Diyetisyen Güneş Aksüs, karbonhidrat eksikliğinin olumsuz sonuçları konusunda uyarıyor.
“Televiyonda ne kadar çok diyetisyen var artık.”
“Diyetisyenler ne de popüler oldu, herkes diyetisyen olmuş.”
“Ekranda diyetisyen, yemek, doktor görmekten bıktım, nerede o eski programlar.”
“Diyet profösörü bilmem kimin başına gelenler.”
“Aaa… sen hangi diyeti yapıyorsun, ben bu yılın modası et diyetini yapıyorum, döner falan da serbest.”
“Bu diyet kesinlikle harika, ben hocama çok güveniyorum, her gün 5-10 yumurta yiyorum. Ekmek asla yemiyorum, hiç acıkmıyorum.”
“Doğru tabii, tereyağı, kuyrukyağı, bunlar yenmeli, sabah sucuk, akşama kuzu çevirme,
ara öğün olarak pastırma da yenmeli.”
“Ekmek alacak paramız yok, sabah akşam et yiyin diyorlar, tövbe, tövbe.”
“Bence doğru söylüyor, karbonhidratı kesince zayıflıyorsun.”
“Onun dediğini yapıp sabah akşam tavuk yedim, her gece rüyamda börekler görüyorum, çok sinirliyim, sanırım depresyona girdim ben.”
Bu hafta karşılaştığım insanlara ‘Karatay Diyeti’ hakkında ne düşünüyorsunuz diye sordum. Aldığım cevaplar, karşılaştığım tepkiler yukarıda. Hepsini yazmadım tabii. Kısa kısa durumu anlatmak istedim. Karatay ya da bir başkası, bu diyetler her zaman olacak ve daha da yenileri. Bir taraftan Alkali diyeti ve detoksçular, “Sadece sebze, meyve, bol antioksidan, et yok, süt yok” diye bağırırken, diğer taraftan da “Hayır sabah akşam et, tavuk, yumurta, yağ yiyin” diyenler. Bu zıtlık sizin kafanızı karıştırıyor mu? Hiç karıştırmasın! Dedim ya, bu ve bunun gibi doğru olmayan ama moda olan yöntemler tüm dünyada var. Bu diyetler zayıflamayı sağlıyor mu? Evet, sağlayabilir. Bu kişiye göre değişir ama herhangi bir diyeti alıp düzgünce uygulamak sizi zayıflatır. Nasıl yani herhangi? İster lahana çorbası diyeti yapın, ister Atkins, ister Hollywood diyeti, ister alkali diyeti, kaloriyi azaltmak ve size kilo aldıran besinleri veya içecekleri hayatınızdan çıkarmak ve hatta bir de yürüyüş yapmaktan bahsediyorsanız zayıflarsınız.
Karatay diyeti deneyimlerimiz için tıklayın!
Diyeti diyetisyen yazar
Ama sadece zayıflarsınız! Zayıflarken kalbiniz, böbreğiniz, damarlarınız, kaslarınız ve beyniniz, zayıflamıyor olmalı! Yani eğer sağlıklı zayıflamaktan bahsediyorsanız diyetinizde kesinlikle ekmek, bulgur, makarna, meyve, süt, yoğurt, et, balık ve zeytinyağı mutlaka olmalı. Özetle, börek de olmalı, çikolata da, hamburger de, narlı roka salatası da. Sadece neyi ne kadar ve ne zaman yiyeceğinizi bilmelisiniz. Bu da bir eğitimdir. Elinizdeki listeyi alıp aylarca uğraşmak değil, size verilen listeyi anlamak, bilmek, neyi neden yediğinizi ve sevdiğiniz yiyecekleri yiyerek zayıflamanın ne kadar sağlıklı ve keyifli olduğunu bilmek önemlidir. Bu eğitimi size verecek kişiler diyetisyenlerdir. Diyeti diyetisyen yazar. Sosyal medya bu hashtag ile çalkalanıyor. Bu konu hakkında önümüzdeki günlerde ayrıntılı bir yazı paylaşacağım.
Sağlıklı beslenme programı içinde döner de olabilir, neden olmasın? Lahmacun da yenebilir. Amaaa… O yasak bu yasak yöntemleri ile, tatlı yok, meyve yok, ekmek yok… yok artık gerçekten de yok! Hiçbir araştırma kuyrukyağının faydalarını göstermez. İnsanları kandırmayalım. Sürekli farklı şeyleri dinlemekten de şaşkına döndünüz, biliyorum. Televizyonda, haberlerde gördüğünüz diyetisyenlerin bir kısmı “GERÇEK” diyetisyen değil. Bilin, ona göre dinleyin. Herkesin uzmanlığı farklı, hatta bazılarının sağlıkla uzaktan yakından ilişkisi yok. Diyetisyen olmak 1-2 ay kursa gitmek veya hobimdi, ben çok seviyorum bu işleri demek veya zaten sosyete beni tanıyor, ben ünlüyüm, sizi zayıflatabilirim iddiası ile ortaya çıkmak değildir.
Bilin istedim!
Bu “Ünlü diyetisyenlerin” gerçekten bu konuda uzmanlıklarının olmadığını hatırlatayım.
Ekmek yemek önemli, çünkü yeteri kadar karbonhidrat almamak algıyı azaltır, dikkat dağınıklığına sebep olabilir, hafıza için olumsuz etkileri vardır, depresif ve sinirli olmanıza neden olur.
karatay karbonhidrat alma demiyor ki,kadın ustune basa basa yazmıs cevız yiyin,fındık badem yiyin diye. kıtabı okumadıgınız belli :)
Uzun yıllar tıp alanında eğitim almış ve profesör olmuş sayın Canan Karatay hakkında ileri geri konuşmak doğru değil diye düşünüyorum. Doğal olan,işlenmemiş, katkı maddesi katılmamış karbonhidratları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz diyor. Diyetisyenlerin yazdığı reçetelerde, bir dilim ekmek bit dilim peynir hadi buyrun kahvaltınız deniyor kim doyabilir bunlarla? Diyetisyen diyetlerinin sonunda açlık krizi olma ihtimali gerçekten çok yüksek.
Valla ne kadar ezberlendik cümle varsa bu yazıda toplanmış..diyetisyenlerin yazdığı diyetleri de gördük bi kibrit kutusu peynir elma salatalik bilmemkac yemek kaşığı sebze yemeği bir sürü zirvalik..sevgili Canan Karatay’ın yaklaşık olarak 40 yıllık meslek hayatina saygisizlik yapıldığını düşünüyorum bu yazıda..asıl diyetisyenlerin o sonu hüsranla biten diyetlerinden bıktık..pervin hanimin dediği gb iyice araştırıp eleştirseydiniz keşke..boş bi yazi olmuş
Diyeti diyetisyen yazar diyen kişi biyokimyadan ne kadar anlıyor acaba? Canan Hoca Dahiliye profesörü, üstelik Endokrin ve Metabolizma uzmanı.. 50 yılını mesleğine vermiş.Söylediği herşeyi ben de bir hekim olarak çok doğru ve esaslı buluyorum. Bu yazı bence de boş bir yazı olmuş…
Oturduğunuz yerden ahkam kesmeyi ne kadar da seviyorsunuz.Hayatını insan sağlığına adamış bi profesörü eleştirmek için onun kadar bilgi ve tecrübeye hatta araştırma yeteneğine sahip olmanız lazım.Ayrıca eleştirdiğiniz kişi belgelerle konuşuyor,sizin gibi kulaktan dolma bilgilerle boş ses çıkarmıyor.