Bu yazımızdan sonra ne yediğinize değil eminiz ne zaman yediğinize önem vereceksiniz.

Gün içinde vücudumuzda metabolizmanın daha hızlı ve daha yavaş çalıştığı dönemler vardır. Yani vücudumuzun biyolojik bir saati vardır. Bu saati bilirsek vücudumuzu zorlamamış oluruz ve dengede tutarız.

Gündüz saatlerinde vücudumuz gün ışığının etkisiyle hızlı çalışır doğala olarak aktif olur. Gece ise vücut kendisini organların onarımı için dinlenmeye alır.

Metabolizma saatinizi biliyor musunuz?

Metabolizma saatinizi biliyor musunuz?

METABOLİZMA SAATİ NASIL BULUNUR?

Sabahın ilk saatleriyle birlikte metabolizma hız kazanmaya başlar ve vücudumuzun organizmaları harekete geçer. Tiroid hormonları ve adrenalin hormonları da sabah saatlerinde yükselmeye başlar. Vücudun sabah saatlerinde enerjiye ihtiyacı vardır ve bu yüzden güne güzel bir kahvaltıyla başlamak çok önemlidir.

Öğlen saatlerinde sindirim sistemi daha uzun süreye ihtiyaç duyar. Bu nedenle hazımsızlığa neden olacak yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Sizi uzun süre tok tutacak proteinli besinler tüketmek en doğrusu olacaktır.

ÖĞLENDEN SONRAYA DİKKAT!

Metabolizma saat 15.00’a doğru sabah saatleri kadar yüksek performansa ulaşır. Saat 16.00’dan sonra ise kan şekerinde hafif düşüş başlar. Enerji toplamak için taze meyve, süt/yoğurt , ceviz/fındık gibi yağlı tohumlarla bir ara öğün zamanıdır.

Günün akşam saatleri yani 17.00 ve 18.00 arası insanların en mutlu olduğu saatlerdir. Serotonin salgısı ve vücut ısısının arttığı saattir. Spor yapmak için bu saatler uygundur.

Vücut saat 21.00’dan sonra artık dinlenmeye ve uykuya hazırlanır. Stres hormonlarının etkisi azalır. Bunun dışında idrar atımı yavaşlar, tansiyon,nabız ve vücut ısısı düşmeye başlar.

Bu aşamalardan sonra vücut artık rahat bir uyku için karanlık,sessiz ve sakin ortama ihtiyaç duyar. Saat 23:00 ile 5:00 saatleri arasında melatonin hormonu salgılanır. Bu hormonun görevi vücudun biyolojik saatini kurup ritmini ayarlar. Bu hormon kişiden kişiye göre değişir. Işığa karşı duyarlıdır karanlıkta ise yoğun şekilde salgılanır.

Gece aynı zamanda büyüme hormonu devreye girer. Vücut kendini yenilemeye alır. Yağların erimesi bu zaman diliminde olur ve kasların gelişmesinde etkili saatlerdir.