Bebeğiniz giderek büyüyor. Artık söylediklerinizi anlamaya, bunlara tepki vermeye başladı. Bu hareketleri ile bedensel ve bilişsel olgunluğa ulaşmaya başladığını da kanıtlıyor. O halde onu rahatsız edici bezlerden, pişiklerden kurtarma zamanı geldi. Peki, bebeğinize vereceğiniz tuvalet eğitiminin aşamalarını ve bu konuda nasıl hareket etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Sabır ve duyarlılık özelliklerinizi ön planda tutmanız gereken bu süreci birkaç adımda kolayca atlatabilmeniz mümkün.

Doğru Zamanı Tespit Edin

Çocuklarda tuvalet eğitimine başlamak için belirlenmiş kesin bir yaş bulunmaz. Olgunluğa ulaşma ve bunun bilincine varma yetisi çocuktan çocuğa değişkenlik gösterebilir. Kalıcı bir tuvalet eğitimi için çocuğun yeterli düzeyde kas kontrolüne sahip olması gerektiğinden, eğitim verilirken kesinlikle zorlama ve baskı yoluna gidilmemelidir. Bu baskı, ileriki yıllarda alt ıslatmaya sebebiyet verebilir. Eğer birkaç hafta boyunca çocuğunuzun tuvalet alışkanlığı edinmesinde bir gelişme göremediyseniz biraz ara vermenizde fayda var. Birkaç ay bekleyin ve sonra bu konuyu ona yine hatırlatın. Endişelenmeyin, zamanla alışması daha kolay olacaktır.

Ona Durumu Anlatın

Tuvalet eğitimine başlarken her gün belirli aralıklarla tuvaleti olsun ya da olmasın çocuğunuzu tuvalete ya da lazımlığa oturtmak, alışkanlık kazanmasına yardımcı olur. Bu sırada onunla iletişim kurabilirsiniz. Neden tuvalete gitmesi gerektiğini, tuvalete gitmesi gerekenin sadece o olmadığını, sindirimin gerekliliğini ve bundan korkmamasını ona eğlenceli bir dille anlatabilirsiniz.

Büyük Tepkiler Vermeyin

Çocuğunuzun artık tuvaletini düzenli olarak bez yerine tuvalete yapmasını takdir edebilirsiniz, fakat bu konuda kesinlikle orta yolu bulmalısınız. Büyük ödüller ve övgüler, en az altına kaçırdığında ona kızmak kadar yanlıştır. Bu durum çocuğa fazla sorumluluk yükler ve her şey ters tepebilir.

Katılımcı Olmasını Sağlayın

Eğitim verdiğiniz tuvalet önemlidir. Bazı tuvaletler bu işleme uygun değildir. Karanlık ya da fazlaca yüksek olabilirler. Bu durumda lazımlıklara ve tuvalet eğitimini kolaylaştıran ürünlere ihtiyacınız olabilir. Ayrıca bu esnada çocuğunuza bazı özgürlükler tanımanızda da fayda var.
Kendi kendine soyunmasına, tuvaletin ışığını yakma, sifonu çekme gibi kendisinin yapmak istediği şeylere izin verebilirsiniz. Çünkü çocuğun katılımcı olması, sürece çabuk alışmasını sağlayacaktır.

Gece Eğitimi

Gece eğitimi için acele etmeniz doğru olmayacaktır. Bu dönemde gece bez bağlamak yerine, alıştırma külotları ve alezler kullanmak daha yararlı sonuçlar verebilir. Gündüz eğitimi tamamlandıktan sonra geceleri sık sık çocuğunuzu uyandırıp onu tuvalete götürebilirsiniz. Çocuğun bu esnada tam olarak uyandırılması ve bilinçli olması tuvalet eğitimini kolaylaştırabilir.

Kaynak: blog.gittigidiyor.com/bebek-anne