Etiket: bilinçsiz diyet

  • Kalbe zararlı bilinçsiz diyet

    Kalbe zararlı bilinçsiz diyet

    Bilinçsiz yapılan diyetin vücuda etkilerinin boyutu arttı ve bir kişi diyetten zarar gördü ve kalp kapakçığı değişti.

    Bilinçsiz diyet sonucu kalp kasları zayıflayan ve kalp kapakçığı hasar gören Ferhan Saner, yapılan başarılı operasyonla tekrar sağlığına kavuştu.

    Doç. Dr. Ahmet Akgül, yaptığı yazılı açıklamada, 40 yaşındaki Ferhan Saner’in nefes almada aşırı zorluk, hareket edememe ve karın şişliği gibi şikayetlerle hastaneye başvurduğunu anlattı.

    Hastanın, yaptığı diyetle hızla kilo vermesi sonucunda, kalp kaslarının olumsuz etkilendiğini ifade eden Akgül, şu bilgileri verdi: “Kaslardan destek alan kalp kapakçığı da görevini yerine getiremez olmuş ve tam bir yetmezliğe girmişti. Böylece hastanın kanı akciğerlerde birikmekte ve çok şiddetli nefes darlığına neden olmaktaydı. Aynı zamanda şiddetli ödemle hastanın kilosu azalacağına artmaya başlamıştı. Bu nedenle hastamız geldiğinde hem nefes darlığı hem de hareket etmede zorluk ve karında şişlik mevcuttu. Acil olarak hastamızın tetkiklerini yaptık ve kalpteki iki kapakçığın son dönemde yetmezlikte olduğunu gördük. Hastamızı ameliyata hazırladık, bir kapakçığı değiştirdik diğerini de tamir ettik. Hastamız sağlıklı bir şekilde ameliyattan çıktı ve taburcu oldu.”

    Akgül, diyetteki amacın sağlıklı kilo verilmesi olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Sağlıklı beslenen bir bireyde zaten kilo birikimi olmamaktadır. En iyi diyetisyen, insanın kendi vücududur. Hormonlar ve enzimler bu dengeyi korurlar ama sağlıksız ve aşırı beslenme vücutta yağlanmaya neden olmaktadır. Bu yağlanmadan hızla kurtulmak istendiğinde aşırı diyet ve açlık hatta uygunsuz ilaçlar kullanılmaktadır. Vücut aç kaldığında gerekli olan enerjiyi daha kolay olduğu için kasları yakarak almaktadır. Halbuki esas olan yağ dokusunun yakılmasıdır. İşte kaslardan değil de yağ dokusundan enerji yakılması için dengeli, sabırlı ve sporun eşlik ettiği bir beslenme programı gerekmektedir. Kısa zamanda aşırı kilo vermenin sakıncası işte bu kas erimesidir.”
    “KİLO VERDİM SANDIM, MEĞER HAYATIMLA OYNAMIŞIM”
    Açıklamada görüşlerine yer verilen Ferhan Saner de kilolarından kurtulmak için uzman yardımı almadan 7 ayda 57 kilo verdiğini belirtti. Saner, bu süre boyunca sadece elma ve yoğurt yediğini söyledi. Saner, günde 2 paket sigara kullandığını da ifade ederek, “Bir gün nefes alamayacak vaziyette, karnım şiş, zorlukla yürüyerek hastaneye gittim. Ve kalbimle ilgili büyük bir sorun oluğunu acil ameliyat olmam gerektiğini öğrendim. İşte tam o sırada Doç. Dr. Ahmet Akgül ve ekibi imdadıma yetişti. Dr. Ahmet Bey ameliyatımı yaptı. Şimdi gayet iyi durumdayım. Kilo verdim sandım meğer hayatımla oynamışım. Buradan belirtmek isterim ki hiç kimse asla ama asla bilinçsiz diyet yapmasın. Bundan sonra asla sigara da içmem. Doç. Dr. Ahmet Akgül’e, ekibine ve hastane personeline teşekkür ediyorum” diye konuştu.

  • Bu diyet hasta ediyor !

    Bu diyet hasta ediyor !

    Sağlık Bakanlığı, özellikle mankenlerin zayıflamak için başvurduğu “sıfır beden diyetleri” konusunda önemli uyarılarda bulundu.

    Bilinçsiz yapılan diyetlerin çok sayıda hastalığa yol açtığını belirten bakanlık, gençlerin doktor tavsiyesi olmadan diyetlere yöneldiğini açıkladı. Bilinçsiz yapılan diyetlerin yol açtığı sağlık sorunları ise şöyle sıralandı: “Baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, adet düzensizlikleri, kabızlık, kansızlık ve anoreksiya.” Bilinçsiz yapılan diyetlerin psikolojik ve fizyolojik olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken bakanlık ideal vücut ağırlığına ulaşmak ve bu kiloyu korumak için şu önemli uyarılarda bulundu:

    ‘KATI YAĞ KULLANMAYIN’

    – Haftada 1 kilo verin
    – Kısa sürede kilo kaybını sağladığı öne sürülen ilaçlar bilinçsizce kullanılmamalıdır.
    – Diyetisyen tarafından yaş, kilo, boy, fiziksel aktivite düzeyi ve beslenme alışkanlıklarınıza göre zayıflama diyetleri uygulanmalıdır.
    – Sağlıklı ve kalıcı ağırlık kaybının haftada en fazla 0.5-1.0 kg olması gerektiğini unutmayın.
    – Yemeklerde hayvansal yağlar yerine bitkisel sıvı yağları ve zeytin yağını tercih edin. Margarin, kuyruk yağı, gibi katı yağları kullanmayın.
    – Yemeklerinizi yerken iyice çiğneyin.
    – Haftada en az 3 kez ve 30 dakika süreyle düzenli fiziksel aktivite yapın.

  • Dr. Ender Saraç zayıflama önerileri

    Dr. Ender Saraç zayıflama önerileri

    Ayurveda Uzmanı ve Aile Hekimi Dr. Ender Saraç “Zerdeçal, nane ve yeşil elma kokularını günde 25-30 kere derin derin içinize çekerek, iştah merkezini rahatlatabilir, açlık hissinizi bastırabilirsiniz” Ayurveda Uzmanı (Yaşam Bilgisi) Dr. Ender Saraç, kilolu insanların vücut tiplerine göre beslenerek zayıflamaları gerektiğini söylüyor. Bu konuda “Sağlıklı Zayıflamanın Sırları” adlı bir de kitap yazan Dr. Saraç, bilinçsiz diyet uygulamalarının zararına dikkat çekiyor. İşte Dr. Saraç’ın önerileri..

    Kalori hesabına dayalı, kısa süreli, klasik diyetlerin handikapları
    Artık devir sadece kalori hesabına dayalı klasik diyetle zayıflama devrini geçti. Beden tipinize uygun, yaşa, cinsiyete uygun, mevsime uygun ve yaşamsal özelliklerinize uygun sağlıklı ve bilinçli doğal beslenme var artık. Çünkü sadece kalori hesabına dayalı diyetlerle zayıflıyorsunuz ama sonra verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri alıyorsunuz.

    Beden tipleri
    Standart diyetleri doğru bulmuyorum ben. Uzmanlık alanım olan Ayurvedaya göre, belli beden tipleri var. Mesela birçok insan “Ender bey, bütün günü aç geçiriyorum, sadece salata yiyorum, bir türlü zayıflayamıyorum” diye geliyor bana. Yediklerine ve vücut tipine bir bakıyorsunuz; aslında tere, roka gibi yeşil salataları hiç yememesi gerekiyor. Yani aç kalıyor ama vücut tipine uygun olan gıdaları yemediği için zayıflayamıyor. Halbuki, doğru bir sisteme geçtiğinizde, tıkır tıkır, sağlıklı bir şekilde kilo vermeye ve sağlığına kavuşmaya başlıyor.

    Zayıflama konusunda yapılan en önemli yanlış
    Zayıflama işi biraz disiplin ister. Türk toplumundaki en büyük problem ise, disiplin eksikliği. Diyetleri nisan mayıs aylarında, iki aylık bir heves şeklinde yapıyoruz. Ondan sonra uzun kollu, kat kat giyilmeye başlandığı anda, olayı rafa kaldırıyoruz. Ve sonra
    tekrar dengemiz bozuluyor. Doğru yaşam biçimini edinmez veya doğru beslenme felsefesini benimsemezseniz, en iyi diyetisyenlere, en iyi doktorlara, merkezlere bile gelinse, bir yere kadar işe yarar. Şunu kabul etmek gerek: İki ay çok yoğun diyet yapıp, bıkıp, yorgun düşmek yerine, yılın 12 ayına daha az kurallı, doğru, boğucu olmayan
    bir yaşam biçimi ve doğru beslenme felsefesi şeklinde yaymak daha sağlıklı.

    Sadece bilinçli beslenme yeterli mi ?
    Bilinçli beslenme işin en önemli ayağıdır. Fakat sadece doğru beslenmeyle olmaz; mutlaka düzenli egzersiz de gerekir. Şok diyetler, açlık rejimleri, zamana karşı yarışan diyetler, tek gıda rejimleri, 10 gün lahana çorbası diyeti , karpuz diyeti, karbonhidrat diyeti, sadece protein diyeti, bütün bunlar yanlış. Dengeli beslenilmeli. Ama sadece bilinçli diyetle de olmaz, düzenli egzersiz, yürüyüş yapılmalı. Haftada üç- dört gün,bir buçuk saat civarında orta sporlar; mesela tempolu yürüyüş, hafif koşu, fitness, aerobik, yüzme, neden zevk alınıyorsa, o spor yapılmalı.

    Spor yapılan saat önemli mi?
    Evet, var. Ayurvedaya göre, sabah 6 ile 10 ya da 18.00 ile 22.00 saatleri arasında daha çok yağ yakıyoruz. Çünkü bunlar Ayurveda’ya göre vücudun ‘kapha’ saatleri, yani daha çok biriktirme, yağlanma saatleri. Bu saatlerde metabolizmayı ısıttığınızda daha iyi sonuç alınıyor. Egzersizden bıkmamaya çalışın. Çılgınca egzersiz yapmayın, sporu zamana yayın. Çok ağır egzersiz ve çok ağır spor yanlış. Çünkü vücudu hem çok aç olmak savunmaya sokar, hem de aşırı ağır egzersizler savunmaya sokar. Çünkü vücut bunları bir tehdit olarak ele alır. Bu nedenle, mutlaka düzenli yapılan egzersizlere ağırlık vermek lazım.

    Sizce zayıflamanın en önemli kriteri
    En önemli şey, bu fikre hazır ve zayıflamaya kararlı olmak. Bana zayıflamaya gelenlere, ilk önce şunu soruyorum: “Hazır mısınız, kararlı mısınız?” Eğer gerçekten hazırsanız ve kararlıysanız bu işe başlayın. Şişmanlıkta şöyle bir şey saptıyorum: İnsanın sinir sistemine bir virüs bulaşmış gibi oluyor, bilgisayar virüsü gibi… Bu virüs sizin kilo vermeniz için gerekli olan doğru davranış, beslenme ve hareket alışkanlıklarınızı olumsuz etkiliyor. “Boş ver şimdi yürüme,sonra yürürsün”, “Bu çikolatalı kek çok güzel; bir dilim daha ye” gibi uyaranları gönderiyor adeta. Onun için ilk başta bu virüsleri silmek lazım.

    Doğal bitki özlü çayları zayıflatır mı?
    Piyasada tanınmış firmaların hazırladıkları form çaylarının formülleri güzel. Günde iki-üç fincan içilebilir. Birkaç hafta içip, ondan sonra ara vermek gerekir. Bunun dışında, mesela gazımız varsa rezene çayı, iştahımız çok fazlaysa ıhlamur çayı, sindirimimiz zayıfsa zencefil çayı, hormon krizlerinden dolayı daha çok yiyorsak adaçayı, metabolizmayı canlandırmak için yeşil çay, bağırsakları çalıştırmak için sinameki çayı, şekerimiz çok yüksekse kekik çayı gibi bitkisel çayları tüketebiliriz.

    Baharatlar zayıflatır mı?
    Baharatlar çok önemli. Mesela zencefil yağları yakar, zerdeçal karaciğerden toksin attırır,
    biberiye iyi bir antioksidandır, kekik şekeri düşürür, sarmısak zayıflamaya yardımcı olur. Bir de özel ayurveda tabletleri var. Bunlar, zayıflamaya yardımcı, yan etki oranı son derece düşük olan, güvenilir doğal preparatlar. Bu tabletler de metabolizmayı canlandırıyor, aynı zamanda kişinin incelmesine ve iştahının azalmasına katkıda bulunuyor.

    Açlığı bastırmak
    İştahı azaltan ve zayıflamaya yardımcı bir ipucu şudur: Zerdeçal, nane ve yeşil elma
    kokularını günde 25-30 kere derin derin içinize çekerek, iştah merkezini rahatlatabilirsiniz. İştah merkezini sakinleştiriyor. Almanya’da yapılan bir araştırmada yeşil elma ve nane koklayan kişilerin, (bunların aromatik yağları da olabilir) daha hızlı kilo verdiği saptanmış.