Dukan Diyeti en hızlı sonuç alınan diyetlerden bir tanesi. Böyle olunca da çoğu kişi aç kalmadan, hızlı kilo vermek amacıyla hevesle diyete başlayıp kendilerini diyetten soğutacak çeşitli hatalar yapabiliyorlar.

Bana sorulan sorulardan, paylaşılan sorunlardan ve internetteki diğer dukan sayfalarından çıkardığım sonuçlara göre yapılan hataları toparlamaya çalıştım.

HAZIR OLMADAN DİYETE BAŞLAMAK

Bu aslında tüm diyetler için geçerli. Diyete başlamak için kendinizi psikolojik olarak hazırlamanın yanısıra hazır olması gereken ayrıca pek çok etken de bulunuyor.

Örneğin önünüzde sizi sabote edebilecek tatil, bayram, düğün gibi çeşitli değişik yiyecekle karşılaşmanızı gerektirecek sosyal zamanlar varsa ve kendinize hakim olamayıp zorlanacağınızı düşünüyorsanız bu diyete başlamamalısınız. Ya da meyvelere çok düşkünseniz ve yaz meyveleri size baştan çıkaracaksa diyeti sonbahara ertelemek daha mantıklı olacaktır.

Ayrıca yapılması gereken hazırlıklardan biri de evdeki tüm gereksiz yiyeceklerden kurtulup, evrelerde yemeniz gereken besinleri birkaç gün önceden temin etmek.

Ve tabi ki çevrenizi ve ailenizi de diyete başlayacağınız gün konusunda haberdar edip desteklerini istemek çok önemli.

KİTABI OKUMADAN DİYETE BAŞLAMAK

Yapılan en büyük hatalardan biri Dukan Diyeti kitabını okumamaktır. Dukan Diyeti şimdiye dek ortaya çıkmış tüm diyetlerden daha komplike ve çeşitli aşamalardan oluştuğundan uzun vadede(!) sonuç sağlayan bir metoddur.

Bu diyet hakkında bilgi sahibi olmadan uygulamak imkansız. İnternette araştırdığınızda verilen bilgiler yüzeysel ve çoğunlukla eksik veya yanlış. Bu şekilde bu diyete başladığınızda verim almanız mümkün olmadığı gibi uygulaması da çok zor gelecektir.

O nedenle bu diyetten maksimum fayda sağlamanın ve başlamadan önce motive olmanın tek ama tek yolu kitabı sindirerek okumak, anlamak ve eğer kişiye uygunsa diyete başlamaya karar vermek. Kitap tüm diyet boyu size eşlik edecek ve adım adım giderken sürekli dönüp bakacağınız bir kaynak olacaktır.

YETERLİ YEMEMEK VE AÇLIK HİSSİ

İnsanlar kalori hesabı yapılan ve çoğu kez aç kalınan diyetlere alışık olduklarından, Dukan diyetinde istediğin kadar yeme fikrine alışamıyor. Kilo vermek için aç kalmak gerekliliği bir yanlış anlamadan ibaret. Bu yüzden diyete yeni başlayan bazıları porsiyonlarını kısarak kendilerini diyette hissetme eğiliminde oluyorlar. Oysa ki kilo vermek için kendinizi aç hissetmeniz gerekmiyor. Dukan diyetinde aç olduğunuzu hissettiğiniz her zaman yiyebilirsiniz. Yeter ki izinli yiyeceklerden olsun.

YİYECEKLERE ÇEŞİTLİLİK KATMAMAK

Dukan’a ilk başlandığında izinli ve yasak yiyecekleri sürekli kontrol etmek için sık sık kitaba başvurulur. Listeleri kafada oturtmak ve izinli besinleri bir araya getirip çeşitli kombinasyonlar yaratabilmek neredeyse 1-2 hafta alır. Bazı kişiler yeni şeyler denemektense bildikleri güvenli listeyi takip etmek isterler. Bunun sonucunda yemek saatleri zamanla sıkıcı hale gelebilir. Diyeti eğlenceli ve yapılabilir hale getirmek için izinli gıdalarla değişik tatlar üretip, sofrayı çeşitlendirmek gerekir.

Atak evresinin listesini ilk okuduğunuzda ‘Bu kadarcık mı?’ diye düşünürsünüz ama hemen akabinde aklımda çeşitli fikirler oluşmaya başlar.

SÜREKLİ TARTILMAK

Dukan diyetinde özellikle atak evresinde kilo verme hızı çok yüksektir. Bu da sürekli tartı üzerinde düşen kiloları gördükçe motive olmayı sağlar. Fakat gün geçtikçe bu hız azalır. Sabah heyecan verici şekilde az gösteren tartı akşamüstü fazla gösterebilir. Bir gün kilo vermiş görünürken ertesi gün almış çıkabilir.

Özellikle atak evresinden seyir evresine geçişte ilk birkaç gün kilo almış çıkabilirsiniz. Bu vücudunuzun direnç göstermeye başladığının belirtisidir. Hemen motivasyonu bozup eski düzeninize dönmeyin. Kararlı davrandığınızda kiloların yavaş yavaş gittiğini göreceksiniz.

Haftada 1 kere tartılmak ,kilo değişimini takip açısından en verimli yoldur.

KAÇAMAKLARI ABARTMAK

Diyet esnasında kaçamak yapmak çok kolaydır. Birileri size bir kurabiye ikram eder ve ancak yedikten sonra ne yaptığınızın farkına varırsınız.

Bir çikolatadan ne çıkar deyip yerseniz ve gerçekten de kilo almazsanız kaçamakları zamanla arttırmanız mümkündür. Fakat sonrasında kilo vermeniz mutlaka duracaktır.

Kitapta söylenen bir şey çok önemli.Diyor ki:Bu diyette yapacağınız ufak bir kaçamak şişkin bir balona iğne batırmaya benzer. Tüm emeklerinizi bir anda yokedebilirsiniz.

Ama yine de herhangi bir kaçamaktan sonra pes edeceğinize aldığınız ekstra kaloriyi harcayarak bunu tolere etme yoluna gitmelisiniz. Diyeti bırakmak ve daha sonra devam etmeyi düşünmek vücuda zarar verecektir. Çünkü bu diyeti hayat boyu yalnızca 2 kez uygulayabilirsiniz diyor Dr. dukan. Zaten gerektiği şekilde tüm evreleri uyguladığınızda hayat boyu kilo problem yaşamayacaksınız. Fakat yarım bırakılıp yeniden başlandığı her sefer vücudun kilo verme direncini düşürdüğünden zayıflama hızı düşecektir.

BOL SU TÜKETMEMEK

Dukan diyeti bol protein alımı gerektiren bir diyet.Proteinler vücutta tamamen parçalanmazlar ve ürik asit gibi bazı atıklar bırakırlar.Bu atıkların böbreklerden atılması için vücut suya ihtiyaç duyar.Bu yüzden günde en az 1,5 lt suyu mutlaka tüketin.

YULAF KEPEĞİNİ ÖNEMSEMEMEK

Türkiye’de gerçek yulaf kepeğini bulmak oldukça zahmetli. Fakat yulaf kepeği olmadan bu diyetten azami faydayı sağlamak oldukça güç.

Yulaf kepeği dr.dukan’ın diyetinde ilk başlarda yer almamış. Fakat diyet yapanların karbonhidrat isteği gitgide artınca ne yapabilirim diye araştırmaya başlamış.

Tesadüfen bir kardiyoloji konferansında yulaf kepeğinin kolestrol ve diyabet üzerindeki etkilerini keşfetmiş.Hastaları üzerinde uyguladıktan sonra sonuçlardan çok memnun kalınca diyete eklemeye karar vermiş.

Yulaf kepeğini diğer karbonhidratlardan ayıran en önemli 2 özelliği,

*Hacminin 25 katından fazla suyu emer ve midede şişerek doygunluk hissi yaratır.

*Yapışkan yapısı sayesinde besinlerin kendisine yapışmasını sağlar ve kana geçişlerini önelyerek vücuttan atılmasını sağlar.

Üstelik lezzetli olduğundan diyet süresince çeşitli krepler,galetalar,ekmekler ve hatta kekler yapmamıza olanak sağlar ki bu da diyeti uygulamada kolaylık sağlar.

İlgili Konular ;
Dukan Diyeti Deneyimlerimiz
Yeni başlayanlar için Dukan Diyeti
Dukan Diyeti
Adım Adım Dukan diyeti
Kilo verdiğimi ve Dukan diyeti yaptığımı öğrenenlerin çoğunun bana en çok sorduğu soru : Neler yedin ?
Dukan Diyeti – Yaşanmış bir diyet hikayesi :)

Kaynak : http://dukandiyetim.blogspot.com/2011/05/dukan-diyetinde-en-cok-yaplan-hatalar.html