Doğru yağlardan korkmayın… Kilo kontrolünde yağlar doygunluk sağlar ! En çok enerji veren besin öğesidir. Eşit miktardaki protein ve karbonhidratların iki katından çok enerji içerirler. Böylece vücut için en ekonomik enerji kaynağıdır. Yağların bileşeni yağ asitleridir. Bazı yağ asitleri vardır ki ( omega 6-omega 3 gibi) vücut tarafından sentez edilemeyip dışarıdan alınmaları gerekir. Çoklu doymamış yağ asitleri, elzem olmaları açısından büyük önem taşırlar.

Yağları üç gruba ayırdığımızda;

Doymuş yağlar: Oda sıcaklığında katı halde bulunan yağlardır. Hayvansal kaynaklıdırlar. Tereyağ ve bitkisel margarinler bu yağlara örnektir.Doymuş yağlar fazla alındığında kan yağlarının yükselmesine ve ilerleyen dönemde kalp damar hastalıklarına neden olabilirler.

Tekli Doymamış Yağlar (omega 9):Zeytin,fındık,ceviz,badem gibi besinler tekli doymamış yağlardan zengin besinlerdir. Tekli doymamış yağları uygun ölçülerde tüketirseniz kan kolesterolünün düşürülmesine ve damar sağlığının korunmasına etkili bir adım atmış olursunuz.

Çoklu doymamış yağlar ( omega3-omega 6): Bitkisel sıvı yağlardır. Ayçiçek yağı, mısır özü yağı, soya yağı ve balıkta bulunurlar.Uygun ölçülerde kullanılmalıdırlar.

Çoklu doymamış yağlar

Çoklu doymamış yağlar

NE YAPMALI?

* Hem omega-3,hemomega-6 hem de omega-9 yağ asitlerinin bir arada,dönüşümlü olarak ve uygun miktarlarda tüketilmesi sağlıklı bir beslenmenin temelini oluşturur.

* Doymuş yağlar tükettiğimiz hayvansal besinler ile alınmaktadır. Buna ek olarak doymuş yağ kullanmanıza gerek yoktur.

*Balık, ceviz ,keten tohumu gibi besinler omega 3 içerdikleri için beslenmenizde mutlaka ayrı bir yer edinmelidir. ( Bakınız omega 3)

*Kuruyemişlerin yağ örüntüleri tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olduğu için ara öğünlerinize 2-3 adet ceviz veya 8-20 fındık veya badem eklemeniz yağ örüntünüzü zenginleştirecektir.

*Yemeklerinizde ve salatalarınızda ;zeytinyağı,kanola yağı, fındık yağı gibi yağları öncelikli tutarak ayçiçeği, mısırözü gibi yağları da tercih edebilirsiniz.