Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık tanımını çok doğru bulduğunu ifade eden Prof. Dr. Halim Hattat, şöyle konuştu:
“Sağlık sadece hastalık veya zayıflığın olmaması anlamına gelmez. Gerçek anlamda sağlıklı olmanız için, fiziksel, psikolojik ve sosyal yapınızın iyi durumda olması gerekir. Bu tanımın cinsellik için de geçerli olduğunu düşünüyorum. Sertleşme problemi, erken boşalma, isteksizlik yaşamasanız da cinsel açıdan optimal bir sağlık seviyesi yakalayamamış olabilirsiniz. Cinsel sağlık sadece beden fonksiyonlarıyla sınırlı değildir.”
Son dönemde cinsel sağlık ve sorunlarının, biyo-psiko-sosyal model kapsamında incelendiğinin altını çizen Prof. Dr. Halim Hattat, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu model adından da anlaşılacağı gibi biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörlerin birbirleriyle etkileştikleri ve birbirlerinin oluşumuna katkıda bulundukları bir zemindir. Aslında bu model beyin, fiziksel sağlık, zihin, duygu ve inançlarınız cinsel sağlığınızı nasıl etkilediğini açıklar. Cinsel sorunların oluşması ve devam etmesinde psikolojik faktörler, yapınız, süregelen ilişkiniz ve çevreniz en az fiziksel faktörler kadar etkilidir. Ailenizde sevgi ve yakınlığın nasıl ifade edildiği, büyürken yaşadığınız özel ve bazen de travmatik cinsel deneyimler, inançlarınız, aile, arkadaş ve okulda öğrendikleriniz ile medyanın giderek artan etkisi cinsel inanç ve davranışlarınızı siz fark etmeden şekillendirir. Tüm bunlara bir de kişilik yapınızı, yakın ilişkiler oluşturma ve sürdürme yeteneğinizi, psikiyatrik ya da fiziksel hastalıklara olan yatkınlığınızı etkilediğinizde cinsel sağlığı farklı bir gözle değerlendirmeye başlarsınız. Eğer mutlu ve kaliteli bir cinselliğe ulaşmak istiyorsanız, fiziksel, duygusal, psikolojik ve sosyal etkilerin her birini değerlendirmelisiniz.”

CİNSEL SAĞLIK TEHDİTLERİ
Dünyada birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de cinselliğin hala tabu olarak kabul edildiğini belirten Prof. Dr. Hattat, “İnsanlar cinsellik hakkında konuşmaktan bile çekiniyor. Cinsellikten utanmak pek çok sorunu da yanında getiriyor. Cinsel problem yaşayanların önemli bir kısmı sorunlarını anlatamıyor, çözemiyor, doktora başvuramıyor. Bastırılmış cinsellik ise aile ve ilişki problemlerinden sosyal ve psikolojik sorunlara uzanan bir dizi sıkıntıya yol açıyor. Cinsel sağlığın pek çok düşmanı var. Bunlar cinsel sorunların başlamasına yol açan yapısal ve gelişimsel faktörlerden, cinsel sorunları ağırlaştıran ve ısrarcı bir şekilde devam etmesine yol açan nedenlere giden geniş bir yelpazede yerlerini alırlar. Cinsel sağlığınızın tehditlerini anlamanız ve bunlara karşı önlemlerinizi almanız sağlıklı ve keyifli bir cinselliğe ulaşmanızı kolaylaştıracaktır” dedi.

Özellikle bazı fiziksel ve psikolojik risk faktörlerinin cinsel sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Hattat, “Son yıllarda yapınla tüm klinik çalışmalar aile sağlığı ile hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, obesite arasındaki ilişkiyi kurmak üzerine yoğunlaşıyor. Ancak çok önemle altını çizdiğimiz konu, aslında performanstaki problemlerin bir kalp hastalığının ilk belirtisi olabileceği yönünde. Özellikle kalbe göre çok daha ince ve küçük çapta olan pelvik damarlarda bir sorun yaşanıyor olması ileride kalp damarlarının da mutlaka etkileneceği yönünde ilk tehlike sinyali! Araştırmalar sertleşme sorunu olan bir erkeğin 5 yıl içerisinde kalp hastalığı geliştirme riskinin kat kat daha fazla olduğunu gösteriyor. 10,000 erkek hastada 1998-2005 yılları arasında yapılan takipte gösteriyor ki, ereksiyon sorunu kalp damar hastalıkları için sigara kadar önemli bir risk faktörü. Yani doktora başvurmak ileride karşılaşabileceğiniz tehlikeler için de şart. 2004-2008 yılları arasında takip edilen 2306 erkek hastada sertleşme sorunu olan erkeklerde kardiyovasküler sorun geliştirmesinin olmayanlara göre 2 kat daha fazla olduğu görülmüş. 2006-2009 yılları arasında 3 yıl boyunca 25-85 yaşları arasında 1500 sertleşme sorunu olan erkeğin takibi sonucunda 3yıl sonunda %60’ında hipertansiyon, %21’inde diabet, %35’inde obesite, %62’sinde kolesterol yüksekliği yani tam bir risk tablosu oluştuğu görülüyor.” dedi.

Prof. Hattat, cinsel sağlığı ve performansı etkileyen düşmanları şöyle sıraladı:

Kilo fazlalığı ve obezite

-Yüksek kan şekeri, tip 1 ve 2 şeker hastalığı

-Yüksek kan basıncı

-Yüksek LDL (kötü) kolesterol, düşük HDL (iyi) kolesterol

-Trans ve doymuş yağlardan zengin, dengesiz ve sağlıksız bir beslenme planı

-Hareketsiz bir yaşam

-Aşırı gergin, sinirli, endişeli ruh hali

-Stres

-Depresyon

-Uykusuzluk

-İlaçlar

-Sigara

-Alkol

-Uyuşturucu ve doping ilaçlar

HT