Etiket: ben

  • Cilt Kanserinin Belirtisi Benler

    Cilt Kanserinin Belirtisi Benler

    Bazı benler cilt kanseri belirtisidir. Kanserli benler diğerlerinden, görünüş ve özellikleri ile farklılık arz eder.
    Bedeninizdeki benleri inceleyip, bu benlerin tehlikeli olup olmadığını kendiniz de müşahede edebilirsiniz.
    Buğday tenlilere nazaran açık tenlilerde daha sık görülen tıp diliyle nevüs olarak bilinen benler cildin doğal oluşumlarındandır.
    Zararsız gözüken bu benler kimi zaman ise cilt kanserinin önemli habercileridir.
    Cilt benlerinin farklı türleri mevcuttur, kanser olup olmadığınızı anlamak için benlerin şekli, biçimi, rengi, oluşma zamanı önemlidir.
    Benler ciltte genelde açık renk leke şeklinde başlar, yaşla birlikte bende değişmeler, renginde koyulaşmalar görülebilir. Bunlar olağan durumlardır.
    Yalnız iki türlü ben ileride karşınıza sorun olarak çıkabilir, bunlar; doğumla görülen benler ve düzensiz şekilde, büyükçe olan benlerdir.
    Displastik nevüs olarak adlandırılan bu benlerin koyu kahverengi merkezleri ile düzensiz renlerde, daha açık ve düzensiz kenarlı görünürler. Sayıları da oldukça fazladır.
    Doğumla görülen benlerin diğer adı Konjenital nevüsdür. Ve bu benlerin cilt kanserine dönüşme ihtimali her zaman vardır.

    Bu ürünler kanser yapıyor! makalemizi okumak için tıklayınız

    Benler genellikle tehlike arzetmezler. Fakat beninizde olağan dışı bir büyüme, cildinizde ben çoğalması, bende yanma, kaşıntı, kanama gibi sıradışı bir durum fark ederseniz, muhakkak gecikmeden en kısa sürede bir cildiye uzmanına görünmelisiniz.

    Beninizin tehlikeli olup olmadığını evde kendiniz de test edebilirsiniz.
    Bunun için benin özelliklerinin belli kriterleri vardır; rengi, çapı, simetrik olup olmadığı vs.
    Beninizde asimetrik görüntüler varsa, renginde koyu siyaha dönüklük gözüküyorsa,
    benin sınır kısımları bulanık ve tırtıklıysa, büyük benleriniz varsa, benlerinizde çoğalma
    şeklinde renginde değişmeler başladıysa, dermatolog tarafından durumun incelenmesi gerekir.

    Benlerin görülme alanları genellikle, eller, yüz, kollar, kulak çevresi ve sırttır.
    Ayna yardımı ile göremediğiniz bölgelerdeki benlerinizi inceleyebilirsiniz.
    Özellikle kadınlarda alt bacak bölgesindeki benlere dikkat etmelidir, çünkü cilt kanseri en bu bölgede kendini belli eder.

    Benlerden ve cilt kanseri türevlerinden korunmak için güneş koruma faktörsüz dışarı çıkmamalı, olağan dışı bir benle karşılaşma durumunda muhakkak dermatoloğa başvurmalıdır.

    YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.

     

  • Benler cilt kanserinin haberini veriyor olabilir

    Benler cilt kanserinin haberini veriyor olabilir

    Benler genellikle cildimizdeki kahverengi lekeler olarak tanımlanıyor ve fark etsek de etmesek de hayatımız boyunca onlarla birlikte yaşıyoruz.

    Son yıllarda cilt kanserlerinde görülen artış ve hekimlerin de bu konuyu daha fazla gündeme getirmesi benlere olan ilgiyi artırdı.

    Bazı ben oluşumları hayat boyu bir problem çıkarmazken, kanserleşme eğilimi olan farklı tip benlerden söz etmek mümkün ve bazı benlerde ‘malign melanom’ gelişebiliyor. Malign melanom yüzde 70 oranında normal deriden kaynaklanırken, yüzde 30 oranında da mevcut benin zaman içinde uğradığı değişiklik sonucu ortaya çıkıyor. Bu noktada, değişimleri önceden fark etmek büyük önem taşıyor.

    Benlerin ömrü 50 yıl. Çok çeşitli klinik görünümleri olabilen benlerin zaman içinde ortaya çıkan değişimlerinin insanları korkuttuğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Dermatoloji Uzmanlarından Dr. A. Esra Özgüroğlu bu değişimlerin fizyolojik olduğunu, insanların kısa zaman diliminde ve hızla oluşan değişiklere karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor.

    Dr. Özgüroğlu, Güneşe maruz kalındığında, ergenlikte, gebelik ve doğum kontrol haplarının kullanıldığı dönemlerde benlerde; sayı artması, büyüme, renklerde farklılaşma gibi değişimlerin olabileceğini, bunların korkulmaması gereken fizyolojik değişimler olduğunu söylüyor.

    Hangi benlerde malign melanom riski var?

    Kanserleşme eğilimi olan benler ikiye ayrılıyor; atipik (displastik) ben ve doğumsal (konjenital) benler…

    Atipik (displastik) benler: Genellikle ailesel özellik gösteren bu benlerde malign melanom riski normal benlere oranla yüksektir. Bu benler normal benlerden daha büyüktür. Yani boyutları 5 milimetreden fazladır. Sınırları düzensizdir, ben sanal olarak katlandığında, karşılıklı gelen uçlarının simetrik olmadığı görülür. Renginde düzensizlik vardır, renk homojenitesi bozulmuştur.

    Doğumsal (konjenital) benler: Malign melanom gelişmesinde etkili olan bir diğer ben grubunu da

    konjenital benler oluşturuyor ki, bunların popülasyondaki oranı yüzde 1 civarındadır. Bunlar bebek doğduğu anda vücutta olan ya da ilk 6 ayda oluşan benlerdir. Konjenital benlerin riskini boyutları belirginleştirir. Bu benler boyutlarına göre küçük, orta ve büyük olarak sınıflandırılır. 1,5 santimden küçük olanlar küçük, 1,5-20 cm arasında olanlar orta ve 20 cm üzerinde olanlar da büyük olarak tanımlanır. Büyük konjenital benlerde %6-12 oranında malign melanom riski vardır.

    Benin malign melanom riski tasıdıgını gösteren ABCD kuralları

    A / Asyrmetry: Benin bir yarısı ile diğer yarısının biçimsel uyumsuzluğu

    B / Border: Benin sınırlarının düzensiz olması

    C / Color: Benin kendi içinde renk düzensizliğinin olması, homojenite olmaması

    D / Diameter: Benin çapının 6 milimetreden büyük olması

    Benler kontrol altında

    Benlerde yaşanan değişimler, malign melanomun erken tespit edilmesini sağlıyor. Bu konuda dijital dermatoskoplar oldukça önemli bir devir açtı. Dermatoskop aslında bu bir deri yüzeyi mikroskopisi. Pigmentli lezyonların ve benlerin tanısında kullanılıyor. Dermatoskop yardımıyla pigmentli lezyonlar 30 kat büyütülerek bazı kriterler ve matematiksel analizlerle değerlendiriliyor, ben haritalaması yapılıyor. Dijital dermatoskop ise bilgisayar ortamında ben haritalamalarının saklanmasına yardım ediyor. Böylece yeni çıkan benler ve benlerdeki değişiklikler periyodik olarak takip ediliyor. Periyodik takipler sonucunda riskli değişiklikler erken dönemde tespit edilebiliyor.

    Genel olarak dikkat edilmesi gerekenler

    – Güneşlenirken yüksek koruma faktörlü kremler kullanılması gerekiyor.

    – Benlerde, boyutlarında büyüme, sınırlarında düzensizlik, renginin koyulaşması, kanama, ağrı, kaşıntı gibi değişimlere karsı dikkatli ve uyanık davranmak gerekiyor.

    – Benlerin cerrahi olarak çıkarılması gereken durumlar

    – Dermatoskopik analizlerde ve periyodik takiplerde riskli değişiklikler saptandıysa

    – Saçlı deri, genital bölge gibi takibi zor lokalizasyonlardaysa

    – İç çamaşırını kesen ya da sürekli kravat takılan, travmatize olan bir lokalizasyondaysa

    – Sosyal olarak kişiyi olumsuz etkiliyorsa

  • Daha genç bir cilt için karbon peeling

    Daha genç bir cilt için karbon peeling

    Aknesiz, lekesiz, parlak ve canlı bir cilde mi sahip olmak istiyorsunuz? Yeni yöntem kısa sürede kalıcı çözüm sunuyor.

    Tıp dünyasında hızla kendine önemli bir yer edinen son teknoloji “karbon peeling” kısa sürede kalıcı çözüm imkanı sunuyor. Yaş, cinsiyet gözetmeksizin ailesinde cilt kanseri hikayesi bulunmayan herkes için uygulanabilen yöntem, ortalama yarım saat sürüyor ve hemen günlük yaşama dönmenizi olanaklı kılıyor.

    Ağrı ve sızıya yol açmayan, enjeksiyonsuz yapılan yöntemin uygulama sayısı, ciltteki soruna göre en az bir en fazla 10 seans şeklinde oluyor.

    Mayasante Polikliniği hekimlerinden Dr. Serkan Öztürk, karbon peeling yönteminin klasik cilt soyma ve alttan taze yeni cilt getirme, kolejen tabakasını canlandırma işlemleriyle benzerlik gösterdiğini, ancak çok daha kolay, ağrısız ve kalıcı sonuçlar sağladığını söyledi.

    Uygulamanın, güneşin bıraktığı lekeler, ciltteki akneler, sivilce izleri, eskiyen kolejen tabakası, çevresel ve genetik pek çok faktörün olumsuz etkisini çok kısa sürede ortadan kaldırabildiğini ve tek uygulama sonrasında dahi cilde parlaklık kazandırdığını belirten Öztürk, karbon peelingin her yaşta ve her cilt tipine yapılabileceğini ifade etti.

    Öztürk, yoğun sorunu olmayan ciltlerde tedavi sonrasında hemen pürüzsüzlük, parlaklık, birçok lekenin anında açılması, porların hemen sıkılaştığının göze çarptığını ifade ederek, “Leke probleminin çok olduğu kişilerde ise sonuçlar biraz zaman alabiliyor. Zamanla lekeler açılıyor ve cilt sıkılaşıyor. Çok koyu tenli kişilerde dozajlama ayarlanıyor” dedi.

    Ailesinde ya da kendisinde cilt kanseri öyküsü bulunmayan herkese uygulamanın yapılabildiğini vurgulayan Öztürk, karbon peelingin benlerin üzerine doğrudan uygulanmadığına dikkati çekti.

    Uygulama nasıl yapılıyor?

    Dr. Öztürk’ün verdiği bilgiye göre karbon peeling uygulamasında ilk adım, hastanın cildi iyice temizlendikten sonra ince bir tabaka karbon kremi sürülmesiyle başlıyor. İşlem sonrasında 10 dakika bekleniyor. Ardından, tıbbın bu alandaki üstün teknolojik cihazı olan “Q Switch Nd Yag. Lazer” cihazı sayesinde karbon partüküller, ccilttekigözeneklerin içine atışlar yapılarak gönderiliyor. Gözeneklerin içine yerleştirilen karbon partükülleri, lazer cihazının ikinci modu çalıştırılarak patlatılıyor.

    Hasta uygulama esnasın sadece hafif bir sıcaklık artışı oluyor. Tüm cilt yüzeyi tamamlanıncaya kadar işleme devam ediliyor. Uygulama toplam yarım saat sürüyor. Hasta, uygulama sonrasında hemen günlük yaşanıma dönebiliyor. Uygulama sonrasında kişinin özel bir bakım uygulaması gerekmiyor, ancak güneş korumasına özen gösterilmesi isteniyor ve ciltte, yanık, kızarıklık ya da kabuklanma görülmüyor.

    Cilde uygulanan karbon peelingde, ısı artışı dolayısıyla derideki kolejen yapılar uyarılıyor ve kolejen yapılar uyarıldığında da ciltte toparlanma oluyor. Ciltteki sarkmalar, toparlanıyor.

    Ani patlama sırasında gözenekler içerisinde refleks olarak kapanma oluşuyor. Uygulama sonrasında hastanın cildindeki geniş gözenekler kapanıyor. Bunların dışında cildin üst kısmındaki tabaka da bir miktar soyuluyor. Kimyasal peelinglere benzer bir etki oluşturulduğu için cilt yenileniyor. Uygulama ile özellikle akne ve benzeri problemi olan ciltlerde yağ dengesini oturtularak, akne sorunu ortadan kaldırılıyor.

    1.5 yıl uygulamaya gerek duyulmuyor

    Yöntemin uygulama sayısı, hastanın cildindeki soruna göre değişiklik gösteriyor. İlk uygulama sonrasında dahi ciltte belirgin sıkılaşma ve gözeneklerin kaybolduğu belli olurken, uygulama en fazla 10’ar gün arayla 10 seans yapılabiliyor. Bu kürden sonra, ortalama 1-1.5 yıl bir kez daha bir uygulamaya ihtiyaç duyulmuyor.

    Uygulamanın, ciltte yağ dengesinin oturtulması, aknelerin ortadan kaldırılabilmesi için 10’ar gün arayla 5 seans, melazma denilen lekelerin giderilebilmesi için 10 gün arayla 10 seans ve cilt canlandırılması için peelin olarak ise tek seans yapılması yeterli oluyor.

    Uygulamanın hiçbir aşamasında enjeksiyon olmamasından dolayı hasta, ne uygulama öncesi ne uygulama sonrasında kesinlikle ağrı ya da sızı hissetmiyor. Uygulama, toplamda yarım saat sürüyor. Bu yöntem sadece akne sorunun ortadan kaldırılmasında ve cilt yenilenmesinde kullanılmıyor. Bunun dışında kalıcı dövmelerinden kurtulmak isteyenler için de bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

    Q Switch Nd Yag. Lazer cihazı, dövmede kullanılan tüm 7 rengi de görebiliyor ve kalıcı bir sonuç elde edilmesini sağlıyor. Uygulama başarısında dövmenin yapılış tarzı önem taşıyor. Profesyonel dövmelerin giderilmesinde uygulama seans sayısı artıyor. Daha amatör yapılmış dövmelerde tek seansta bile sonuç alınabiliyor.

  • Kahverengi benlerin bitkisel tedavisi

    Kahverengi benlerin bitkisel tedavisi

    Yüzümüz, kuşkusuz cilt güzelliğimizde en çok dikkat ettiğimiz, yerlerimizden bir tanesidir. Ciltteki kahverengi lekeler, ufak ufak çıkarak, sizi huzursuz edebilir. Bu benleri yok edebilirsiniz.

    Kişniş, kahverengi benlerinizin kaybolmasına yardımcı oluyor. Kişnişi güzelce öğüttükten sonra kahverengi benlerinizin üzerine koyarak, masaj yapınız. Daha sonra yüzünüzü ılık su ile yıkayınız. Bu bitkisel tedavi yöntemini haftada 3 gün birer gün aralıkla uygulamanız öneriliyor.

    Keten tohumu ciltteki kahverengi benlerin önüne geçen bitkisel bir yağdır. Keten tohumunun yağını ve normal keten tohumunu ezerek birlikte iyice karıştıralım. İçerisine bir çay kaşığı organik bal ilave ederek, benlerinizin üzerine maske yapar gibi uygulayınız. Yüzünüzde 15 dakika kaldıktan sonra, ılık su ile yıkayabilirsiniz.

  • Ramazan Diyeti

    Ramazan Diyeti

    Ramazanda oruç tutarken çoğumuz sahurda yenen yemeği hazımsızlığından veya iftarda yenen yemeğin şişkinliğinden şikayet ederiz. Ramazan diyeti ile bu sorunlar ortadan kalkabilir.

     

    Ramazan Diyeti Programı :

    Sahurda :

    1. Seçenek: Yağsız kepekli tost (İki dilim light ekmek ve bir kibrit kutusu peynir)

    2. Seçenek: Bir su bardağı ayran veya diyet süt, domates, salatalık, maydanoz. Yatarken bir porsiyon meyve (muz, incir, üzüm ve kavun hariç)

    3. Seçenek: Doyana kadar, bir yemek kaşığı sıvı yağla yapılmış sebze yemeği, salata, 200 gr diyet yoğurt ve bir dilim kepekli ekmek

    4. Seçenek: Altı yemek kaşığı pilav, makarna, salata, 200 gr diyet yoğurt (haftada bir iki kez bu mönüyü uygulayabilirsiniz.)

    Iftarda :

    * İftar saatinde (öğlen yemeği yerine) Bir su bardağı su ile orucu açın. Bir orta boy pideyi sekiz dilime bölüp, bir dilimini alın. Bir kibrit kutusu peynir, iki dilim hindi pastırma ve bir adet zeytin yenilebilir. Ardından bir kâse çorba, doyma hissi yoksa, bir kâse daha içilebilir. İftarı dışarıda yapıyorsanız, küçük porsiyonlar halinde ikram edilenlerden alınabilir.

    * İki saat sonra (akşam yemeği yerine)

    1. hafta: Doyana kadar etli ya da etsiz sebze yemeği ve 200 gr yoğurt.

    2. hafta: İki gün; doyana kadar sebze yemeği ve 200 gr diyet yoğurt. Üç gün; 100 gr ızgara et, tavuk, köfte ya da ton balığını tercih edin, yanında salata olsun. Bir gün; bir yumurtalı menemen veya ıspanaklı omlet hazırlayabilirsiniz, yanında 100 gr diyet yoğurt. Bir diğer gün; sekiz yemek kaşığı barbunya, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye gibi bir yemeğin yanında salata ve 100 gr diyet yoğurt.

    3. hafta: 2. hafta gibi olacak.

    4. hafta: 2. hafta gibi olacak.

    * İki saat sonra Yarım paket bisküvi veya bir porsiyon meyve ve bir adet diyet bisküvi.

    Veya masum bir tatlı: 
    1. Elma tatlısı: Bir orta boy elmanın kabuklarını soyduktan sonra ortadan ikiye bölün ve üzerine tarçın serpip fırınlayın, piştikten sonra üzerine bir tatlı kaşığı ceviz serpip, bir top diyet dondurma koyup afiyetle yiyin.
    2. Diyet sütlü güllaç: Diyet sütü ısıtıp, bir börek dilimi kadar güllaç yiyebilirsiniz.
    3. Diyet sütlü muhallebi
    4. Üç top diyet dondurma
    5. Bir kâse diyet sütle yapılmış diyet puding
    6. Bir kâse meyve salatası (bir kivi, elma, armut, ananas, bir top diyet dondurma)

     

    Ramazan’a Özel Diyet Yöntemleri

     

    İlgili konular ;
    Karatay Diyeti Deneyimlerimiz – Canan Karatay
    Dukan Diyeti
    Anti Selülit Diyeti
    Atkins Diyeti
    Akdeniz Diyeti
    İsveç Diyeti
    Glisemik indeks Diyeti nedir?
    Hipotiroid Diyeti
    Bikini Diyeti
    Simit Diyeti, Simit Kaç Kalori
    Fast Food Diyeti Listesi