İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, saat saat sağlıklı yaşam önerilerini sunarken, demir eksikliğinin önemini de vurguluyor. Karatay ayrıca “Diyabetliler bal, pekmez ve her türlü reçelden de uzak durmalılar” uyarısında bulunuyor…
SON kitabı “Karatay Diyeti’yle Obezite ve Diyabete Çözüm Var” ile sağlıklı beslenmeyle ilgili tüm sorularımızı yanıtlayan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, saat saat sağlıklı yaşam önerilerini sıralıyor, diyabet hastalarının neler yapması gerektiğine ışık tutuyor. Karatay, kişide D vitamini ve demir eksikliği varsa kilo verilemeyeceğinin altını çizerken, Türk halkını şişmanlatan hataları da sıralıyor. İşte Karatay’dan öneriler…
‘DİYABET HASTALARI EKMEK, BÖREK, KEK, PİLAV YEMEMELİ’
“Eğer obezseniz, diyabet ya da gizli şeker hastasıysanız, mutlaka sık yeme ihtiyacınız oluyordur. Diyabetlilerin öncelikle hedefi bunu kırmak olmalıdır. Diyabet, yanlış beslenme ve yaşam biçimi sonucu gelişen metabolizma bozukluğu hastalığıdır. Bu sebeple sağlıklı beslenme ile gerileyebilir. Diyabetlilerin vücuduna sağlıklı yağ (Köy tereyağı, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, omega 3), sağlıklı protein (özgür tavuk yumurtası, normal yağlı peynir, et, balık, pastırma, evde yapılmış sucuk ve yoğurt), sağlıklı karbonhidrat (baklagiller grubu yani fasulye, mercimek, barbunya, börülce veya kuruyemiş grubundan fındık, fıstık, ceviz ve badem) girdiği zaman ensülin direnci yavaş yavaş kırılmakta ve kan değerleri yavaş yavaş normale dönmektedir. Sağlıksız karbonhidrat grubundaki yiyecekler (ekmek, börek, kek, beyaz pirinç pilavı, patates, fazla meyve, taze ve endüstriyel meyve suyu, asitli ve şekerli içecekler, alkol) tamamen kesilmelidir.” “Diyabet hastalarının tatlı ihtiyacı, kuruyemişler (fındık, fıstık, ceviz, badem) ve kuru meyvelerle (kuru kayısı, kuru erik, kuru incir) karşılanabilir. Diyabetliler, bal, pekmez (keçiboynuzu dahil) ve her türlü reçelden (diyet dahil) de uzak durmalılar.”
‘DOĞAL YAĞLAR VE KIRMIZI ET OBEZLER İÇİN SAĞLIKLIDIR’
“Doğal yağla yapılan yemekler kolesterolün ve ensülinin sağlıklı, normal değerlere gelmesini sağlıyor. Bu sebeple doğal yağlar ve kırmızı et obezler ve diyabet hastaları için sağlıklıdır, zararlı değildir!”
‘Düşük enerji, aşırı egzersiz yanlış’
“OBEZLERDE karaciğer yağlanmasının oluşması sonucu, göbek etrafında araba tekerleği şeklinde yağların birikmesinin nedeni de budur. Fizik aktivitemizi artırarak, ensülin direncinin gelişmesini önlemek elimizdedir. Günlük karbonhidrat tüketimimizi azaltıp sağlıklı yağları ve proteinleri tüketiyorken, aynı zamanda fizik aktivitemizi de artırırsak, kan şekerimizi normal düzeylere indirmek mümkün olmaktadır. Düşük kalorili diyet ve fizik aktivitenin artırılmasının kilo verdirmediği, aksine kişileri bunalıma düşürdüğü yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Yani günlük enerjinizi azaltacaksınız, düşük enerji alıyorken her gün 1 saat koşacaksınız! İşte yapılan en önemli yanlışın bu öneriler olduğu bilimsel olarak gösterilmiştir. Bu şekilde ‘kilo verme’ ise, kilo almanın en güçlü nedenidir. Düşük enerji, aşırı egzersiz kilo aldırır, verdirmez!”
‘Türk halkı hareketsiz ve unlu gıdaları çok tüketiyor’
* “Türk halkındaki en büyük problem, hareketsizlik!” * “Türk halkı maalesef çok fazla ekmek, tatlı ve unlu gıdalar tüketiyor. Özellikle gençlerimiz fast food kültürüyle yetiştiriliyor. Hamburger, pizza, tost, sandviç, cips gibi yiyeceklerle karınlarını doyurmaya çalışıyor.” * “Ayrıca halkımızın büyük bir kısmı sağlıklı sanarak, her gün neredeyse 2-3 kilogram taze meyve yiyor, ama kuruyemişten kilo aldırır diye uzak duruyor!” * “Kuruyemiş tüketenler de, çiğ yemek yerine kavrulmuş ve tuzlanmış şekilde yiyerek büyük hata yapıyor!” * “Türk halkı az az, sık sık yiyerek zayıflamaya çalışıyor. Oysa sık sık yemek, sürekli ensülin hormonu salgılanmasına sebep oluyor ve farkında olmadan yağları eriten leptin hormonunun salgılanmasına engel olunuyor!” * “Halkımızın yaptığı bir diğer yanlış da sağlıklı yağlarla sağlıksız yağları aynı kefeye koymak. Vücudumuza sağlıklı yağ (doğal tereyağı, doğal sızma zeytinyağı) girmediği sürece birikmiş zararlı yağlarımızdan kurtulamayız!” * “diyetyapanlar, yalnızca kalori hesabına takılıyor. Yiyeceklerin ne protein içeriğine, ne de sağlıklı yağ içeriğine bakılıyor.”
Hastalıklar
Gizli şeker, diyabet ve tüm kronik hastalıkların nedenleri
* Kötü beslenme * Kronik stres * Mikroplar * Toksinler * Alerjenler
‘D vitamini ve demir eksikliği kilo vermeyi engeller!’
“BANA gelip ‘Ne yaparsam yapayım, kilo veremiyorum’ ya da ‘Çok yavaş kilo veriyorum’ diyenlerin gizli alerjileri, bilinmeyen değişik sağlık sorunları ve hormonal dengesizlikleri olabilir. D vitamini eksikliği de, kilo vermeyi engeller! Vücudumuzun ürettiği doğal ve en güçlü antioksidan özelliği olan D vitamininin eksikliğinde hücrelerimiz normal çalışmadığı için her türlü alerjik hastalık ve enfeksiyon hastalığı meydana gelmektedir. D vitaminin iki kaynağı vardır: Birincisi güneşin UVB ışınları etkisiyle derimizde üretilmektedir. İkincisi, gıdalarla alınabilmektedir. En önemli besin kaynağı balık, yürek ve karaciğerdir.”
‘Karaciğer, yürek ve dalak demir açısından zengin gıdalardır’
“DEMİR eksikliği varsa, yine kilo verilemez! Yemekten hemen sonra çay içme âdeti de, gıdalarda bulunan az miktardaki demirin emilimini önlemektedir. Karaciğer, yürek, dalak gibi sakatatlar, kırmızı et, baklagiller, kuru üzüm ve yumurta sarısı demir açısından zengin gıdalardır.”
‘MUTLAKA YOĞURT TÜKETİN’
“Yoğurt, bir mutfağın olmazsa olmazlarındandır. Önemli bir probiyotik gıdadır, sindirim enzimlerinin düzenli çalışması ve bağırsaklardaki faydalı mikropların üremesi adına çok etkilidir. Yani buzdolabınızdan eksik olmamalıdır. Evde yoğurt yapmak için açık süt, mandıralardan veya günlük taze süt satan şarküterilerden alınabilir. Eğer bulunmazsa günlük pastörize süt (cam şişede) kullanılabilir.”
‘6-7 DİLİM EKMEK SAKINCALI’
“Günde 100 gram karbonhidrat yeterlidir. Çünkü vücudumuzu aşırı çalışmaya zorlar. Bu nedenle kilolu, karaciğer yağlanması oluşmuş, göbek çevresi genişlemiş olan obezlere ve diyabet hastalarına günde 6-7 dilim ekmek tüketmenin önerilmesi son derece sakıncalıdır.”
Yemeklerin yanında tercih edilen yiyecekler
* “Et ve balık yemekleri ile birlikte bol mevsim salatası, soğan yenebilir.” * “Yemeklerle birlikte cacık, sızma zeytinyağı, bol sarmısak ve nane eklenerek içilebilir.” * “Turşu, evde geleneksel usulle (bol sirkeli ve az tuzlu) hazırlanarak rahatlıkla tüketilebilir.”
Karatay Diyeti Deneyimlerimiz için tıklayın !
Saat saat öneriler :
06:00
Kahvaltıda köy tereyağında yumurta (arzu edilirse pastırmalı olarak), yanında 8-10 adet zeytin, bir avuç içi kadar beyaz peynir, bir çay bardağı ceviz içi, arzu edildiği kadar domates, biber, salatalık, turp, maydanoz, nane, roka, tere ve limonlu çay.
08:00 – 09:00
Herhangi bir ekmek, simit, poğaça yenmeyecek.
10:00
Ara öğün şart değil! Acıkma hissi oluşanlara şekersiz bitki çayı ve birlikte avuç içi kadar ceviz içi yeter de artar.
11:00
Her gün bir antioksidan vitamin ile birlikte mutlaka 2-3 gram katkısız omega 3 tüketmenizde fayda var.
Öğle yemeği, bir tabak zeytinyağlı yeşil fasulye, 3-4 adet ızgara köfte, bir kâse yoğurt, turp ve havuç ile hazırlanmış salata ile bir tatlı kaşığı keten tohumu olabilir. Tüm salatalara doğal sirke konabilir. Çünkü sirke, mide hazmını ve midenin boşaltılmasını yavaşlatır. Bu nedenle faydalıdır.
14:00
Öğle yemeği sonrası işe başlamadan önce 15-20 dakika yürümek, siz çalışırken yağlarınızın yakılmasını, göbeğinizin erimesini ve selülitlerinizin yok olmasını kolaylaştırır.
15:00
Ara öğün şart değil! Yine de acıkanlar bir elma, bir avuç tuzsuz yer fıstığı ile taze limon eklenmiş su ya da şekersiz çay tüketebilir.
16:00
Her gün 2-3 litre sıvı almaya dikkat etmeli. Öğünler arasında bol limonlu su, şekersiz çay ve ayran içilebilir.
17:00
Üzerinde diyet yazsa dahi kurabiye, bisküvi, çikolata, şeker yenilmeyecek, gazlı içecekler içilmeyecek.
18:00 – 19:00
Akşam yemeğinde 3-4 kalem kuzu pirzolası, mevsim salatası, zeytinyağlı enginar yenebilir.
20:00
Bu saatten sonra meyve dahil her şey yasak! Şekersiz bitki çayı ile limonlu suya izin var.
21:00 – 22:00
Sakın bir şeyler atıştırmayın! Ensülini yükseltmeyin.
23:00
Yatmadan önce 20 dakikalık yürüyüş harika olur.
24:00 – 01:00
Uyku önemlidir. Siz uykunun derinliklerine dalarken, zayıflatan hormon leptin uyanıyor ve en yüksek düzeyde salgılanmaya başlanıyor.
02:00
Leptin hormonunun salgılanmasına fırsat verdiğimiz zaman kilolarımızı rahatlıkla verebiliriz. Böylece organizmada birikmiş ve depo edilmiş yağlarımızın, ara öğün olarak kullanılmasını sağlıyoruz. Güçlü ve dinç kalıyoruz.
onceden teşekur ederız bukadar harıka bilgi için.ama organık omega 3 yane kapsul olarak nerden bulabılırız.malesef herıerde yapılı.bunun bılgi alabilirsa sevınırın.yada hangi marka kulanılır.
Merhabalar, öncelikle herkese bu diyetin bir yaşam felsefesi haline getirdiğinizde harika sonuçlarıni daha ilk haftalardan almaya başlayacağınızı iddia ederek başlamak istiyorum. 7 nisan da 74 kg dan bugün 62 kg a bu diyet ile kilo verdim. Harika gidiyor ve günde karbonhidrat olarak 50 – 70 gram alıyorum, gunden güne değişebiliyor, benim bir sorum olacak:
hergün 10 – 20 gr karbonhidrat şekerli gıdalardan alan birisi, yine genel gıdalardan 40 gram almis olsa, toplamda 60 – 70 gram gün içinde karbonhidrat alsa kilo alım surecini nasil etkiler.
teşekkurler
30 yaşındayım 2-3 aydır sporla destekli uyguladım. Sonuç 10 kg vermişim.Sonuç muhteşem. En güzel yanı ise hiç aç kalmıyorsunuz…
ben istediğim kiloya kavuştum Karatay diyeti sayesinde.daha fazla kilo vermek istemiyorum ,ne yapmalıyım?
Ben Canan Karatay’ı yaklaşık bir yıl önce, bir arkadaşımın (kendisi Karatay diyeti ile 15 kilo vermişti) sayesinde tanıma fırsatı buldum. Televizyonda denk geldiğim konuşmalarında da ilk dikkatimi çeken, kendine ve anlattıklarına olan güveniydi. Bunun sebebi ise sanırım yalan söylememesi ve insanları kandırmadığına olan inancıydı. Hemen iki kitabını da aldım ve okudum.
Anlattıkları tıpkı annemin yıllarca mutfakta yaptıklarıyla bire bir örtüşüyordu. Yumurtayı çok kaynatmaması yani kayısı kıvamında bırakması. Sebze ve et yemeklerini kavurmadan kısık ateşte ağır ağır pişirmesi. Hiçbir hazır gıdayı tüketmemesi. Salçasını, konservesini evde yapması. Yemeklerinde sadece zeytinyağı ya da tereyağı kullanması. Kolayı, hazır icecekleri ağzına bile sürmemesi, fastfoodtan nefret etmesi. Aksamları mutlaka yürüyüşe çıkması gibi benzerlikler ilgimi çekti. Evimizde de aslında yıllarca gizli bir Karatay varmış. Belki de tum bu benzerlikler; hemşehrili olmalarının, aynı kulturde büyümelerinin etkisi.
Evden uzakta oluşum ya da is yüzünden sık sık disarda yemek yemem, alkolden uzak durmamam, fastfood kolaylığına kaçmam, hazır gıdalar tüketmem beni yıllar icinde kilolu bir insana dönüştürdü.
Karatay diyetinden önce dukan diyetiyle ideal kiloma kavuşmuştum. Ancak zaman icinde birkaç kiloyu geri aldım. Aldığım bu birkaç kilo fazlalığımı karatay diyeti ile vermeye karar verdim. Ancak tüm okuduklarımı tamamen anladığımı düşünerek önemli bir hata yapmıştım. Çünkü tereyağı ve zeytinyağı serbest ve faydalı diye yemeklere eskisinden cok fazla koymaya başlamıştım. Sebze yemekleri, et, bulgur pilavı … serbest diye porsiyonlarımı eskisine göre iki uç kat arttırmıştım. Ve malum sonuc -degil kilo vermek- üstüne bir de üç kilo almak olmuştu. Yanlışımın nerede oldugunu o an anlayamadığım gibi, suçu da bu diyete atmıştım. Kısaca “bu diyet bana göre değilmiş” diyerek diyeti bıraktım. Canım istediğinde tekrar tekrar dukan yaparak kilolarımı bir verip sonra da geri alıyordum. Ancak “ne de olsa kilolarımi dukanla hemen veririm” özgüveni uçup gitti çünkü dukan diyetini bu kadar sık yapıp bırakamak bir süre sonra diyeti ise yaramaz hale getiriyormuş.
Sonuc; su an 31 yasindayim ve cok kiloluyum. Son bir haftamı Karatay diyeti hakkinda tekrar araştırma yaparak ve kendimi motive ederek geçirdim. Bugün günlerden pazar olmasına rağmen diyete başladım. Pazartesi gününü bile bekleyemedim. Cunku o kadar ödemle doluyum ve vücudum bu yuzden o kadar acı çekiyor ki beklemek anlamsız geldi.
Aldığım kiloların estetik etkilerinin yanı sıra daha çok fiziksel etkileri beni kendime getirdi. Sol dizimde başlayan ağrı. Nefes almada ve merdiven çıkmada yaşadığım güçlük. Sürekli terleme ve hararet. Sürekli duş almama rağmen değişen vücut kokum. Yorgunluk, halsizlik, bitkinlik ve bıkkınlık. Ve alttan alta hissettiğim bir depresyon. Bu diyete başlayıp, yasam biçimimin kontrolunu elime almazsam bir süre sonra gireceğim depresyonu hissedebiyorum.
Diyete başlayıp bir süre sonra inişli çıkışlı ya da güzel deneyimlerimi paylaşmak isterdim. Ancak daha karar vermemiş, motive olamamiş ya da benim gibi daha yeni başlamış diğer insanlara umut vermesi dileğiyle şimdiden bir seyler yazmak istedim. Bir aylık periyotlarda tekrar yazıp gelişmeleri aktarmak isterim.
Örnek bir Kararay diyetiyle başladım. Günler geçtikçe de kendime, butçeme, buzdolabımda var olan yiyeceklere göre listeyi şekillendireceğim.
ben 32 yaşında 2 çocuk annesiyim 2. çocuğumun olmadanda kendimle sürekli sorunlar yaşıyordum şimdi ise 2. çocuğumun sezeryanla olması nedeniyle bu kez ne kadar abartmışım önceden diyorum kendime şimdi poaça hamuru gibi bir göbek arkadan gelende bir popom var. Artık kendime olan güvenim tamamen gitti. İşin kötüsü sürekli 3-4 kilo verip almam ve yüzümde çöküntüler olması diz kapağıma doğru sarkan etler olması ne yapacağımı şaşırdım. yemeden duramıyorum kendimi aynada görmek istemiyorum. karatay diyeti ile yüzün erimez dediler ama madden ve nefsen bu diyete sadık kalabilirmiyim bilemiyorum? resmen bunalıma girdim lütfen bu diyeti uygulayanlar onlarda ki değişiklikleri yazsınlar çesarete ihtiyacım var.İnsan evde pijamalrla dolaşırken anlamıyor ya da sürekli erteliyor ama tamda dışarı çıkacakken gardrop karşısında o mu bumu derken yatağın üzerindeki elbise dağını görünce kendimden ve vücudundan nefret ediyorum. zayıflarım diye sakladığım kıyafetler her denemede biraz daha sıkıyor daha sonra son çare doğum sonrası alınan can kurtarıcı xl ların içinde çuval giymiş gibi dolaşıyorum halen daha bu arada cocuğum 5 yaşına girdi bana yardım edin lütfen destek bekliyorum. karatay diyetini uygulayanlar deneyimlerini paylaşırsa çok sevinirim.
Mrb canan hanim ben bugaristanda katiliyorum sizi bu gun izledim show da sizin kitapinizi almak istiyorum ve bu kilolamdan kurturmak istiyorum ben bir aneyim ve dogumdan sonra veremiyorum kilolami suan 73kiloyim.
mrb canan hanım ben 25 yaşındayım 1 buçuk sene önce doğum yaptım doğumdan sonra aldığım kiloları veremiyorum bana nasıl bi diyet önerirsiniz 90 kilodayın ve çok rahatsızım bu durumdan bir an önce zayıflamak istiyorum
merhabalar 25 yasındayım…58 kgyim.standart kg 54-55.dıyabetık oldugum için ve sekerım dustugu için kg veremıyorum ne yapmam lazım
Sonunda annem için bu diyetin iyi olduğuna kararverdik.Çünkü ne yapsa verip alıyo 95 kg ulaştı şeker hastası oldu.ama diyette her şey için organik yumurta tereyağı bunları bulmak zor bulsanda doğruluğuna inanmak zor bu konuda ne yapıyorsunuz.bilgi verebilir misimiz.
ayrıca bu diyet yapılırken şeker ve tansiyon ilaçları kesilecek mi.
Merhabalar lutfen soruma cevap verin cunku bu diyete baslamak istiyorum amabilmedigim seyler vvar ben uni ogrencisiyim oglenleri tablottan yemek yiyorum bu diyeti uygulamami engellermi yani oglen mutlaka et yenegi yada aksam bu diyette balik olmak zorunda mi
ben öğlen yoğurt yiyorum ve akşamda hergün balık bulamam o yüzden akşam ne varsa miktrarında yiyorum sende öyle yap ;)
Tesekkur ederim :-) peki kilo kaybin ne kadar oldu bunu uygulayinca
Ben yaklaşık 3 haftadır her sabah 2 adet haşlanmış yumurta yiyorum. Fakat hayatımda hiç yaşamamış olduğum bir kabızlık sorunu çekmeye başladım. Bunun yumurta ile bir ilgisi olabilir mi? Hiç ekmek yemiyorum bu arada
arkadaşlar yarın bu diyete başlıyorum kesin kararlıyım şu anda 104 kiloyum olucaklara sizde şaşıracaksınız :)
evet arkadaşlar olacaklara hepimiz şaşıracağız…hepinize iyi kilo vermeler inşallah iyi sonuçlar elde ederiz :)
aslında hersey kendımızı sevmekle ılgılı yassık ağırlık taşıyoruz el hafıfken bız yuk
ben değil ama çok sevdiğim bi öğretmenimiz bu diyetle acayip kilo verdi.inşallah bende vericem.allah razı olsun bu insandan bizim için araştırıp yazıyor..
kabızlıgın tek ılacı aspir yagı her sabah ıkı kasık aspıre az tuz az kırmızı bıber i kepek ekmegıne bandırın ben kurtuldum .
selamun aleykum.ben de yarın başlamak istiyorum inşallah.ama bir birimize destek versek zayıflama sürecinde diyorum
Merhaba. Normal kilom 65 ve 60 dusmesini cok istiyorum. Bir haftadir Karatay diyetini uygulamama ragmen 1 kilo bile veremedim ama yinede devam ediyorum. Sizce ne yapmaliyim?
meral hanım.. öyle anında veremezki bi insan ben kırk gün boyunca yaptım 6 kilo verdim lakin ben tam uymuşta sayılmamm onun diyetinde tatlı,pirinç,patates yoktu ama ben 40 gün içinde onlardan kaçamak yaptığım filan oldu yani hemen verilmez kilo anlıycağınız ayrıca günde 20-30 dk yürüyüş şart ve en ama en önemlisi sabah 2 yumurta yemeden ve su içmeden zayıflayamassınız bol bol su için mesela akşam 8 den sonra yemek yemek yasak karataya göre acıkırsanız eğerki gece karatayın önerisi şu ayran yapıp için vy yoğurt yiyin eğerki canınız tatlı çekerse ise bir bardak süt sizi bastırır en ve meyve çok tüketmeyin günde en fazla bir tane çünkü meyvelerinde içinde şeker vardır bu nedenle onlar kilo aldırabilir size diycerklerimi kısıtlarsak eğerki pirinç ,tatlı,patates,meyve,reçel bal vs vs tüketmeyiniz iyi günler allaha emanet olun.
Ben hic Kilo veremedim aynisini uyguluyorum , cok üzülüyorum tamm Üc ay oldu slm
Ben 45 gündür yapıyorum. 73 kiloyla başladım şuan 69 kiloyum.haftada 3 gün yürüyüş yapıyorum.2 2.5 litre su içiyorum.canım yasak olan yiyecekleri hiç istemiyor.hedefim 63 kiloya inmek kaç ay sürerse devam edecem.istedigim kiloya inince kilomu korumaya çalışıcam.
Merhaba.ben de canan hocaya çok teşekkür ediyorum.bir yılda 12 kilo verdim.daha da vericem.
Merhaba..karatay la sağlıklı yaşama tam bir hafta önce 61.9 ile başladım.boyum 1.60 bugün tartıldım 60.2 çıktım yani 1.7 kg vermişim.çalışma saatlerimden dolayı bir hafta 3 öğün bir hafta 2 öğün besleniyorum.öğünlerin arasında 4 yada 5 saat bırakıyorum. Akşam 8 den sonra hiçbişey yemiyorum.spor yapmıyrum sadece işe gidip gelirken bazen yürüyorum 20 dk.devam edicem karataya.herkese sağlıklı bir hayat diliyorum.
sadece bir iki gün deneyyeyim bakalım derken acıkmadan günümü geçirebildiğimi farkedip kilolar gittikçe mutlu olduğum diyet..
iki gün denemek bile işe yaradığını göterdi.3 ay kadar oldu.beslenme şeklim tamamen değişti .diyet değil doğal olması gerekenmiş aslında
Kronik bagirsak problemim var, yumurta bana kabizlik yapiyor. Onerileriniz varmi kahvaltida ne yiyebilirim?