Meyan kökü olarak bilinen Glycyrrhiza glabra, birçok hastalık için geleneksel bitkisel ilaçtır. Meyan kökü zayıflatır mı? makalemizde bu bitkinin kilo vermeye etkilerine değindik.
Yapılan bazı araştırmalar, meyan kökünün kilo vermekte ve yağ yakmakta da etkili olduğunu gösteriyor. Fakat şöyle bir durum var ki aktif maddesi Glycyrrhiza olan Meyan kökü takviye hapları yüksek dozda veya uzun süre kullanıldığında yüksek kan basıncı dahil olmak üzere çeşitli ciddi yan etkilere neden olabiliyor.
Endokrin Araştırma Dergisi Temmuz 2003 sayısında yayınlanan makalesinde İtalya’da Padova Üniversitesi Tıp ve Cerrahi Bilimler-Endokrinoloji Bölümü tarafından yürütülen ve yayınlanan bir çalışmada normal kiloda 15 katılımcı üzerinde meyan kökünün etkileri değerlendirildi. Bu kişiler iki ay boyunca günde 3.5gr meyan kökü tükettiler. Deney sonucunda katılımcıların vücut kitle indeksinin değişmediği fakat vücut yağ kütlesinin azalmış olduğu gözlendi.
Padua Üniversitesi’nde Tıp ve Cerrahi Bilimler-Endokrinoloji Bölümü tarafından yürütülen ve Temmuz 2005 yayınlanan araştırmada, meyan kökünden elde edilen glisiretinik asit içeren krem uygulandıktan sonra meyan köklü kremin yağ kalınlığına etkisi değerlendirildi.
Deney 18 kadın üzerinde yapıldı, bu kadınlardan bazıları, yüzde 2,5 glisiretinik asit meyan köklü krem, diğerleri ise ilaçmış gibi verilen fonksiyonsuz madde olan placebo kremi her gün basenlerine sürdüler. Deney sonunda meyan köklü krem süren kadınların basenlerinde belirgin bir incelme tespit edildi. Bilim adamları bu araştırma sonucuna dayanarak glisirhetinik asitin bölgesel yağlanmayı azaltmak için etkili olabileceği sonucuna varmışlardır.
Obeziteye Etkisi
Kaneka Corporation’ın Fonksiyonel Gıda Bileşenleri Bölümü tarafından hayvanlar üzerinde yürütülen, Ocak 2007 Bioscience, Biyoteknoloji ve Biyokimya dergisinde yayınlanan çalışmada, obez fareler üzerinde meyan flavonoid yağının etkileri araştırıldı. Bu yağın verildiği fareler, diğer fare grubu ile karşılaştırıldığında, meyan kökünün obezitenin artışını önlediği ve yağları azalttığı tespit edildi.
Tatlı krizlerini önler ve kandaki glikozu düşürür.
Zayıflamak isteyen kişilerin en sık karşılaştığı sorunlardan biri de yaşadıkları tatlı krizleridir. Meyan kökü çiğnemek ise kan şekerini düzenler, böylece kan şekerindeki dalgalanmanın neden olduğu açlıkla da savaşır.
Kaneka Corporation tarafından yürütülen araştırma Kasım 2004 Biyolojik ve İlaç Bülteni, sayısında yayınlanmıştır, bu araştırma da meyan flavonoidlerin hipoglisemik etkileri olduğunu doğrulamıştır.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar