Etiket: bebek kundaklama

  • Doğru Bebek Kundaklama Nasıl Yapılmalı?

    Doğru Bebek Kundaklama Nasıl Yapılmalı?

    Bebeklerin kudaklanması doğru mu yanlış mıdır? Peki doğru bebek kundaklama nasıl yapılmalı? Bebeği kundaklarken nelere dikkat edilmelidir?

    Doğru Bebek Kundaklama Nasıl Yapılmalı?

    Bebek kundaklama konusunda uzmanlar ayrılmış durumdadır. Eğer bebeğinizi kundaklamak istiyorsanız bebeği sıkmadan dolaşımını engellemeyecek şekilde ve omurgasını rahatsız etmeyecek şekilde kundaklamaya dikkat etmelisiniz. Sizin için doğru bebek kundaklama nasıl yapılır araştırdırdık.

    Bebek Kundaklama

    Doğru Bebek Kundaklama Nasıl Yapılmalı? | 1

    En az 40×40 boyutlarında bir battaniye kullanmalısınız. Bebeğin boyuna ve kilosuna uygun battaniye kullanmanız bebeğin rahatsızlığını engeller. Kundak battaniyesi almanız en akıllıca yol olacaktır. Kullanacağınız battaniye çok ince ve hava alabilen kumaştan olmalıdır. Gerekirse üzerine bebeği sarmak için başka bir battaniye kullanabilirsiniz.

    Doğru Bebek Kundaklama Nasıl Yapılmalı? | 2

    Battaniyenin üst köşesinden aşağı katlayın. Üstteki kat bebek boyu sürece olmalıdır.

    Doğru Bebek Kundaklama
    Doğru Bebek Kundaklama

    Bebeği battaniye yatırın, böylece boynu katlanabilir. Bebeğiniz çok küçükse, bunu yaparken başlarının ve vücudun doğru şekilde desteklendiğinden emin olun.

    Doğru Bebek Kundaklama
    Doğru Bebek Kundaklama

    Bebeğin kolunu konumuna getirin. Bebeğin kolunu hafifçe yanına koyun ve yerine tutun. Alternatif olarak, rahimdeymiş gibi, göğsüne / karnına doğru bükülmüş halde tutabilirsiniz. Bebeğiniz daha rahat olacak olsa da, sıkıca kundaklamak sakıncalıdır.

    Doğru Bebek Kundaklama Nasıl Yapılmalı? | 3

    İlk yüzü sarın. Battaniyenin bir köşesini (yerinde tuttuğunuz kol ile aynı) çekin ve sırtının altına koyun. Battaniye, bebeğin kolunu yanına tutacak kadar sıkışmalıdır.

    Doğru Bebek Kundaklama Nasıl Yapılmalı? | 4

    Bebeğin diğer kolunu yerine getirin. Bebeğin diğer kolunu hafifçe yanına yerleştirin ve yerine tutun.

    Doğru Bebek Kundaklama Nasıl Yapılmalı? | 5

    Kundağın altını kapatın. Battaniyenin alt köşesini bebeğin omuzlarının merkezine doğru çekin. Omuzla battaniyenin alt tabakası arasında olacak şekilde bebeğin sol omzunun arkasına koyun.

    Önemli: bebeğin ayakları kundakçığın içinde hareket etmesi için bol bol yer bırakın. Bu, aşırı ısınmayı ve uzun vadede kalça displazisini önleyecektir.

    Doğru Bebek Kundaklama Nasıl Yapılmalı? | 6

    Battaniyenin sağ köşesini bebeğin üzerine çekin. Katlayın, sol ve sağ köşeler V yakalı bir kundakçı oluşturacak şekilde katlayın. Sonunu asla bir yere sokmayın. Sol elinizi kullanarak battaniyeyi hafifçe bebeğin göğsü üzerine tutun.

    Doğru Bebek Kundaklama Nasıl Yapılmalı? | 7

    Sağ elinizle bebeğinizin ayaklarının yakınında olması gereken sağ köşeyi çevirin.

    Doğru Bebek Kundaklama Nasıl Yapılmalı? | 8

    Çakılmış sağ köşeyi bebeğin sağ omzunun üzerinden çekin ve kundağın arkasına sokun. Muhtemelen son katıyı tamamlamak için bebeği kaldırmanız gerekecek.

    Doğru Bebek Kundaklama Nasıl Yapılmalı? | 9

    Bebeğinizin aşırı ısınmadığından ve hava yollarının tıkalı olmadığından emin olun.

     

    Kaynak

  • Bebeğinizi kundaklamayın!

    Bebeğinizi kundaklamayın!

    Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, doğum öncesi ve sonrasında oluşan hastalıkların en önemli nedeninin ortopedik sorun olduğunu dile getirdi.

    Doğum öncesi ya da sonrasında oluşan gelişimsel kalça çıkığının çocuklardaki en önemli ortopedik sorun olduğunu söyleyen Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, hastalığın erken teşhis konulup uygun tedavisi yapılmadığında, sakatlıklara neden olduğunu söyledi.

    Açıkgöz, ülkemizdeki kundak kullanma alışkanlığının hastalığın en önemli sebeplerinden olduğunu söyledi. Açıkgöz gelişimsel kalça çıkığının asıl sebebinin tam olarak bilinememekle birlikte, ligamentöz laksite, genetik ve hormonal faktörlere, rahim içi ters pozisyon ile çevresel bazı etkenlere bağlı olduğunu söyledi.

    Doğar Doğmaz Ultrasonografi

    Bebeklerin doğar doğmaz kendi haline bırakıldığında kalçaları karnına doğru çekilmiş, tam yana doğru açılmış ve dizleri bükük pozisyonda olduğunu; bunun yeni doğan bir bebeğin doğal pozisyonu olduğunu belirten Dr. Gökçe, “Giydirildikten sonra da aynı pozisyonu korur. Geçen günler içinde doğal tekmeleme hareketleri ile bacaklar yavaş yavaş aşağıya doğru uzanmaya başlar ve birkaç ay içinde bacakların karna çekik pozisyonu bacakların uzun tutulma pozisyonuna doğru gevşer. Bu aylarda bebekte kalça çıkığı tanısı konulduğunda bandajlarla ya da cihazlarla kalçayı tedavi etme pozisyonu da aynı pozisyondur. Araştırma amaçlı gerçekleştirilen bir uygulamada tüm yeni doğan bebeklere doğar doğmaz kalça ultrasonografisi yapılmış, kalçası çıkık olanlara bile hiçbir tedavi yapılmayıp bebekler kendi doğal haline bırakılmıştır. Bir ay sonra yeniden yapılan kontrollerde çıkık kalçaların yüzde 90’ının kendiliğinden iyileştiği görülmüştür. Yani yeni doğan bebeklerin doğal kalça pozisyonu kalça çıkığını tedavi ettiğimiz pozisyonun aynısıdır” dedi.