Etiket: bebek karyolası

  • Bebek Karyolası Nasıl Olmalıdır?

    Bebek Karyolası Nasıl Olmalıdır?

    Minik bebeğinizin sağlıklı uyuyabilmesi için karyola seçimi oldukça önemlidir. Karyolası ve yatağını alırken estetik kaygılardan çok bebeğin sağlığı gözetilmelidir.

    Bebek odasının en önemli parçası karyoladır. Zaten uzunca bir süre ihtiyaç duyacağınız en önemli mobilya da karyoladır. Bebeklerin ilk yıllarının gelişimlerinde ne kadar önemli olduğu düşünülecek olursa, karyola seçiminin önemi de anlaşılır. Sağlıklı uyku, sağlıklı bir gelişim için önemlidir.

    Bir karyolasının bebek için elverişli olabilmesi güvenlik, konfor sağlıyor ve sağlıklı malzeme, sağlıklı tekstil ürünleri barındırıyor olması gerekir.

    Parmaklıklar

     

    Keskin ve sivri hatlı karyolalar tehlike arz eder. Bu modellerden uzak durulmalı. İndirilip kaldırılabilen parmaklıklı modeller işlevseldir. Fakat parmaklıkların indirilip kaldırılırken bebeğin parmaklarına zarar vermeyecek şekilde tasarlamış olması gerekir. Parmaklık yüksekliği 50 santimden az olmamalı.

    İki parmak arası boşluğun ne kadar olduğu da önemli bir kriterdir. En az dört, en fazla altı santim olmalıdır. Böylece bebeğin kolunun ya da başının karyola kenarına sıkışması engellenir.

    Parmaklıklar sağlam, lake olanları MDF veya suntadan değil de, birinci sınıf ve kuru ağaçtan yapılmış olmalıdır.

    Dönüşme Özelliği

     

    Bebek için alına karyolalar genelde 3 yaşına kadar kullanılabilir. Bazı karyola modellerinin ayak kısmında çekmece bulunur. Bebek büyüdükçe bu çekmeceler çıkarılarak yatak kısmı genişletilebilir. Parmaklıklar da genişletilebilir. Birkaç yıl daha aynı karyolayı kullanmak isteyenler bu modeli tercih edebilir.

    Fakat uzmanlar bebeğin 3 yaşından sonra parmaklıklı bir karyolada yatmasının gelişi açısından faydalı olmadığı savunuyor.

    Yükseklik

     

    Bazı karyolaların alt kısmında çekmece bulunur. Bu da karyolanın yüksekliğini artırır. Karyolanın toplam yüksekliği 120 santimetreyi geçmemelidir. Çekmeceli bir model arıyorsanız, uzun tek bir çekmece yerine birden çok çekmecenin olduğu modelleri tercih edebilirsiniz. Uzun çekmeceler diğerleri kadar dayanıklı değildir, esneme yapabilir.

    Oyun Parkı Yatağı

     

    Klasik beşiklerin yanı sıra fonksiyonel karyolalar da vardır. Bebek 3 yaşına gelene kadar bu tip bir karyola kullanabilirsiniz. Bebek altı aylık olana kadar yatak kısmı üstte, park kısmı altta yer alır. Altıncı aydan sonra ise bebek hareketleneceğinden riskli dönem başlar. Uzmanlara göre bir yaşından itibaren bebek kendine ait eğlenceli bir alandan memnun oluyor.  Böyle bir karyola seçecekseniz taşınabilir olan modelleri tercih etmelisiniz.

    İç Yatak

     

    İç yatak antibakteriyel olmalıdır. Doğal kauçuktan imal edilmiş lateks yataklar tercih edilmelidir. Yatak ne sert ne de yumuşak olmalı. Piyasalarda, 70×130, 70×140, 60×120 olmak üzere üç farklı yatak var. Yatak karyolaya tam oturmalı, böylece bebeğin kolu veya kafası karyola kenarına sıkışmaz.

    Kaynak: Evhayat.com

  • Bebek Mobilyaları

    Bebek Mobilyaları

    Bir bebek odasında olması gereken mobilyalar; elbise dolabı, bebek karyolası, emzirme koltuğu ve raflardır. Unutmayalım ki, odadaki mobilya düzeni her zaman bebeğin ve annenin hareketlerini kısıtlamayacak şekilde olması gerekmektedir. Bebek odasındaki mobilya seçimine dikkat etmemiz gereken konular sırasıyla şunlardır;

    – Alacağınız mobilyaların kaliteli olmasına dikkat ediniz. Unutmayın ki, ucuz olsun diye alacağınız mobilya size daha pahalıya mal olabilir. Kaliteli mobilya hem kolay yıpranmaz hem de kullanılan yapı sayesinde sağlıklıdır.
    – Çocuğunuzun küçük kalmayacağını unutmayın. Bir gün büyüyecek. Onun için elbise mobilyalarını fazla küçük almayın. Özellikle elbise dolabını küçük ölçülerde ve az derinlikte almayın. Mobilyaları büyük aldığınızda, çocuğunuz büyüdüğünde de kullanabilir.
    – Mobilyalarınızı sivri köşeli almayın. Yuvarlak ve oval köşeli mobilyaları tercih ediniz. Bebeğinizin çarpması durumunda kendisine zarar vermemesi için.
    – Mobilyalarda mümkün olduğunca cam olmamasına dikkat ediniz. Çünkü yine herhangi bir çarpa olasılığında çocuğunuz zarar görebilir. Ama illaki cam olsun diyorsanız, kırılmayan camlardan kullanabilirsiniz.
    – Duvara monte edilen raflar küçük odalar için idealdir. Yalnız dikkat edilmesi gereken, rafları asacağınız yerin iyi seçilmesidir. Çocuğunuz asılıp indiremeyeceği, kafasını vurmayacağı ve sizin içeride dolaşırken çarpmayacağınız bir yere monte edilmelidir. Monte ederken de mutlaka sağlam monte etmeniz gerekmektedir. Zira raflar çocuğunuzun üstüne düşebilir.
    – Mümkün olduğunca bebeğinizin odasındaki mobilyalar, çocuğunuzun asılıp indiremeyeceği türden ve duvara monte edilmiş olsun.

    Bebek Karyolası
    Bebeğinizin karyolasındaki parmaklıklar, bebeğinize zarar verecek şekilde olmamasına dikkat edin. Parmaklıklar kaldırılıp indirilebilecek şekilde olmasında fayda vardır. Bu sistem için iyi bir mekanizma lazımdır. Özellikle parmaklıkların açılıp kapanmasını sağlayan sustaya, bebeğiniz elini sıkıştırabilir. Yatağın kenarlıkları, bebeğinizin düşmeyeceği ve atlayamayacağı yükseklikte olması gerekmektedir. Parmaklıklar mümkün olduğunca sağlam olsun. Sunta türü ağaçlar yerine sağlam, birinci sınıf kuru tahtalar tercih edilmelidir.

    Elbise Dolabı
    Belki en çok harcamayı elbise dolabı için yapacaksınız. Fakat elbise dolabının da kalitelisini almalısınız. Özellikle kapılarının açılıp kapanmasının rahat olmasına ve ağır olmamasına dikkat etmelisiniz. Elbise dolabını monte ederken, tekrar sökülüp takılacağını düşünerek, arka kapaklarını çivi ile değil de vida ile sıkmanızda yarar vardır. Bebeğinizin elbise dolabı, tasarım açısından güzel ve kullanışlı olması lazımdır. Dolabın bir kısmına oyuncakları koymak için de kullanabilirsiniz.