Evde turşu kurmak veya dışardan hazır turşu alıp tüketmek Türk mutfağının geleneksel öğelerinden biri. Son yıllarda hayvanlar üzerinde yapılan bazı araştırmalar turşu suyu içinde bulunan “asetik asit“in vücutta yağ birikimini bastırdığı ve metabolizmayı hızlandırdığı yönünde sonuçlara sahip. Ancak bu asit aynı zamanda reflüsü olanların belirtilerini arttırıcı etki de gösteriyor. Ayrıca sodyum bakımından zengin olan turşu suyu yüksek tansiyonu olan hastalara tavsiye edilmiyor. Fazla sodyumun bir diğer etkisi de vücudun aşırı su tutması.
Lahana Turşusu Zayıflatır mı Sizce?
Turşunun Faydaları Nelerdir
Turşu suyunun faydaları, söz konusu olduğunda lahana turşusu sinir sistemi kalp damar sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Frenk biberi denilen turşu ve turşu suyu faydaları, Özellikle kışın nezle gribal enfeksiyonlar açısından oldukça etkilidir. Turşunun yararları, konusunda henüz yemeye başlandığında dahi bünyeye enerji verdiği iştahın açılmasını sağladığı anlaşılacaktır. Turşunun faydaları ve zararları, ile ilgili olarak yazımız devam ediyor.
Turşunun Zararları
Tüm bu açıklamaların yanında turşu suyunun zararları, konusunda basında çıkan uzmanların açıklamalarınıda gözardı etmemek gerekir. Malum herşey kararında tüketilmeli. Turşunun zararları, söz konusu olduğunda yüksek miktarda tuz içermesi sağlıksız koşullarda saklanması sorular oluşturabillecektir. Turşunun zararları nelerdir, konusunda ilerleyen günlerde daha ayrıntılı araştırmalar yaparak sağlık bölümümüzde sizlerle paylaşacağız.
Tags: turşu suyu faydaları, turşu suyunun faydaları, turşu suyunun zararları, turşunun faydaları, turşunun faydaları ve zararları, turşunun yararları, turşunun zararları, turşunun zararları nelerdir
Turşu Suyu Nasıl Hazırlanır?
İyi bir turşu yapılabilmesi için, salamuradaki tuz oranının çok iyi ayarlanması gerekir. Aksi halde,turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu, ya da az tuzlu olur. Tuz oranının az olması ise, istenmeyen zararlı canlılann üremesine ve yumuşamaya neden olur.
80 gr. tuz 1 litre suda eritilir. Eger bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.Eğer tuz tartılamıyorsa, o zaman %8 tuzlu su, pratik olarak şöyle yapılabilir: Suyun her litresi için 5 yemek kaşığı silme tuz hesap edilir.
Eğer istenirse, turşuya, salamuranın %10’u oranında sirke ilave edebilirsiniz. Yani 5 litre su konulduysa yarım litre sirke ilave edilir.
– 1 lt suya 80 gr yani 5 silme yemek kaşığı tuz
– 5 lt suya 400 gr yani 25 silme yemek kaşığı tuz
– 1 lt suya 100 ml sirke
– 5 lt suya yarım litre sirke
Not: Turşu bidonuna sebzeler yerleştirildikten sonra ayrı bir kapta hazırlanan turşu suyu sebzeleri örtecek kadar bidona doldurulur.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar