Etiket: alerjik egzama

  • Bebeklerde Alerjik Egzama Nedir, Nasıl Geçer?

    Bebeklerde Alerjik Egzama Nedir, Nasıl Geçer?

    Bebeklerde oluşan alerjik egzama, dışarıdan gelmekte olan etkenler sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bebeklik çağında en fazla görülmekte olan egzama türü, atopik dermatit olarak adlandırılmaktadır. Genellikle 2-3 aylık bebeklerde ve katı mamaya başlayan 4-5 aylık bebeklerde daha sık görülmekte olan alerjik egzama, dış faktörler ve özellikle de gıdaların sebep olduğu alerjenler neticesinde ortaya çıkmaktadır. Çocukların büyümesiyle birlikte kendiliğinden iyileşebilen atopik dermatit, alerjenleri tetikleyen unsurların fazlalığı sebebiyle rahatsız edici boyutlara ulaşabilir.

    Atopik Dermatit Nedir?

    Bebeklerde görülen egzama, atopik dermatit olarak adlandırılmaktadır. Uzmanlar tarafından kesin sebepleri araştırılmakta olan alerjik egzama, genel manada belirli alerjenlerin tetiklemesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Genel olarak bebeklerin kafa derilerinde, yanaklarında, kollarında ve bacaklarında görülmekte olan atopik egzama, alerjenlerin ortadan kalkması ve egzamayı azaltacak faktörlere dikkat edilmesi sonucu, kendiliğinden geçmektedir. Atopik dermatiti bulunan çocukların ve bebeklerin genelinde, gıdaya veya süte karşı alerji bulunmaktadır. Her çocuğa göre değişim göstermesine karşın, bebeklerde egzamaya sebep olan yiyecekler genel manada; süt, yumurta, yer fıstığı, buğday ve deniz tuzu olarak sıralanabilir. Bebekler bu besinler tüketmiyor olsa da annesinin tüketmesi sonucu, sütle birlikte bu besinleri vücutlarına almaktadırlar.

    Bebeklerde Alerjik Egzama Nedir, Nasıl Geçer? | 1

    Bebeklerdeki Alerjik Egzamanın Tedavisi

    Bebek egzamasının tedavisinde, annenin egzamaya iyi gelen yiyecekler tüketmesi ve egzamayı azaltacak uygulamaları bebeği için düzenli şekilde yerine getirmesi gerekir. Doktorun tavsiyelerine harfiyen uyulduğu takdirde, bebek egzamasının kısa süre içerisinde azaldığını gözlemlemek mümkündür. Tedavi için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

    • Bebeklerde egzamayı tetikleyen yiyeceklerin anne tarafından tüketilmemesi gerekmektedir. Eğer bebek katı gıdaya geçiş yapmışsa, egzamayı tetikleyen yiyeceklerden uzak tutulmalıdır. Egzamayı tetikleyen yiyecekler; yumurta, süt, peynir, yer fıstığı, buğday vb. ürünlerdir.
    • Bebeklerde tahriş oluşumuna sebep olacak kumaşlardaki kıyafetler tercih edilmemelidir. Özellikle yünlü ve sentetik olan tüm ürünler, bebeklerden uzak tutulmalı, sadece pamuklu ürünler tercih edilmelidir.
    • Bebeklerin kıyafetleri nötr yani doğal deterjanlarla yıkanmalıdır.
    • Ev sürekli havalandırılmalıdır.
    • Evin temizliği düzenli olarak yapılmalı, evde herhangi bir toz bulunmamalıdır. Elektrik süpürgesinin çekim gücü fazla olmalı, makinede de filtre bulunmalıdır.
    • Sürekli banyo yaptırılmamalı, banyo sonrası tüm vücut narince kurulanmalı ve vücuda nemlendirici sürülmelidir.
    • Bebeğe yeterli miktarda su içirilmelidir. Bebeğin bulunduğu ortam her daim serin olmalı, nem dengesi ayarlanmalıdır.

    Bebeklerde Atopik Dermatit ( Alerjik egzama) Tıklayın !

    Bebeklerde Egzama Doğal Tedavisi Tıklayın !

    Bebeklerde Egzama Nasıl Geçer? Tıklayın !

  • Egzamadan Kurtulma Yolları

    Egzamadan Kurtulma Yolları

    Deride kızarıklık, şişlik, soyulma ve kaşıntı ile ortaya çıkan egzama özellikle mevsim geçişlerinde rahatsız edici olabilmektedir. Alerjik egzama en yaygın olanlarından bir tanesi olarak bilir ve “atopik dermatit” olarak adlandırılır. Daha çok vücudun nemsiz kalan yerlerinde, dirsekler, bacaklar ve ellerde çıkabilen egzama kontrol altına alınmadığında daha büyük cilt problemlerine neden olabilir. Daha çok kalıtsal olduğu düşünülen belirtilen rahatsızlık, kesin tedavisi olmadığından dolayı bazı uygulamalar ile azaltılabilir.

    Takviye Ve Vitaminlerden Yardım Alın

    Egzamanın ortaya çıkmasının temel nedenlerinden bir tanesi, vücudun nemsiz ve vitaminsiz kalmasıdır. B, D ve E vitamini açısından zengin yiyecekler tüketmek ya da doğrudan takviyesini kullanmak cilt rahatsızlığının azalmasına yardımcı olacaktır.

    • Özellikle E vitaminin kuruluk, kızarıklık ve kaşıntıyı en aza indirdiği belirtilmektedir.
    • Yine aynı şekilde D ve B vitaminleri de cilt dokularının güçlenmesine ve hassas derinin onarılmasına yardımcı olmaktadır.
    • Doğru ve dengeli beslenenler, tüm vitaminleri almaya özen gösterenlerde egzama sorunun daha az ortaya çıktığı görülmektedir.

    Egzamadan Kurtulma Yolları | 2

    Deniz tuzu peeling: Egzama probleminin fazla olmadığı, yalnızca kuruluk ve hassasiyet problemlerinin görüldüğü ciltlerde deniz tuzu peelinginden de yardım alınabilir. Peeling işlemi derinin soyulmasına yardımcı olduğundan kuru görüntünün ortadan kalkmasını destekleyecektir.

    Cildi Nemlendirmeye Özen Gösterin

    Egzama ile başa çıkabilmenin temel kurallarından bir tanesi cildi nemlendirmektir.

    • Düzenli olarak cildini nemlendiren, yumuşatıcı ve besleyici kremler kullananlar belirtilen problemi en aza indirebilirler.
    • Cildin iyi bir krem ile nemlendirilmesi, kaşıntı ve kızarıklığında ortadan kaldırılmasına destek verir.
    • Egzama problemi için çözüm yolları araştırılmadığında deride pullanma görüntüsü artar.

    Cildi günlük olarak nemlendirmek, egzama ile birlikte yaşlanma belirtilerinin de ortadan kalkmasına yardımcı olur.

    Egzama Nasıl Geçer? 20 Öneri Tıklayın !

    Başta Egzama Nasıl Geçer? Tıklayın !

    Bebeklerde Egzama Nedir? Nasıl Geçer? Tıklayın !

    Çocuklarda Egzama Ve Doğal Tedavi Yolları Tıklayın !

  • Bebeğin bağışıklık sisteminin ilk bariyerinin cildi olduğunu biliyor muydunuz ?

    Bebeğin bağışıklık sisteminin ilk bariyerinin cildi olduğunu biliyor muydunuz ?

    Bebeğin bağışıklık sisteminin ilk bariyerinin cildi olduğunu biliyor muydunuz ? | 3 Bebek cildinin hayati rolü

    Cilt bariyerinin temel rollerinden biri, vücudu zehirli-zararlı, tahriş edici, alerjen maddeler gibi çevresel tehditlerden korumaya yardımcı olmaktır.

    Sağlıklı bir cilt, bebeğin bu çevresel tehditlere karşı ilk savunma hattıdır. Cildin en üst tabakası, vücudu korumaya yardımcı olur1,2; su, kimyasallar, mikroplar, aşırı sıcaklıklar, elektrik dalgaları ve ultraviyole ışınlar (UV) gibi çevresel tehditlere karşı kalkan görevi görür. Bu sayede sağlıklı bir cilt, vücudu ciltten girebilecek enfeksiyonlardan korumaya destek olur.

    Bebek cildi neden özel ilgiye ihtiyaç duyar ?

    Bebek cildi yetişkin cildinden farklıdır ve yaşamının ilk yılı boyunca gelişmeye/değişmeye devam eder.3 Bebek cildi yetişkin cildine göre daha ince, daha geçirgen ve daha hassastır.3,4 Bu nedenle çevresel tehditlere karşı daha korunmasızdır. Genetik özelliklerin yanı sıra, bebek cilt bakımında uygun ürünlerin kullanılmaması ve gerekli cilt bakım uygulamalarının yapılmaması cildin bariyer bütünlüğünün bozulmasına/hasar görmesine neden olabilir.

    Hasar görmüş cilt bariyeri alerjenlerin cildin alt tabakalarına geçmesine izin verir, böylece alerjik olmayan bir bebeği alerjiye yatkın hale getirebilir. Bu da bebeklerde atopik dermatit oluşumuna kadar ilerleyebilir.

    Bebeğin bağışıklık sisteminin ilk bariyeri olan hassas cilt bariyerini korumak için özel ürünler kullanmak gerekir

    Bebek cildine doğru şekilde bakım yapılması cilt bariyerinin hasara uğramasını engeller. Bu da ancak doğru bebek şampuanı ve bebek bakım ürünlerinin kullanımıyla gerçekleştirilebilir.

    Uzmanlar bebek şampuanı ve cilt bakım ürünlerinin sağlıklı cilt bariyerinin bütünlüğünü koruması konusunda hemfikirdirler. Doğumdan itibaren bebek cildine uygun ürünlerin doğru şekilde kullanılması bebeğin cilt bariyerini koruyarak atopik dermatit gelişme riskini azaltır.

    Benzil alkol, SLS, sabun, alkol ve alerjen içerikli ürünlerin bebek saç ve cilt bakımında kullanımından kaçınmak ve cildi düzenli olarak nemlendirmek bu uygulamaların arasında sayılabilir. Bebek cildi için özel olarak formüle edilmiş şampuan ve diğer ürünlerin güvenliği ve etkinliği klinik olarak kanıtlanmış olmalıdır.

    Pediatrik Dermatoloji Derneği Johnson’s® baby ürünlerini tavsiye eder.

    Johnson’s® baby ürünleri, bağışıklık sisteminin ilk bariyeri olan cildine özen gösterecek ve cilt bariyerini koruyacak şekilde formüle edilmiştir. Pediatrik Dermatoloji Derneği bebek saç ve cilt bakımında Johnson’s® baby ürünlerinin* kullanılmasını tavsiye ediyor.

    *Johnson’s® baby Şampuan, Yenidoğan Saç ve Vücut Şampuanı, Yağ, Parfümsüz Islak Mendil

    Referanslar:
    1.Hoath S, et al. Neonatal Skin Structure and Function. 2003
    2.Chiou Y, Blume-Peytavi U. Skin Pharmacology and Physiology. 2004
    3.Nikolovski J, et al. Journal of Investigative Dermatology. 2008
    4.Stamatas G, et al. Pediatric Dermatology. 2009
    5.Stamatas G, et al. Cosmetics & Toiletries. 2009

    Johnson’s Baby şampuan:

    Gerçek Göz Yakmayan® formülü gözler için saf su yumuşaklığındadır. Johnson’s baby şampuan yeni ve yumuşak formülü sayesinde saçın doğal nem dengesini korur ve saçta hiçbir kalıntı bırakmaz. Saçların ipeksi yumuşaklığını korur ve mis gibi kokmalarını sağlar. Bebeğinizin saçını temizlemek ve nemlendirmek için idealdir.

    Çocuklarda Cilt Problemleri
    – Çocuklarda egzama hangi nedenlerle ortaya çıkabilir?
    – Çocuklarda hangi cilt problemlerine daha sık rastlanır?
    – Çocuklarda mantar hangi nedenlerle olur?
    – Çocuğumda sürekli kaşıntı var, neden olabilir?
    – Çocuğumun cildi sürekli kızarıyor, sebep ne olabilir?
    – Çocuğumun cildinde döküntü var, neden olabilir?
    – Atopik egzama nedenleri nelerdir?
    – Çocuğumun cilt probleminin hangi hastalığa bağlı olduğunu nasıl anlarım?
    – Çocuklardaki hangi deri hastalıkları bulaşıcıdır?