Etiket: akşam yemek yemek

  • Akşam yemeği şişmanlatır mı?

    Akşam yemeği şişmanlatır mı?

    Akşam sekizden sonra yenen yiyeceklerin yakılamayıp, yağa dönüşeceği doğru mu? Zayıflamak için akşam yemeğini listeden çıkarmalı mıyız? Sıkça duyduğumuz bu diyet mitleri için uzmanlar ne diyor?

    Genellikle akşam saatlerinde insanların daha kalorili yiyeceklere yöneldiğinin altını çizen diyet Uzmanı Çağatay Demir ekliyor: “Bunların başında film izlerken yenen cips, maç izlerken yenen çerez ve serinlemek için tüketilen dondurma örnek olarak verilebilir. Bu yiyecekler karbonhidrat ve yağ içeriği fazla olduğu için yüksek kalorilidirler. Bu nedenle akşam atıştırmaları geç saat olmasından değil, fazla kalorili olması nedeniyle sakıncalıdır”. Dolu bir mide ile kaliteli bir uyku uyumak söz konusu olmadığını ve bu nedenle yatmadan en az iki saat önce yeme içmeyi kesmekte fayda olduğunu vurguluyor.

    Özellikle yatmadan önceki üç saatte tüketilen acı, yağlı, baharatlı ve asitli yiyeceklerin gastroözefajiyel reflüyü tetikleyebiliyor. Eğer kişinin reflü sorunu varsa özellikle akşam saatlerinde reflüyü tetikleyen turunçgiller, çikolata, baharatlı yiyecekler, yüksek yağ içeren besinler, alkol ve kafein içeren içeceklerden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Beslenme ve diyet Uzmanı Çağatay Demir, “Eğer televizyon izlerken bir şeyler atıştırmayı seviyorsanız, bu durum sizin fazla yemenize neden olacaktır. Küçük bir kase yemeyi planlarken, hepsini yemiş olarak kendinizi bulabilirsiniz. Bu nedenle sadece yediğiniz yiyeceğe odaklanın” diye tavsiyelerde bulunuyor.

    Beslenme ve diyet Uzmanı Çağatay Demir, akşam bir şeyler atıştırmaktan vazgeçemiyorsanız, düşük kalorili, lezzetli ve her daim buzdolabınızda bulundurabileceğiniz birkaç atıştırmalık tarifi veriyor…

    Soğuk çorba
    * 1 çay bardağı light yoğurt
    * 2 çorba kaşığı haşlanmış buğday
    * 3 çorba kaşığı haşlanmış nohut
    * Nane
    * 1 çay bardağı su

    Bütün malzemeleri bir kasede karıştırıp üzerine nane serpin.

    Tarçınlı komposto
    * 5 kuru kayısı
    * 10 kuru erik
    * 1 çubuk tarçın
    * 4 bardak su
    * Tercihe bağlı tatlandırıcı

    Kayısı ve eriği 4 bardak su ile 15dk haşlayın. Ocağın altını kapatıp çubuk tarçın ve isteğe göre tatlandırıcı ekleyin. Soğuk olarak tüketin.

    Müsli
    * 1 çay bardağı light yoğurt
    * 2 çorba kaşığı yulaf ezmesi
    * 1 dilim doğranmış ananas
    * 3 parça dövülmüş ceviz

  • Dr. Mehmet Öz’den 5 diyet miti

    Dr. Mehmet Öz’den 5 diyet miti

    Uygulamakta olduğunuz diyet programı bir dolu yanlış bilgiyi içeriyor olabilir mi? Kilo vermek harcadığınız çaba kilo almanıza yol açabilir mi? Dr. Mehmet Öz bu sorulara dikkat çekerek, ideal kilonuza ulaşmak için yaptığınız pek çok şeyi bırakmanız gerekebileceğini söylüyor. İnandığınız bazı mitlerin şaşırtıcı yönlerini ortaya çıkararak onların sadece birer mit olduğunu açıklıyor.

    1. Diyet miti: Diyet içecekler kilo vermenize yardım eder
    Pek çok diyet içecek normal içeceğe göre daha düşük kalorilidir çünkü normal şeker içermez. Buradaki sorun, yapay tatlandırıcılardır. Çünkü asıl kilo aldıran yapay tatlandırıcılardır.

    Araştırmalar gösteriyor ki, yapay tatlandırıcılar, yemek borusu ve midede bulunan tat reseptörlerini uyarır. Pankreas, vücutta yağ birikimine neden olan insülini açığa çıkarır. Aynı zamanda kimyasallar, vücut gerçekte kalori almış olsun veya olmasın beyindeki tokluk merkezine gönderilir.

    Vücudunuzu şeker yerine başka bir şeyle kandırarak, daha fazla yiyeceğe saldırırsınız ve doyuma ulaşmış hissetmek yerine aşırı yemeye yatkın hale gelirsiniz. Sonuç olarak, kilo almanızı sağlayacak şekilde daha çok aç, daha az tok hissedersiniz. Ayrıca yapay tatlandırıcılar doğal şekerli yiyeceklere kıyasla 100 kere daha tatlıdır.

    Bir bardak limonlu maden suyu gibi sağlıklı alternatifleri seçin.

    2. Diyet miti: Daha fazla kaloriyi keserseniz, daha fazla kilo verirsiniz
    Çok fazla kalori kesmek, bel genişliği için daha kötü sonuç anlamına gelir. Çünkü 3500 kalori yarım kilo yağa eşittir, her hafta diyetinizden 3500 kalori keserseniz haftada yarım kilo kaybedersiniz. Bunu yapmak yerine günde 500 kalori azaltarak haftada yarım kilo verebilirsiniz.

    Pek çok diyet, vücudunuzu aç tutarak hırpalarken, istenmeyen yağların yakılmasını engeller. Aç kalmaya karşı zamanla gelişen vücut mekanizması, vücuda yiyecek ve içeceklerden kalori alması için yardım eder. Vücut, o kaloriyi yağsız kaslardan alabilir. Bu, kas kaybı demektir. Daha az kas, daha yavaş metabolik çalışma demektir. Bu da kilo vermeyi geciktirir.

    3. Diyet miti: Makarna şişmanlatır
    Sorun makarnanın kendisinde değil, yenen porsiyonun miktarındadır. Herhangi bir şeyi çok fazla yediğinizde, yakamazsınız ve vücut onu yağ olarak depolar. Söz konusu olan ekmek, makarna ya da pirinçse, mesele hacim ve fazladan kalorilerdir, karbonhidratlar değildir. Bir de ağır soslar ve yüksek kalorili peynirler de suçludur.

    Burada anahtar, porsiyonlarınızı kontrol altında tutmaktır. Diyetisyenler, kişi başı 60-90 gram arası ya da dört kişilik bir aile için 250 gram kadar pişmemiş makarna öneriyor.
    4. Diyet miti: Akşam 8’den sonra yemek kilo aldırır
    Bu inanışta bir doğruluk payı var. Dr. Öz, akşam 8’den sonra yemek yememeyi öneriyor, çünkü çalışmalar geç saatte yediğinizde aşırı yeme isteği duyacağınızı ve ne kadar kalori aldığınızı anlayamayacağınızı gösteriyor.

    Burada önemli olan, size önerilen kalori miktarından fazlasını alıyor oluşunuz değil, bunları yakma şansınız olmadığından yağ olarak depolayacak olmanız. Sadece akşamları değil, gün boyu ne kadar kalori aldığınız konusunda her zaman ihtiyatlı olun. Sağlıklı bir kadın günde 1800-2000 kalori almalıdır.
    5. Diyet miti: Yağı azaltılmış yiyecekler daha sağlıklıdır
    Yağ, bir yemeğin lezzetini veren en önemli malzemelerden biridir. O yiyecekten yağı çıkardığınızda lezzetini de almış olursunuz. Bunu telafi etmek için şeker, kıvam artırıcılar, kimyasallar gibi ekstra malzemeler katmak daha kötüdür ve bazen tam yağlı yiyecekler kadar kilo aldırır. “Düşük yağ” ve “yağsız” düşük kalori demek değildir.

    Yiyeceklerin etiketlerini okurken gözünüzü iyi açın ve kalori kaynaklarını iyi okuyun. Yağı azaltılmış gıda alırken iki kere düşünün. Tam yağlı gıda da alabilirsiniz ama tüketirken abartıya kaçmamaya çalışın.

    Dr. Öz’den küçük tabak önerisi
    Diyet uzmanları yediklerinizin ölçüsünü sınırlamaktansa küçük tabakta yemek yemeyi tavsiye ediyorlar. Neden? Çünkü küçük tabaklar normal bir porsiyonu daha büyük gösterir. Her ne kadar yapılan yeni bir araştırmaya göre, tabak boyutunun, ne normal kilodakiler ne de obez olanlar açısından kalori tüketimini etkilemediği ortaya çıksa da, Dr. Öz de küçük tabaklarda yemeyi öneriyor. Ama burada küçük tabağı doğru şekilde kullanmak önemli. Küçük tabak, tepeleme yemek doldurmak için bir bahane olmamalı.

    İlgili Konular;
    Dr. Öz onaylı sosyete diyeti
    Doğum Sonrası Diyet Ne Zaman Yapılır?
    Lezzet Diyeti
    Antienflamatuar diyeti
    İbrahim Saraçoğlu Zayıflama Çayı