Açlık yaşamadan, uzun uzadıya listeler olmadan hatta diyet yapmadan kilo vermenin püf noktaları var. Basit hileler sizi istediğiniz görünüme kavuşturabilir.

Bitmek tükenmek bilmeyen kilo savaşlarına karşı her gün yeni bir silah geliştiriliyor. Bunlar arasında ‘çaktırmadan’ kilo vermenizi ve bir daha da almamanızı sağlayacak etkili yollar var. Bunları uzman diyetisyen Serkan Tutar’dan öğreniyoruz.

1) Her gün ekstra 100 kalori yakın

Her gün fazladan yakacağınız 100 kalori diyet yapmadan bir yıl içinde 5 kilo vermeniz anlamına gelir. Bunu yakabilmek için her gün 1,5 km yürüyüş, 30 dakika ev temizliği veya 10 dakika yavaş tempolu koşu yapabilirsiniz.

2) Geç saatte uyumayın

Geç saatlere kadar oturanların kilo almaları için iki neden vardır: Birincisi atıştırmalara yönelir ve günlük kalori ihtiyacının üzerine çıkarlar. İkincisi ise yağ yakan hormon olarak adlandırılan ghrelin hormonunun en iyi salgılandığı saat 00.00 ile 02.00 arasındadır.

Eğer bu saatleri uyumadan ayakta geçirirseniz bu hormonun salgılanma seviyesi ciddi anlamda düşer. Michigan Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada düzenli uyuyan ve çok geç saatlerde uyumayan bireylerin ortalama yüzde 6 civarında kilo kaybı yaşadıkları gözlemlenmiştir.

3) Akşamları hafif yemekler tercih edin

Yağ içeriği yüksek, soslu yemekleri tercih etmek yerine su ve lif içeriği yüksek kalorisi düşük, mevsime uygun sebzeleri tercih etmeniz kilo kayıpları yaşamanızı sağlayacaktır.

4) Her gün çorba için

Öğle veya akşam yemeklerinin bir öğününde yemek öncesi çorba tercih edin. Özellikle uzun süre aç kaldıktan sonra yiyeceğiniz yemek öncesinde kesinlikle çorba tüketmeden ana yemeğe geçmeyin. Ve asla hazır çorba içmeyin.

5) Kendinizi ödüllendirin

Genel olarak yemekle ödüllen-dirilen bedenimizi kıyafetle ödüllendirmeyi tercih edin. Kendinize yüksek hedefler koymak yerine daha gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler koydukça başarınızın arttığını göreceksiniz.

6) İçecek seçiminizi değiştirin

Akşam saatlerinde hareketsiz kalıp, bol kalori aldığımızda kilolar da eklenir. Bunu engellemek için kendi içeceğinizi kendiniz hazırlayın. Az şeker eklenerek hazırlanmış limonataya nane ve dondurulmuş çilek ekleyerek keyifli bir içecek hazırlayabilirsiniz. Bu şekilde günde ortalama 450 kalori daha az alır ve bir ay içerisinde kendinize 2,5 kilo eklemekten kurtulursunuz.

7) Doğru bardakları kullanın

Ülkemizde bardak konusunda herhangi bir standart yok. Hazır içecekleri büyük bardaklarda içmemiz aldığımız kalorilerin artmasına neden oldu. Uzun boylu ve sıska bardaklar yerine kısa ve geniş bardakları tercih edin. Cornell Üniversitesi’nde yapılan çalışmada meyve suyu, soda ve diğer içecekleri bu bardakla tüketmek içeceklerden aldığımız kalorinin yüzde 25 ile yüzde 30 arasında düştüğünü göstermekte.

8) Sakız çiğneyin

Atıştırma ihtiyacı hissettiğinizde çiğneyeceğiniz naneli sakızın besine yönelmenizi engellediğini göreceksiniz. Bu alışkanlıkla daha az kalori alacaksınız.

9) Tabaklarınızı küçültün

Toplum olarak tabağımızdakini bitirme alışkanlığımız olduğu için büyük tabak kullandığımızda tok bile olsak ekstra kalori alımı söz konusudur. Küçük tabak kullanarak günde 200 kalori azaltabilir bir yıl içerisinde bedeninize eklenebilecek 4 kilodan da kurtulabilirsiniz.

10) Yemekleri yavaş tüketin

Yemeğe başlarken saatinize bakın, yemeğinizi ortalama 20 dakikada tüketmelisiniz. Çünkü beynimizin tokluk hissini algılaması yaklaşık 20 dakika sürer. Tempolu yenilen büyük porsiyonlar yerine keyifle yenilen küçük porsiyonları tercih etmeniz ve yavaş yemeniz daha az besinle tokluk hissini yaşayarak masadan kalkmanızı sağlar.

Serkan Tutar