Çocuk 2-3 yaşlardan itibaren ağlayarak her istediğini elde etmeyi öğrenir. Bunun için ağlar, tepinir, istediğinin olması için sonuna kadar direnir. Çocuğun her istediğini anında yerine getiren çocuklar ebeveynlerini adeta parmağında oynatır. Bu durumda ebeveynlerin çocuğun isteklerini erteleyebilmelerinde onlara yardımcı olmaları gerekmektedir.
Çocuk ile empati kurun!
Çocuk bir konuda talepkar olduğunda gerçekten ihtiyacı mı var yoksa istediği olması için tutturuyor ve ısrar mı ediyor bu farkı ayırt etmeniz gerekmektedir. Bunun için çocuğunuzu iyi tanımanız , istekleri ve ihtiyaçları arasında ayırım yapmanız gerekmektedir.
Çocuk ağlayabilir!
Bazı ebeveynler çocukları ağlatmamak için aşırı bir çaba göstermekteler. Çocuk ağladığında dünya başlarına yıkılır ve anında çocuğun talepleri yerine gelir. Bu durum çocuğun da en büyük kozu haline gelir. Her birey üzülebilir ve ağlayabilir, bu konunun üzerine düşerseniz çocuk her talebinde ağlayarak yerine getirmeyi öğrenmektedir.
Çocuğa ilgi göstermek ile şımartmayı birbirine karıştırmayın!
Bazı ebeveynler ‘Çocuğumu öpersem , fazla seversem şımarır mı ?’ sorularını sıklıkla sormaktalar. Elbette ki sevgi göstermek sınırsızdır; çocuk siz onu sevip öpünce şımarmaz. Aksine sizin ilgi, sevgi ve şefkatinize çok ihtiyacı var. Şımartmak daha çok kural ve sınırlarla ilgilidir. Çocuğa kural koyun ve her istediğinin anında olamayabileceğini ona öğretin! Ancak ‘şunu yapmazsan seni sevmem’ vb. cümleler kullanmayın…
Boşanma, çalışma hayatı ve ebeveynlerin suçluluk duyguları!
Çalışan anne ve babalar çocuktan ayrı kaldıkları endişesiyle eve geldiklerinde çocuğun aşırı üzerine düşmekteler. Çocuk ile geçirdiğiniz zamanın niceliği değil, niteliği önemlidir. Kaliteli zaman on dakika bile olsa çocuk ile oyun, sohbet , sıcaklığınızı iletme ile olur. Bunun için kaliteli zamana odaklanmalısınız. Bir diğer konu boşanmada ayrılan çiftler yine suçluluk duygusu ve çocuk üzülüyor endişeleri ile çocuğu oyuncağa boğup, her ne arzu ederse yerine getirmeye çabalamaktalar. Bu durum çocuğu duygusal olarak doyumsuz, sıkıntılı bir duruma sokar ve her bir davranışı yerine getirirken ‘ bunu alırsan böyle davranırım’ vb. istenmeyen davranış biçimlerine yol açar ve sonuçta çocuk mutsuz olur.
Çocuğa beklemeyi öğretin ve aşırı övgüden kaçın!
Çocuk isteklerini erteleyebilmeyi öğrendiğinde ev dışında arkadaş ortamında da isteklerini erteleyebilecek ve ‘uyum’ sağlayacaktır. Uyum çok önemlidir çünkü şımartılan çocuk her istediğinin evdeki gibi anında gerçekleşmesini isteyerek uyum sağlamakta zorlanır ve ortaya ağlama krizleriyle , anne ve babaya sığınan bir çocuk çıkar. Yine yerli yersiz her davranışında aşırı övülen, alkışlanan çocuk her yerde bunun olmasını ister; ancak dış dünya acımasızdır ve çocuklar bu olmadığında küser, sosyal ortamlardan kaçınma davranışı gösterebilir.
Ona saygı duymayı öğretin! Duyguları anlatın!
Çocuğa sınırları ve başkalarının haklarına saygı duymayı öğretin. Her hareketi mazur görülen çocuk başkasına saygı göstermeyi bilmez! Ona ne hissetiğinizi , diğer çocukların ne hissedebileceğini, kendisinin ne hissedebileceğini izah edin ve anlatın !
Uzm. Psk. Özge Merve TÜRK tarafından yazılmıştır.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar