Etiket: bitki bakımı

  • Ev Bitkilerinin Küflenmesi Nasıl Önlenir?

    Ev Bitkilerinin Küflenmesi Nasıl Önlenir?

    İç mekan bitkileri eve güzellik katarken yanı zamanda da havayı temizler. Çiçeklenmeye başlayan bitkilerde küflenme görülebilir.

    Güzel görüntüleri ve hoş kokularının yanı sıra çiçekler bazı durumlarda küflenebilir. Eğer alerjiniz varsa havaya karışan küf kokusu sağlığınız için zararlı olabilir. İç mekan bitkilerinin küflenmesini önlemek için neler yapmalısınız?

    Yüzeysel Küflenme

    Sadece saksı toprağının üzerinde küflenme varsa, henüz erken demektir. Küfün yayılmasını ve bitkiye bulaşmasını engellemek için bitkiyi kökünden dikkatlice çıkarın. Saksıyı taze toprakla doldurup bitkiyi yeniden dikin.

    Yeni toprağı sulamak için sprey kabı kullanabilirsiniz. Eğer yeni toprağı değiştirme imkanınız yoksa toprağın üstündeki topraklı bölgeyi alabilirsiniz. Ardından köke zarar gelmeyecek şekilde toprağı havalandırın.

    Toz Halinde Küflenme

    Toz halinde beyaz küfler genellikle yaprakların üzerinde görülür. Bu küfü nemli bir bezle hafifçe silin. Bu süreçte çiçeğe fazla su vermeyin. Odanın iyi havalandırıldığından emin olun. Küflenme genellikle aşırı sulama ve havasızlıktan oluşmaktadır.

     

    Mantar Hastalıkları

    Mantar hastalığı genellikle küçük kahverengi lekeler şeklinde görülür. Bu lekeler yapraklar ve bitkinin sapları üzerindedir. Bu hastalık bitkiler arasında geçiş yapabilir. Bu sebeple mantar gördüğünüz bitkiyi diğer bitkilerden ayırmalısınız. Mantar oluşan yaprakları temizleyin ve bitkiye fazla su vermeyin.  Mantar genellikle yaşlı yapraklarda oluşur.

    Kurum Şeklinde Küflenme

    Bu küflenme siyah toz şeklinde olur ve bitki böcekleri nedeniyle oluşur. Küfleri bir bezle alın ve bitkiyi ilaçlayın. Sararan yaprakları da almanız gerekir.

    Küflenmeyi Engelleyin

    Bitkilere fazla su vermeyin. Evden uzun süre uzak kalınacağı zamanlarda bitkiye ihtiyacından fazla su verilir. Bu da yanlış bir yöntemdir. Unutmayın, bitki uzun süre maruz kalınca küflenir.

    Bazı bitkiler gece sulanınca mantar hastalığı oluşabilir. Bitkinizin ne kadar suya ihtiyacı olduğunu bilmeli ve her zaman aynı miktarda su vermelisiniz.

    Küflenmeyi temizlerken küfün elinize zarar vermemesi için eldiven ve maske kullanmanız gerekir. Bitkileri temizledikten sonra elinizi ve yüzünü bol su ile yıkamalısınız.

     

     

    Kaynak: evhayat.com

  • Vazodaki Çiçeğin Solmaması İçin Ne Yapılmalıdır?

    Vazodaki Çiçeğin Solmaması İçin Ne Yapılmalıdır?

    Vazolarınızda her zaman çiçeklerin renkli görünümünü görmek istiyorsanız bilmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. Vazodaki çiçeklerin bakımında bazı önemli hususlara dikkat ederek çiçeklerin uzun süre hiç solmadan tutabileceksiniz. Vazodaki çiçeklerin solmaması için ne yapmamız gerektiğini hep birlikte öğrenelim…

    Vazoya konulacak su miktarına gelince. Bir buket için ortalama yarım litre su yeterli olacaktır, bu iki su bardağına tekabül eder. Tabi buketiniz büyükse orantısal olarak ne kadar su koymanız gerektiğini kendiniz hesaplayabilirsiniz.

    Burada önemli olan vazoya aşırı su koymamaktır. Dalları su altında bırakırsanız, dallar su içinde yumuşar ve çiçek su çekemez. Vazonun dibinde 4-5 parmak su olması idealdir, bu da zaten 2-3 bardak suya tekabül eder. Suyu hemen biter ya da kirlenir diye düşünebilirsiniz, ancak vazodaki suyu 3-4 günde bir değiştirirseniz bundan kurtulursunuz. Bu da çiçeğinizin ömrünü uzatmaya yardımcı olur.

    Ayrıca çiçeğin suyun içinde kalan kısımlarındaki yaprakları temizlemek, 3 günde bir dalların altını 3-4 santimetre kadar bıçakla çarpaz şekilde kesin. Aynı zamanda kesme çiçek besinini suda eritebilirsiniz, bu işlem de vazodaki çiçeğinizin ömrünü uzatır.

     

  • Çiçek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

    Çiçek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

    Salon bitkilerinin bakımı için bir takım aletlere ihtiyaç vardır.

    Saksı ve altlığı

    Sulama kovası

    Sprey (nemlendirmek için)

    Gübre

    Yosunlu destek çubuğu

    Bahçe Makası

    Parlatıcı sprey

    Zararlı ve hastalıklar için ilaç

    Salon bitkilerinizin suya olan ihtiyacını parmağınızı 2 cm kadar toprağa batırarak anlayabilirsiniz. Kuruysa sulamak gerekir. Kış mevsiminde çiçeklerin dinlenmesi için daha seyrek sulama yapılması gerekir.

    Bitkilerin yapraklarını ayda bir kez nemli bir süngerle temizleyebilirsiniz. Parlatıcı sprey, büyük yapraklı bitkilerde kullanılabilir ancak, afrika menekşesi, aşk merdiveni ve çiçekli, tüylü yapraklı bitkilerde asla kullanılmaz.

    Çiçeklerimizin saksı değişimi en iyi bahar aylarında olur. Bitki kökleri saksıdan dışarıya çıkmış ve toprak çabuk kuruyorsa saksı değişimi yapılmalıdır. Bunun için gerekli olan, değiştirilmesi gereken saksıdan bir büyük saksı ve biraz topraktır.

    Yeni saksının içine bir kaç taş, biraz kum ve üzerine gübreli toprak koyduktan sonra eski saksıdaki çiçeğin toprağını dağıtmadan yeni saksıya yerleştiriniz ve yan boşlukları toprakla doldurunuz.

    Saksıya çiçeği ve toprağı iyice yerleştirdikten sonra, uygun yerleşim yerine koyarak hemen sulamayı yapınız. Saksı değişimini yaparken, bahçeden aldığınız toprağı değil, iç mekan bitkileri için hazırlanmış karışım toprağı tercih ediniz.

    Karşılaşabileceğiniz Sorunlar

    Yapraklarda Sararma: Özellikle kışın saksı toprağının gereğinden fazla nemli tutulması, bitkinin fazla sulanması ve aşırı güneş altında ışığa maruz kalması buna neden olabilir.

    Yaprak Dökülmeleri: Çiçekli haldeyken bitkiye çok su verilmesi, saksı toprağının çok nemli tutulması, aşırı derecede kurutulması veya ani sıcaklık değişikliği yaprak dökülme nedenlerindendir.

    Tomurcuk Dökülmesi: Saksı toprağının çok nemli tutulması, fazla kuru olması, çiçeğin yerinin sık değiştirilmesi ve yoğun karanlık tomurcukların dökülmesine neden olur.

    Kök ve Gövde Çürümeleri: Toprağın fazlaca nemli tutulmasından kaynaklanır.

    Yapraklardaki Kahverengi Yanıklar: Püskürtme yapıldıktan sonra, güneşin bitkinin üzerine direkt gelerek yaklaşmasından kaynaklanır.

    SALON BİTKİLERİNİN SATIN ALINMASI VE YERLEŞTİRİLMESİ

    Evimiz ya da büromuz koşullarına uygun süs bitkilerini seçmemiz ve bitkilerimizi sağlıklı yetiştirebilmemiz için bir takım bilgilere ihtiyacımız vardır.

    Bunun için, çiçeğin çiçekçiden satın alınmasından, evde ya da büroda uygun yere yerleştirilmesine kadar dikkat edilmesi gereken kurallar vardır.

    Çiçeğin çiçekçiden satın alındıktan sonra, gideceği yere soğuk, rüzgar ve yakıcı güneş ışığından korunarak ulaştırılması gerekir.

    Çiçeğin yerleştirileceği mekana gelince; çiçeklerin hoşlandığı ve hoşlanmadığı ortamlar vardır. Satın aldığımız çiçeklerdeki açıklayıcı etiketlere göz atarsak çiçeklerin nasıl ortamlardan hoşlandığını görürüz.

    Salon bitkilerini yerleştirirken dikkate alınması gereken 3 önemli nokta vardır.

    Işık: Pekçok bitki direkt güneş ışığına maruz kalmak istemez. Yaz aylarında kuzey yönündeki pencere önleri daha uygun ışık verir.

    Nem: İnce yapraklı bitkiler, genellikle neme ihtiyaç duyarlar ve banyodan hoşlanırlar. Kalın ve dolgun yapraklılar da daha kuru mekanları tercih ederler.

    Isı: Bitkiler, gelişme dönemlerinde sabit ısı isterler. Soğuk havalarda bitkileri soğuktan etkilenen kapı ve pencere kenarlarında bırakmamak gerekir.

    Vazoda çiçek bakımı

    Çiçekçiden alınan çiçeklerin, vazoya yerleştirildiği zaman, suyun altında kalacak olan yapraklarını kopararak temizleyiniz.

    Çiçeklerin saplarını, sapın içine hava girip su alımını engellememesi için, su dolu bir kabın içine koyunuz ve sulanan sapların uçlarını 2 cm kadar bıçak ya da makasla kesip, hemen vazoya yerleştiriniz.

    Çiçeklerin konulacağı vazoya suyu su filtresinden koymayınız. Vazoya konan çiçeğin ömrünü uzatmak için, bir litre su içerisine 1 çorba kaşığı şeker koyabilirsiniz.

    Güllerinizin saplarını kesip, vazoya yerleştirdikten sonra, mümkünse serin ve karanlık bir oda ya da buzdolabında kendilerine gelmelerini bekleyiniz.

    Eğer satın aldığınız aranjman, çiçekçiniz tarafından gözenekli ve süngerimsi, bir malzemeye(oasis) çiçekler saplanması ile yapılmış ise, çiçek saplarının dibe kadar saplanmış olmalarından emin olunuz ve aranjmana su ilave ediniz.

    Aranjmanınızı serin ve direkt güneş ışığı olmayan ve hava cerayanına maruz kalmayan bir yere koyunuz.

    Güller susayan çiçeklerdir. Vazodaki suyun sürekli dolu olmasına dikkat ediniz.

    Eve gelen lilium’lar hafif açıldıktan sonra, içlerindeki polen kesesi kesilip çıkarılmalıdır. Bu lilium’un ömrünü uzatır. Aynı zamanda polenden leke bulaşmasını önler.

    Çiçek vitaminleri hakkında

    Vazo ömrü üstündeki etkileri:

    Doğru kullanıldığında çiçekler için hazırlanan vitamin çözeltileri çiçek ömrünü yüzde 25 ila 75 uzatmaktadır. Elbette bazı çiçekler daha az faydalanmaktadır, ancak zarar gören hemen hiçbir çiçek olmamıştır. Çiçekler için hazırlanan vitamin çözeltilerine olumlu yanıt vermeyen sadece birkaç çiçek türü bulunmaktadır.

    Suyun kalitesinin etkileri:

    Suyun kalitesi çiçekler için hazırlanan bütün vitamin çözeltilerini etkilemektedir. Belli bir su kalitesinde çiçekler için hazırlanan hangi marka vitamin çözeltisinin daha iyi sonuçlar verdiğini belirleyecek bir test bulunmamaktadır. Bunun yerine, çiçekler için hazırlanan iki veya üç marka vitamin çözeltisi ve biri musluk suyu, diğeri iyonsuz su olmak üzere iki farklı kalite su kullanarak çiçeğin ömrünü belirleyen bir dizi test yapabilirsiniz. İyonsuz suyu gıda marketlerinden şişeyle alabilirsiniz. Kaynak suyu iyonsuz değildir ve genelde musluk suyundan daha kötüdür.

    Mümkünse, her testte aynı buketten alacağınız çiçekleri kullanın. İşlem başına en az dört çiçek kullanın. İşlemler arasında sade musluk suyu, sade iyonsuz su, musluk suyu artı A marka, iyonsuz su artı A marka, musluk suyu artı B marka ve iyonsuz su artı B marka sayılabilir. Farklı markalar da aynı şekilde ilave edilebilir.

    Karar vermeden önce bu test çeşitli çiçek türleri kullanılarak birkaç hafta süreyle yapılmalıdır. Eğer iyonsuz su sürekli olarak musluk suyundan daha iyi sonuç veriyorsa, iyonsuzlaştırma veya ters osmoz (RO) arındırma malzemeleri satan veya kiralayan bir su arındırma şirketinden ürünle ilgili bilgi alabilirsiniz. Toz ve sıvı ürünler: Çiçekler vitamin çözeltilerinin toz mu yoksa sıvı mı olduğunu bilemez. Bu sebeple çiçekler için hazırlanan vitaminlere test sonuçlarına, uygulamanın kolaylığına ve maliyete dayanarak karar verebilirsiniz.

    Hazırlanması: Uygun yoğunlaşmayı sağlamak için gübre enjektör/oranlama için kullanılan otomatik ilaç hazırlama sistemlerine benzer bir sistem kullanın. “Pasif sistemler” kullanıcının örneğin bir düğmeye basarak harekete geçirmesine gerek kalmadan vitamin çözeltisinin hazırlandığını ifade eder. “Aktif sistemler” kullanıcının bir düğmeye basarak hem çiçek vitamini hem de su için bir tek kaynak kullanmasını sağlar.

     

    Çiçek Bakımı Nasıl Olmalıdır?
    Çiçek ve Bitki Bakımı