Vücudun Bölgelerine Göre Bölgesel Diyet Vücudumuz su, kemik, kas ve yağ dokusundan oluşur. Organizma ise her bedende farklı olacak şekilde oluşur. Organizmadaki bu oluşumu sağlayan dokuların dağılımı insan bedeninin estetik açıdan birbirinden farklı olmasını sağlar.
Kadınlarda kalıcı yağlar kalça ve basen bölgelerinde
Vücudumuzda 3 farklı yağ tabakası vardır. İlki derimizin hemen altında biriken ‘Deri altı yağları’; ikincisi vücudumuzun içinde organlarımızın çevresine ve karın kaslarımızın altına yerleşen ‘İç organ yağları’; sonuncusu ise kasların içinde ve çevresinde bulunan ‘Kas içi yağlar’ olarak adlandırılır. Bu 3 farklı yağ tabakasından en kalıcı olanı deri altı yağlarıdır. Bayanlardaki deri altı yağların en kalıcı ve yakılmasının zor olduğu kısım kalça ve basen bölgesinde birikenlerdir. Erkeklerde yakılması en zor yağların bulunduğu kısım ise karın bölgesidir.
Vücudun Bölgelerine Göre Bölgesel Diyet
Bölgesel yağlanmada genetik ve hormonal faktörler etkilidir. Bel çevresi kalın olanlarda çoğunlukla insülin hormonu yüksekliği görülür. Bel çevresi kalınlaşmaya başladıkça insülin hormonu, şekeri hücre içine sokmakta zorlanır ve vücut insülin miktarını yükseltir. Bunların sonucunda da iştah açılır ve yağlanma artmaya başlar. Basen çevresi geniş olanlarda ise, çoğunlukla östrojen dengesizliği görülür. Bunun sonucunda adet düzensizliği görülebilir. Bazı kişilerde ise ense ve üst gövdede şişmanlama görülür. Bu durumdan sorumlu olan ise kortizol hormonunun yüksekliğidir. Yüzde yuvarlaklaşma, kızarıklık, gövdede menekşe rengi çatlaklar ve tansiyon yüksekliği oluşabilir.
Vücuttaki yağ dokunun oranı kadınlarda %25, erkeklerde %30’u geçmemelidir. Karın-bel çevresinde fazla yağın bulunması kalp damar hastalıkları, felç, Tip2 diyabet riskini artırır. Yapılan bazı araştırmalarda ise bel çevresindeki yağlanmanın unutkanlık (demans), osteoporoz, Alzheimer, diyabet, kolon kanseri ile ilişkisinin olduğu bulunmuştur.
Türk kadınlarının %65’i armut tipi vücut yapısına sahip
Araştırmalarda Türk kadınlarının %65’inin armut tipi vücut yapısına sahip olduğunu bulmuştur. Genlerimiz vücudumuzda yağ dağılımının nerede olacağında etkilidir; ancak dengeli beslenme ile kontrolü sağlamak bizim elimizde. Dengeli bir diyet programı sayesinde vücuttaki yağ hücreleri azalır ve kilo verilebilir. Sağlıklı bir diyette hedef yağ hücreleridir. Sorunlu olan bölgelerde daha fazla yağ hücresi biriktiği için bu bölgelerden yağ kaybı daha fazla olacaktır.
Dengeli beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak bölgesel zayıflama yöntemleri arasında en etkili olanıdır. Bölgesel zayıflamada en önemli etkenlerden biri de öğünlerin düzenli yapılmasıdır. Uygulanan diyet programındaki en önemli unsur diyetin kişiye özgü hazırlanmasıdır. Her bireyin yaş, kilo, boy ve yaşam şekline göre vücut gereksinimleri farklıdır. Ancak bu gereksinimler karşılandıktan sonra bireyin sağlıklı kilo vermesi mümkündür. Diyetteki amacınız kas ve su kaybı ile kilo vermek değil, yağ kaybı ile incelmek olmalıdır.
Diyet programında tükettiğimiz besinlerin miktarı kadar çeşitleri de önemlidir. Ancak sadece bel-karın bölgesindeki ya da basen bölgesindeki yağları eritmeye yönelik mucizevi besinler bulunmamakta. Bunların yerine metabolizma hızını arttıran besinler, yağ içeriği daha düşük besinler tüketilebilir.
Yapılan bazı çalışmalarda daha çok bel ve karın çevresinin yağlanmasında etkili olan besinlerin olduğu bulunmuştur. Bu çalışmaların sonuçlarını saymak gerekirse;
•Alkol ve şekerli içeceklerin bel-karın bölgesindeki yağlanmayı tetiklediği, alkolün doygunluk hissini düzenleyen hormonlara etki ederek açlık hissini arttırdığı bulunmuştur.
•Margarin, pastane ürünleri, kurabiye ve kızarmış yiyeceklerde bulunan trans yağ asitlerinin bel-karın çevresindeki yağlanmayı arttırdığı ve vücudun diğer bölgelerine oranla yağ hücrelerinin bel çevresine dağılımında etkili olduğu bulunmuştur.
•Kalori ve yağ içeriği yüksek olan fast-food ürünlerinin bel çevresinde yağlanmaya neden olduğu bulunmuştur.
Bazı besinler ise metabolizma hızını arttırdığı ve tok tuttukları için daha sık tercih edilebilir. Yapılan çalışmalarda yeşil çayın içinde bulunan kateşinler sayesinde vücutta kalori yıkımının arttığı ve bel çevresindeki yağların azaldığı; yaban mersini tüketen bireylerin bel bölgesinin daha az yağlı olduğu bulunmuştur.
Alınan kalorinin azaltılması ve egzersiz yapılmasının bel çevresini inceltmekte en iyi yol olduğu unutulmamalıdır. Yapılan birçok araştırma; meyve, sebze, tam tahıl, düşük yağlı süt ürünleri, kurubaklagil, yağlı tohumlar, yağsız et, balık, yumurta ile tüm besin öğelerini karşılayan dengeli bir diyet ve haftada 3-4 gün yapılan egzersiz ile bel çevresinin azaltılabileceğini ortaya çıkartmıştır.
Bel bölgesini incelten 7 besin
Yoğurt, ananas, badem, yeşil çay, hindi eti,kabak ve ıspanak özellikle karın bölgesinde incelme yapar. Bu besinleri özellikle beslenmelerine sık sık eklemeliler.
Kalça bölgesi yağlanması için
Protein ağırlıklı beslenme planı uygulanmalı ama yine yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Günde en az 120 gram tavuk veya balık veya yağsız kırmızı et tüketilmelidir. Kalça bölgesi için özellikle spora ağırlık verilmelidir.Haftada 5 kez 40 dakikalık yürüyüşler kalça bölgesinde gözle görülür incelme sağlayacaktır.
Dyt. Ayşe Tuğba Şengel
Cebinizdeki Uzman, Diyetisyen
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar