Etiket: bahar yorgunluğu

  • Bahar Yorgunluğundan Kurtulmanın Yolları

    Bahar Yorgunluğundan Kurtulmanın Yolları

    Bahar aylarının gelmesiyle birlikte kapılarınızı çalan bahar yorgunluğundan kurtulmanın yollarını arıyorsanız bu yazıyı inceleyin!

    Halsizlik, yorgunluk, kaygı, asabiyet, dikkatsizlik ve uyku düzensizlikleri… Eğer bu belirtiler varsa maalesef siz de bahar yorgunusunuz!

    Bahar Yorgunluğunun Nedeni Nedir?

    Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, bahar yorgunluğunun nedenleri ve kurtulmanın yolları hakkında şu bilgileri verdi:

    Doğanın kendini yenilediği dönem olan bahar aylarıyla birlikte çekilmez bir hal almaya başlamış olabilirsiniz. Doğanın yenilenmesiyle birlikte havada bir takım değişiklikler söz konusu olur.  Havadaki nem oranı değişir.

    Elektrik yükü dağılımı değişir. Ortamda polen, toz, koku artar. Durum böyle olunca da bu durumdan etkilenmemiz kaçınılmaz oluyor. Bu aylarda bazı yerlerinizde ağrılar hissederseniz bilinki nedeni bahar yorgunluğu. Bahar aylarında en çok etkilen kişilerse alerjik bünyeler. Tozdu polendi derken bir süre yaşam standartları düşebilir.

    Sürekli yorgunluk, halsizlik ve uyku durumu beraberinde depresif bir yapıya dönüştürür. Eğer ki tüm yıl boyunca kendinizi bu halde hissediyorsanız bahar yorgunluğuyla karıştırmayın. Kronik yorgunluk semptomu yaşıyor olabilirsiniz.

    Bahar Yorgunluğundan Kurtulmanın Yolları | 1

    Bahar Yorgunluğu Neden Oluşur?

    -Alerjik yapıdan

    -Dikkatsiz beslenme

    -Hormonal problemler

    -Enfeksiyona bağlı hastalıklar

    -Kronik hastalıklar

    -Stresli iş ortamı

    -Kirli hava sahasında bulunma

    -Sürekli ilaç kullanımı

    -Tembel bir hayat tarzı

    Bahar Yorgunluğundan Kurtulmanın Yolları | 2

    Bahar Yorgunluğundan Kurtulmanın Yolları

    -Düzenli su içmelisiniz

    -Vitaminli besinleri öğünlerinizden eksik etmeyin

    -Sigara, alkol ve kafeinden uzak durmalısınız

    -Mümkün olduğunca stresten uzak durmalısınız

    -Düzenli egzersiz yapmalısınız

    -Sık sık temiz havada olun

    Sizin önerileriniz neler?

     

  • Baharda diyet yapanlar

    Baharda diyet yapanlar

    Prof. Dr. İlhami Gülçin, bahar yorgunluğunda diyetin önemli olduğunu belirterek, “Düzenli ve içeriği iyi ayarlanmış bir diyet, bahar yorgunluğunun temel ilacıdır. Özellikle diyette antioksidan içeriği zengin besinler alınmalı” dedi.

    Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülçin, bahar yorgunluğunun psikolojik açıdan mevsimsel bir problem olarak bilindiğini belirterek, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinin ilk haftalarında ortaya çıktığını ve farklı belirtileri olduğunu söyledi.

    Bu belirtilerin arasında yorgunluk, bitkinlik, mutsuzluk, uykusuzluk ve halsizliğin geldiğini anımsatan Gülçin, “Bahar yorgunluğu çok ciddiye alınmalı çünkü uzmanların belirttiği kadarıyla eğer gerekli önlemler alınmazsa tükenmişlik sendromuna sebep olmakta. Bu durum, uzun süreli ve kalıcı problemlere yol açmaktadır” diye konuştu.

    Bahar yorgunluğunda temel olarak iki tedavi yönteminin olduğunu ifade eden Gülçin, şunları kaydetti:
    “Bunlardan birincisi sportif faaliyetlerdir. Mesela her gün en az 15 dakikalık tempolu yürüyüşler veya egzersiz programları bahar yorgunluğu için gayet faydalıdır. İkinci önemli husus ise diyettir. Düzenli ve içeriği iyi ayarlanmış bir diyet, bahar yorgunluğunun temel ilacıdır. Bahar yorgunluğunda diyete dikkat etmek son derece önemlidir. Özellikle diyette antioksidan içeriği zengin besinler alınmalı. Bilhassa antioksidan vitaminlerin bol olduğu C, D ve E vitaminleri içeren besinler bol miktarda alınmalıdır. Dolayısıyla diyette sebze ve meyve ağırlıklı gıdalarla beslenilmeli. Düzenli ve dengeli beslenerek bu ihtiyaçlar karşılanmalı.”

    Günlük tüketilen su ihtiyacının da iyi ayarlanması gerektiğini vurgulayan Gülçin, “Vücudun gereksinim duyduğu miktardaki su karşılanmalıdır. Yani diğer içecekler şeklinden ziyade, direk su olarak kullanılmalı” dedi.

    “BAHAR YORGUNLUĞUNA İYİ GELEN VİTAMİNLER”

    Bahar aylarında demir eksikliğinin sık görüldüğüne dikkat çeken Gülçin, demir açısından zengin olan et ve sebzelerin bol miktarda tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

    Kahve gibi kafeinli içeceklerden de uzak durulması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Gülçin, şöyle devam etti:
    “Çünkü bunlar bahar yorgunluğunu tetikleyen faktörlerden biridir. Bahar mevsiminde vitamin alımı da iyi ayarlanmalı, bilhassa C, D ve E vitaminlerinin bol miktarda alınması gerekiyor. C vitamini kış mevsiminde gerekli olduğu gibi bu geçiş sürecinde de kullanılmalı. Özellikle limon, portakal, kivi ve ananas gibi C vitamin açısından zengin olan sebze, meyve ve gıdalar bu mevsimde bol miktarda tüketilmelidir. Diğer taraftan, D vitamininin de metabolizmada oldukça önemli olduğunu görüyoruz. Bahar aylarında güneş ışınları etkisiyle provitaminlerden sentezlenen D vitamini, aynı zamanda metabolizmada kalsiyum ve fosforun emilimi ve kullanımını da kolaylaştırmaktadır. Bunlara da dikkat edilmeli.”

    Karaciğer, balık, yumurta, peynir gibi hayvansal gıdaların D vitamini bakımından oldukça zengin içeriğe sahip olduğunu dile getiren Gülçin, “Mantar ve sebzeler de D vitamini kaynağı olarak kullanılabilir. E vitamini ise daha çok tahıllarda bulunur. Günümüzün popüler konularından biri olan tam undan yapılmış ekmek de bu bakımdan son derece önemlidir. Sağlık açısından da tam undan yapılmış ekmek kullanmak gerekiyor. Fındık, ceviz, yeşil sebzeler, domates ve patates de zengin birer E vitamini kaynağını teşkil etmektedir” şeklinde konuştu.

    AA

  • Halsizliğe karşı şifalı bitkiler

    Halsizliğe karşı şifalı bitkiler

    Halsizlik bir çoğumuzun derdidir. Özellikle bahar ayları geldiğinde kendimizi hep halsiz, yorgun ve bitkin hissederiz. İşte bu halsizlik için şifalı bitkileri sizlerinde bilgisine sunmak istedik.

    – Pelinotu, kara hindiba, kantaron, şahtere, elma, köpekayası, adaçayı, ıhlamur, kekik, havlıcan, zencefil, Antepfıstığı, turp tohumu, badem halsizliğe iyi gelen şifalı bitkilerdir.

    – Kekik, çam iğneleri, yosun, ceviz yaprağı ile yapılan banyolar kişiye zindelik verir.

    – 1 bardak kaynar suyun içine 1′er çay kaşığı toz zencefil + toz havlıcan + süzme bal konduktan sonra 10 dakika demlenmesi için beklenir.Sonra içilir. Üstüne 1 çorba kaşığı Antep fıstığı yenilir. Günde 2 kere uygulanır.

    – 4 erik+2 şeftali+3 badem çekirdekleri çıkarıldıktan sonra blenderdan geçirilir. Ağır ağır içilir.

    – 100′er gram kuşburnu + ahududu + böğürtlen yaprağı + mersin yaprağı karıştırıldıktan sonra 1 çorba kaşığı alınarak 1 bardak suya konulup 10 dakika kaynatılır, 2 saat demlenmesi için beklenir. Süzüldükten sonra 100 gram süzme bal ilave edilerek Her gün 1 çay bardağı içilir.

    – Et kaynatıldıktan sonra suyu süzülür, içine bal ve biraz sirke ilave edilerek şerbet yapılır, aç karnına birer bardak içilir.

    – 5′er gr havlıcan ve zencefil kaynatılarak çay gibi içilir. Üstüne antep fıstığı yenir. Bu çay romatizma için de faydalıdır.

    – Pelin otu kaynatıldıktan sonra esmer şeker ya da bal ilave edilip birer bardak içilir.

    İlgili Konular ;
    Halsizlik ve Yorgunluktan Şikayet Edenler
    Halsizlik Kansızlık sonucu olabilir!
    Aşırı Halsizlik ve Uyku Hali