Hayata “merhaba” demiş bebeklerin bünyesi yetişkinlere göre daha hassastır. Çevre ısısından, gürültüden ve ışıktan çok çabuk etkilenen yenidoğanı sıcak bir yaz bekliyorsa, onların konforu için annelere bazı görevler düşer. Bebeğinizin yaz sıcaklarından etkilenmemesi için dikkat etmenizde yarar olan bu noktalara şöyle bir göz atarak ilk yazını mutlu bir şekilde geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Yeterli Sıvı Aldığından Emin Olun
Yenidoğan bebeğin sıvı ihtiyacı, çocuklardan ve erişkinlerden daha fazladır. Buna rağmen bir yenidoğan bebeğe su verilmez. Çünkü suyun içindeki mineraller ve diğer maddeler, bebeğin vücudu için oldukça yabancıdır. Bu yüzden bebekler anne sütü ile sıvı ihtiyaçlarını karşılarlar. Yaz sıcaklarında yenidoğan bebeğinizin sıvıya olan ihtiyacına karşı ekstra duyarlı olmanızda yarar var. Bebeğinizi sık aralıklarla emzirmeniz, onun sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı olacaktır. Eğer aldığı sıvının yeterliliği noktasında şüphe duyuyorsanız idrar miktarı bu konuda size bilgi verebilir. Sık sık bez değiştirme ihtiyacı duyuyorsanız bebeğinizin sıvı tüketim miktarında bir sorun olmadığını da kabul edebilirsiniz.
Vücut Isısına Dikkat!
Yenidoğan bebek, mevsim normalleri düzeyinde olmayan hava sıcaklıklarına hemen tepki gösterebilir. Çünkü vücut ısıları genelde yüksektir. Bu yüzden yenidoğanın bulunduğu oda sıcaklığı ve kıyafet seçimine dikkat edilmelidir. Bebeğinizin bulunduğu yer, oda sıcaklığı düzeyinde olmalıdır. Bunun için rüzgâra maruz kalmasına engel olacak şekilde pencerelerinizi aralık bırakabilir, odanın havalanmasını sağlayabilirsiniz. Yenidoğanın giysi kalınlığı da bu noktada önem kazanıyor. Yaz aylarında, cam açılarak havalandırılan bir odada, yenidoğan ayağında kısa çorap, elinde eldiven olmak kaydı ile kısa kollu ve paçalı tek kat giysi ile kalabilir. Üzerine örteceğiniz tek kat ince bir çarşaf onu rüzgârdan koruyacaktır.
Hijyen Şartlarına Uymayı Unutmayın
Yaz aylarında artan bağırsak enfeksiyonlarından yenidoğanı korumak için genel temizlik kuralları konusunda hassas davranmanız gerekebilir. El temizliğinden emin olmadığınız kişilerin yenidoğana teması konusunda hassas davranarak sık sık banyo yaptırmaya özen gösterebilirsiniz. Bez bölgesinin bakımını mümkün olduğunca ılık su ile yapmanız hem daha hijyenik hem de bebeğinizin cildi açısından daha sağlıklı olacaktır.
D Vitamini İhtiyaçları İçin Güneş Işınları
Anne sütü, D vitamini için yeterli olmayabilir. Bu durumda yenidoğan bebeğinizin yeterli D vitamini alması için güneş ışınlarına ihtiyacı olacaktır. Yenidoğanın D vitamini ihtiyacını karşılayabilmesi için açık havadan yararlanması, onun yararınadır. Baş, kol ve bacakları örtülmeden yarım saat güneş ışınlarından beslenmesi, D vitamini ihtiyacının karşılanması için yeterlidir. Fakat bebeğinizin bu dönemde cildi çok hassastır ve bu işlem için güneş ışınlarının dik geldiği saatler (11.00-16.00 saatleri arası) tercih edilmemelidir. Bebeğiniz için gölgelik alanlar da oluşturabilirsiniz.
Sineklerden Korunmanın En Güvenilir Yolu Cibinlik
Yaz aylarında sık sık sivrisinekler ile karşılaşırız. Bu karşılaşmanın bebeğiniz açısından can sıkıcı olmaması için cibinlik kullanabilirsiniz. Yenidoğanın bünyesi ve cildi kremlere ya da sinek ilaçlarına hazır değildir. Bu yüzden pencerelere ve yatağın etrafına yerleştirilecek cibinlik, bebekleri sivrisinek ve haşerelerden korumak için en güvenilir yöntemdir.
kaynak: blog.gittigidiyor.com
Meraba benim bebeğim 35 günlük ve sarılığı devam ediyor doktora götürdüm çok az var birşey olmaz dedi ama ben tedirgin oldum neden geçmiyor anlamadım ve herşeyi denedik ama geçmedi