Etiket: bebek emzirme

  • Emzirme Atleti Nasıl Seçilir? Avantajları Nelerdir?

    Emzirme Atleti Nasıl Seçilir? Avantajları Nelerdir?

    Emzirme atleti seçilirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus; emzirme atletinin karın ölçüsüne göre değil, göğüs ölçüsüne göre seçilmesidir. Çünkü doğum sonrasında zaten kişinin karın şişliği biraz daha ineceği için, göğüs ölçüsüne göre alınan emzirme atletinde rahat edecektir. Emzirme atletini doğum öncesinde alacak olan kişinin; hamileliğinin 35. veya 36. haftasında alması gerekmektedir. Çünkü kişinin ancak hamileliğinin bu döneminde göğsündeki süt bezleri gelişimini tamamlamış olur. Ayrıca doğuma kadar ve doğum sonrasında da bu ölçü aynı kalır.

    Emzirme Atleti Mi Emzirme Sütyeni Mi?

    Eğer kişi yaz aylarında doğum yapmış ise ve kolay üşümüyor ya da kolay hastalanmıyor ise; emzirme sütyeni kullanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak kişi kolay hasta olabilen bir yapıya sahip ise ve doğumunu yaz aylarında yapmamış ise emzirme atleti giymesi daha çok tavsiye edilir. Anneler lohusalık döneminde hassas olduğu için, doğumun hemen sonrasında emzirme atleti giymelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Ayrıca ilk 40 gün boyunca da emzirme atleti giyilebilir. Göğüs kısmı rahatlıkla açılabilen ve dikişsiz olan atletler annelerin tercihleridir.

    Emzirme Atleti Nasıl Seçilir? Avantajları Nelerdir? | 1
    emzirme atleti secimi

    Emzirme Atletinin Avantajları Nelerdir?

    Emzirme atletinin bilinen avantajlarından bazıları şunlardır:

    • Bebeğin daha kolay emzirilebilmesi için, göğsün rahatlıkla dışarı çıkartılabilmesine müsaade eden bir tasarımı vardır.
    • Bebekler hassas oldukları için ve emzirme atleti direkt bebeklerle temas ettiği için, ayrıca kişinin kendi vücudu ile de temas ettiği için; antialerjik kumaşlar kullanılarak yapılmaktadırlar. Dolayısı ile kullanım için gayet uygunlardır.
    • Uzmanların yaptığı araştırmalara göre; sütyen kullanan kadınların göğüs kısmını sütyenler sıktığı için, süt bezlerinde tıkanma ve bundan dolayı da sütlerinde azalma durumu meydana gelmektedir. Fakat emzirme atletlerinin sütyen kısımları göğüs kısmını sıkmadığı için sütte bir azalma meydana getirmez.

    İlgili Konular;

  • Bebekler Nasıl Doğru Emzirilir?

    Bebekler Nasıl Doğru Emzirilir?

    Bebek emzirme yöntemleri özellikle doğru bebek beslenmesi ve gaz sorunları yaşamaması açısından önem taşımaktadır. Bebeğin memede kalması aktif olarak emzirme anlamına gelmez. Bebeğin memeyi tam olarak kavradığından emin olmak gerekmektedir. Bebeği emzirirken nasıl tutmalı:

    • Bebek sol memeyi emerken, anne sağ elinin 4 parmağı memenin altında kalacak şekilde emmeyi desteklemelidir. Daha sonra baş parmağı ile arada göğsü yukarı aşağı ovalayarak süt akışını sağlamalıdır.
    • Meme başı ve kahverengi bölge, bebeğin ağzını dolduracak şekilde kalmalıdır.
    • Bebeği tutarken ve emzirirken, burun deliklerinin açık olmasına dikkat edilmelidir.

    Bebek Nasıl Emzirilmeli?

    Yenidoğan bebek emzirme teknikleri bebeğin sağlıklı ve düzenli beslenmesi için önemlidir. Bebeği en az 15 dakika boyunca emzirmek gerekmektedir. İlk memeyi 15 dakika emdikten sonra ikinci memeyi de 15 dakika emmeli ve bu iki beslenme arasında bebeğin gazı çıkarılmalıdır. Bebek ne kadar emzirilmeli sorusunun yanıtı ise 2-3 saatte bir olmasıdır. Özellikle yeni dünyaya gelen bebekler 2 saat ara ile mutlaka emzirilmelidir.

    Bebekler Nasıl Doğru Emzirilir? | 2

    • Emzirme sırasında rahat bir pozisyonda olmanız gerekmektedir. Ayağınızın altına destek ve kolunuzun altına yastık alabilirsiniz.
    • Bebeğin yalnızca başı değil, tüm vücudu size dönük olmalıdır.
    • Bebekle göbek göbeğe temas etmeniz gerekir.
    • Bebeğiniz göğüs ucunun tamamını almalıdır. İlk kavrama anında biraz acı duyulabilir ancak ritmik emmeye başlandığında acı duyulmamalıdır.
    • Emzirme düzene girene dek iki meme de düzenli olarak verilmelidir.

    Bebek İlk Günlerde Hangi Sıklıkta Emzirilmeli?

    Yeni doğan bebek hangi aralıklarla emzirilmeli iki saatte bir olmaktadır. Yeni doğan bebekler ilk 10 gün boyunca 2 saat gibi sık aralıklarla emzirilmelidir. Bebeğin düzenli olarak emzirilmesi, sindirim sisteminin de düzenli olarak çalışmasını sağlayacaktır. Özellikle ilk 20 günde, 2 -3 saat aralıklarla emzirme, gaz problemlerinin yaşanmaması için önem teşkil etmektedir. Eğer bebek huysuzlanıyorsa, yeterli emmiyorsa, memeye geldiğinde hemen uyuyor ya da çok kısa aralıklarla emmek istiyorsa, yeterli beslenmediği anlamına gelebilir. Bu gibi durumlarda anne memesini sağabilir ve süt akışını başlatabilir. Emzirmeye her defasında farklı göğüsle başlamanız önemlidir.

    Anne adaylarına emzirme rehberi Tıklayın !

    Doğru Tekniklerle Bebek Emzirmenin Yolları Tıklayın !

    Emzirmeyle ilgili annelerin bilmesi gerekenler  Tıklayın !

    Bebeği Memeden Kesmek Zamanı Ve Süreci Tıklayın !

  • Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Önlenir?

    Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Önlenir?

    Emziren annelerin beslenme çeşit ve alışkanlıkları, bebeklerdeki gaz sorunlarının giderilmesi için önemlidir. Hem anne hem de bebek için sağlıklı beslenme ve gaz yapmayan yiyeceklerin tüketilmesi oldukça önem taşır.

    Loğusa ve Emzirme Dönemlerinde Beslenme

    Bebeklerde gaz problemlerinin olmaması için annelerin beslenmelerine özen göstermeleri gereklidir. 500 ila 750 kalori arasında enerji, emzirme esnasında günlük olarak verilir.

    Annelerin emzirme döneminde sıvı alımları artırılmalıdır. Gaz sorunlarının oluşmaması için posalı yiyecekler sıklıkla tüketilmeli, bol su ve sıvı içilmelidir. Ayrıca kuru meyvelerle bağırsak faaliyetleri düzenlenmeli ve anne gaz sorunları giderilmelidir.

    Su, şerbet, komposto, süt ve çok asitli olmayan taze meyve suları tüketilmelidir. Çay ve kahve alımı azaltılmalıdır.

    Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Önlenir? | 3

    Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçirilir?

    Bebeği emzirirken nasıl pozisyon alındığı oldukça önemlidir. Emzirirken dik pozisyonda tutulmalıdır. Emzirme, yeterli sürede sağlanmalı, doygunluktan sonra emzirmeye ara verilmelidir.

    Emzirmeden hemen sonra bebek uyuyor da olsa sırtı sıvazlanarak, yuvarlak değil aşağı ve yukarı doğru hafif masaj yapılarak gazı çıkarılmalıdır. Dairesel hareketler, gazın içeride dolaşmasına, aşağı ve yukarı hareketler hem ağız yoluyla hem de bağırsaklarda sıkışan havanın kolay şekilde çıkmasını sağlar.

    Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Önlenir? | 4

    Biberonla beslenen bebeklerde, biberon seçimine özen gösterilmelidir. Özel kauçuk uçlar ve gaz yapmayan biberon modelleri ve özellikle cam biberonlar kullanılmalıdır. Biberon emziğinin, bebeğin ayı ile uyumlu olması hem gaz sorunları hem de damak gelişimi için önemlidir.

    Bebek kucakta iken hafifçe sallama hareketleri yapılmalı, fazla zıplamamaya özen gösterilmelidir. Aşırı gaz sancılarında ılık su ile doldurulan bir kova içerisine bacaklarını ve karnına kadar olan kısmı, bebek kucağınızda iken yerleştirebilirsiniz. ılık su yumuşamasına ve gazı rahat çıkarmasına olanak sağlar. Rezene ve anason çayı, gaz problemlerinin giderilmesinde ve rahat uyumasında etkilidir.

    Bebeklerde gaz sancısına kesin çözüm Tıklayın ! 

    Emzirme Döneminde Bebeğe Gaz Yapan Yiyecekler Tıklayın !

    Bebeklerde Gaz Sancısı Tıklayın !

    Bebek gazı nasıl çıkartılır Tıklayın !

  • Doğru Tekniklerle Bebek Emzirmenin Yolları

    Doğru Tekniklerle Bebek Emzirmenin Yolları

    Lohusalık dönemi içerisinde yer alan ve annelerin en çok duygusallaştığı bebek emzirme durumu hakkında sizlere önemli bilgiler sunacağız. Birçok anne adayı bebeğinin doğumuyla birlikte nasıl sağlıklı emziririm düşüncesinde olmaktadır. Buna yönelik birçok annenin de yanlış tekniklerle emzirme işlemini yapmaktadırlar.

    Bebeğinizi Emzirirken Dikkatli Olun

    Bebeğinizi emzirirken sürekli kendisine sarılın ve tüm vücudunu kavrayın. Emzirme işleminde en sevdiği tarafından tutarak emzirin. Aynı tarafta bulunan kolunuzla ona destek verin ve gizinle göğüs göğse gelecek şekilde, çenesi de göğüs hizanızda yatıyor biçiminde olmalıdır. Ağız göğüste ve meme ucuyla aynı bir hiza içerisinde olmasına da dikkat edin. Kucak bölgesinde olacağından bir yastık ile bebeğinizi desteklemekte fayda var.

    Doğru Tekniklerle Bebek Emzirmenin Yolları | 5

    Doğru Tekniklerle Bebek Emzirmenin Yolları

    • Serbest bir halde olan elinizi bebeğinizin hemen göğsüne doğru götürün. Bebeğinizin bu kapsamda ağzını iyice geniş bir şekilde açması gerekmektedir. Bunu sağlayabilmek için göğüs ucunuzu bebeğinizin alt dudağına değdirerek bebeğinizin ağzını iyice açabilmesini rahatlıkla sağlayabilirsiniz.
    • Bebeğinizin ağzı geniş bir şekilde açıldığı gibi vakit kaybetmeden bebeğinizi hızlıca göğsünüze doğru yöneltin. Bebeğin meme ucu başta olmak üzere meme ucu etrafını kapsayan koyu renge sahip bölgeyi iyice ağzına aldığından emin olmalısınız.
    • Bebeğiniz süt emerken ağzının iyice geniş olmasıyla birlikte, iki dudağının da dış kısma doğru açılmakta olduğunu hissedip görebileceksiniz.
    • Bebeğiniz bu durumda tatmin olduktan sonra göğsünüzü bırakacaktır. Bu durumda aynı zamanda emme durumu da son bulacak. Eğer bebeğinizin yeteri kadar beslendiğini düşünüyorsanız ya da bir acıdan kaynaklı olarak göğsünüzü bırakmasını istiyorsanız, asla bebeği hızlıca çekmemeniz gerekmektedir. Bunu daha sağlıklı bir formatta yapabilmek için temiz olduğunu düşündüğünüz küçük parmağınızı bebeğinizin ağız kenarına yerleştirerek gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan bebeğinizin burnunu çok hafif bir şekilde sıkmanızla da bebeğiniz süt emmeyi kesecektir.

    Önemli Not: Bebeğinize daha bol ve sağlıklı süt sağlamak istiyorsanız bunun için hemen yukarıda bahsettiğimiz tüm adımları uygulamanız gerekmektedir. öte yandan emziren annelerin her fırsatta sutyen giymesi faydalı olmaktadır. Ek olarak tercih edilecek olan sutyenlerin pamuklu ve bol olanı tercih edilmesi daha katkı sağlayacaktır.

    Emzirme Teknikleri Ve Meme Verme Yöntemleri için Tıklayın !

    Emzirmenin Yararları Nelerdir ? Tıklayın !

    Anne sütünü artırmak için altın öneriler Tıklayın !

    Emzirme Döneminde Bebeğe Gaz Yapan Yiyecekler için Tıklayın !

    Bebeklere Rezene Çayı Verilir Mi? Tıklayın !

  • Hamileyken diş tedavisi yapılır mı?

    Hamileyken diş tedavisi yapılır mı?

    Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, ağız ve diş sağlığının sürekliliğini sağlamak için ömür boyu etkili ve yeterli bakımın şart olduğunu ve kadınların hamilelik, bebek emzirme, menstruasyon, menopoz gibi dönemlerde dişlerine ayrıca özen göstermesi gerektiğine dikkat çekiyor.

    Hamilelik döneminde anne adayının dişlerinde kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir bilimsel bir veri olmadığını söyleyen Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, “Halk arasında ‘Hamilelik sırasında bebeğin kendisi için gerekli olan kalsiyumu annenin dişlerinden alarak annesinin dişlerinin çabuk çürümesine yol açtığı, bu sebepten ötürü anne adaylarının diş kaybına uğradığı’ şeklindeki düşünce bilimsel bir gerçeği yansıtmıyor” diyor.
    Ancak hamilelikte ağız sağlığında bazı değişikliklerin olacağını hatırlatan Dr. Kışlaoğlu “En önemli değişiklik östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artıştır. Bu durum, dişler üzerindeki plak birikiminin artması ile bağlantılıdır.” diyerek vurgu yapıyor.

    DİŞLER NEDEN ÇABUK ÇÜRÜR?
    Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, hamilelik döneminde vücuttaki dengenin bozulması, dişlerin normal dönemden daha çabuk çürümesine uygun bir ortam yarattığını vurgulayarak hamilelikte dişlerin daha çabuk çürümelerinin nedenlerini şöyle sıralıyor:

    – Bu dönemde tatlıya, abur cubura aşırı istek belirir ve bunlar yendikten sonra diş fırçalama ihmal edilir.

    – Hamileliğin ilk aylarında görülen kusmalardan sonra anne adayı ağız bakımına yeterince özen göstermeyebilir.

    – Gebelik hormonlarının etkisi ile dişetleri daha çabuk kanayan anne adayı, dişlerini fırçalamaktan kaçınır.

    DİŞLERDE KALSİYUM ÇÖZÜNMESİ OLMAZ
    Hamilelik döneminde bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için anne adayının, günlük olarak 1200 ilâ 1500 mg kalsiyuma alması gerektiğini söyleyen Dr. Kışlaoğlu, bebek bekleyen kadınların bu dönemde süt ve süt ürünleriyle yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum bakımından zengin gıdalar tüketmesi gerektiğini vurguluyor.

    Doktor Çağdaş Kışlaoğlu açıklamalarına şöyle devam ediyor: ‘Anne adayı eğer kalsiyum ihtiyacını gıdalardan karşılayamazsa, bebeğin gelişimi için gerekli olan kalsiyum, annenin kemiklerinden karşılanıyor. Ancak anne adayı, hamilelik döneminde iyi beslenir yeterli ağız diş bakımı yaparsa bu dönem, normal dönemden farklı bir diş sorunu ile karşılaşmaz.”

    ŞEKERDEN UZAK DURUN!
    Hamilelik sırasında beslenme, hem annenin hem de bebeğin genel sağlığı ve ağız diş sağlığı için oldukça önemli olduğunu söyleyen Dr. Kışlaoğlu, anne adaylarının hamilelik döneminde nasıl beslenmesi gerektiğini şöyle anlatıyor:

    “Anne adaylarının, hamilelik süresince A,C ve D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyum yönünden zengin temel besinler, meyveler ve sebzeler almaya dikkat etmeleri gerekiyor. Hamileyken ayrıca tahıl, süt ve süt ürünleriyle, balık ve yumurta dengeli olarak almaları yararlı olacaktır. Anne adayları, -özellikle yemek aralarında- şekerden mümkün olduğu kadar uzak durmalı. Kurutulmuş meyve ve karamel gibi yapışkan şekerli yiyeceklerden de kaçınmaları gerekiyor.”

    HAMİLEYKEN DİŞ TEDAVİSİ YAPILABİLİR Mİ?
    Diş Hekimi Protez Doktoru Çağdaş Kışlaoğlu, hamileyken diş tedavisi yapılıp yapılmayacağı konusunda şunları söylüyor:

    – Bebeğin organ gelişim evresi olan hamileliğin ilk üç ayında etkili dental tedaviden kaçınılması gerekiyor.

    – Diş ya da diş eti iltihabı gibi acil durumlarda, var olan enfeksiyonun bebeğin gelişimini dental tedavinin olumsuzluklarından daha fazla etkileyebileceği düşüncesi ön plana alınmalı ve bir jinekologun önerileri doğrultusunda diş tedavisi yapılmalıdır.

    – Son üç ayda tedavi için gerekli olan pozisyonları rahat alalaması ve koltukta uzun süre oturamaması nedeni ile diş tedavisi yaparken anne rahatsız olabilmektedir.

    EKSTRA BİR AĞIZ-DİŞ BAKIMI ŞART!
    Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, anne adaylarının hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığına normal dönemden daha fazla özen göstermesi gerektiğini söyleyerek, şu hatırlatmalarda bulunuyor:

    – Hamilelik sırasında oluşan hormon artışı, ağız mukozasını dış etkenlere karşı özellikle bakteri plaklarına karşı daha hassa yapar. Bunun için günlük ağız ve diş bakımı kesintiye uğratılmamalıdır.

    – Plak birikimi ve diş eti hastalıkları ile hamilelik sırasında oluşan hormonal değişiklikler arasında direkt bir ilişki vardır. Bu nedenle anne adayları, hamilelik öncesinde tam bir ağız muayenesinden geçerek optimal ağız hijyenine kavuşmalı ve bunu sürdürme alışkanlığını kazanmalıdır.

    – Anne adayları hamilelikte günde en az iki kez diş fırçası ve diş ipi kullanarak etkili diş bakımı yapmalı, plak birikimine engel olmalıdır.

    – Hamilelikte ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Özellikle ılık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve dişeti hassasiyetini azaltır.