Etiket: Bitkisel ilaçlar

  • Bitkisel ilaçlar nasıl kullanılmalı?

    Bitkisel ilaçlar nasıl kullanılmalı?

    Doğal veya bitkisel olanın her zaman güvenli olmadığını söyleyen Türk Gastroenteroloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Tarkan Karakan, bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünlerin ve bitkisel ilaçların da önemli sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

    Prof. Karakan, “Örneğin maydanoz kürü, soğan kürü gibi tamamen zararsız görünen tedavilerde karaciğer hasarı oluşabilir. Birçok bitkinin dozuna bağlı olarak karaciğer ve böbrek hasarı görülebilir ve bu öldürücü olabilir” dedi.

    İlaçların birçoğu aslında bitkilerden elde edildiğini, tedavi dozu ile tehlikeli dozun alınan miktarla ilişkili olduğunu dile getiren Karakan, bitkisel ürünlerin nasıl kullanılması gerektiğini anlattı.

    “BİTKİSEL ÜRÜNLER DOKTOR KONTOLÜNDE KULLANILMALI”

    FDA’nın bitkisel ürünler için GRAS (generally recognized as safe) yani genel olarak güvenlidir ibaresi koymakta olduğunu, uzun yıllar kullanılmış bitkisel ürünlerin yan etki kayıtlarına bakılarak bu ibarenin konulduğunu belirten Prof. Dr. Karakan, “Güvenli olduğu düşünülen bitkisel ürünler doktor kontrolünde destek (yardımcı) tedavi olarak kullanılmalıdır. Dozları belirlenmiş olmalı ve bu dozlar aşılmamalıdır. İlaçlarla olan etkileşimine dikkat edilmelidir. Son yıllarda ülkemizde de gelişen bir alan olan fitoterapi (bitki tedavi bilimi) üniversitelerde yerini almaktadır. Özellikle Eczacılık Fakültelerinde fitoterapi alanında çalışan bilim insanları ve mezunlarının gelecekte daha fazla söz sahibi olması gerekir” dedi.

    “TÜRKİYE’DE EN ÇOK KİLO VERME, KANSERDEN KORUNMA İÇİN KULLANILIYOR”

    Ülkemizde en sık bitkisel ilaç kullanımının kilo verme, kabızlık, kanserden korunma veya tedavisi amacıyla yapıldığını belirten Prof. Dr. Karakan şunları söyledi:
    “Kilo verdiren bitkisel karışımlar karaciğere oldukça hasar verebilir. Yine kabızlık için kullanılan karışımlar nedeniyle karaciğer yetmezliğinden kaybedilen çok sayıda hasta vardır. Kanserden korunma amacıyla satılan bitkisel karışımların ise kanserden koruduğunu gösteren kanıtlar çok zayıftır. Zararı yararını geçebilir. Kanser tedavisi sırasında kullanılan bitkisel ilaçlar ise kemoterapinin etkisini azaltabilir veya arttırarak hastayı hastanelik edebilir. Diğer bir konu ise hastaların doktorlarına bitkisel ilaç kullandıklarını söylememesi ve bazen gizlemesidir. Bu durumda doktorun tedavisi değişebilmekte, hatta zararlı karışımlar ortaya çıkmaktadır.”

  • Bitkisel ilaçların zararları

    Bitkisel ilaçların zararları

    Kullanmaktan bir türlü vazgeçemediğimiz ve bitkisel olduğunu düşünerek çok fazla tükettiğiniz bu ürünlerin,  çok fazla tüketildiğinde bedeninize verdiği zararları sizler için araştırdık. İşte sizlere kullanırken dikkat etmeniz gereken bitkiler…

    Bitkisel ilaçların zararları

    Ekinezya :

    Ekinezya,  genellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarında ve deri yüzeylerindeki yaraların tedavi edilmesi amacıyla kullanılır. İlerleyen ve bağışıklık sitemini kötü yönde etkileyen hastalıklarda kullanılması kesinlikle önerilmemektedir. Bu hastalıklara örnek verecek olursak, Aıds, Ms,  Lökozis ve Tüberkiloz bu hastalıklardan en önemlileridir.

    Sinameki:

    Sinameki bitkisi içeriğinde bulunan antrakinonlar sayesinde bağırsakları çalıştırma konusunda etkili bir bitki çeşididir. Ancak kısa süreli kabızlık tedavisinde kullanılmalıdır. Uzun süre kullanıldığında kabızlığın daha fazla ilerlemesine ve hipokolami ve kardiyak bozuklukların gelişmesine neden olabilir. Ayrıca sürekli olarak gelişen ve sebebi bilinmeyen kabızlık problemlerinde bilinçsizce tüketmek kesinlikle önerilmez.

    Hayıt bitkisi:

    Hayıt kurutulmuş olgun bir meyvedir. Adet düzensizlikleri ve adet döneminde yaşanan sorunların giderilmesi amacı ile kullanılır. Hamile olanların kullanması kesinlikle önerilmez.

    Ardıç meyvesi:
    Zayıflamak için etkili bir yöntem olarak kullanılan ardıç meyvesini, hamile ve emzirme döneminde olan bayanların kullanması önerilmez.

    Karayılan otu:

    Karayılan otu, menopoza bağlı belirtiler olan aşırı terleme, sıcak basması ve uyku bozuklukları gibi tedavi yöntemlerinde kullanılır. Ancak östrojene bağlı tümörlerin tedavisi konusunda çok dikkatli kullanılması gerekir. Hamile ve emziren bayanların kullanması kesinlikle önerilmez. Çünkü ilerleyen zamanlarda mide ve bağırsakta ciddi problemlere neden olabilir.

    Yeşil çay :

    Yeşil çay,  yağ yakımında ve kilo vermede kullanılan oldukça etkili bir bitki olarak bilinir. Ancak, yapılan araştırmalar sonucunda kilo vermede etkili olan yönlerinin yanı sıra,  aşırı tüketildiğinde karaciğere zarar verdiği ortaya çıkmıştır.