Süt dişi ile karıştırılan 6 yaş dişleri önemsenmeyen çürüğün tedavi ettirilmemesi ciddi enfeksiyonlara neden olabiliyor. 6 yaş dişleri sürer sürmez yapılacak basit ve maliyet bakımından diğer tedavilere göre daha ucuz olan fissur örtücü uygulamaları ile dişleri korumak artık daha kolay.

Süt dişi ile karıştırılan 6 yaş dişleri

“Süt dişi değil mi çekelim gitsin hocam nasıl olsa düşmeyecek mi?” cümlesi meslek yaşantımda en sık duyduğum cümlelerden biri. Ağrı ya da yüzdeki şişlik nedeniyle son çare olarak muayeneye getirilen bir çocuk ve ailesine bu dişin ne kadar değerli olduğuna inandırmaya çalışan bir doktor senaryosu hemen hemen tüm pedodonti uzmanlarının günlük rutinlerinde karşılaştıkları bir durum.

Süt Dişinin Çekim Kararı Klinik ve Radyolojik Muayenenin Sonunda Verilmeli

Süt dişinin çekim kararı detaylı klinik ve radyolojik muayenenin sonunda başka çarenin olmadığı durumda verilmeli, çekim gerçekleştikten sonra ise alttaki dişe gerekli olan mesafenin korunması için yer tutucuların yapılması gerekiyor. Çekim sayısı ve bulunduğu bölge göz önüne alındığında hastalara sabit ya da hareketli yer tutucular yapılabilir. Her süt dişi altındaki daimi diş için yol göstericidir, daimi dişlere rehberliğinin yanı sıra, yeterli özen gösterilmeyen süt dişleri, beslenme, konuşma ve estetik için de gereklidir bu sebeple ilk seçenek çekim olmamalıdır.

Süt dişi ile karıştırılan 6 yaş dişleri

Süt dişi ile karıştırılan 6 yaş dişleri

Süt Dişinin Erken Çekimi, Altındaki Daimi Dişin Gömülü Kalmasına Neden Olabilir

Aileleri tarafından süt dişi ile karıştırılan 6 yaş dişlerindeki önemsenmeyen çürüğün tedavi ettirilmemesi sonucunda ciddi enfeksiyonlarla karşılaşıp bazı durumlarda bu dişlerin çekimine karar vermek zorunda kalıyoruz. O zaman tüm çiğneme sisteminin dengesini bozuluyor ve devreye birden fazla uzmanlık alanı ilgilendiren yüksek maliyetli tedavi prosedürleri ile uyumu sağlamaya çalışıyoruz.

Bazen de 6 yaş dişinin destek aldığı süt ikinci azıların vaktinden önce çekilmesi durumunda daimi diş kayarak sürüyor ve bunun sonucunda çekilen süt dişinin altındaki daimi diş ya gömülü kalıyor ya da farklı konumda sürebiliyor. Bu da ileride ciddi ortodontik sorunlara sebep olabiliyor. Oysaki süt dişleri sürdükten sonra yapılacak düzenli diş kontrolleri ve koruyucu uygulamalar ile bu sorunların önüne geçebiliriz.

Sonuç olarak diş çekimi hiç bir zaman ilk tercih değildir. Yapılacak basit koruyucu uygulamalar ve dolgular ile çocuğun ağız bütünlüğünü korumak ve aileleri bilinçlendirip doğru yönlendirmek tüm diş hekimlerinin öncelikli görevleri arasında olmalıdır.