Etiket: ateşli hastalık

  • Çocukların Ateşi Doğal Yollarla Nasıl Düşürülür?

    Çocukların Ateşi Doğal Yollarla Nasıl Düşürülür?

    Ateş düşürücü tarif ve tarifleri sizlerle paylaşacağız. Doğal yollarla çocukların ateşini düşürmek için faydalanabileceğiniz uzman önerisi yöntemler ilaç kullanımına gerek bırakmadan çocuğunuzun yüksek ateşi ile başa edebilme şansını sizlere sunacak.

    Pek çoğu uzun yıllardır ülkemiz annelerince kullanılan bu yöntemlerin halen modern tıp ile birlikte yüksek ateşle savaşmada etkilerinden faydalanılmaktadır.

    Evde Çocukların Ateşi Nasıl Düşürülür?

    Basit yöntemler evde ateş nasıl düşürülür sorusuna yanıt olarak uzun yıllar kullanılmaktadır. Ata mirası olarak da kabul edilen bu yöntemlere ilave edilen birkaç farklı metot ile çocuklarınızın ateşlendiği durumlar ateşini kontrol altına alabilirsiniz.

    • Ayak bileklerine ıslak bez, havlu, vb. tekstil malzemesi konulması,
    • Ilık su ile duş aldırılması,
    • Bolca su içirilmesi,
    • Baş ve boyun bölgesinin soğuk tutulması,
    • Çiğ soğan ile çocukların ayak bileklerine masaj yapılması,
    • Yumurta akıyla çocukların ayak bileklerinin sarılması,
    • Dondurma yedirilmesi,
    • Ballı limonlu su içirilmesi,
    • Sirkeli bez ile alın, boyun, koltuk altı, el ve ayak bileklerinin sık sık silinmesi,
    • Sıcak su torbası kullanılarak veya bir havlu yardımı ile soğuk kompres uygulanması

    Yüksek ateşin kontrol altına alınarak düşürülmesinde etkili olan geleneksel yöntemlerdir.

    Çocuklarda Ateşe Neler İyi Gelir?

    Sıvı tüketimi ateşin düşürülmesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle şifalı bitkilerle hazırlanmış bitki çayları yetişkinlerde olduğu kadar çocukların da ateşinin düşürülmesinde önemli etkiye sahiptir.

    • Kuru üzüm çayı,
    • Papatya çayı,
    • Adaçayı,
    • Zencefil çayı,
    • Marul çayı

    Çocuklarınız ateşlendiğinde kullanılabilecek bitkisel çaylardır.

    ateş düşürücü tarif ilaç
    ateş düşürücü tarif

    İbrahim Saraçoğlu’ndan Çocuklarda Kullanılmak Üzere Ateş Düşürücü Tarif

    Şifalı bitkiler uzmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen ateş düşürücü yöntemler, çocuklarda kullanıma uygundur. Çocuklarda ateşe ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu Hoca’ya göre;

    • Ihlamur ve nane çayı,
    • Ebegümeci çayı

    Çocuklara içirilerek terlemek suretiyle ateşin düşürülmesini sağlamaktadır.

    İlgili Konular;

    Dilerseniz forum konumuza göz atın: Hurma ile Doğal Ateş Düşürücü Tarifi – Doktor Tarifi

  • Bebeğim ateşlendi ne yapmamız gerekiyor?

    Bebeğim ateşlendi ne yapmamız gerekiyor?

    Bebeğim Ateşlendi Ne Yapmamız Gerekiyor? Gece ateşlenen bebekler her ailenin korkulu rüyasıdır. Bebeğim ateşlendi ne yapmamız gerekiyor diyorsanız sizin için birkaç öneri hazırladık. Ateşlenen bebeğe ne iyi gelir? yada ateşlenen bebeğe ne verilmelidir?

    Bebeğim ateşlendi ne yapmamız gerekiyor?

    Elimiz ayağımız birbirine karışır, ne yapacağımızı bilemeyiz, yüksek ateş kontrol alınmazsa maalesef ateşli havale‘ye neden olur.

    37,2 ve üzeri doktorlar tarafından ateş olarak kabul edilir. Deneyimli bir anne olarak önerim elbette mutlaka vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz.

    Bebeğim ateşlendi
    Bebeğim ateşlendi

    Bebeğimizin ateşini ölçtük ve ateşlendiğini düşünüyoruz ne yapmalıyız?

    Öncelikle üzeri kalınsa hemen ince hafif ve bol birşeyler giydiriyoruz, oda sıcaklığını 21-22 derecelerde stabil hale getirip bir kaba ılık su yapıyor, cildini tahriş etmeyecek pamuklu bir bezi kabın içine daldırıp bebeğimizin/çocuğumuzun alnına, boynuna, el ve bacak eklemlerine bu bezle kompres yapıyoruz.

    Bu işlem sonrası bebeğimizin ateşi yükselmeye devam ediyorsa ılık bir duş yaptırmakta ve doktorunun verdiği ateş düşürücü ilacı doktorun önerdiği ölçülerde kullanmakta yarar var.

    Ateşi olan bebeklerde su kaybı olur, bu sebeple kaybedilen suyu yerine koyabilmek için bebeğinize mutlaka bol bol su verin ve sıvı gıdalarla takviye yapın.

    Bebeğinizin hala ateşi olduğundan şüpheleniyorsanız ama elleri ayaklarının soğuk olduğunu fark ettiyseniz aman dikkat bu iç ateş gizli ateş yükselmesine delalet olabilir hemen makattan ateşini ölçün.

    Çocuğun ateşi kaç derece olmalı? Tıklayın!

  • Çocuğun ateşi kaç derece olmalı?

    Çocuğun ateşi kaç derece olmalı?

    Enfeksiyon hastalıkları daha çok bağışıklık sistemi henüz tam olgunlaşmamış 3 yaş altındaki çocuklarda görüldüğü için, anne ve babaları en çok endişelendiren durumların başında “ateş” geliyor.

    İSTANBUL – Bu nedenle anne ve babaların ateşin nasıl oluştuğu, nasıl ölçülüp değerlendirildiği, ateşe neden olan ciddi bakteri enfeksiyonlarının belirti ve bulgularının neler olduğu, ne zaman ve nasıl tedavi edilmesi gerektiği konularında bilgi sahibi olmaları önem taşıyor.

    Çocuk Doktoru Arzu Özgeneci Öngün, vücuttaki ısı mekanizması hakkında şu bilgileri veriyor: “Ateş, vücudun farklı virüs, bakteri ve diğer mikroorganizmaları tanımlama ve onlarla savaşın nedeniyle ortaya çıkar. Ateşin en sık görülen sebebi enfeksiyonlar olup; çocuklar hayatlarının ilk beş-altı yılında çok sık viral enfeksiyona bağlı ateşli hastalık geçirebilir. Ateşten şüphelenildiğinde, çocuğunuzun mutlaka vücut ısısı ölçülmelidir. Çocuğun alnına dokunularak hissedilen vücut ısısı güvenilir değildir. Termometre elinizden daha hassastır ve gerçek vücut ısısını ölçer.”

    Dr. Öngün’e göre, vücut ısısı, normal seviyenin üzerine çıktığında ateş olarak adlandırılıyor. İnsanlar için ortalama normal vücut ısısı 37°C olarak kabul ediliyor. Beyindeki hipotalamus, termostat gibi görev yaparak vücut ısısını dengeliyor. Hipotalamusun, vücut ısısını yüksek dereceye ayarladığında ateş oluştuğunu belirten Öngün, “Yüksek dereceye ayarlanmaya, kanda bulunan pirojen ismi verilen küçük moleküller sebep olur. Pirojenler, bakteri, virüs veya toksinler gibi dış kaynaklardan gelebilir. Bazı durumlarda, vücut ısısının artmış olması enfeksiyon ile savaşmada yardımcı olurken, bu her zaman geçerli değildir” diyor.

    ÇOCUK NE ZAMAN ATEŞLİ KABUL EDİLİR?
    Anne ve babaların ateş konusunda çok endişeli davrandıklarını belirten Öngün’ün ailelere önerileri ise şöyle: “Eğer çocuğunuzun vücut ısısı; makattan 38°C üzerinde, kulaktan 37.8°C, koltukaltından 37.2°C üzerinde ise ateşli kabul edilebilir. Tedavi konusunda aileler tarafında çok fazla yanlış uygulama yapılıyor. O uygulamaları şöyle sıralamak mümkün:

    3 ay ve altındaki tüm bebekler mutlaka tıbbi açıdan değerlendirilmeli.
    Susuzluğu engellemek için vücut sıvısını eksik bırakmamak gerekir. Yüksek ateş, özellikler küçük çocuklarda hızlı su kaybına sebep olarak dehidratasyon yaratabilir. Su, çorba, meyve suları verilebilecek iyi seçeneklerdir. Kafein içeren kola ve çay gibi içecekler, idrar söktürücü etkisinden dolayı su kaybına sebep olacağından, içirilmesi engellenmelidir.
    Yemek istemeyen çocuklar beslenmek için zorlanmamalıdır. Çocuk ne yemek istiyorsa kabul edilebilir miktarlarda izin verilmelidir.
    Okula giden çocuklar ateş 24 saat yükselmeyinceye kadar evde istirahat etmelidir.
    Alın, şakaklar, koltukaltı, kasıklar ve bacak arkalarına ıslak ve ılık kompres uygulanması, ateşi düşürmede oldukça etkili bir yöntemdir. Soğuk su ve alkol, ateşte daha fazla yükselmeye sebep olacağından ve titreme yaratacağından kullanılmamalıdır. Uygulanan kompresler sık sık değiştirilmelidir.
    Aşırı kıyafet giydirme, ateşin daha fazla yükselmesine neden olabileceğinden, çocukları çok az giydirmeli, uyuturken giysiler daha da azaltılmalıdır. Terletme yöntemi ile ateş düşürülemeyeceği gibi, daha fazla zarar verebileceği unutulmamalıdır.
    38,9°C’den daha düşük vücut ısısına sahip ateşli çocukların çoğunda; eğer çocuğun genel durumu iyi ise ilaç ihtiyacı olmayabilir. 38,9°C üzerinde ateşli ise asetaminofen veya ibuprofen içeren ateş düşürücüler, çocuğunuzun yaşı ve kilosuna göre verilebilir. Çocuğunuzun yaş ve kilosuna göre önerilen dozu bilmiyorsanız, doktorunuza danışmalısınız.
    Reye sendromu olarak bilinen ani karaciğer ve beyin hasarı ile seyreden hastalığa neden olduğu için, 12 yaş ve altındaki çocuklarda aspirin, ateş düşürücü olarak önerilmemektedir.”

    NE ZAMAN DOKTORU ARANMALI?
    Dr. Arzu Özgeneci Öngün’e göre, doktorunuzu aramak için sizi harekete geçirecek ateş; çocuğunuzun yaşına, mevcut olan hastalığına ve ateşe eşlik eden diğer bulguların varlığına göre değişiklik gösterir. “Bu açıdan çocuğunuzun durumu hakkında yorum yapmakta zorluk çektiğinizde en iyi yöntemin, doktorunuza danışmak olduğu unutmayın” diyen Öngün, vakit kaybetmeden doktorun aranması gereken durumları da şöyle sıralıyor:

    3 ay veya daha küçük bebeğinizin ateşi makattan 38°C ve üzerinde ise,
    3-6 aylık bebekte 38,3°C ve üzeri olan ateşte,
    6 aydan büyük bebekte 40°C ateş ölçülüyorsa,
    Ateşle beraber çocuğunuzda susturulamayan sürekli ağlama, ateş düşmesine rağmen huzursuzluğun devam etmesi, sürekli uyuklama hali, bilinç bulanıklığı ve sayıklama, ateşle beraber vücutta kızarıklık bulguları varsa,
    Bebekte susuzluk bulguları (ağlarken gözyaşı olmaması, bıngıldakta çöküklük, dudak ve ağız içi kuruluğu, idrar miktarında azalma gibi) mevcutsa,
    Daha öncesinde veya ateşli iken havale geçirmişse,
    72 saatten daha uzun süre ateşi devam ediyorsa,
    Ateşle beraber öksürük, kulak ağrısı, boğaz ağrısı, ense sertliği, sık idrara çıkma, idrar renginde değişiklik, karın ağrısı, kusma, ishal, eklemlerde kızarıklık, eklem hareketlerinde kısıtlılık ve şişme mevcutsa.

     

    Kaynak: ntv.com.tr