Çoğu kadın hamilelik döneminde 25-35 kilo alır, ve eski bedenlerini arzulamaları ona dönmek için çaba göstermeleri doğaldır.
Bu konuda izlenilecek en sağlıklı yol, annenin değil, bebeğin kilo almasına ve beslenmesine yarayacak gıdalarla beslenmek, ve bunda sabırla sebat göstermektir. Hamilelik Sonrası Kilo Verme Yolları yazımız size doğumdan sonra kilo vermeniz konusunda yardımcı olacak, ve istediğiniz kiloya kısa sürede kavuşmanızı sağlayacaktır.
Kilo vermeye hazır olduğunuzda, Hamilelik sonrası kilo verme yolları ile sağlıklı bir beslenme ve egzersizle yolakoyulabilirsiniz.
Sabırsızlıkla beklediğiniz kadar hızlı olmasa da, istikrarla önerilere uyduğunuz takdirde, istediğiniz bedene kavuşursunuz.
Hamilelik Sonrası Kilo Verme Yolları
Acele Etmeyin!
Doğum sonrası kilo vermekte çok sabırsızsınız bunda da haksız sayılmazsınız, fakat acele yok biraz sabır:).
Doğumhaneden spor salonuna koşmakla hızlı davranmayın.
Bu yürüyüşe çıkmayın, günlük yapmanız gereken işleri yapmayın, lohusa sendromu yaşayıp yataktan çıkmayın anlamına gelmiyor, yalnızca kilo verme konusunu çok kafaya takmayın.
Vücudunuzun önce kendine gelmesini bekleyin.
Uzmanlar doğumdan sonra kilo vermeye niyetlenmeden en az 6-8 hafta bekleminizi tavsiye ediyor.
Tüm bunlar bir yana doğum sonrası ilk hafta hiç çaba göstermesenizde, çocuk emzirerek hamilelikte aldığınız kiloların çoğundan kurtulmuş olacaksınız.
Diyetisyen Kontrolüne Girin!
Doğumdan birkaç ay sonra diyetisyene gidip, diyetisyeninizden anne sütünü artıran, sizin dengeli beslenerek kilo vermenizi sağlayan bir diyet listesi hazırlamanızı talep edin.
Bu şekilde hem bebeğiniz günlük alması gereken gıdaları sizin vasıtanızla alacak, hem siz de en kısa zamanda forma kavuşursunuz.
Gerçekçi beklentileriniz olsun
Basın ve magazinde gördüğümüz pekçok ünlünün hamilelik kilosunu hemen verdiğine şahit oluyoruz.
Fakat şunu unutmamalı ki, ünlülerin doğum sonrası kilolalarını vermek için uyguladığı uç diyetler, hem ruha hem de bedene zarar veren şeyler.
Bunun dışında herkesin bedeni başkadır, kimi doğum yapmadan önceki haline kısa sürede gelebilir kimi ise doğum kilolalarından hayat boyu kurtulamaz.
Kesinlikle genç kız vücuduna bedenimi çevirmeleyim diye ütopik beklentilere saplanmayın, bu durum sizi üzmekten öteye gitmez.
Sahip olduğunuz dünyalar güzeli evladınızın vücudunuzdaki tüm değişimlere, aldığınız tüm kiloya değer olduğunu düşünün ve rahatlayın.
Stresle Başedin!
Mümkün mertebe stresle mücadele edin.
Doğum sonrası stresinizi kontrol etmezseniz, bu çok yemenize, yanlış beslenmenize, ve doğum kilolarınızı kafaya çok takmanıza gibi çeşitli sonuçlara yol açabilir.
Stresle mücadele etmek için bebeğinizi alıp bir hava alın, güneşli ve güzel havanın tadını çıkarın, yalnızca bunları yapmak bile, beyninizin endorfin hormonu salgılamasına, huzurlu dingil bir ruh haline kavuşmanızı sağlar.
Stresle başetmek için diğer size sunabileceğimiz çözümler; sıcakla ılık arası bir duş almak bu sinirlerinizi rahatlatmak için birebirdir, yoga ve meditasyon gibi zihninizi boşaltmanızı sağlayacak sporlar yapmak, sevdiklerinizle vakit geçirmek, kitap okumak,bitkisel çaylar içmek, vb. tüm bunlar stresten kurtulmanızı sağlayacak basit ama etkili alternatiflerdir.
Uykunuzu Güzel Alın
Hepimizin bildiği gibi pekçok yeni anne özellikle geceleri bebeğiyle ilgilenmekten uykuya hasret, hatta oturduğu yerde uyumaları bile süpriz olmuyor:)
Ancak size önerimiz mümkün mertebe uykunuzu iyi almaya dikkat edin, bu durum stres seviyenizi düşürüp, dengeli beslenmenizi ve egzersiz yapmaya güç bulmanızı sağlayacak.
Bebeğinizin güzel varlığından 6-8 saat kesintisiz uyumak muhtemelen mümkün olmayacak fakat özellikle bebeğinizin uyuduğu saatlerde sizde uyuyarak uyku düzeninize dikkat edin.
Uykunuzu aldığınızda kendinizi daha iyi hissedeceksiniz ve egzersize de günlük işleriniz için gerekli enerjiye de kavuşacaksınız.
Sabırlı Olun!
Pekçok diyetisyen ayda 3 kilodan fazla kilo vermeyi tavsiye etmiyor.
Vücudunuza eski kilonuza kavuşmak için zaman verin.
Arzu ettiğiniz kiloya hemen ulaşamazsanız, hayal kırıklığına uğramayın,hatta doğumdan sonra tartı cihazlarınızı gözlerinizden uzak tutun, görmeyeceğiniz bir yere kaldırın:)
Düzenli olarak yürüyüşe çıkın
Mümkün mertebe hergün yürüyün.
Yanınızda bir arkadaşınızla yürürseniz bu hem size motivasyon olur, hem de beraber birbirinizi teşvik ederek istikrarla yürüyüşünüze devam edersiniz.
15 dakika yürüyüşle başlayın zamanla 30 dakikaya kadar çıkın, kendinizi iyi hissediyorsanız bu yürüyüş zamanınızı daha da artırabilirsiniz.
Bebeğiniz yanınızda olmadan, sürekli onu birini emanet edip çıkmak zor olabilir, bu sebeple, güzel havalarda bebeğinizi de yanınıza almanızı öneririz.
Bu yürüyüşler bebeğiniz içinde faydalıdır, temiz hava alan bebek eve gidince daha rahat ve çabuk uyur.
Egzersize başlayın!
Doğumdan 1 ay sonra, doktorunuz sakınca görmezse, mümkünse bir spor hocasıyla egzersiz yapın. Bu egzersizler mekik çekmek, hafif tempoda koşmak hatta bisiklet sürmekte olabilir.
Spor hocanızın size tavsiye ettiği egzersizler veya internetten hamilelik sonrası yapılması gereken egzersiz videolarını izleyerek,bunları uygulamak kısa sürede zayıflayıp fit bir görüntüye kavuşmanıza yardımcı olacaktır.
Yeni doğum yapmış bir anneyle birlikte bu egzersizleri yaparsanız isabet etmiş olursunuz:),böylece kaçamak yapma durumunuz olmaz.
Süt Yapan Gıdalarla Beslenin!
Süt yapan fakat kalorisi düşük gıdalarla beslenin.
Araştırmalar gösteriyor ki, bebeğini emziren anneler, emzirmeyenlere oranla daha hızlı kilo veriyor.
Emzirmek günlük 500 kalori yakmanızı sağlıyor ki bu hızla kilo vermenizi sağlıyor.
Bunun için 2 yaşına kadar herhangi bir sorun yoksa çocuğunuzu emzirmeye devam edin.
Katı Diyetlerden Kaçının!
Yeni doğum yapmışsınız ve vücudunuzun toparlanmaya ihtiyacı var, günlük 1000 kalorinin altında bir diyet uygulaması vücudunuzu pasif intihara sürüklemektir.
Bu uygulamanız duygusal olarak sizi yıpratmakla, sinirlerinizi bozmakla kalmaz, evladınızla ilgilenecek gücüde kendinizde bulamaz duruma gelirsiniz.
Özellikle emziren bir anne iseniz günlük 1800 kalori alımının altına düşmeyin.
Günde 5 Öğün Yiyin!
Gün 3 ana öğün 2 ara öğün yiyin, ara öğün tavsiyelerimiz aşağıdaki yazımızda yeralıcaktır.
Öğün, özellikle kahvaltıyı kesinlikle atlamayın, kahvaltınızı güzel yapmak, yapacağınız egzersiz, yürüyüş, günlük ev işleri için size yeterli enerjiyi verecektir.
Size önerebileceğimiz etkili bir diyet listesi:
Kahvaltı için: 1 yumurta kepekli tost ve bir kase üzüm
Öğle yemeği: Bir tabak ıspanak, bir dilim tam tahıllığı ekmek, ve 1 elma
Akşam:Izgara yağsız et veya balık, mercimek çorbası, zeytin, roka salatası, beyaz peynir.
Akşam yemeğinizi en geç 7’ye kadar yemiş olun,erken yatın ki karnınız gece acıkmasın.
Ara öğünde sağlıklı beslenin!
Ara öğünler, kan şekerinizi stabil seviyede tutarak, çok yemenize sebep olan kan şekeri düşmesini engelleyecektir.
Ancak bu atıştırmalıkları işlenmiş gıdalardan seçerseniz, kilo vermeyi bırakın kilo alırsınız.
Seveceğinizi düşündüğümüz bazı ara öğün seçenekleri
bir avuç badem veya antep fıstığı
Fıstık ezmesi ile tam tahıllı kraker
Bir armut ile biraz peynir
Bir elma
Haşlanmış katı yumurta
Az yağlı yoğurt ile çilek
İlgili Konular
Hamilelik Sonrası Diyet Listesi Tıklayınız
Emzirirken Kilo Verme Tüyoları Tıklayınız
Emziren Anneler İçin Diyet İle Haftada 2 Kilo Tıklayınız
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
6aylik bebeğim var doğum sonrası kilolarim kaldı Diyetisyene gitmek istiyorum ancak Bebeğimi emzir yorum