Etiket: Beyaz ekmek

  • Kilo Aldıran Sağlıklı Yiyecekler

    Kilo Aldıran Sağlıklı Yiyecekler

    Sağlıklı sandığınız bazı yiyecekler kilo yapıcı abur cuburların kılık değiştirmiş hali olabilir! Onları hayatınızdan çıkararak incelme yolunda adım atabilirsiniz.

    Diyet hatası
    Yapay tatlandırıcılar şekere kıyasla tam 600 kat daha tatlıdır. Bunlar, sizin ‘ultra-şekerli’ besinlere alışmanıza ve sonucunda sık sık tatlı krizlerine girmenize yol açabilir.

    Suşi
    Sadece yosun ve sebzelerle hazırlanmış olanların düşük kalorili olduğu doğru ama ne yazık ki bu tipteki suşiler pek sevilmiyor. Aksine suşi deyince akla ilk kızarmış deniz mahsülleri çeşitli soslarla ağırlaştırılmış olanlar geliyor. Bunun sonucunda bazen tek bir suşinin bile kalori değeri 500-600’ü bulabiliyor. Ayrıca, suşiyle beraber bol bol soya sosu tüketildiğini de hepimiz biliyoruz. Sodyum içeren soya sosu sizi şişmanlatmasa bile vücudunuzun su tutmasına ve en sevdiğiniz jean pantolonunuzun içine sığamamanıza yol açabiliyor, hatırlatalım.

    Şişelenmiş soğuk çaylar
    Pek çok marka soğuk çayları, bol bol şeker ya da bal ekleyerek hazırlıyor ve onları birer ‘kalori bomba’sına dönüştürüyor. Böylece, yaklaşık iki barak ölçüsünde çay içeren bir şişenin kalori değeri kolaylıkla 200’e çıkabiliyor.

    Dürümler
    İncecik hamurla ve düşük kaloril yiyeceklerle hazırlanmış bir dürüm size son derece masum görünebilir. Peki, bunun iki dilim ekmekten çok daha fazla kalori değerine sahip olduğunu ve içine bir sandviçe kıyasla çok daha fazla malzeme ve sos alabildiğini düşündünüz mü? Yapılan araştırmalar, “hafif” diye nitelendirilen bir dürümün bile ortalama 300 kalori değeri içerdiğini ortaya koymuş.

    Kepekli muffin
    Elma, muz gibi malzemelerle yapılmış ve içine şekerle, tereyağı eklenmiş bir muffin, bol lif içerip sizi uzun süre tok tutsa bile koca bir dilim kekle hemen hemen aynı kalori değerine sahip. Sadece bir adet kepekli muffin’de yaklaşık 20 gr yağ, 34 gr şeker ve 420 kalori bulunuyor.

    Mikrodalgada ısıtılan diyet yemekler
    Bu tür besinlerin büyük bir bölümü önemli miktarda sodyum içerir. Bunun nedeni, bu yiyeceklere lezzet vermek için yağ kullanamayan üreticilerin, bunun yerine tuzdan yararlanmaya çalışması. Ve sonuç olarak, bunları sık sık tüketmek vücudunuzun su tutmasına, özellikle de kol ve bacaklarınızın fark edilir şekilde şişmesine yol açar.

    Salatalar
    İncecik bir bele sahip olmanın en önemli sırrı bol bol çiğ sebze tüketmek olsa bile, salataların üzerine eklenen rendelenmiş peynirler, yağlı soslar, krutonlar, cevizler, hatta kulağa çok masum gelen sirke bile, onları çoğu zaman büyük bir tabak makarnanın kalorisiyle eşdeğer hale getiriyor. Bu nedenle özellikle dışarıda salata tercih ettiğiniz zaman salatayla beraber servis edilen sosların neler olduğunu, salatayla kızartılmış gıdalar eklenip eklenmediğini sorun.

    Tofu
    Bir restorana gidip, bir porsiyon tofu ısmarlamak, çoğu zaman, sodyum, doymuş yağ hatta şeker dolu bir tabağa sahip olmak anlamına gelir. Gerçekten de, kendi başına masum kabul edilebilecek bir besin olan tofu, daha fazla lezzet kazanması için, soslar eklenerek ve kızartılarak gerçek bir diyet sabotajcısı haline gelebilir.

    Granola
    Yulaf, fındık, fıstık, ceviz gibi çeşitli besleyici ve gerçekten sağlıklı olan besinlerle dolu müslilerin, lezzer düşkünleri için yağ ve şekerle kavrulmuş haline bildiğiniz gibi “granola” adı veriliyor. Ve ne yazık ki, bir kase granoladaki kalori miktarı 500’e kadar çıkıyor. Oysa aynı malzemelerle hazırlanmış bir müsli bunun sadece yarısı kadar bir kalori değerine sahip.

    Kuru meyve
    sağlıklı olmaları nedeniyle bolca tüketilen kuru meyvelerin, tazelerinden tam sekiz kat daha fazla kalori içerdiğini biliyor muydunuz? Bunun sebebi ise kuru olanların tazelerine kıyasla daha yoğun olması. İşte bir örnek: Bir fincan dolusu üzüm sadece 60 kaloriyken, aynı miktar kuru üzüm tam 460 kalori ediyor. Pek çok üreticinin bunları daha lezzetli hale getirmek amacıyla içlerine şeker eklemeleri bu değeri daha da artıran bir faktör.

    Meyve suları
    Geçen yıl aldığınız siyah küçük elbiseye bu yıl girememenizin nedeni, günlük meyve ihtiyacınızı yapay meyve sularıyla karşılamanız olabilir. Büyük boy bir şişe portakal ya da elma suyu tam 55 gr karbonhidrat içerir ki bu tam beş dilim ekmek anlamına gelir! Üstelik kimi zaman bu tip içeceklerin bir litrelik şişesinde yaklaşık 12 kaşık şeker bulunabiliyor.

    Sebze-burgerler
    Yağlı bir biftek ya da bir tabak mantı yerine bunu tercih etmeniz size ciddi bir miktarda kalori tasarrufu yaptıracağı kesinlikle doğru. Ama yine de; boyutu ve üzerine eklediğiniz soslara bağlı olarak sadece bir sebze-burger yiyerek, masadan tam bin kalori alarak kalkmanız mümkün.

    Yarım yağlı süt
    Kahvenize birazcık yarım yağlı süt eklemenin kalsiyum almanın en güzel ve keyifli yolu olduğunu düşünüyor olabilirsiniz, çünkü her gün iki ya da üç fincan kahve içen biri için bu, tam 200 kalori demek. Bu değerin neredeyse bir parça tereyağına eşit olduğunu sakın unutmayın.

    Pirinç patlağı krakerleri
    Bu son derece hafif atıştırmalıklar oldukça düşük kalori değerine sahipler ve yağ içermezler. Ancak içermedikleri diğer besin maddelerinin arasında lif ve proteinler de var. İşte bu nedenle de, açlığı yatıştırma konusunda pek de başarılı kabul edilmezler. Bunları yerken pek fazla kalori almasanız da sonrasında canınız mutlaka daha doyurucu ve tabii kalorili bir şeyler tüketmek isteyecektir. Üstelik çeşitli aromalarla tatlandırılmış olanların, fazla miktarda sodyum ya da şeker içerme ihtimali de var.

    Kilo Almak İsteyenler ! tıklayın.

  • Uzay Diyeti

    Uzay Diyeti

    Rusya’da, mucizevi “uzay diyeti” özellikle politikacı ve sanatçılar arasında salgın gibi yayılıyor. Kozmonot ve astronotların mönüsü temel alınarak hazırlanan diyet tam uygulandığında, 8 günde 5 – 6 kilo verdiriyor. Diyeti birkaç aydır uygulayan Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov 15, ünlü mimar Aleksandır Kuzmin ise 8 kilo vermeyi başardı.

    Diyette bütün gıda maddeleri puanlandırılıyor. Zayıflamak için bir günde alınan gıdaların puan karşılığının 40′ı geçmemesi gerekiyor. Protein ağırlıklı diyetin ilginç yönü, haşlanması ve sos katılmaması koşuluyla eti serbest bırakması. Karbonhidrata yer vermeyen “uzay diyeti” balığa sınırlama getirmiyor. Bazı sebzelerin örneğin, patatesin çok ender yenmesini öğütleniyor. Meyvelerle ilgili bir kısıtlama bulunmuyor, ancak 25 puana eşit olan armuttan kaçınılması isteniyor. Çay, kahve ve suda sınırlama uygulanmıyor ama alkol ve tatlı çeşitleri kesin yasak.

    İşte diyetten bazı değerler

    Beyaz ekmek (100 gr): 48 puan
    Siyah ekmek (100 gr): 40 puan
    Makarna (100 gr): 40 puan
    Pirinç (100 gr): 40 puan
    Peynir (100 gr): 0.5 – 2 puan
    Yumurta (1 adet): 0.5 puan
    Beyin (100 gr): 12 puan
    Soslu balık (100 gr): 6 puan
    Domates (1 adet): 6 puan
    Dolmalık biber (1 adet): 9 puan
    Patates (1 adet): 23 puan
    Elma (1 adet): 18 puan
    Armut (1 adet): 25 puan
    Dondurma (100 gr): 70 puan
    Kremalı pasta (1 dilim): 62 puan
    Bal (50 gr): 12 puan
    Haşlanmış et: 1 puan
    Haşlanmış lahana: 9 puan

    İlgili konular ;
    Yoğurt Diyetiyle 5 Günde 3 Kilo
    Diyet Yapanlar ve Yapacaklar Okuyun Lütfen !
    Kilo verdiğimi ve Dukan diyeti yaptığımı öğrenenlerin çoğunun bana en çok sorduğu soru : Neler yedin ?
    Karatay Diyeti Deneyimlerimiz – Canan Karatay
    Dukan Diyeti
    Anti Selülit Diyeti
    Atkins Diyeti
    Akdeniz Diyeti
    İsveç Diyeti
    Glisemik indeks Diyeti nedir?
    Hipotiroid Diyeti
    Bikini Diyeti
    Simit Diyeti, Simit Kaç Kalori
    Fast Food Diyeti Listesi

  • Zayıflamak isteyenler dikkat!

    Zayıflamak isteyenler dikkat!

    Uzmanlar, kilo vermek isteyenler için yaz aylarının iyi bir fırsat olduğunu belirterek, üç ana üç de ara öğünle beslenilmesini öneriyor.

    Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Özsan, yaz aylarının zayıflamak için bulunmaz bir fırsat olduğuna dikkat çekerken, ana ve ara öğünlerle zayıflamanın mümkün olduğunu söyledi. Özsan, “Ara öğünler sayesinde sofraya aç oturulmayacak. Böylelikle besin alınması azaltılarak, düzenli beslenme gerçekleşecek. Düzenli beslenme alışkanlığı metabolizmayı hızlandırarak vücudun formunu korumasını sağlayacak” dedi.

    POSALI YİYECEKLER TOK KALMANIZI SAĞLAR

    Posalı besinlerin yararını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Özsan, “Posalı besinler midemizin boşalmasını geciktirerek; daha uzun süre tok kalmamızı sağlar. Ayrıca kan şekerinizin, kan kolesterolünün ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde, zayıflamaya yardımcı hormonların salgılanmasında önemli rol oynar. Bu nedenle posadan zengin sebze, meyve, tam tahıllı ürünler ve kurubaklagillere günlük beslenmenizde yer verin. Yaz aylarının rengarenk, vitamin mineral deposu, güçlü antidoksan etkisi (özellikle kırmızı renkli meyveler) ve posa içeriği fazla olan meyvelerinden günde 3-4 porsiyon tüketebiliriz” dedi.

    EKMEK, PATATES, MAKARNA, MUZ VE KAVUNDAN UZAK DURUN

    Beyaz ekmek, beyaz pirinç, patates, makarna, reçel, muz, kavun, üzüm gibi glisemik indeksi yüksek besinlerden uzak durulması konusunda uyaran Özsan, bunların yerine tam tahıllı besinler, bulgur, çavdar ekmeği, kurubaklagiller, portakal, erik gibi besinler tüketilmesinin yararlı olacağını anlattı.

    Dr. Deniz Özsan, tek bir besine dayalı diyetlerin sağlıksız olduğunu vurgularken, “Bir öğünde süt grubu (süt, yoğurt, ayran, kefir), et grubu (kırmızı et, tavuk, balık), tahıl grubu (ekmek, bulgur pilavı, pirinç pilavı vb.) sebze ve meyve grubu şeklindeki 4 besin grubundan en az üçünün olması gerekir” diye konuştu.

    TOKSİNLERİ BOL SU İÇEREK ATABİLİRSİNİZ

    Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan hareket ve terleme ile vücuttaki su kaybının giderilmesi için bol su içilmesini isteyen Özsan, şunları söyledi:

    “Su vücudunuzda besinlerin taşınmasında, emilmesinde, sindirilmesinde ve toksinlerin atılmasında önemli rol oynar. Yetersiz sıvı alımı kabızlığa, depo olmuş yağ hücrelerinin vücut tarafından yakılamamasına neden olur. Ayrıca su mide dolgunluğunuzu arttırarak fazla besin alınımını engeller. Yemek öncesi ve yemek sonrası olmak üzere 2-2,5 litre su için.”

    Açık havada yürüyüşler yaparak yararlanabileceğimiz gün ışığından alınan D vitaminin tek kaynağı olan güneş ışınlarının; metabolizmanın hızını arttırdığını kaydeden Özsan, haftada minimum 3 gün, 30-45 dakika yürüyüş yapılmasının yararlı olacağına dikkat çekti.