Çocuklar yaradanın insana emanetidir. Temiz kalpleri kıymetli bir cevher gibidir. Olumsuz davranışları değiştirme yöntemleri nelerdir? makalemizde çocukta meydana gelen kötü alışkanlıklarla nasıl baş etmeli?olumsuz davranışları ortadan kaldırma yöntemleri nelerdir? konularına yer verdik.
Olumlu pekiştireçler çocuk eğitiminde çok önemlidir. İstemediğiniz davranışı düzelttiğinde, olumsuz davranışını değiştirdiğinde çocuğunuza söyleyeceğiniz övgü dolu sözler çocuğunuzu yapmasını istediğiniz davranış konusunda teşvik edici olacaktır. Marifet iltifata tabidir. Mesela çocuğunuzun yalan söyleme alışkanlığı var ve dürüst davrandığı zaman çocuğunuzu “afferin ne kadar mert bir çocuksun, yalansız bir çocuğum olduğun için senle gurur duyuyorum gibi sözler çocuğun olumsuz davranışlardan kurtulmasında büyük rol oynayacaktır.
Kurallarınız basit ve net olsun. Çocuğunuzda sevmediğiniz davranışı neden sevmediğinizi, neden değiştirmesini istediğinizi makul bir şekilde açıklayın.
Bunu yapma, şunu etme, neden böylesin gibi suçlayıcı bir tavır, çocuğunuz üzerinde menfi etki yaparak, kötü davranışları ısrarla sürdürmesine yol açacaktır.
Çocuğunuza yapmasını istediği herhangi birşeyi yapmadan önce içinden 10′ a kadar saymalarını, ve düşünmeden hiç bir şey yapmamalarını, acele verilen kararların,
acele atılan adımların çoğu zaman pişmanlık getireceğini bildirin.
Çocuğunuza hikayeler anlatmak, yaşanmış örnekler vermek de onu kötü davranışından vazgeçirmek için etkili olabilecek yöntemlerdendir.
Makul ölçüde özgür yetişen, fikirlerine saygı duyulan çocuk, aşağılık kompleksinden uzak, psikolojik olarak daha sağlıklı büyür. Böyle bir çocuğun kötü huylar edinme ihtimali azalır ve olumsuz davranışlarla mücadele etmenize gerek kalmadan iş baştan çözülmüş olur.
Hayırlı meşgaleleri olan çocuğun kötü alışkanlıklara yakalanma, olumsuz davranışlar edinme oranı düşer.
Çocuğunuzu küçük yaşlardan itibaren spora yönlendirmek, dil öğrenmesini teşvik etmek gibi uygulamalar sayesinde çocuğunuz
zevkli ve faydalı şeylerle vakit geçirecek böylece karakteriyle ilgili sorun yaşamanız baştan önlenmiş olacaktır.
Ödül sistemi de olumsuz davranışları değiştirme konusunda çok etkilidir. Ödül deyince akla hemen maddi değeri olan bir şey gelmemelidir.
Çocuğunuzla göz kontağı kurarak onu onaylayarak bakmak, kucaklamak sevmek, tüm bunlar onu onayladığınızı gösteren tutumlardır.
Ben dilini kullanın! Çocuğunuzda hoşlanmadığınız bir davranışla karşılaştığınızda ” sen şöylesin, böylesin” gibi suçlayıcı bir tutum yerine, ” öyle yaptığında çok üzülüyorum,
şu konu beni rahatsız ediyor” gibi sözler sarfedin. Böylece çocuk suçluluk psikolojisine düşmeden, kötü davranışından vazgeçer.
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları Kadınlar Kulübü’ne aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece Kadınlar Kulübü tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.
Kadınlar Kulübü Son Yorumlar