan farklı olarak

    yüksek enerjili özel bir ışın demeti uygulanır. Işık kaynağı bir seri LED veya diyot-lazer den oluşabilir. Mutlaka

    dişhekimi gözetiminde yapılmalıdır.

    Fotokimyasal Diş Beyazlatma

    Bu diş beyazlatma tekniğinde, beyazlatma jeli bir UV-lamba (mavi ışık) veya bir KTP lazeri (yeşil ışık) kullanılarakharekete geçirilir. Bu metodu diğerlerinden ayıran özellik ise kullanılan ışık kaynağının da ayrıca dişi beyazlatıcıetkisinin olmasıdır (foto oksidasyon). Bu yöntem, dişler üzerinde daha derin bir beyazlatma sağlar. UV-Işık kullanırkençevre dokular (dudaklar, dişetleri, dil vb.) muhtemel yanık yaralanmalarına karşı iyi korunmalıdır. KTP lazeri kullanırkenise yanma riski yoktur, ancak dişetlerinin beyazlatma jelinin sızıntılarına karşı korunması gerekir (gingiva block). KTPlazeri ile beyazlatmanın büyük bir avantajı da; yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda diş minesi üzerinde yan etkileriningözlenmemiş olmasıdır. Diş beyazlatma işlemi sonrasında yapılacak florid uygulanması diş minelerini güçlendirir veçürümeleri önler.

    Ağız – Diş Sağlığı ve Bakımı Konuları için tıklayın !

    Lazer nedir ve nasıl elde edilir?

    Lazerler tek renkli, düz, yoğun, tek fazlı monokromik ışık üreten cihazlardır. Renkli olduğu gibi renksizde olabilir. Budurum görünürlük dalga boyu ile ilgilidir. Bu dalga boyu ve gücü tıptaki kullanım alanını belirler.

    Lazer yardımıyla, elektromanyetik dalgalar güçlenir ve hizalanır. Böylece, tedavi yapılacak bölgede kesici ve yakıcı etkiyesahip, yüksek enerjili bir ışık demeti elde edilir. Lazerlerin kullanım alanları, lazerin dalgaboyuna göre değişmektedir.

    Dışarıdan ışık verme, elektrik akımı geçirmek suretiyle veya kimyasal bir yolla elde edilenenerji, ortamdaki atomlara ulaşır. Bunların bazıları bu enerjiyi emerler. Fazla enerji, atomları kararsız hale getirir.

    Lazerin çalışma prensibi:

    Kendisine bir foton çarpan, uyarılmış ve kararsız atom, fazla enerjiyi foton yayınlayarak verir. Fotonlar, benzer şekildediğer fotonların yayılmasını sağlar. Uyarmalarla ortamdaki fotonlar daha da artar. Atomların hemen hemen hepsi, fotonyaymaya başlayınca kuvvetlenen ışın demeti oluşur. Bu, laser ışınıdır. Laser ışınları yüksek frekanslı olduklarından güneş ışını özelliklerine sahiptir. Ancak laser ışınları tek frekanslıdır.

    Beyazlatılan dişler ne kadar süre beyaz kalır?

    Farklı diş beyazlatma (bleaching) metotlarıyla beyazlatılan dişler bir kaç yıl beyaz kalır. Fakat bu süre kişiden kişiye değişir. Yeme-içme alışkanlıkları, sigara ve fırçalama alışkanlığı dişlerin beyaz kalma süresini etkiler. Şu unutulmamalıdır ki, bleaching her zaman istediğiniz beyazlığı sağlamayabilir. Beyazlama oranı dişlerinizin beyazlatma işlemi uygulanmadan önceki tonuna bağlıdır ve kişiden kişiye değişir. Bu yüzden diş hekiminiz ile beklentilerinizi önceden konuşmalısınız.

    Diş Beyazlatma veya diş ağartma, genel dişhekimliğinde çokça uygulanan bir işlem olmasına rağmen aslına Estetik/Kozmetik Dişhekimliğinin alanıdır. Çok kimse beyaz dişlerle yapılan bir gülüşü çok çekici bulur. Genelde süt dişleri, erişkinlik dişlerinden daha beyazdır. Kişi yaşlandıkça dişlerinin rengi de zamanla daha koyulaşır. Bu koyulaşma diş minelerinin mineral yapısındaki değişimden kaynaklanır. Dişler ayrıca, bakteri pigmentleri ve tütün kullanımından kaynaklanan renklenmelere de maruz kalabilir.

    Beyaz dişler gençlikle özdeşleştirildiğinden estetik görünümlü olmak isteyen kişiler tarafından oldukça arzulanırlar. Ancak şunu belirtmeliyiz ki, abartılı bir beyazlık çoğu durumda estetik olmayabilir. Her zaman için yüz ve ağız yapınıza uygundüşen doğal ton daha estetik olacaktır.

    Klinikte Diş Beyazlatma (Office Bleaching)

    Bu diş beyazlatma yöntemi; dişhekimi tarafından klinikte ve genellikle 40-50 dk kadar süren tek seanslık bir işlemle uygulanır. Yöntem hidrojen peroksitin ısı yada ışık ile aktive edilemesi temeline dayanır.
    Dişe sürülen beyazlatıcı maddenin üzerine beyazlatmayı hızlandıran bir ışın uygulanır.

    Klinik Diş Beyazlatmanın (Office bleaching) Avantajları
    • Bir saatlik tek seans sonrası ortalama 8 -12 ton beyazlama
    • İşlem sonrası hassasiyet hissi çok düşüktür
    • Elde edilen renk uzun süre korunur
    • Dişhekimi tarafından uygulandığından ağız dokularının korunması
    • Günlük alışkanlıklardan vazgeçmeden iyi sonuç (sigara, çay, kahve vb.)

    Evde Diş Beyazlatma (Home Bleaching)

    Ev diş beyazlatması veya matris beyazlatma olarak da bilinmektedir. Uygulaması oldukça kolay, güvenli ve etkin bir diş beyazlatma yöntemidir. Evde Diş Beyazlatma Yönteminin

    Avantajları

    Bu yöntemin tek avantajı diğer yönteme göre daha ucuz olmasıdır.

    Etkili Olduğu Durumlar
    • Sarı, turuncu ve açık kahverengi renklenmeler.
    • Kahverengi fluoroz renklenmeleri.
    • Mine opasiteleri. Aslında mine opasitesine etki etmemesine rağmen, minenin diğer bölümleri beyazladığı için opasite daha az dikkat çekici hale gelir.
    • Ön dişlerin çoklu renklenmeleri.
    • Travma geçirmiş canlı dişlerdeki renklenmeler.

    Evde diş beyazlatma yöntemleri için tıklayın !

  • Dişlerinizin renginden, şeklinden ve boyutundan memnun musunuz ?

    Dişlerinizin renginden, şeklinden ve boyutundan memnun musunuz ?

    Dişlerinizin renginden, şeklinden ve boylarından memnun değil ve gülerken ağzınızı mı kapatıyorsunuz? Müjde, artık, dişlerinizin yapısına zarar vermeden, dişin üst yüzeyine yapıştırılabilen çok ince yaprak porselenler ile güzel dişlere sahip olabilirsiniz.

    Dişlerinizdeki antibiyotiğe bağlı renkleşmeleri beyazlatma ile gideremiyorsanız, dişleriniz yüzünüzün yapısına göre çok küçük veya büyük geliyorsa, şekilsiz sıralanmışsa, diş aralıklarınız çok fazla ve kötü görünüyorsa artık güvenle gülümsemeniz için porselen lamina uygulaması ile gülüşünüze güzellik katabilirsiniz.

    Lamina adı verdiğimiz ince porselenler şeklinde dişlere yapıştırılan malzeme, metal alt yapı içermemesi ve ışık geçirgenlik özelliği nedeni ile doğal dişlere en yakın tedavi şeklidir. Özellikle kamera karşısında, podyum, sahne ışığı gibi ışığın altında kötü yapılmış dişler kalın, ağızda büyük duran, yüz oranları ile uyumsuz gözükmektedir.Oysa,laminanın ışığı geçirmesi nedeni ile son derece ince, zarif, doğal rengi ile estetik görüntüsü çok daha etkileyici olmaktadır.

    Doç.Dr.Arzu Aykor
    Estetik Dişhekimi

  • Gülümsemeniz özgüveninizdir : Estetik Dişhekimi Doç. Dr. Arzu Aykor

    Gülümsemeniz özgüveninizdir : Estetik Dişhekimi Doç. Dr. Arzu Aykor

    Artık, kişiler kendi yüzlerine gidecek özel gülüş tasarımı yaptırıyorlar. Pırıl pırıl dişlerle hoşa giden bir gülümseme karşınızdakine pozitif, olumlu’bir imaj yaratırken, çirkin bir gülüş de olumsuz bir etki bırakabiliyor.

    Etkileyici ve güzel bir gülüşün sırrı, dişlerin hem birbirleriyle, hem de dişetiyle uyumudur.Dudaklar ise, bu uyumu çerçeveleyen unsurdur.

    Dişlerdeki renk bozuklukları, hijyenik görüntünüzü etkilerken, aşınmış dişler ise gülümsemenizin daha yaşlı görünmesine neden olabilir.

    Dişlerin arasındaki aralık ve çapraşıklıklar bireylerin estetiğini ve konuşmasını etkilerken dişlerin simetri bozukluğu yüzde dudağın orantısız görünmesine neden olur. Dişetlerinin az veya çok görünmesi, dudağın dişleri örtmesi veya kapanamaması da bu uyumu bozabilir.Bütün bu kötü görüntüler yaşam enerjinizi ve sosyal hayatınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

    İşte kendinden emin, toplumda duruşu olan kişilere baktığınızda dişlerinin estetiğini ve yüzdeki orantısını görebilirsiniz.

    Hastalarımıza bu nedenle; yüzüne, dudak yapısına ve çenesine uygun, kişiye özel işlemler uygulamaktayız. Bu işlemlerin bir kısmı,çok zaman ayırmaksızın bir öğle molasında dahi yaptırılabileceğiniz işlemlerdir.

    Yüzünüzde yapılacak diğer işlemler ile Plastik cerrahi hekimi ile birlikte çalışarak dudak,elmacık kemikleri ve ağız çevresinde oluşan deformasyon ve çöküntüler dolgu, botox, yağ hücresi nakli gibi girişimsel işlemler ile doldurularak mükemmel gülüşler yaratılabilmektedir.

    Gülümsemeniz özgüveninizdir : Estetik Dişhekimi Doç. Dr. Arzu Aykor | 1