Cinsel tiksinti bozukluğu bizim toplumumuzda özellikle kadınlarda oldukça sık görülen bir cinsel sorundur.

Cinsellikten iğrenme ve tiksinti ile kendisini gösteren bir cinsel işlev problemidir. Cinsel ilişkiye karşı endişe ve korkuyla beraber cinsellikten iğrenme,cinsel ilişki dışında cinsel sıvılardan ( meni,vajen salgıları..) da tiksinme eşlik eder. Cinselliğe karşı aşırı bir duyarsızlık, cinsellikten nefret ve öfke vardır. Cinsel isteksizlikten farklıdır.

Cinsel tiksinti bozukluğuna sahip olan kişilerde her türlü cinsel uyarım veren durum veya nesnelerden kaçınma ve cinsellikten iğrenme söz konusudur.Yani öpüşme, kucaklaşma, sevişme, kızlık zarı, erkek menisi,kadın vajina salgısı,penis ya da vajinasından iğrenme gibi de ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda tiksinti ve fobik kaçış sadece belli bir şeye yönelik olabilir ve kişi diğer cinsel eylemleri daha rahat yaparken kendi tiksindiği durumlar için belli yasaklar koyabilir.

Vajinismuslu kadınlarda penisten korkmak,penisin görüntüsünden ve renginden rahatsız olmak,meniye dokunmaktan ve kokusundan iğrenmek gibi bazı cinsel tiksintiler olabilmektedir.

Cinsel Tiksinti Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Yaşanmış cinsel travmalar (taciz, cinsel istismar ve tecavüzler..)

Cinsellikle ilgili yanlış, eksik katı ahlaki yargılar

Cinsellikle ilgili yasaklar,günah ve kurallarla büyüme

Cinsellikle ilgili sahit olunmuş olay ya da konuşmalar ve negatif etkilenim

Cinsel tiksinti bozukluğu

Cinsel tiksinti bozukluğu

Cinsel İstek Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?

Cinsel istek bozukluğunda kişiye cinsel terapi uygulanır. Bu tür cinsel tedaviler “davranışsal- bilişsel cinsel terapiler”olarak geçmektedir. Uygulanan yöntem “sistematik duyarsızlaştırma (sistematik desensitizasyon)” olarak geçer.

Bu şekilde cinsel tiksinti bozukluğu tedavisinde öncelikle cinsellikle ilgili yanlış, eksik ve ön yargılı bilgileri düzeltmek için öncelikle geçmiş cinsel yaşam, koşullanmalar ve cinsel kaygılar üzerinde çalışır. Danışanlarda cinsel tiksintiye neden olan durumlar tespit edilir.

Daha sonra bir takım cinsel egzersizler ve ev ödevleri ile kişinin cinsel hayata uyum için çalışmalar yapılır. Bunlar kendi vücudunu ve cinsel organları tanıma, masaj, pelvik taban kas egzersizleri (Kegel egzersizleri) ve daha sonra erkek cinsel organlarına adaptasyon çalışmalarıdır.

Psikiatrik nedenlerle olan hastalıklarda psikoterapi ve ilaç tedavisi uygulanabilmektedir.

Op. Dr. Didem KURBAN