Etiket: bebeklerde dil gelişimi

  • Bebeklerde Dil Gelişimini Etkileyen Unsurlar

    Bebeklerde Dil Gelişimini Etkileyen Unsurlar

    Bebeklerde dil gelişimi ve iletişim becerileri, sağlıklı her bebekte temel faktörler ile tamamlanır. Tek etkene bağlı olmayan ve çeşitli faktörler ile gelişim sağlayan konuşma becerileri 0- 2 aydan itibaren başlar.

    Bebeklerde 2 yaş itibariyle başlayan cümle kurma, iletişim, konuşma ve anlatın gibi yetenekler öncelikle; çevre ve kültür faktörüyle orantılı gelişim gösterir.

    Bebeklerde Dil Gelişimini Etkileyen Unsurlar | 1

    Dil Gelişiminde Rol Alan Etmenler

    Kız çocukların, erkek çocuklara oranla ve genellikle daha erken konuşmaya başladığı bilinmektedir. Çocuk ile ne kadar çok iletişim kurulursa ve dil gelişim ne kadar gelişkin şekilde desteklenirse, o kadar hızlı konuşmaya ve iletişim kurmaya başlar.

    Çocuklarda zeka faktörü, 2 yaşından itibaren doğrudan etkileyici bir faktördür. Çocuğun genetik özellikleri, sağlıklı gelişimi, fizyolojik ve fonetik yapı özellik ve yetenekleri, dil gelişiminde etkili rol oynar.

    Ses telleri, ağız- dudak- diş ve damak yapısı, konuşma becerilerini etkileyen veya geliştiren faktörler arasındadır.

    Bebeklerde Dil Gelişimini Etkileyen Unsurlar | 2

    Bebeklerde İletişim Temelleri

    Nörolojik gelişim ve sağlıklı fiziksel yapı, konuşma becerilerini geliştirir. Görme bozuklukları, iletişim ve dil gelişimini etkileyen, konuşma bozukluklarına neden olan faktörler arasındadır.

    Zihinsel gerilik, sağırlık, otizm gibi hastalık ve sorunlar, konuşma becerilerinin gelişmemesine neden olur. Ayrıca; sinir sisteminin sağlıklı yapısı da dil ve konuşma gelişimini olumlu etkileyen unsurlar arasında yer alır.

    Ebeveynlerin ve yetişkinlerin konuşma yapıları, lehçe ve şiveleri, iletişim özellikleri, bebeklerin dil gelişimlerinde etkili rol oynar. Aile ve bebek arasındaki iletişim, sevgi, güven ve hoşgörü, iletişim becerilerinin gelişmesini sağlayan faktörler arasındadır.

    Algı becerilerinin gelişmesi için oyun oynamak, oyuncaklar oldukça önemlidir. Şarkı söylemek, bulmaca ve bilmeceler, tekerlemeler ve çocuk oyunları hem konuşma becerilerinin hem de iletişim becerilerinin gelişimini destekler.

    Bebeklerde İlk Sesler ve Kelimeler Tıklayın !

    1 Yaştan İtibaren Konuşma Becerileri Tıklayın !

    Bebeklerde Emekleme, Yürüme, Koşma Ve Zıplama Dönemleri Tıklayın !

  • 1 Yaştan İtibaren Konuşma Becerileri

    1 Yaştan İtibaren Konuşma Becerileri

    Bebeklerin dil gelişimi 12 aydan itibaren oluşmaya başlar. İlk anlamlı kelimeler 12 ve 18 ay arasındaki süreçte kurulur, gelişir ve pekişir. Yetişkinlerin konuşma ve iletişimlerine göre taklit ve öğrenme yetenekleriyle pek çok kelimeyi kullanmaya ve ifade etmeye başlarlar.

    Bebeklerde Konuşma Evreleri

    18 ila 24 ay arasında telagrafik konuşma evreleri tamamlanır. Bu döneme kadar olan tek kelimeler, bir arada kullanılarak cümleye dönüştürülmeye çalışılır. Esasen tam cümle olma da geliştirdiği kelimeleri, sözcük grupları olarak ifade eder.

    24 ila 60 ay arasındaki evrede ise bebeğin dil gelişimi, daha düzgün ve anlamlı cümleler kurularak gelişmeye devam eder. Kurallı ve gramer yapısı olan cümleler geliştirilerek, ilk dağarcığın temelleri atılır. 2 yaşını tamamlayan bebekler ortalama 500 ile 600 arasında sözcük kullanabilir.

    2-3 yaş arası bebeklerde uzun cümle kurulması sağlanırken, soru kalıpları da kullanılmaya başlanır. 3-4 yaş arasında ise sorular sorulur, daha uzun cümleler kurulur ve anlatma, ifade etme iletişimleri daha da gelişir.

    1 Yaştan İtibaren Konuşma Becerileri | 3

     

    Bebeklerde İlk Sesler ve Kelimeler Tıklayın !

    Çocuklarda geç konuşma nasıl anlaşılır? Tıklayın !

    Bebeklerde Dil Gelişimi ve Süreçleri Tıklayın !

    Bebeklerde Emekleme, Yürüme, Koşma Ve Zıplama Dönemleri Tıklayın !

    Bebeklerde Diş Çıkarma Sürecinde Ebeveynler Nelere Dikkat Etmelidir? Tıklayın ! 

  • Bebeklerde İlk Sesler ve Kelimeler

    Bebeklerde İlk Sesler ve Kelimeler

    Her anne bebeğinin ilk kez hecelemesini, eğlenceli sesler çıkarmasını, farklı tınılarla kahkahalar atmasını ve ilk anne deyişini heyecanla, sabırla ve yüksek sevgiyle bekler. Genellikle tüm bebekler baba ya da dede diyerek konuşmaya başlasalar da dil gelişimini başarıyla tamamlayan genellikle annelerdir.

    Bebek Seslerinden Heceler

    Bebeklerde dil gelişimi farklı evrelerde oluşur. Evrensel olan bebek lisanı, kendine özgü sempati ve eğlence barındırır. Çeşitli sesler çıkarılarak harflere ardından hecelere dönüştürülür.

    Ilk iki ay, ağlama ve refleks sesleri çıkaran bebekler, 2 ila 6 ay arasında sesli ve sessiz harflerden kombinasyon yapılır ve uzun şekilde söylenir.

    Bebeklerde İlk Sesler ve Kelimeler | 4

    6 ila 12 ay arasında ise sesli- sessiz harfle sıralı olarak söylenir ve heceleme türünde sesler çıkarılır. Dil, diş, dudak ve gırtlak kullanılarak hecelemeler yapılır. Bebeklerin dil gelişimi genellikle yetişkinlerin çıkardığı sesleri taklit etme yöntemiyle sağlanır. Tonlamalar daha farklı yapılsa da vurgu ve şive özelliklerine göre dil gelişimi başlar.

    Bebeklerde 12 ila 18 ay arasında anlamlı sözcükler ifade edilmeye başlanır. Genellikle 1 yaşına giren bebekler, ilk kelimelerini söylemeye başlar ve ilk adımlarını atmaya başlarlar. Gelişim tam boyutlu olarak hızla gelişmeye devam eder.

    Kurulan ilk kelimeler bebeğin dil ve iletişim gelişimi açısından oldukça önemlidir. Aynı kelime ile pek çok şeyi ifade etmeye, tanımlamaya çalışırlar. Yetişkinlerin desteği ile yeni kelimeler gelişmeye başlar.

    Çocuklarda geç konuşma nasıl anlaşılır? Tıklayın !

    Bebeklerde Dil Gelişimi ve Süreçleri Tıklayın !

    Bebeklerde Emekleme, Yürüme, Koşma Ve Zıplama Dönemleri Tıklayın !

    Bebeklerde Diş Çıkarma Sürecinde Ebeveynler Nelere Dikkat Etmelidir? Tıklayın !