Vejetaryen beslenme temelde hayvansal besinlerden kaçınma şeklinde tanımlanabilir. Ancak vejetaryenlik tüketilen besinlere göre farklılık göstermektedir.

Vejetaryen diyet çeşitleri

Semi vejetaryen; sadece kırmızı et tüketmezler.

Lakto vejetaryen; süt ve süt ürünlerini tüketir, yumurta ve diğer hayvansal ürünleri tüketmezler.

Ovo vejetaryen; yumurta tüketir, süt ve süt ürünleri ve diğer hayvansal ürünleri tüketmezler.

Lakto-ovo vejetaryen; süt ve süt ürünleri, yumurta tüketir, diğer hayvansal besinleri tüketmezler.

Vegan; hiçbir hayvansal besini tüketmezler hatta kullanmazlar (deri,ipek,yün vb).

Bunlar dışında da nutritaryen, makrobiyotik, flekstaryen, frutaryen gibi çeşitli gruplar da bulunmaktadır. Vejetaryenliğin sağlıklı veya sağlıksız olarak nitelendirilmesi de vejetaryenlik tiplerine göre çeşitlilik göstermektedir.

Yapılan çalışmalara göre meyve, sebze gibi lif içerikli ve düşük enerjili besinleri n bol miktarda tüketimi ile vejetaryenlerin daha düşük BKI (Beden Kütle İndeksi) değerlerine sahip olduğu görülmüştür.

Vejetaryen beslenmede önemli yeri olan tam tahıllar, sert kabuklu yemişlerdeki steroller kolesterol emilimi azaltarak kalbin korunmasına yardımcı olur.

Vejetaryen diyetlerdeki yüksek karbonhidrat ve düşük yağ alımı hücresel insülin düzeyini artırır. Böylece vücut diyabete karşı korunmuş olur.

Bu yararlı etkilerden en çok yaralanan gruplar semi ve lakto-ovo vejetaryenlerdir. Besin ögesi eksikliklerine sık rastlanmaz ancak bu da bireyin uygun besin seçimi ile mümkündür.

Bitkisel besinlerdeki demirin biyoyararlılığı düşük olduğundan bu eksikliği gidermek için yemekle birlikte emilimi artırıcı özelliği olan C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Tam tahıl ürünleri B12 vitamini dışındaki diğer B grubu vitaminleri içermektedir. Yeterli miktarlarda süt ve süt ürünleri, yumurta tüketimi ile de B12 vitamini karşılanabilir.

Vejetaryenlik hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isteyenlere konu hakkında yazdığım derleme ile yardımcı olabilirim. Sağlıklı günler..

 

Dyt. Özge ASLAN tarafından yazılmıştır.