Etiket: ayak yapısı

  • Babetler topuklu ayakkabılar kadar zararlı

    Babetler topuklu ayakkabılar kadar zararlı

    Babetler insanın doğal yürüyüş ve basış şeklini değiştirdiği için ayağın yapısını bozuyor!

    Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Erhan Özfidan, babet tarzı ayakkabıların insanın doğal yürüyüş ve basış şeklini değiştirdiği için uzun vadede ayağın yapısını bozduğunu söyledi.

    Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Erhan Özfidan ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Pratik ve rahat olması nedeniyle tercih edilen babetlerin insanın doğal yürüyüş ve basış şeklini değiştirdiği için uzun vadede ayağın yapısını bozduğunu belirten Dr. Özfidan, şöyle konuştu: “Çok düz olduğu için sağlıklı olduğu düşünülen bu modeller aslında ayağı tutacak hiçbir bağ olmadığı için eklemlerde zedelenme, topuklarda artan baskıya bağlı olarak bilek ve kalçalarda ağrıya, uzun süre giyildiğinde yürüyüşte şekil bozukluğu, ayak tabanında yayvanlaşma ve düztabanlık gibi ayak deformasyonlarına neden oluyor.Ayakların vücut dengesini sağlamada önemli rolü olduğunu biliyoruz. Ergonomik olarak yanlış tercih edilen ayakkabıların sırt ve kalça ağrılarından kireçlenmeye kadar birçok sağlık sorununa yol açtığını da söyleyebiliriz.”

    “YÜKSEK TOPUKLU AYAKKABI KİREÇLENMEYE NEDEN OLABİLİR”
    Yüksek topuklu ayakkabıların zararından bahseden Dr. Erhan Özfidan, şunları söyledi: “Yüksek topuklu ayakkabılarında vücudun ağırlık merkezini öne doğru iterek bel ve kalçanın normal duruşunu olumsuz etkiliyor. Bu durumda bel kavisi artıyor. Bunun sonucunda bel ve kalça kaslarında aşırı gerginlik ve ağrı oluştur. Dizlere binen aşırı yükten dolayı diz ve bacak ağrılarının yanı sıra diz eklemlerinde de kireçlenmeler olur.”

    Dr. Erhan Özfidan, ayakkabı seçiminde ideal topuk yüksekliğinin 2-5 santimetre arasında olduğunu, ayakkabıların burun kısmının yuvarlak ve geniş olması ve parmakların rahat hareket edebilmesi gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Doğal deriden yapılmış, hava sirkülasyonu olan ayakkabılar tercih edilmeli, eğer babetlerin rahatlığından vazgeçilemiyorsa, içine yumuşak bir destek konulmalı ve ayak kavisi desteklenmeli, dolgu topuklarda ön ve arka kısmın eşit olması durumunda sorun yaşanmıyor ancak yine de dolgu kalınlığı 10 santimetreyi geçmemelidir.”

  • Dar ayakkabılara dikkat!!!

    Dar ayakkabılara dikkat!!!

    “Giydikçe genişler” düşüncesiyle dar ayakkabılar satın almayın!

    Dermatolog Dr. Mukaddes Öz, “Giydikçe genişler” denilerek alınan dar ayakkabıların mantar ve daha birçok rahatsızlığa neden olacağını söyledi. Öz, doğru ayakkabı seçiminin önemini vurgulayarak, ayakkabı alınırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

    Ortopedik ayakkabıların vücudun rahat taşınmasını sağladığını ve omuriliğin duruşunu desteklediğini belirten Öz, “Doğal malzemeden üretilen ayakkabılar cilt sağlığının korunmasını sağlar, nasır, batık tırnak ve mantar gibi rahatsızlıkların oluşmasını engeller. Doğru ayakkabı ve sandaletler de ayağa egzersiz yaptırır” dedi.

    “Ayak sağlığı ayakkabı seçimiyle doğrudan orantılıdır”

    Öz, “giydikçe genişler, rahat olur” düşüncesiyle alınan ayakkabıların basma bozukluğu, tırnak batmaları, ayak mantarları acılı nasırlar, ayak parmaklarında şekil bozuklukları, ayak, bacak ve bel ağrıları ve ayakta kalıcı deformasyonlara neden olabileceğine değinerek, “Ayakkabı seçerken ilk kriterin, model ve renkten önce rahatlık olması gerekir. Ayak sağlığı ayakkabı seçimiyle doğru orantılıdır” şeklinde konuştu.

    “Ayakkabı alırken doğal malzemeden imal edilmesine dikkat edin”

    Ayakkabı alınırken doğal malzemeden imal edilmiş olmasına dikkat etmenin önemli olduğuna dikkat çeken Öz, şunları kaydetti:

    “Anatomik ayakkabıların taban yapısı, ortopedik ayakkabılara göre çok yumuşak. Yumuşak olan taban yapısı kişinin ayak şeklini alır ve basış noktalarını değiştirme özelliği yoktur. Ayak rahatsızlıklarından kurtulmak için uygulanan tüm tedaviler düzenli uygulanmalı. Bunun yanı sıra ortopedik ayakkabıların da düzenli kullanılması gerekiyor.”

    Dr. Öz, kişinin ayak yapısına en uygun taban bulmanın çok önemli olduğuna değindi.

    İHA