Uzmanlar, kilo vermek isteyenler için yaz aylarının iyi bir fırsat olduğunu belirterek, üç ana üç de ara öğünle beslenilmesini öneriyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Özsan, yaz aylarının zayıflamak için bulunmaz bir fırsat olduğuna dikkat çekerken, ana ve ara öğünlerle zayıflamanın mümkün olduğunu söyledi. Özsan, “Ara öğünler sayesinde sofraya aç oturulmayacak. Böylelikle besin alınması azaltılarak, düzenli beslenme gerçekleşecek. Düzenli beslenme alışkanlığı metabolizmayı hızlandırarak vücudun formunu korumasını sağlayacak” dedi.
POSALI YİYECEKLER TOK KALMANIZI SAĞLAR
Posalı besinlerin yararını anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Özsan, “Posalı besinler midemizin boşalmasını geciktirerek; daha uzun süre tok kalmamızı sağlar. Ayrıca kan şekerinizin, kan kolesterolünün ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde, zayıflamaya yardımcı hormonların salgılanmasında önemli rol oynar. Bu nedenle posadan zengin sebze, meyve, tam tahıllı ürünler ve kurubaklagillere günlük beslenmenizde yer verin. Yaz aylarının rengarenk, vitamin mineral deposu, güçlü antidoksan etkisi (özellikle kırmızı renkli meyveler) ve posa içeriği fazla olan meyvelerinden günde 3-4 porsiyon tüketebiliriz” dedi.
EKMEK, PATATES, MAKARNA, MUZ VE KAVUNDAN UZAK DURUN
Beyaz ekmek, beyaz pirinç, patates, makarna, reçel, muz, kavun, üzüm gibi glisemik indeksi yüksek besinlerden uzak durulması konusunda uyaran Özsan, bunların yerine tam tahıllı besinler, bulgur, çavdar ekmeği, kurubaklagiller, portakal, erik gibi besinler tüketilmesinin yararlı olacağını anlattı.
Dr. Deniz Özsan, tek bir besine dayalı diyetlerin sağlıksız olduğunu vurgularken, “Bir öğünde süt grubu (süt, yoğurt, ayran, kefir), et grubu (kırmızı et, tavuk, balık), tahıl grubu (ekmek, bulgur pilavı, pirinç pilavı vb.) sebze ve meyve grubu şeklindeki 4 besin grubundan en az üçünün olması gerekir” diye konuştu.
TOKSİNLERİ BOL SU İÇEREK ATABİLİRSİNİZ
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan hareket ve terleme ile vücuttaki su kaybının giderilmesi için bol su içilmesini isteyen Özsan, şunları söyledi:
“Su vücudunuzda besinlerin taşınmasında, emilmesinde, sindirilmesinde ve toksinlerin atılmasında önemli rol oynar. Yetersiz sıvı alımı kabızlığa, depo olmuş yağ hücrelerinin vücut tarafından yakılamamasına neden olur. Ayrıca su mide dolgunluğunuzu arttırarak fazla besin alınımını engeller. Yemek öncesi ve yemek sonrası olmak üzere 2-2,5 litre su için.”
Açık havada yürüyüşler yaparak yararlanabileceğimiz gün ışığından alınan D vitaminin tek kaynağı olan güneş ışınlarının; metabolizmanın hızını arttırdığını kaydeden Özsan, haftada minimum 3 gün, 30-45 dakika yürüyüş yapılmasının yararlı olacağına dikkat çekti.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar