Etiket: alerjik nezle

  • Çocuğum Dışarıda Sürekli Öksürüyor ve Hapşırıyor, Neden?

    Çocuğum Dışarıda Sürekli Öksürüyor ve Hapşırıyor, Neden?

    Çocuk dışarıda sürekli öksürüyor ve hapşırıyor ise, alerjik nezle olmuş olabilir. Hapşırma krizlerini burun akıntısı ve kaşıntısı takip etmektedir. Bu durum genelde bahar aylarında başlayıp, yaz aylarında da devam eder. Fakat çocuğun alerjik nezle olup olmadığını hapşırık ve öksürük krizlerinden önce de fark edebilmek mümkündür. Evdeki çiçeklere olan duyarlılığından veya yeşillik bir alana gittiğinde verdiği tepkilerden anlaşılabilir.

    Çocuğum Dışarıda Sürekli Öksürüyor ve Hapşırıyor, Neden? | 1
    Çocuğum Dışarıda Sürekli Öksürüyor ve Hapşırıyor, Neden?

    Alerjik Nezlenin Belirtileri Nelerdir?

    Alerjik nezlenin başlıca belirtileri şunlardır:

    1. Hapşırma krizleri
    2. Hırıltılı solunum
    3. Kaşıntılı ve sulu burun akıntısı
    4. Burunda yanma olması
    5. Gözlerde kızarıklık oluşması ve gözlerde yanma hissi olması
    6. Gözlerde kaşıntı oluşması ve gözlerin sulanması
    7. Koku alma yetisinde kısa süreli kayıp olması
    8. Kulaklarda tıkanma meydana gelmesi
    9. Genizde ve damakta kaşıntı oluşması

    Alerjik Nezlenin Belirli Bir Mevsimi Var Mıdır?

    Alerjik nezle genel olarak bahar aylarında ortaya çıkar. Fakat yıl içerisinde herhangi bir zaman diliminde de görülebilme ihtimali vardır. Soğuk algınlığı ile karıştırmadan önleminin alınması gereklidir.

    İlgili Konular;

  • Nezleye ışık tedavisi

    Nezleye ışık tedavisi

    Işık tedavisi, yani rhinolightın özel dalga boylarında, yüksek yoğunluklu ışık (Ultra Viole ışık yelpazesinin güvenli kısmı) içerdiğini ve hem mevsimsel hem de tüm yıl süren alerjik nezle tedavisinde kullanılabileceğini dile getiren Doç. Dr. Alkan, ‘Rhinolight, burunda kaşıntı, akıntı, tıkanma, hapşırık gibi her türlü şikayeti azaltan ve yok eden, etkinliği dünya çapında bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış bir sistemdir ve alerjik vakalarında etkilidir” dedi.

    Yöntemin, 14 yaşın üzerinde alerjik nezlesi olan bütün hastalarda kullanılabileceğini belirten Dr. Alkan, “Sadece hekim kontrolünde güvenle kullanılan rhinolight tedavisi birbirini takip eden 2 hafta içinde uygulanan 4-8 seansta gerçekleştirilir. Uygulama süresi oldukça kısa ve her bir burun deliği için 2-3 dakikadır. Rhinolight uygulanan bölgelerin yüzeyinde ne ısı ne de acı hissedilir. Özel mekanizması sayesinde, dokulara hiçbir şekilde zarar vermez. Bu nedenle alerjik nezlesi olan hastalarda uzun dönemli tedavide dahi güvenle kullanılabilir. Alerji semptomlarının görüldüğü durumlarda rhinolight tedavisine mümkün olduğunca erken başlamak gerekir. 1-2 seans sonrasında bile iyileşmeler gözlenebilir ancak kesin yanıt için mutlaka tedavi sonuna kadar beklenmelidir” diye konuştu.

    TEDAVİ KİMLERE UYGULANIR?
    KBB Uzmanı ve Baş-Boyun Cerrahı Doç. Dr. Seyhan Alkan, yöntemin uygulanabileceği hasta profilini ise şöyle aktardı:
    • Alerjik nezle ile ilgili şikayetler burun spreyleri ve ağızdan alınan alerji ilaçları ile kontrol edilemiyorsa,
    • Standart tedaviler şikayetleri azaltmıyorsa,
    • Standart tedavilerde kullanılan ilaçlar, başka hastalıklar için kullanılan ilaçlarla etkileşim yapıyor ve hasta yan etkilere maruz kalıyorsa,
    • Hasta uzun dönem ilaç kullanmaktan bıktıysa,
    • Hamilelik varsa.

  • Kışa sıkı hazırlanın

    Kışa sıkı hazırlanın

    Okulların açılmasıyla birlikte kış enfeksiyonları daha kolay yayılacak. Grip ve nezleye karşı; D vitamini takviyesi yapmak, Omega 3 kullanmak, meyve, sebze, tavuk, balık, kırmızı et, tahıl tüketmek ve bol bol su içmek gerekiyor

    Solunum yolları hastalıkları; sonbahar ve kış aylarında, özellikle de okulların açılmasının ardından çok artıyor. Prof. Dr. Yonca Tabak, soğuk havaların ve kapalı ortamların; nezle ve gripten sorumlu mikroplar için uygun yaşam alanı oluşturduğunu belirtiyor.

    BASİT ÖNLEMLER ALIN

    Tabak; özellikle alerjik bünyelerin burun zarında bulunan özel bir molekülün virüsleri tuttuğunu, dolayısıyla alerjik kişilerin hastalanmasının kolay olduğunu söylüyor. Kış gelmeden önce bazı basit önlemler alınarak bağışıklık sistemi güçlendirilebilir. İşte dikkat edilmesi gerekenler:

    MİKROP AŞISI YAPTIRIN

    Yakın zamanda tıp camiasının fikir birliğine vardığı ve kış enfeksiyonlarının sinüzite neden olmadan ilerlemesini azalttığını tespit ettikleri mikrop aşısından yararlanılabilir. Sonbaharda uygulanan mikrop aşısı, özellikle çocukların kışı daha sağlıklı geçirmesini sağlıyor.

    Yeterince güneş görülmeyen kış aylarında; ciltte D vitamini sentezi yetersiz kalır, eksikliğinde enfeksiyonlar daha zor atlatılır. Bu nedenle kış aylarında D vitamini takviyesi şarttır.

    Enfeksiyona karşı direnci artıran bir diğer madde de Omega 3 yağ asitleridir. Balık ve balık yağında bol miktarda bulunan bu madde, kış aylarında çocuklara destek olarak verilmelidir.

    SU EN İYİ BALGAM SÖKTÜRÜCÜ

    Bağışıklık sisteminde dengeli beslenmenin önemi büyüktür. Bol bol meyve-sebze, tavuk, balık, kırmızı et ve tahıllı besinler tüketmek, grip ve nezleden koruyacaktır.
    En iyi balgam söktürücünün su olduğu düşünüldüğünde; özellikle çocuklara meyve suyu yerine bol bol su içirilmelidir.

    UZUN SÜREN AKINTI SİNÜZİT BELİRTİSİDİR

    Sinüzit çocuklarda, yetişkinlerde olduğu gibi baş ağrısıyla kendisini göstermez. Çocukta, sadece burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı görülür. Bu tablonun 10 günden uzun sürmesiyle birlikte de sinüzit teşhisi konulur. Alerjik çocukların kış aylarında çok sık hasta olması; halk arasında enfeksiyonun ‘göğse inmesi’ diye tabir edilen bronşit ataklarını da tetikler.

    ALERJİK NEZLE BURUN TIKANIKLIĞI İLE BAŞLAR

    Alerjik nezle, burun tıkanıklığı ile başlıyor. Hasta olmasa bile burnu tıkalı olan kişi, ağzı açık uyuyor, zaman zaman horluyor. Bu durum burnun içindeki zarda oluşan alerjik ödemden yani şişmeden kaynaklanıyor. Bu tabloya, virüslerle gelişen soğuk algınlığının yarattığı burun tıkanıklığı da eklendiğinde; alerjik kişinin hastalığı atlatması çok zor hale geliyor.

    MİKROP YUVASI

    Nezle, grip ve soğuk algınlığı sırasında burnun iki yanındaki sinüs boşluklarının içinde salgı birikiyor. Burun tıkanıklığının şiddetli yaşandığı alerjik bireylerde bu salgı dışarı atılamıyor. İçeri oksijen girmediği için bu ortam mikropların üremesine ve sinüzite neden oluyor.

  • Bebeğin bağışıklık sisteminin ilk bariyerinin cildi olduğunu biliyor muydunuz ?

    Bebeğin bağışıklık sisteminin ilk bariyerinin cildi olduğunu biliyor muydunuz ?

    Bebeğin bağışıklık sisteminin ilk bariyerinin cildi olduğunu biliyor muydunuz ? | 2 Bebek cildinin hayati rolü

    Cilt bariyerinin temel rollerinden biri, vücudu zehirli-zararlı, tahriş edici, alerjen maddeler gibi çevresel tehditlerden korumaya yardımcı olmaktır.

    Sağlıklı bir cilt, bebeğin bu çevresel tehditlere karşı ilk savunma hattıdır. Cildin en üst tabakası, vücudu korumaya yardımcı olur1,2; su, kimyasallar, mikroplar, aşırı sıcaklıklar, elektrik dalgaları ve ultraviyole ışınlar (UV) gibi çevresel tehditlere karşı kalkan görevi görür. Bu sayede sağlıklı bir cilt, vücudu ciltten girebilecek enfeksiyonlardan korumaya destek olur.

    Bebek cildi neden özel ilgiye ihtiyaç duyar ?

    Bebek cildi yetişkin cildinden farklıdır ve yaşamının ilk yılı boyunca gelişmeye/değişmeye devam eder.3 Bebek cildi yetişkin cildine göre daha ince, daha geçirgen ve daha hassastır.3,4 Bu nedenle çevresel tehditlere karşı daha korunmasızdır. Genetik özelliklerin yanı sıra, bebek cilt bakımında uygun ürünlerin kullanılmaması ve gerekli cilt bakım uygulamalarının yapılmaması cildin bariyer bütünlüğünün bozulmasına/hasar görmesine neden olabilir.

    Hasar görmüş cilt bariyeri alerjenlerin cildin alt tabakalarına geçmesine izin verir, böylece alerjik olmayan bir bebeği alerjiye yatkın hale getirebilir. Bu da bebeklerde atopik dermatit oluşumuna kadar ilerleyebilir.

    Bebeğin bağışıklık sisteminin ilk bariyeri olan hassas cilt bariyerini korumak için özel ürünler kullanmak gerekir

    Bebek cildine doğru şekilde bakım yapılması cilt bariyerinin hasara uğramasını engeller. Bu da ancak doğru bebek şampuanı ve bebek bakım ürünlerinin kullanımıyla gerçekleştirilebilir.

    Uzmanlar bebek şampuanı ve cilt bakım ürünlerinin sağlıklı cilt bariyerinin bütünlüğünü koruması konusunda hemfikirdirler. Doğumdan itibaren bebek cildine uygun ürünlerin doğru şekilde kullanılması bebeğin cilt bariyerini koruyarak atopik dermatit gelişme riskini azaltır.

    Benzil alkol, SLS, sabun, alkol ve alerjen içerikli ürünlerin bebek saç ve cilt bakımında kullanımından kaçınmak ve cildi düzenli olarak nemlendirmek bu uygulamaların arasında sayılabilir. Bebek cildi için özel olarak formüle edilmiş şampuan ve diğer ürünlerin güvenliği ve etkinliği klinik olarak kanıtlanmış olmalıdır.

    Pediatrik Dermatoloji Derneği Johnson’s® baby ürünlerini tavsiye eder.

    Johnson’s® baby ürünleri, bağışıklık sisteminin ilk bariyeri olan cildine özen gösterecek ve cilt bariyerini koruyacak şekilde formüle edilmiştir. Pediatrik Dermatoloji Derneği bebek saç ve cilt bakımında Johnson’s® baby ürünlerinin* kullanılmasını tavsiye ediyor.

    *Johnson’s® baby Şampuan, Yenidoğan Saç ve Vücut Şampuanı, Yağ, Parfümsüz Islak Mendil

    Referanslar:
    1.Hoath S, et al. Neonatal Skin Structure and Function. 2003
    2.Chiou Y, Blume-Peytavi U. Skin Pharmacology and Physiology. 2004
    3.Nikolovski J, et al. Journal of Investigative Dermatology. 2008
    4.Stamatas G, et al. Pediatric Dermatology. 2009
    5.Stamatas G, et al. Cosmetics & Toiletries. 2009

    Johnson’s Baby şampuan:

    Gerçek Göz Yakmayan® formülü gözler için saf su yumuşaklığındadır. Johnson’s baby şampuan yeni ve yumuşak formülü sayesinde saçın doğal nem dengesini korur ve saçta hiçbir kalıntı bırakmaz. Saçların ipeksi yumuşaklığını korur ve mis gibi kokmalarını sağlar. Bebeğinizin saçını temizlemek ve nemlendirmek için idealdir.

    Çocuklarda Cilt Problemleri
    – Çocuklarda egzama hangi nedenlerle ortaya çıkabilir?
    – Çocuklarda hangi cilt problemlerine daha sık rastlanır?
    – Çocuklarda mantar hangi nedenlerle olur?
    – Çocuğumda sürekli kaşıntı var, neden olabilir?
    – Çocuğumun cildi sürekli kızarıyor, sebep ne olabilir?
    – Çocuğumun cildinde döküntü var, neden olabilir?
    – Atopik egzama nedenleri nelerdir?
    – Çocuğumun cilt probleminin hangi hastalığa bağlı olduğunu nasıl anlarım?
    – Çocuklardaki hangi deri hastalıkları bulaşıcıdır?