Eğer sizden, zorbalığın çocuklar üzerindeki tahrip edici etkilerini açıklamak için konuyu destekleyen bir malzeme istemiş olsaydım, muhtemelen aklınıza bir meyve kâsesine uzanmak gelmezdi. Ancak İngiltere, Birmingham’da bir öğretmen bunu yaptı ve sonuç harika oldu.
Rosie Dutton okullarda bilinçli farkındalık eğitimi veren bir öğretmen. Geçtiğimiz günlerde Facebook sayfasında, zorbalık hakkında verdiği bir dersle ilgili bir paylaşımda bulundu. 160 binden fazla paylaşım alan bu muhteşem ders kısa zamanda viral olarak yayıldı. Dutton sayfasında, “Böyle bir tepki almayı beklemiyordum” diye yazdı. “Umarım bu elma dersinin daha ileri götürebiliriz ve çocuklarımızla, sözcüklerimizin sebep olabileceği acı hakkında açıkça konuşmaya başlayabiliriz.”
İşte öğretmen Rosie Dutton’un o çok çarpıcı elma dersi:
Bugün bir sınıfta çocuklara iki elma gösterdim. Çocuklar bunu bilmiyorlardı ama dersten önce elmalardan birisini sürekli yere düşürmüştüm ve her ikisi de dışarıdan mükemmel görünüyordu. Daha sonra konuştuğumuzda çocuklar elmaların ikisinin de aynı göründüğünü söyledi; ikisi de kırmızıydı, aynı boydaydılar ve yenecek kadar lezzetli görünüyorlardı.
Sonra, yere düşürüp durduğum elmayı elime aldım ve çocuklara bu elmadan hiç hoşlanmadığımı, bence iğrenç olduğunu, renginin korkunç durduğunu ve sapının çok kısa olduğunu söyledim. Ben hoşlanmadığım için onların da hoşlanmasını istemediğimi söyledim ve bunun üzerine onlar da elmaya kötü şeyler söylediler.
Bazı çocuklar bana delirmişim gibi baksa da elmayı elden ele dolaştırdık ve, “Sen pis kokulu bir elmasın”, “Niye var olmuşsun ki!”, “Herhalde için kurt doludur” gibi şeyler söyledik.
Elmayı gerçekten sözlerimizle didik didik etmiştik. Zavallı ufaklığa acımaya başlamıştım aslında.
Sonra başka bir elmayı elden ele dolaştırdık ve ona, “Sen çok güzel bir elmasın”, “Kabuğun ne kadar güzel” ya da “Ne hoş bir rengin var” gibi güzel şeyler söyledik.
Nihayet her iki elmayı birlikte gösterdim çocuklara. Elmaların benzerlikleri ve farklılıkları hakkında konuştuk, değişen bir şey yoktu; iki elma hâlâ birbirine benziyordu.
Ardından elmaları kestim. İyi davrandığımız elmanın içi pırıl pırıl, taze ve suluydu. Kötü şeyler söylediğimiz elmaysa çürük ve ezik içindeydi.
Galiba çocukların kafasında o anda bir şimşek çaktı. Durumu anlamışlardı; o elmanın içinde gördüğümüz ezik çürükler ve zedelenmiş parçalar aslında birisi bize sözleriyle ya da yaptıklarıyla kötü davrandığında içimizde yaşadığımız şeylerdi.
İnsanlar zorbalığa uğradıklarında, özellikle de çocuklar, içlerinde kendilerini berbat hissederler ve bazen başkalarına neler hissettiklerini göstermez ya da anlatmazlar. Eğer o elmayı kesmeseydik, ona ne kadar acı vermiş olduğumuzu asla bilmeyecektik.
Çocuklara geçen hafta birisinin kötü sözleri yüzünden incindiğimi anlattım. Dışarıdan belli olmuyordu, gülümsemeye devam ediyordum. Ama birisi bana kelimeleriyle acı vermişti ve içimden canım yanıyordu.
Elmanın tersine biz buna engel olabilecek güce sahibiz. Çocuklara, birbirimize kötü şeyler söylemenin iyi olmadığını öğretebilir, bunun karşımızdakilere ne hissettirdiği konusunda konuşabiliriz. Çocuklarımıza birbirlerini savunmalarını ve hiçbir şekilde zorbalık yapmamalarını öğretebiliriz, tıpkı o gün elmaya kötü şeyler söylemeyi reddeden küçük kız gibi.
Eğer kimse zorbalığa engel olmak için bir şey yapmazsa içimizden daha da çok inciniriz. Gelin, nazik ve duyarlı çocuklardan oluşan bir kuşak yaratalım.
Dilin kemiği yoktur ama bir kalbi kırabilecek kadar güçlüdür. Bu yüzden söylediklerinize dikkat edin.
Sonradan Eklenen Açıklama:
Böyle bir tepki görmeyi beklemiyordum ama öyle çok soru geldi ki birkaç noktayı aydınlatmam gerektiğini düşündüm.
Elma kırmızıydı ve zedelendiği belli olmasın diye yere defalarca ama nazikçe attım. Dokunduğunuzda zedelendiği hissediliyordu ama gözle görülmüyordu. Sınıfta kimse bunu fark etmedi.
Kesilmiş elmaları görünce çocuklar çok etkilendiler ve çocuklara, söylediğimiz şeylerin insanlara acı verdiğini görmediğimizi vurgulamak için elmayı dersten önce bilerek zedelediğimi anlattım. Bu da onları çok etkiledi. İstediğim etkiyi yarattıktan sonra çocuklarla beraber yaptığımız çalışmalar hakkında konuştuk. Tüm faaliyetlerimiz takım çalışmasını, saygıyı, akran desteini, çatışmaları çözmeyi, özsaygıyı ve güveni desteliyor. Ve çocuklar ihtiyaç duyduklarında destek için nereye gideceklerini biliyorlar.
İnanılmaz desteğiniz ve nazik sözleriniz için hepinize teşekkür ediyorum.
Alıntı: http://www.boredpanda.com/teacher-apple-bullying-lesson-re…/
Çeviri: egitimpedia.com
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar