‘Volümetrik diyet’ sayesinde rejimde olmanın artık yeni bir anlamı var…
Amerika’dan gelen yeni bir diyet trendi, diyete olan bakış açısını değiştiriyor. ‘Volümetrik diyet‘te amaç; yemeyi sevmek, tadını çıkarmak ve doyana kadar yemek!
Volümetrik diyet, başka bir deyişle ‘hacim diyeti’ olarak da adlandırabileceğimiz bu diyet trendi, yeni bir çığır açıyor. Çünkü temeli, ”doyana kadar ye” prensibine dayanıyor. Nesnelerin hacmini ölçmeye yarayan bir birim olan ‘volümetri‘den adını alan diyet yöntemi, besinleri kalori değerlerine göre değil, hacim değerlerine göre sınıflandırıyor.
Bir örnek vermek gerekirse: 15 tane üzüm, tartıda 100 gram geliyor ve kalorisi de 70 civarında. 15 tane kurutulmuş üzüm ise en fazla 20 gram ve onun da kalorisi 70 civarında. Peki, 100 gram üzümle mi doyarsınız, yoksa 20 gram kuru üzümle mi? Her ikisinin de kalorisi aynı ise, daha hacimli olan taze üzüme uzanmaz mı şimdi eliniz? Bu soruya ‘evet’ deme ihtimaliniz çok yüksek. Zaten araştırmalar da bunu gösteriyor.
Pennsylvania’da yapılan bir araştırmaya göre insanlar, ‘doyana’ kadar yiyor. Bu durumda ‘ne’ yediğinin de pek bir önemi kalmıyor. Düşük kalorili de olsa, yüksek kalorili de olsa, temel amaç ‘doydum’ hissini yaşamak! Bu araştırmadan yola çıkarak volümetrik diyeti geliştiren Beslenme Uzmanı Barbara Rolls, normalden daha az yiyerek zayıflamanın çok zor olduğunun altını çiziyor: ‘Besinleri kısarak yapılan diyet, ilk başta kilo verdirir ama uzun vadede başarılı olamaz. Çünkü ‘açlık’ hissinin bastırılması gerekiyor!”
Bir günlük örnek menü
SABAH
Aç karnına bir bardak su için. Ardından büyük bir kase içine; yulaf ezmesi, taze meyve parçaları koyun. Bu karışıma yağsız süt, yoğurt ya da meyve suyuyla hacim kazandırın.
ARA
Bir patates salatasının içine bolca salatalık doğrayın. Bu, salatanızın hem hacmini artıracak, hem de daha doyurucu olacak.
ÖĞLE
Sade suya tirit tarzı çorbanızın hacmini artırmak için kepekli makarna ve sebzelerden faydalanın. Makarna yerine bulgur, yarma, pirinç gibi bakliyatlar da kullanabilirsiniz. Kurubaklagiller de çorbaya ayrı bir lezzet ve hacim katar. İsterseniz içine arada bir tavuk, balık ya da et parçaları atın. Eğer zengin bir çorba içme şansınız yoksa; balık ya da tavuk filetosunun yanında bol salata ve sebze yiyebilirsiniz. Ardından küçük bir sütlü tatlı ya da meyve alabilirsiniz. Bol bol su içmeyi unutmayın!
AKŞAM
1 parça yağsız et ile birlikte 1 kase yağsız yoğut yiyebilirsiniz. Dileseniz yanında 1 dilim kepek ekmeği de alabilirsiniz.
Çoğu kişi için beslenme alınan kalori ve besin öğelerinden ziyade karın doyurmaktır, böylelikle kilo artışı ve dolayısıyla sağlık sorunlarını da etkilemekte. Volümetrik diyet, günlük almanız gereken kalori miktarına göre daha fazla besin tüketerek tokluk hissinizin arttığı bir diyet programıdır.
Volümetrik diyette besinlerin lif ve su içeriği önemlidir, hacmen büyük besinlerin tüketimi tokluk hissini artırmaktadır. Bu programda besinler kalorilerine göre değil yoğunluk derecelerine göre sınıflandırılmakta.
Volümetrik diyette besinler 4 gruba ayrılır
1.Çok düşük yoğunluklu besinler; glisemik indeksi düşük sebze ve meyveler, et sulu çorbalar, light süt ve süt ürünleri
2.Düşük yoğunluklu besinler; tahıllar, az yağlı et, az yağlı peynir, tam tahıllı ürünler, kurubaklagiller
3.Orta yoğunluklu besinler; glisemik indeksi yüksek sebze ve meyveler, yağlı et, yağlı peynir, dondurma
4.Yüksek yoğunluklu besinler; beyaz unlu mamüller, çikolata, kuruyemişler, yağlı besinler
1. ve 2. gruba ağırlık vermek, 3. ve 4. gruptaki besinleri minimumda tüketmek volümetrik diyetin esaslarını oluşturuyor.
Volümetrik diyetin faydaları
*Kalbe dost bir diyet programıdır, lif tüketiminin artması dolayısıyla kalp sağlığını da olumlu etkilemektedir.
*Lifli beslenme ve kilo kaybı ile şeker hastalığı riskini minimuma indirir.
*Sindirim sistemini düzenler, barsak sağlığını korur.
*Kanser savaşçısı bir programdır. Özellikle kolon kanserine karşı koruyucudur.
*Kan basıncını düzenler, tansiyon hastalarında olumlu etkisi vardır.
Volümetrik diyet kuralları
Volümetrik diyet meyve, sebze, az yağlı çorba, yağsız et, yumurta, az yağlı süt ve süt ürünleri ve kurubaklagil ağırlıklı bir programdır.
*Her öğün yemeklerinizin yanında sebze, salata tüketin
*Her ana öğün öncesinde az yağlı çorba tercih edin.
*Ara öğünlerde meyve tercih edin.
*Kahvaltınıza 1 yumurta ilave edin, yumurta hem tokluk hissini artırır hemde iyi bir protein kaynağıdır.
*Sabahları ekmeğinize tereyağ sürmeyi seviyorsanız bunu labne peyniri ile yer değiştirin.
*Süt ve yoğurdunuzu az yağlı tercih edin.
*Yemeklerinize sıklıkla sos olarak ketçup mayonez kullanıyorsanız ketçup yerine kendiniz domates sos hazırlayın, mayonez yerine yoğurtlu baharatlı soslar deneyin.
*Ekmeğinizi tam buğday, tahıllı olarak tercih edin, kek ve kurabiyelerinize beyaz un yerine tam tahıllı, kepekli veya yulaf unu kullanın. Pirinç pilavı seviyorsanız yerine bulgur pilavı deneyin.
*Yemekleriniz önce gözünüzü sonra midenizi doyurmalı, servis tabağınızın yarısından çoğunu sebze veya salata ile doldurup yanında protein veya karbonhidrat içeren besinlerden tüketin.
*Lif oranı ve su miktarı yüksek olan sebzeleri tercih edin.
*Meyve ve sebze suyu yerine meyve ve sebze tüketmek lif içeriği nedeniyle tokluk hissini artıracaktır.
*Haşlanmış mısırı tüketmektense patlamış olarak tüketmek tokluk hissini artıracak.
*Makarna, pilav, hamur işleri tüketirken yanına sebze veya salata ilave etmek yoğunluğu etkileyecektir. Diyetisyen Özlem Sert Aydın
Milliyet