Etiket: akne vulgaris

  • Akne vulgaris nedir ve nasıl oluşur?

    Akne vulgaris nedir ve nasıl oluşur?

    Akne vulgaris nedir ve nasıl oluşur? Akne vulgaris , kıl folikülü ve buna bağlı yağ bezlerinin iltihabı bir hastalığıdır.Hastalık kendini komedonlar,(siyah nokta şeklinde açık veya beyaz nokta şeklinde kapalı )papül,püstül ve nodül denen iltihabi süreçler şeklinde gösterir.Hastalık en çok yüz,boyun,omuzlar,sırt,göğüs gibi seboreik alanlarda yani yağ salınımının yüksek olduğu alanlarda yerleşir.

    Aknenin oluşumunda pek çok faktör rol oynamaktadır.Hormonal aktivasyon ,yağ bezi salgısı artışı,kıl diplerindeki mikroorganizmalar (Propionibacterium acnes )ve kıl diplerindeki kalınlaşma bu faktörlerin en önemlileridir.Bunun yanında genetik yatkınlık,çevresel etkenler ( kötü hijyen gibi )bazen de besinler akne oluşumunu tetikler.

    Akne vulgaris nedir ve nasıl oluşur?
    Akne vulgaris

    Akne,başlıca ergenlik çağında görülmekle birlikte her yaşta olabilir.Lezyonlar genellikle 12-14 yaş arasında başlar ve en yoğun olarak 16-19 yaş arasında görülür.Bazen 10 yaş civarında da başlayabilir.İnsanların hemen hepsinde yaşamı boyunca az veya çok sayıda akne vulgaris lezyonları çıkar .Hastalık bazen kadınlarda hormonal etkilere bağlı olarak 20-30 yaşları arasında ve sonrasında da devam edebilir.

    Akne çoğu kişi tarafından fizyolojik bir süreç olarak algılansa da tedavi edilmez ve kontrolü yapılmazsa ciddi kalıcı izler bırakabilir. Oluşturduğu klinik görüntüler ,gençlerde dismorfobik reaksiyonlara (görsel kusurlarını abartma hastalığı) ve kalıcı psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir.

    Akne, yukarıdaki faktörler yanında başka nedenlerle de oluşabilir.Bazı ilaçlar akneye yol açabilir.Lokal veya sistemik kortizon tedavileri,tüberküloz tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar,epilepside kullanılan kimi ilaçlar ,hormonal ilaçlar,iyod ve bromür gibi halojen ilaçlar akneye yol açabilir.

    Günümüzde sık görülmeye başlayan diğer akne de kozmetik aknedir.Yağ salınımı artıran ,kıl foliküllerini tıkayan ve bilinçsizce kullanılan kozmetik ajanlar akneye yol açabilmektedir. Akne ekskoriye denen form ise genellikle psikolojik sorunlu gençlerde görülür.Akne lezyonları kişi tarafından oluşturulur.Akne ekskoriye tedavisinde dermatolojik ajanların yanında psikolojik yaklaşım gerektirir.

    Mesleki akne ise ,kimi ajanlara maruz kalan meslek gruplarında görülür.İşi sırasında klorinize hidro karbonlar.endüstriyel çözücüler ,kömür katran türevleri ,vazelin ve yağlar gibi maddelerle temas edenlerde akne leyzonları sık görülür. Cushing hastalığı,polikistik over sendromu gibi endokrin bozukluğu olan kişilerde de endokrin aknesi dediğimiz akne varyantı oluşur.

    Akne Vulgaris bir hastalıktan çok yaşamın bir evresinde geçirilen klinik bir süreçtir.Bu süreç hafif,orta,ağır şekilde geçirilebilir.Yapılacak şey bu süreci en hasarsız iz bırakmadan geçirebilmektir.Bu süreç bazen uzun sürebilir ve sabır gerektirebilir. Her bireyin akne lezyonları farklı olduğu gibi,her bireyin tedavi si de farklıdır.Mutlaka bir dermatolog ile bağlantı kurulmalıdır.

    Uzm. Dr. Birsen ERGUS

  • Akneler nasıl giderilir?

    Akneler nasıl giderilir?

    Sağlıklı bir cilt, sağlıklı bedenin yansımasıdır. Vücut vitamin, mineral ve önemli elementleri cilt altında depolar, iç organlar ihtiyaçlarını buradan karşılar. Hava kirliliği, mevsimsel ve hormonal değişiklikler, aşırı stres, yaşam tarzı (bilgisayarlı ortamlar, televizyon, elektrikli aletler) gibi faktörler nedeniyle vücut belli bir stres ortamına girer.

    Vücut bu stresi minimum zararla telafi etmek için ana rezervi olan ciltten tüm ihtiyacını karşılar. Buna bağlı olarak rezerv azalır ve cilt savunmasız kalır. Yaş ilerledikçe bu kayıplar cildi kurutmaya başlar. Sağlıklı ve güzel bir cilt için yedikleriniz, sürdüklerinizden daha büyük önem taşır.

    Akneler nasıl giderilir?

    Dengeli beslenme cilt hücrelerini güçlü ve nemli tutar. Omega 3 ve Omega 6, elzem yağlar cilt hücrelerini saran zarı güçlendirir. Cildin daha genç görünmesini sağlar, kırışıklıkları önler. Cilt üzerindeki yaraların enfeksiyon kapmasını engeller, çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Elzem yağların eksikliği, cildin kurumasına ve çabuk yaşlanmasına neden olur.

    Ayrıca, Omega yağlarının ideal dengesiyle gelen düzenli kan dolaşımı sayesinde cilde daha fazla oksijen taşınır. Omega 3 ve Omega 6 yağlarının ideal dengesi, akne, siyah nokta gibi cilt sorunlarının giderilmesinde de etkilidir. Bu gibi cilt problemleri, A, D ve E vitaminleri eksikliğinin yanı sıra elzem Omega yağlarının eksikliğinden de kaynaklanır.

    Sıkı bir cildin sırrı

    Cilt sağlığı, kırışıklıkların giderilmesi veya oluşumunun engellenmesinde C vitamini, selenyum, dengeli beslenme, spor ve su çok önemli rol oynar. Kollajen sentezi için gereken sinyali C vitamininin oluşturduğu düşünülmektedir. Sıklıkla yediğimiz taze sebze ve meyveler C vitamini için çok iyi birer kaynaktır.

    Süt, yumurta, domates, greyfurt, badem, marul ve karnabaharda bulunan biotin de sağlıklı, parlak bir cilt ve saçlar için gereklidir. Yağsız ve az yağlı kırmızı et, mayalı, kepekli ekmekler ve tahıl ürünlerini belli porsiyonlarda tüketerek alabileceğiniz lipoik asit ise, cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak daha dinç, canlı ve genç görünmenizi sağlar.

  • Akneleri kurutmak için maske

    Akneleri kurutmak için maske

    Akneleri sivilceleri kurutmak için bitkisel maske tarifi

    Malzemeler:

    – Kuru soğan
    – Yarım tablet kan sulandırıcı

    Yapılışı :

    Kuru soğan suyu ile yarım tablet kan sulandırıcı karıştırıp macun kıvamına getirilerek sürün. 2 saat sonra tahriş olmasını engellemek için ılık suyla yıkanır. Koku bakımından bu maskeyi akşam yapmanız önerilir.